Adresa noastra de e-mail este
desprepensii@gmail.com

18 aprilie 2013

Pensia de invaliditate din sistemul public de pensii și modificările survenite prin Legea nr. 37/2013 (II)

Prima parte a articolului o găsiți aici.

2. Stagiul potenţial
 
Stagiul potential este un beneficiu acordat pensionarilor de invaliditate care și-au pierdut capacitatea de muncă înainte să realizeze stagiul complet de cotizare prevăzut de lege și este determinat ca diferenţă dintre stagiul complet de cotizare prevăzut în anexa nr. 5 sau, după caz, anexa nr. 6 la lege şi stagiul de cotizare realizat până la data acordării pensiei de invaliditate. Pentru stagiul potențial (stabilit în ani, luni și zile) se acordă punctaj suplimentar, în funcţie de gradul de invaliditate, cu respectarea condițiilor legale.
Stagiul potenţial nu poate fi mai mare decât stagiul de cotizare pe care persoana l-ar fi putut realiza de la data acordării pensiei de invaliditate până la împlinirea vârstei standard de pensionare.
În lumina prevederilor Legii nr. 37/2013, modalitatea de stabilire a stagiului potențial a suferit modificări substanțiale, în funcție de gradul de invaliditate și de cauza invalidității fiecărei persoane în cauză, astfel:
Ø Persoanelor care şi-au pierdut capacitatea de muncă din cauza unor boli obişnuite sau a unor accidente care nu au legătură cu munca, încadrate în gradul I sau II de invaliditate, li se acordă stagiul potențial doar dacă au realizat, până la data emiterii deciziei medicale asupra capacității de muncă,  stagiul de cotizare în raport cu vârsta conform tabelului nr. 3.
Tabelul nr. 3:
Vârsta persoanei la data emiterii deciziei medicale asupra capacităţii de muncă
Stagiul de cotizare realizat (ani)
până la 20 ani
1
de la 20-23 ani
2
23-25 ani
3
25-29 ani
6
29-33 ani
9
33-37 ani
11
37-41 ani
14
41-45 ani
17
45-49 ani
20
49-53 ani
23
53-57 ani
25
57-60 ani
26
Peste 60 de ani
27
              Prin urmare, în cazul în care o persoană, încadrată în gradul I sau II de invaliditate (cauza invalidității fiind boala obișnuită), nu a realizat cel puțin stagiul de cotizare prevăzut în tabelul nr. 3, va beneficia de pensie de invaliditate în condițiile legii, dar nu i se va acorda stagiu potențial.
Ø    În situaţia pensiei de invaliditate gradul III, nu se acordă stagiu potenţial persoanelor care au drept cauză a ivirii invalidităţii boală obişnuită sau accident care nu are legătură cu munca.
Ø    Persoanelor care au realizat un stagiu de cotizare ca nevăzător sau în condiţii de handicap preexistent calităţii de asigurat li se acordă un stagiu potenţial, determinat ca diferenţă între stagiile de cotizare prevăzute de lege pentru aceste categorii de persoane (la art. 58 şi 59 din lege) şi stagiile de cotizare realizate până la data acordării pensiei de invaliditate.
Exemplu nr. 1:
Un bărbat, născut la data de 1 ianuarie 1979 (având o vârstă de 34 de ani), are un stagiu de cotizare realizat de 10 ani. Este încadrat în gradul II de invaliditate şi solicită pensie de invaliditate la data de 1 mai 2013, având drept cauză a invalidităţii boala obişnuită.
Conform anexei nr. 5 la lege, vârsta standard de pensionare este de 65 de ani, iar stagiul complet de cotizare este de 35 de ani. De asemenea, conform tabelului nr. 3 din lege, stagiu de cotizare necesar pentru acordarea stagiului potențial este de 11 ani.
          Întrucât a realizat stagiu de cotizare conform legii, poate solicita pensie de invaliditate, dar nu se va acorda stagiu potențial întrucât nu a realizat stagiul de cotizare de 11 ani, conform tabelului nr. 3.
          Exemplu nr. 2:
          Un bărbat, născut la data de 1 mai 1954 (având o vârstă de 59 de ani), are un stagiu de cotizare realizat de 27 de ani. Este încadrat în gradul II de invaliditate şi solicită pensie de invaliditate la data de 1 mai 2013, având drept cauză a invalidităţii boala obişnuită.
Conform anexei nr. 5 la lege, vârsta standard de pensionare este de 65 de ani, iar stagiul complet de cotizare este de 35 de ani. De asemenea, conform tabelului nr. 3 din lege, stagiu de cotizare necesar pentru acordarea stagiului potențial este de 25 de ani.
          Întrucât a realizat stagiu de cotizare conform legii, poate solicita pensie de invaliditate.
          -Stagiul potenţial: 35 de ani (stagiul complet de cotizare) – 27 ani (stagiul de cotizare efectiv realizat) = 8 ani.
          -Stagiul pe care l-ar fi putut realiza: 65 de ani (vârsta standard de pensionare) – 59 de ani (vârsta la data acordării pensiei de invaliditate) = 6 ani.
          -Stagiul potenţial este mai mare decât stagiul de cotizare pe care persoana l-ar fi putut realiza de la data acordării pensiei de invaliditate  până la împlinirea vârstei standard de pensionare. În acest caz, stagiul potenţial va fi plafonat la 6 ani.
          Exemplu nr. 3:
          Un bărbat, născut la data de 1 aprilie 1965 (având vârsta de 48 de ani), are un stagiu de cotizare realizat de 22 de ani. Este încadrat în gradul III de invaliditate şi solicită pensie de invaliditate la data de 1 mai 2013, având drept cauză a invalidităţii boala obişnuită.
Conform anexei nr. 5 la lege, vârsta standard de pensionare este de 65 ani, iar stagiul complet de cotizare este de 35 de ani. De asemenea, conform tabelului nr. 3 din lege, stagiu de cotizare necesar pentru acordarea stagiului potențial este de 20 de ani.
          Întrucât a realizat stagiu de cotizare conform legii, poate solicita pensie de invaliditate. În acest caz, întrucât este încadrat în gradul III de invaliditate şi cauza ivirii invalidităţii este boala obişnuită, nu se acordă stagiu potenţial.
          Exemplu nr. 4:
          Un bărbat născut la data de 1 mai 1974 (având vârsta de 39 de ani) are un stagiu de cotizare realizat de 17 ani. Este încadrat în gradul II de invaliditate, are handicap accentuat preexistent calităţii de asigurat şi solicită pensie de invaliditate la data de 1 mai 2013, având drept cauză a invalidităţii boala obişnuită.
Conform anexei nr. 5 la lege, vârsta standard de pensionare este de 65 ani, iar stagiul complet de cotizare este de 35 de ani. De asemenea, conform tabelului nr. 3 din lege, stagiu de cotizare necesar pentru acordarea stagiului potențial este de 14 ani.
          Întrucât a realizat stagiul de cotizare conform legii, poate solicita pensie de invaliditate.
          -Stagiul de cotizare prevăzut la art. 58 din lege pentru persoanele cu handicap accentuat: 2/3 din stagiul complet de cotizare de 35 de ani = 23 de ani şi 4 luni.
-Stagiul potenţial: 23 de ani şi 4 luni (stagiul de cotizare prevăzut de lege pentru persoanele cu handicap accentuat) – 17 ani (stagiul de cotizare efectiv realizat) = 6 ani şi 4 luni.

(va urma)

Niciun comentariu: