Adresa noastra de e-mail este
desprepensii@gmail.com

29 aprilie 2013

Pensie pentru limita de varsta - grupa a II-a de munca

Intrebare:

Buna ziua,
            Ma numesc K. F.,
m-am nascut pe 18 ianuarie 1955. Lucrez din 1973, 01 august, in grupa a II-a de munca continuu pana la 01.04. 2001 (conf. legii), astfel:
1.08.1973 - 18. 02. 1975;
19.02.1975- 01.08.1976 - serviciul militar;
01.08.1976 - 01.04.2001;
Am avut o perioada de somaj de 8 luni in 2003.
Sunt angajat si in prezent, fara nici o alta intrerupere. Cand pot solicita pensionarea la limita de varsta?
Multumesc,

Raspuns:

Avand in vedere faptul ca sunteti nascut la data de 18 ianuarie 1955, varsta standard de pensionare este de 65 de ani, iar stagiul complet de cotizare cerut de lege este de 35 de ani, conform prevederilor legale in vigoare la aceasta data.

Conform celor precizate de dvs., ati realizat un stagiu de cotizare de 26 de ani, 2 luni si 17 zile, in grupa a II-a de munca, in perioadele 01.08.1973-18.02.1975 (1 an, 6 luni si 17 zile) si 01.08.1976-01.04.2001 (24 de ani si 8 luni).

Va precizam ca perioada lucrata de dvs. in grupa a II-a de munca am considerat-o ca fiind asimilata conditiilor deosebite de munca, potrivit prevederilor art. 158 alin. (1) din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice:
”Perioadele de vechime în muncă realizate în grupele I şi a II-a de muncă până la data de 1 aprilie 2001 constituie stagiu de cotizare în condiţii deosebite, în vederea reducerii vârstelor de pensionare, cu excepţia celor realizate în activităţile care, conform prevederilor art. 30 alin. (1), sunt încadrate în condiţii speciale.”

Intrucat ati realizat stagiul complet de cotizare prevazut de lege de 35 de ani, aveti dreptul la o reducere de 6 ani, pentru activitatea desfasurata in grupa I de munca (conditii deosebite de munca) timp de 26 de ani, 2 luni si 17 zile.
Prin urmare, puteti solicita inscrierea la pensie pentru limita de varsta cu reducerea varstei de pensionare, cu 6 ani inaintea implinirii varstei standard de pensionare, respectiv de la implinirea varstei de 59 de ani, respectiv de la data de 18 ianuarie 2014.
Cu bine,
Specialist pensii.

24 aprilie 2013

Pensie de urmaș - vârsta standard de pensionare

Intrebare:

buna ziua,
tatal meu a decedat in iunie 2004 , cu 1 zi inainte de deces primise decizia de pensionare. intrebarea este: mama are dreptul la pensie de urmas?? este nascuta in ianuarie 1955 si are si ea o vechime de 22 ani, in momentul de fata nu are niciun venit. a beneficiat imediat dupa decesul tatalui meu de 6 luni de pensie. acum poate depune dosarul pt. limita de varsta sau pensie de urmas?
multumesc!”

Raspuns:

Conform art. 83 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificarile si completarile ulterioare, “Pensia de urmas se cuvine copiilor si sotului supravietuitor, daca sustinatorul decedat era pensionar sau indeplinea conditiile pentru obtinerea unei pensii”.

Regula generala de stabilire a pensiei de urmas pentru sotul supravietuitor este acea prevazuta de art. 85, respectiv la varsta standard de pensionare, la care se refera si intrebarea dvs.:
“(1) Sotul supravietuitor are dreptul la pensie de urmas pe tot timpul vietii, la implinirea varstei standard de pensionare, daca durata casatoriei a fost de cel putin 15 ani.
(2) In cazul in care durata casatoriei este mai mica de 15 ani, dar de cel putin 10 ani, cuantumul pensiei de urmas cuvenit sotului supravietuitor se diminueaza cu 0,5% pentru fiecare luna, respectiv 6,0% pentru fiecare an de casatorie in minus.”

Avand in vedere faptul ca mama dvs. este nascuta în luna ianuarie 1955, varsta standard de pensionare este de 60 de ani, conform prevederilor legale in vigoare la aceasta data.
Prin urmare, poate solicita inscrierea la pensie de urmaș de la implinirea varstei de 60 de ani, respectiv din luna ianuarie 2015.
Vă precizăm că poate solicita pensie pentru limită de vârstă la aceeași dată, la împlinirea vârstei standard de pensionare (60 de ani), potrivit prevederilor legale in vigoare, întrucât a realizat stagiul minim de cotizare prevăzut de lege (respectiv minimum 15 ani).

La implinirea varstei standard de pensionare, mama dvs. poate opta pentru cea mai favorabila pensie (pensia de urmas sau pensia proprie pentru limita de varsta) conform dispozitiilor art. 92 din Legea nr. 263/2010, care prevad: ”Sotul supravietuitor care are dreptul la o pensie proprie si indeplineste conditiile prevazute de lege pentru obtinerea pensiei de urmas după sotul decedat poate opta pentru cea mai avantajoasa pensie.”

Cu bine,
Specialist pensii.

22 aprilie 2013

Pensie de invaliditate - lipsă vechime în muncă

Intrebare:

„Ma numesc D.S. sunt nascut in 1979, la varsta de 16 ani am avut un accident care nu are legatura cu munca, sportul sau scoala, eram la o scoala profesionala oarecare si nu am cotizat la casa de pensii. Sunt incadrat in gradu 1 grav cu insotitor. Beneficiez de o indemnizatie de 294 lei. Dupa noau lege din 1 aprilie 2013 am dreptu la pensie de invaliditate?

Multumesc anticipat!”

Raspuns:


In privinta stagiului de cotizare necesar pentru pensia de invaliditate, este necesar sa consultati art. 73 din Legea nr. 263/2010, modificata si completata prin Legea nr. 37/2013, care prevede:

„Persoanele care si-au pierdut capacitatea de munca din cauza unor boli obisnuite sau a unor accidente care nu au legatura cu munca beneficiaza de pensie de invaliditate, daca au realizat, in conditiile legii, stagiu de cotizare.”

Prin urmare, intrucat conform celor precizate de dvs. in mesaj, nu ati realizat nicio zi de stagiu de cotizare, nu aveti indeplinita conditia privind stagiul de cotizare in vederea inscrierii la pensia de invaliditate.

Astfel, pentru a beneficia de vechime in munca, puteti incheia un contract de asigurare cu casa teritoriala de pensii in raza careia aveti domiciliul, pentru o perioadă aleasă de dvs. (o lună, un an, etc.)



In al doilea rand, pentru inscrierea la pensie de invaliditate, trebuie sa va adresati medicului expert al asigurarilor sociale, care va hotari asupra incadrarii sau neincadrarii intr-un grad de invaliditate, avand in vedere actele medicale prezentate si criteriile legale de inscriere la pensie de invaliditate.

Cu bine,
Specialist pensii.

19 aprilie 2013

Pensia de invaliditate din sistemul public de pensii și modificările survenite prin Legea nr. 37/2013 (III)

Prima parte a articolului o găsiți aici.
A doua parte a articolului aici



        3. Data acordării drepturilor de pensie de invaliditate
Pensia de invaliditate se cuvine de la data îndeplinirii condiţiilor prevăzute de lege. Reglementarea generală în materie este aceea că drepturile de pensie de invaliditate se acordă și se plătesc de la data înregistrării cererii la casa teritorială de pensie.
În reglementarea anterioară, art. 104 alin. (3) lit. a) prevedea: ”În funcție de elementele specifice fiecărei categorii de pensie, pensiile se acordă și de la o altă dată, după cum urmează:
a)   de la data încetării plăţii indemnizaţiei pentru incapacitate temporară de muncă sau, după caz, de la data încetării calităţii de asigurat, cu excepţia asiguraţilor prevăzuți la art. 6 alin. (2) [nota noastră: asigurații pe bază de contract de asigurare socială], dacă cererea a fost înregistrată în termen de 30 de zile de la data emiterii deciziei medicale de încadrare într-un grad de invaliditate, în situația pensiei de invaliditate”.
Exista posibilitatea ca aceste prevederi legale să fie interpretate eronat, în sensul depunerii unui dosar de pensie de invaliditate după o perioadă mai lungă de timp de la data încetării plății indemnizației pentru incapacitate temporară de muncă (de exemplu, la un an), respectându-se celelalte condiții prevăzute de lege, iar pensionarul să solicite acordarea pensiei de invaliditate cu acea dată, deși intenția legiuitorului a fost ca dispozițiile art. 104 alin. (3) lit. a) să se aplice exclusiv persoanelor care, la data emiterii deciziei medicale, au calitatea de asigurat.
Prin urmare, prin Legea nr. 37/2013, art. 104 alin. (3) lit. a) s-a modificat, în sensul clarificării acestuia, și are următorul cuprins: ”În funcție de elementele specifice fiecărei categorii de pensie, pensiile se acordă și de la o altă dată, după cum urmează:
b)   de la data încetării plăţii indemnizaţiei pentru incapacitate temporară de muncă sau, după caz, de la data încetării calităţii de asigurat, cu excepţia asiguraţilor prevăzuți la art. 6 alin. (2), dacă cererea a fost înregistrată în termen de 30 de zile de la data emiterii deciziei medicale asupra capacității de muncă, în situația pensiei de invaliditate acordate persoanei care, la data emiterii deciziei medicale, are calitatea de asigurat”.
În situaţia în care cererea de înscriere la pensie de invaliditate este depusă la casa teritorială de pensii competentă cu depăşirea termenului prevăzut mai sus, pensia de invaliditate se acordă şi se plăteşte de la data înregistrării.
În situaţia în care data îndeplinirii condiţiilor de pensionare coincide cu o zi de sărbătoare legală, de repaos săptămânal sau când serviciul este suspendat, cererea de pensionare, împreună cu actele necesare, se poate depune în prima zi lucrătoare ce urmează, fiind considerată depusă în termen.
Termenul prevăzut de lege pentru depunerea şi soluţionarea cererii de pensionare se socoteşte pe zile "libere", în sensul că nu se iau în calcul ziua când încep să curgă şi nici ziua în care s-au sfârşit. În situaţia în care ultima zi este o zi nelucrătoare, respectiv zi de sărbătoare legală, de repaos săptămânal sau când serviciul este suspendat, termenul se va prelungi până la sfârşitul zilei lucrătoare ce urmează.
Exemplu nr. 1:
O persoană, bărbat în vârstă de 30 ani, dovedeşte un stagiu de cotizare de 9 ani si 5 luni (din care 1 an si 6 luni stagiu militar) şi solicită înscrierea la pensie de invaliditate, ca urmare a încadrării sale în gradul II de invaliditate (având drept cauză a invalidităţii boala obişnuită), printr-o decizie medicală emisă de medicul expert al asigurărilor sociale pe data de 31 martie 2013. La data emiterii deciziei medicale, persoana în cauză era angajat pe bază de contract de muncă, având prin urmare calitatea de asigurat.
Data încetării plăţii indemnizaţiei pentru incapacitate temporară de muncă este 1 aprilie 2013.
Depune cererea de înscriere la pensie de invaliditate, însoţită de actele doveditoare, în data de 26 aprilie 2013.
În acest caz, drepturile de pensie de invaliditate se acordă şi se plătesc cu data de 1 aprilie 2013-data încetării plăţii indemnizaţiei pentru incapacitate temporară de muncă, întrucât cererea a fost depusă la casa teritorială de pensii în termenul de 30 de zile de la data emiterii deciziei medicale de încadrare în grad de invaliditate.
Exemplu nr. 2:
O persoană, bărbat în vârstă de 30 ani, dovedeşte un stagiu de cotizare de 9 ani si 5 luni (din care 1 an si 6 luni stagiu militar) şi solicită înscrierea la pensie de invaliditate, ca urmare a încadrării sale în gradul II de invaliditate (având drept cauză a invalidităţii boala obişnuită), printr-o decizie medicală emisă de medicul expert al asigurărilor sociale pe data de 31 martie 2013. La data emiterii deciziei medicale, persoana în cauză nu era asigurat.
Data încetării plăţii indemnizaţiei pentru incapacitate temporară de muncă este 1 aprilie 2013.
Depune cererea de înscriere la pensie de invaliditate, însoţită de actele doveditoare, în data de 26 aprilie 2013.
În acest caz, drepturile de pensie de invaliditate se acordă şi se plătesc cu data de 26 aprilie 2013, întrucât, la data emiterii deciziei medicale asupra capacității de muncă, solicitantul nu avea calitatea de asigurat.
Exemplu nr. 3:
O persoană, bărbat în vârstă de 30 ani, dovedeşte un stagiu de cotizare de 10 ani si 5 luni şi solicită înscrierea la pensie de invaliditate, ca urmare a încadrării sale în gradul III de invaliditate (având drept cauză a invalidităţii boala obişnuită), printr-o decizie medicală emisă de medicul expert al asigurărilor sociale pe data de 25 aprilie 2013.
Data încetării calităţii de asigurat (persoană fizică autorizată să desfăşoare activităţi economice, asigurată pe bază de declaraţie de asigurare) este 1 mai 2013.
Depune cererea de înscriere la pensie de invaliditate, însoţită de actele doveditoare, în data de 17 mai 2013.
În acest caz, drepturile de pensie de invaliditate se acordă şi se plătesc cu data de 1 mai 2013-data încetării calităţii de asigurat, întrucât cererea a fost depusă la casa teritorială de pensii în termenul de 30 de zile de la data emiterii deciziei medicale de încadrare în grad de invaliditate.
          Exemplu nr. 4:
O persoană, bărbat în vârstă de 30 ani, dovedeşte un stagiu de cotizare de 11 ani şi solicită înscrierea la pensie de invaliditate, ca urmare a încadrării sale în gradul I de invaliditate (având drept cauză a invalidităţii boala obişnuită), printr-o decizie medicală emisă de medicul expert al asigurărilor sociale pe data de 30 aprilie 2013.
Data încetării plăţii indemnizaţiei pentru incapacitate temporară de muncă este 1 mai 2013.
Depune cererea de înscriere la pensie de invaliditate, însoţită de actele doveditoare, în data de 4 iunie 2013.
În acest caz, drepturile de pensie de invaliditate se acordă şi se plătesc cu data de 4 iunie 2013-data înregistrării cererii la casa teritorială de pensii, întrucât cererea a fost depusă cu depăşirea termenului de 30 de zile de la data emiterii deciziei medicale de încadrare în grad de invaliditate.