Adresa noastra de e-mail este
desprepensii@gmail.com

29 martie 2013

Informatii inscriere pensie

Intrebare:

”Buna ziua,
Intrucat sunt abonata la blogul dvs despre pensii si vazand ca raspundeti la intrebarile cititorilor care va roaga sa le calculati varsta la care vor iesi la pensie, indraznesc si eu sa va scriu si rog acelasi lucru. Ma duce gandul la pensionare nu pentru ca m-as simti batrana, sau ca nu as mai vrea sa lucrez, dimpotriva, imi place tot ce fac, ci datorita faptului ca activitatea mea se desfasoara la computer tot timpul si deja am un ochi operat de cataracta, cu care oricum nu vad, pentru ca are probleme retiniene. Informatiile despre care am vazut pe site ca aveti nevoie pentru calcul, sunt urmatoarele: sunt nascuta la 23 iulie 1966, si lucrez din 01 august 1990, dupa ce am absolvit facultatea de utilaj tehnologic petrolier.
Toate cele bune!
Cu stima,M.A.“

Raspuns:

Avand in vedere faptul ca sunteti nascuta la data de 23 iulie 1966, varsta standard de pensionare este de 62 de ani si 11 luni, stagiul minim de cotizare este de 15 ani, iar stagiul complet de cotizare cerut de lege este de 34 de ani si 9 luni, conform prevederilor legale in vigoare la aceasta data.
Conform celor precizate de dvs. în mesaj, ați realizat un stagiu de cotizare de 22 de ani și 8 luni, în condiții normale de muncă. La acest stagiu realizat efectiv, se adaugă perioada studiilor universitare la zi.
Prin urmare, intrucât ați realizat stagiul minim de cotizare de 15 ani, puteti solicita inscrierea la pensie pentru limita de varsta la implinirea varstei standard de pensionare, respectiv de la implinirea varstei de 62 de ani si 11 luni, respectiv de la data de 23.06.2029.
Conform prevederilor legale in vigoare, puteti solicita inscrierea la pensie anticipata partiala cu cel mult 5 ani inaintea implinirii varstei standard de pensionare, cu conditia realizarii stagiului complet de cotizare prevăzut de lege.

Prin urmare, dacă veți realiza stagiul complet de cotizare prevăzut de lege de 34 de ani si 9 luni, va puteti inscrie la pensie anticipata partiala de la implinirea varstei de 57 de ani și 11 luni, respectiv de la data de 23 iunie 2024.

De asemenea, vă precizăm că la stabilirea stagiului de cotizare pentru acordarea pensiei anticipate/anticipate parţiale nu se au în vedere stagiile asimilate (cum ar fi armata, facultatea sau perioada cat o persoana a beneficiat de pensie de invaliditate).


Cu bine,
Specialist pensii.

Niciun comentariu: