Adresa noastra de e-mail este
desprepensii@gmail.com

26 martie 2012

Legea nr. 52/2012

LEGE nr. 52 din 19 martie 2012

pentru corelarea unor reglementări privind facilităţile de călătorie, corespunzător noilor categorii de trenuri

EMITENT: PARLAMENTUL

PUBLICAT ÎN: MONITORUL OFICIAL nr. 185 din 22 martie 2012

Parlamentul României adoptă prezenta lege.

ART. I

La articolul 24 din 448 11 201 0 18>Legea nr. 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 1 din 3 ianuarie 2008, cu modificările şi completările ulterioare, alineatele (1), (3) şi (5) se modifică şi vor avea următorul cuprins:

"Art. 24. - (1) Persoanele cu handicap grav beneficiază de gratuitatea transportului interurban, la alegere, cu orice tip de tren, în limita costului unui bilet la tren interregio IR cu regim de rezervare la clasa a II-a, cu autobuzele sau cu navele pentru transport fluvial, pentru 12 călătorii dus-întors pe an calendaristic.

..................................................................

(3) Persoanele cu handicap accentuat beneficiază de gratuitatea transportului interurban, la alegere, cu orice tip de tren, în limita costului unui bilet la tren interregio IR cu regim de rezervare la clasa a II-a, cu autobuzele sau cu navele pentru transport fluvial, pentru 6 călătorii dus-întors pe an calendaristic.

..................................................................

(5) Persoanele cu afecţiuni renale care necesită hemodializă în alte localităţi decât cele de domiciliu beneficiază de gratuitatea transportului interurban, la alegere, cu orice tip de tren, în limita costului unui bilet la tren interregio IR cu regim de rezervare la clasa a II-a, cu autobuzele sau cu navele pentru transport fluvial şi peste numărul de călătorii prevăzut, în funcţie de recomandarea centrului de dializă."

ART. II

La articolul 1 din 147 10 201 0 18>Legea nr. 147/2000 privind reducerile acordate pensionarilor pentru transportul intern, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 354 din 28 iulie 2000, cu modificările şi completările ulterioare, alineatele (1) şi (2) se modifică şi vor avea următorul cuprins:

"Art. 1. - (1) Pensionarii din sistemul public de pensii, precum şi pensionarii din celelalte sisteme proprii de asigurări sociale beneficiază anual de un total de 6 călătorii simple cu reducere de 50% din tariful stabilit pentru călătoriile pe calea ferată cu trenuri regio R şi trenuri interregio IR fără regim de rezervare clasa a II-a, cu mijloace auto sau cu navele de călători clasa a II-a, la transportul intern în comun, între localităţi.

(2) Călătoriile simple pentru pensionari, cu reducere de 50% din tariful stabilit pentru trenuri regio R şi trenuri interregio IR fără regim de rezervare clasa a II-a sau pentru mijloace de transport intern, auto ori naval, vor fi asigurate atât de unităţile cu capital de stat, cât şi de societăţile comerciale cu capital privat."

16 martie 2012

HG nr. 150/ 2012 - acordarea prestatiilor sub forma biletelor de tratament balnear pentru anul 2012

Hotararea Guvernului nr. 150/ 2012 privind acordarea prestatiilor sub forma biletelor de tratament balnear pentru anul 2012, prin sistemul organizat si administrat de Casa Nationala de Pensii Publice a fost publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 167, din 14 martie 2012.

In temeiul art. 108 din Constitutia Romaniei, republicata, si al art. 124 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificarile si completarile ulterioare, Guvernul Romaniei adopta prezenta hotarare.

Art. 1. - Prezenta hotarare are ca obiect de reglementare regulile de stabilire a numarului biletelor de tratament balnear pentru anul 2012 si modul de acordare, distribuire si de decontare a acestora.

Art. 2. - In unitatile de tratament balnear, proprietate a Casei Nationale de Pensii Publice, este asigurat pentru anul 2012 un numar de 53.499 de locuri la tratament balnear, repartizate pe maximum 17 serii de trimitere.

Art. 3. - La numarul de locuri prevazut la art. 2 se adauga, pana la nivelul sumelor prevazute cu aceasta destinatie in bugetul asigurarilor sociale de stat pe anul 2012, numarul de locuri la tratament balnear contractat cu alti operatori economici interesati, numar care se va stabili dupa atribuirea contractelor, in functie de preturile ofertate pe bilet.

Art. 4. - Numarul biletelor de tratament balnear care se acorda gratuit categoriilor de persoane beneficiare ale prevederilor unor legi speciale, cu caracter reparatoriu, se stabileste prin aplicarea unei cote de maximum 15% din totalul numarului de bilete, rezultat in conformitate cu prevederile art. 2 si 3.

Art. 5. - In perioada unui an calendaristic, persoana indreptatita poate beneficia de un singur bilet de tratament.

Art. 6. - Pot beneficia de tratament balnear, in conditiile legii, persoanele care au calitatea de:
a) pensionar al sistemului public de pensii;
b) asigurat al sistemului public de pensii;
c) beneficiar al prevederilor unor legi speciale, care reglementeaza dreptul la bilete de tratament balnear.

Art. 7. -
(1) Distribuirea biletelor de tratament balnear se face de catre Casa Nationala de Pensii Publice, prin casele teritoriale de pensii
(2) Decontarea costurilor biletelor de tratament balnear se face de catre Casa Nationala de Pensii Publice, din fondurile aprobate prin Legea bugetului asigurarilor sociale de stat pentru anul 2012 nr. 294/2011, la capitolul „Asigurari si asistenta sociala”, titlul „Asistenta sociala”, alineatul „Ajutoare sociale in natura”, catre prestatorii de servicii, potrivit legii.

13 martie 2012

H.G. nr. 118/2012 privind aprobarea Statutului Casei Nationale de Pensii Publice

HOTĂRÂRE nr. 118 din 6 martie 2012 privind aprobarea Statutului Casei Naţionale de Pensii Publice

În temeiul art. 108 din Constituţia României, republicată, şi al art. 134 alin. (1) din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificările şi completările ulterioare,
Guvernul României adoptă prezenta hotărâre.

Art. 1
Se aprobă Statutul Casei Naţionale de Pensii Publice, prevăzut în anexa care face parte integrantă din prezenta hotărâre.

Art. 2
La data intrării în vigoare a prezentei hotărâri se abrogă Hotărârea Guvernului nr. 13/2004 privind aprobarea Statutului Casei Naţionale de Pensii şi Alte Drepturi de Asigurări Sociale, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 56 din 23 ianuarie 2004, cu modificările şi completările ulterioare.

Intregul Monitor Oficial il gasiti aici.