Adresa noastra de e-mail este
desprepensii@gmail.com

28 septembrie 2010

Pensie comunitara Italia

Intrebare:

“Buna ziua !

Ma numesc B.F.G., am 51 de ani,am lucrat din 1978 in Romania ,din 2004 sant in Italia si lucrez cu contract de munca de 4 ani in Italia.

Intrebarea mea e cum pot sa fac si ce trebuie sa fac sa cumulez pensia la varsta pensionari mele cu pensia din Italia .

ce documente imi trebuiesc ?

va multumesc ”

Raspuns:

In ceea ce priveste acordarea unei pensii, va aducem la cunostinta ca persoanele care au lucrat în mai multe state membre ale Uniunii Europene pot beneficia de prestatii de pensie acordate în conformitate cu legislatia comunitara în domeniul securitatii sociale, aceasta devenind direct aplicabila în România începând cu data de 01.01.2007.

In cazul în care dvs. ati lucrat atât pe teritoriul României cât si pe teritoriul Italiei si ati platiti si platiti contributii de asigurari sociale în sistemele de pensii ale acestor state, veti beneficia de drepturi de pensie în conformitate atât cu legislatia italiana, cât si cu cea româna, conform prevederilor Regulamentelor comunitare nr.1408/1971 si nr.574/1972.

Asadar, prin totalizarea perioadelor de asigurare realizate în cele doua state, confirmate de institutiile competente din Italia si respectiv România, institutiile de asigurari sociale constata daca îndepliniti conditiile referitoare la acordarea drepturilor de pensie, în conformitate cu fiecare din legislatiile de asigurari sociale al caror obiect l-ati facut în cursul carierei profesionale. Pensia va fi calculata prin aplicarea principiului pro rata temporis (proportional cu perioada de asigurare realizata în statul propriu), practic veti primi doua pensii, una din România, cealalta din Italia.

In conditiile în care dvs. puteti beneficia de drepturi de pensie în conformitate cu legislatia din România, fara a se tine cont de perioadele de asigurare confirmate de institutia italiana în vederea totalizarii, se poate acorda, temporar, o pensie provizorie, urmând ca aceasta sa poata fi recalculata de casa teritoriala de pensii la o data ulterioara, dupa obtinerea tuturor datelor si informatiilor necesare în vederea stabilirii prestatiilor de pensie.

In ceea ce priveste confirmarea perioadelor de asigurare realizate în Italia, la cererea dvs., casa teritorială de pensii la care sunteti asigurat în acel moment si de care apartineti teritorial cu domiciliul, reconstituie cariera dvs. profesională, cu cel puţin un an înaintea datei la care atingeti vârsta de pensionare.


Pentru a facilita îndeplinirea formalităţilor de reconstituire a carierei profesionale, este indicat ca dumneavoastra, la completarea formularului E207 „Certificat privind cariera de asigurat” sa furnizati cât mai multe informaţii referitoare la angajatorii sau activitatea independentă desfăşurata pe teritoriul Italiei si sa atasati documente justificative oficiale ale stagiului realizat în aceasta tara.


Cu bine,
Specialist pensii.

Calcul pensie comunitara Ungaria

Intrebare:

“Stimate D-le Specialist !

Ma numesc T.I. ( 29.10.1950) si sunt domiciliata in Ungaria din 1988. In Romania am lucrat 18 ani, iar in Ungaria 19 ani. In 2007.29 okt am putut iesi in pensie anticipata fara reducere conform legilor din Ungaria. Odata cu stabilirea pensiei in 2007 din Ungaria mi s-a trimis dosarul la Casa de pensii din Oradea si in 2008 decembrie am primit o pensie anticipata proratizata avand un punctaj mediu anual de 0,69072 cu run procent de diminuare de 0,95 %. S-a stabilit o pensie in suma de 416 lei ( mi s-a virat pe cont 112 euro lunar.)
In 2009. iunie am devenit indreptatita la pensie pentru limita de varsta si am completat cererea pentru recalcularea pensiei(pentru limita de varsta). Cand am primit decizia in 15 August 2009 am constatat ca in urma recalcularii ,pensia mea s-a redus la 413 lei, dar in realitate pe contul meu de banca a sosit in loc de 112 euro numai 98 euro , deci o reducere de 14 euro lunar.
La recalcularea pentru limita de varsta pe decizie se afla urmatoarele:
- Stagiul complet de cotizare prevazut de lege : 27 ani si 2 luni
- punctajul mediu anual al pensiei teoretice: 1,04902
- punctajul mediu anual al pensiei comunitare: 0,51011
- valoarea punctului de pensie: 718,4
- cuantum pensie comunitara : 367

Pensie acordata
Pensia mai avantajoasa este nationala
Piunctajul mediu anual al pensiei : 057439
Valoarea punctului de pensie: 718,4
Cuantum pensie : 413
Inainte de mi s-e calcula pensia pentru limita de varsta Ungaria mi-a confirmat un plus de cotizatie de 2 luni si 7 zile
Anii lucrati in Ungaria s-au marit cu 2 luni si 7 zile in total : 19 ani si 8 zile, iar in Romania 18 ani si 2 zile.
Am contestat decizia si mi s-a raspuns ca la aceasta data 15.07.2009 algoritmul de calcul al pensiei comunitare cuprins in instructiunile de aplicare a REGULAMENTULUI 1408/71 si a REGULAMENTULUI 574/72 aprobate prin decizia presedintelui CNAPS nr.112/01.04.2009 a fost modificat. urmare a celor precizate a fost emisa decizia de pensie comunitara nr.302687/22.07.2009 prin valorificarea noului stagiu asimilat, confirmat de Ungaria, rezultand un punctaj mediu anual de 0,50574.

INTREBAREA MEA ESTE DACA SE POATE DIMINUA SUMA PENSIEI PENTRU LIMITATA DE VARSTA FATA DE PENSIA ANTICIPATA , DACA ESTE LEGALA SI DACA CORESPUNDE LEGILOR COMUNITARE SAU NATIONALE.

ASTEPT CU NERABDARE RASPUNSUL DVS.
MULTUMESC ANTICIPAT. CU STIMA SI RESPECT : T.I.”

Raspuns:


Intr-adevar, asa cum vi s-a comunicat de Casa Judeteana de Pensii Bihor, algoritmul de calcul al pensiilor comunitare a fost modificat.
Dar, potrivit punctului nr.11 din Decizia nr.135 din 04.12.2009 a Presedintelui CNPAS de modificare si completare a Anexei Deciziei nr.112/2009 de aprobare a Instructiunilor pentru aplicare in sistemul public de pensii a Regulamentelor (CEE) nr.1408/1971 si nr.574/1972, "la recalcularea drepturilor de pensie conform Instructiunilor aprobate prin Decizia nr.112/2009, cuantumul pensiilor si punctajul mediu anual acordat in baza Deciziilor Presedintelui CNPAS nr.174/2007, nr.609/2008 si nr.26/2009, vor fi mentinute in plata, cu exceptiia situatiilor in care diminuarea drepturilor cuvenite se justifica printr-o schimbare intervenita in situatia pensionarului".

Fata de cele aratate mai sus, va comunicam ca in cazul dvs., in urma recalcularii pensiei, prin trecerea de la pensie anticipata partiala la pensie de limita de varsta, trebuia mentinut in plata cuantumul pensiei anticipate partiale.


Cu bine,
Specialist pensii.

Clubul de Dreptul Muncii - Concedierea colectiva

In cadrul cursului CONCEDIEREA COLECTIVA se vor dezbate urmatoarele idei:

Concediere individuala

Concediere colectiva

* Reglementari comunitare
* Reglementari interne (Art.68 Codul Muncii)
* Conditii
* Comunicarea notificarii la ITM si ATOFM
* Compensatii banesti
* Interdictia de a face angajari timp de 9 luni
* Dreptul la preaviz



Decizia de concediere

Controlul si sanctionarea concedierilor nelegale

Analiza practica judiciara/situatii practice

* Analiza jurisprudentei CJUE

Va puteti inscrie pe http://www.costelgilca.ro/club/index/club-de-dreptul-muncii.html

27 septembrie 2010

Pensie comunitara Ungaria - reducere pentru copii

Intrebare:

“Stimate D-le Specialist in Pensii !

Ma numesc U.M.M. ( 29.04.1952) si am lucrat in Romania 18 ani, 2 luni, 9 zile, din 1972.06.15. pana in 1990.08.24. ( 18 ani de cotizatie ).
Din 1990.09.05. traiesc in Ungaria unde am acumulat pana in prezent 20 ani de vechime. Am trei copii, care toti sunt nascuti in Romania.
Conform tabelei de pensionare in mai 2011 voi fi indreptatita la pensie pentru limita de varsta dar dupa cum stiu femeile care au crescut 3 copii au dreptul la 1 an reducere din varsta de pensionare. Din anul 2008.03.26., primesc ajutor social in Ungaria neavand loc de munca. (In Ungaria ajutorul social constituie perioada de asigurare si se calculeaza in vechimea pentru pensie).
Astept raspunsul dvs. pentru a ma ajuta in submiterea cererii de pensionare pentru limita de varsta daca este cazul.
Eventual daca sunt indreptatita la pensia nationala avand in total 38 de ani cumulati dintre care 18 ani, 2 luni, 9 zile in Romania.
Va multumesc anticipat , Cu stima : U.M.M.”

Raspuns:

In ceea ce priveste acordarea unei pensii, va aducem la cunostinta ca persoanele care au lucrat în mai multe state membre ale Uniunii Europene pot beneficia de prestatii de pensie acordate în conformitate cu legislatia comunitara în domeniul securitatii sociale, aceasta devenind direct aplicabila în România începând cu data de 01.01.2007.


In cazul în care dvs. ati lucrat atât pe teritoriul României cât si pe teritoriul Ungaria si ati platit si platiti contributii de asigurari sociale în sistemele de pensii ale acestor state, veti beneficia de drepturi de pensie în conformitate atât cu legislatia ungara, cât si cu cea româna, conform prevederilor Regulamentelor comunitare nr.1408/1971 si nr.574/1972.

Asadar, prin totalizarea perioadelor de asigurare realizate în cele doua state, confirmate de institutiile competente din Ungaria si respectiv România, institutiile de asigurari sociale constata daca îndepliniti conditiile referitoare la acordarea drepturilor de pensie, în conformitate cu fiecare din legislatiile de asigurari sociale al caror obiect l-ati facut în cursul carierei profesionale. Pensia va fi calculata prin aplicarea principiului pro rata temporis (proportional cu perioada de asigurare realizata în statul propriu), practic veti primi doua pensii, una din România, cealalta din Ungaria.

In România, pensia pentru limită de vârstă se acordă asiguraţilor care îndeplinesc, cumulativ, la data pensionării, condiţiile privind vârsta standard de pensionare şi stagiul minim de cotizare realizat în sistemul public.

Având în vedere data nasterii dvs., respectiv 29.04.1952 începând cu data de 29.05.2011 îndepliniti conditiile pentru înscrierea la pensie de limita de vârsta.

In cazul în care ati realizat în cele doua tari, stagiul complet de cotizare de 28 ani si 2 luni, prevazut de Legea nr.19/2000, modificata si completata si ati nascut si crescut pana la varsta de 10 ani, 3 copii, aveti dreptul la pensie de limita de varsta comunitara, mai devreme cu 1 an, adica la data de 29.05.2010.

Totodata va precizam ca puteti depune cererea de acordare a pensiei, la instituţia de la locul de reşedinţă, respectiv din Ungaria, întrucât ati fost supusa legislaţiei acestei instituţii.

Pentru a facilita îndeplinirea formalităţilor de reconstituire a carierei profesionale, este indicat ca dumneavoastra, la completarea formularului E207 „Certificat privind cariera de asigurat” sa furnizati cât mai multe informaţii referitoare la angajatorii sau activitatea independentă desfăşurata pe teritoriul României.

Mentionam ca formularul E 207 trebuie sa fie însoţit de documente care atestă perioadele de asigurare sau cele echivalente realizate pe teritoriul României.

Aceste documente pot fi: carnetul de munca, adeverinte eliberate de angajatorii din Romania, etc.

De asemenea, pentru a beneficia de reducerea varstei standard de pensionare cu 1 an, va rugam sa atasati fotocopiile celor 3 certificate de nastere ale copiilor dvs., insotite de o declaratie pe propria raspundere din care sa reiasa ca i-ati crescut pana la varsta de 10 ani.

Cu bine,
Specialist pensii.

Precizări privind aplicarea O.U.G nr. 58/2010 modificata prin O.U.G. nr. 82/2010

În vederea aplicării unitare a prevederilor art.III din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.58/2010 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal şi alte măsuri financiar-fiscale, modificate prin Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.82/2010, CNPAS transmiteurmătoarele precizări:

Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.82/2010 pentru modificarea art.7 alin.(1), pct. 2, sbpct 2.1 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal şi pentru modificarea art.III din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.58/2010 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal şi alte măsuri financiar-fiscale, s-a publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr.638 din 10 septembrie 2010.

A. (1) Fac obiectul prevederilor art.III din OUG nr.58/2010, modificate prin OUG nr.82/2010:
a) persoanele care realizează venituri de natură profesională, altele decât cele salariale, din drepturi de autor şi drepturi conexe:
a.1.) cu regularitate:
a.1.1.) în mod exclusiv;
a.1.2.) împreună cu venituri de natură salarială.
a.2.) ocazional:
a.2.1.) în mod exclusiv;
a.2.2.) împreună cu venituri de natură salarială.
b) persoanele care realizează venituri de natură profesională, altele decât cele salariale, din activităţi desfăşurate în baza contractelor/convenţiilor încheiate potrivit Codului civil, indiferent de periodicitatea realizării acestor venituri, în mod exclusiv sau nu.
(2) Persoanele prevăzute la alin.(1) au obligaţia, pentru veniturile realizate, de a plăti contribuţia individuală de asigurări sociale.
(3) Persoanele prevăzute la alin.(1) lit.a.2.2, fac excepţie de la obligativitatea achitării contribuţiei individuale de asigurări sociale, pentru veniturile profesionale realizate, altele decât cele salariale.
(4) Baza de calcul a contribuţiei individuale de asigurări sociale, pentru persoanele prevăzute la alin.(1), o reprezintă venitul brut diminuat cu cota de cheltuială forfetară prevăzută la art. 50 alin. (1) lit. a) sau după caz, art. 50 alin.(2) lit. a) din Legea 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, în cazul drepturilor de autor şi a celor conexe, respectiv, venitul brut, pentru veniturile din activitatea desfăşurată în baza contractelor/convenţiilor civile încheiate potrivit Codului civil. Baza de calcul, în decursul unei luni calendaristice, nu poate fi mai mare decât echivalentul a cinci salarii medii brute utilizate la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat.
(5) Pentru anul 2010, salariul mediu brut prevăzut la alin.(4) este de 1836 lei.
(6) Fac excepţie de la prevederile alin.(4), referitoare la plafonul maxim la care se datorează contribuţia individuală de asigurări sociale, persoanele prevăzute la alin.(1) lit.a.2.1), pentru care baza de calcul anuală nu poate depăşi de 5 ori salariul mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat.

B. (1) Nu fac obiectul prevederilor art.III din OUG nr.58/2010, modificate prin OUG nr.82/2010, persoanele prevăzute la art.5 alin.(1) pct.IV din Legea nr.19/2000 privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale, cu modificările şi completările ulterioare şi anume:
a) asociatul unic, asociaţii, comanditarii sau acţionarii;
b) administratorii sau managerii care au încheiat contract de administrare sau de management;
c) membrii asociaţiei familiale;
d) persoane autorizate să desfaşoare activităţi independente;
e) persoane angajate în instituţii internaţionale, dacă nu sunt asiguraţii acestora;
f) alte persoane care realizează venituri din activităţi profesionale.
(2) Persoanele prevăzute la alin.(1) rămân, în continuare, supuse asigurării obligatorii, prin efectul legii, în sistemul public de pensii, pe bază de declaraţie de asigurare socială, aplicându-li-se prevederile Legii nr.19/2000, cu modificările şi completările ulterioare.

C. Urmare intrǎrii în vigoare, la data de 10 septembrie 2010, a prevederilor OUG nr. 82/2010, în luna septembrie a.c. se pot întâlni urmǎtoarele situaţii:

a) în cazul veniturilor de naturǎ profesionalǎ, altele decât cele salariale, plătite în luna august, pentru care asiguraţii nu au achitat şi nu au declarat contribuţia individualǎ de asigurǎri sociale conform OUG nr. 58/2010, o vor putea face pânǎ la data de 25 septembrie a.c. Conturile utilizate pentru achitarea contribuţiei individuale de asigurări sociale sunt cele deschise la casele teritoriale de pensii având ca destinaţie OUG nr.58/2010;
b) în cazul veniturilor de naturǎ profesionalǎ, altele decât cele salariale, plătite în luna septembrie, anterior datei de 10 ale acestei luni, pentru care asiguraţii nu au achitat şi nu au declarat contribuţia individualǎ de asigurǎri sociale conform OUG nr. 58/2010, o vor putea face pânǎ la data de 25 octombrie a.c. Conturile utilizate pentru achitarea contribuţiei individuale de asigurări sociale sunt cele deschise la casele teritoriale de pensii având ca destinaţie OUG nr.58/2010;
c) în cazul veniturilor profesionale reprezentând drepturi de autor şi drepturilor conexe şi/sau a veniturilor din contractele/convenţiile încheiate potrivit Codului civil, plătite ulterior datei de 10 septembrie 2010, indiferent pentru ce lunǎ se acordǎ, acestea se vor cuprinde în declaraţia nominalǎ prevǎzutǎ de OUG nr. 82/2010, corespunzătoare lunii septembrie 2010, care se va depune la casa teritorială de pensii pânǎ pe data de 25 octombrie a.c.;
d) în cazul veniturilor de naturǎ profesionalǎ, altele decât cele salariale, cu excepţia drepturilor de autor şi drepturilor conexe şi/sau a veniturilor din contractele/convenţiile încheiate potrivit Codului civil, plătite ulterior datei de 10 septembrie 2010, indiferent pentru ce lunǎ acestea se acordǎ, persoanele care încasează aceste venituri vor face, dupǎ caz, obiectul Legii nr. 19/2000, cu modificǎrile şi completǎrile ulterioare;
e) dacǎ existǎ persoane care au realizat pentru prima datǎ, în luna august 2010, venituri profesionale, altele decât cele salariale, care se supun prevederilor OUG nr. 58/2010 şi aveau ca termen maxim de depunere a declaraţiei de asigurare data de 25 septembrie a.c., dar nu s-au conformat, pânǎ la data de 10 a acestei luni, obligaţiilor prevǎzute de OUG nr. 58/2010, pentru a beneficia de stagiu de cotizare pe luna august 2010, pot depune declaraţia de asigurare conform OUG nr. 58/2010 pânǎ la data de 25 septembrie a.c;
f) în situaţia persoanelor care, asigurate fiind în sistemul public de pensii conform OUG nr.58/2010, au obligaţia de a-şi actualiza declaraţia de asigurare aferentǎ lunii august 2010, în termenul de 14 zile lucrǎtoare de la data modificǎrii cuantumului venitului realizat, acestea pot depune declaraţia de asigurare conform OUG nr. 58/2010 pânǎ la data de 25 septembrie a.c.

D. a) Având în vedere prevederile art.8 alin.(1) din Anexa nr.2 la HG nr.791/2010, coroborate cu cele ale art.III alin.(2) şi (4) din OUG nr.82/2010, la data de 25 octombrie 2010 înceteazǎ, de drept, declaraţiile de asigurare depuse conform OUG nr. 58/2010, indiferent de calitatea celor care le-au depus.

b) Ţinând seama de cele de la lit.a), casele teritoriale de pensii vor comunica, în scris, persoanelor care s-au asigurat conform OUG nr. 58/2010, faptul cǎ a încetat de drept asigurarea în temeiul acestui act normativ şi le vor invita, la sediul instituţiei, pe acelea care se încadreazǎ în prevederile art. 5 alin.(1) pct. IV din Legea nr. 19/2000, cu modificǎrile şi completǎrile ulterioare, în vederea asigurǎrii obligatorii în sistemul public de pensii.
În afara persoanelor care obţin venituri din drepturi de autor şi drepturi conexe şi/sau venituri din contractele/convenţiile încheiate potrivit Codului civil, toate celelalte persoane, care sunt prevǎzute de art. 5 alin.(1) pct. IV din Legea nr. 19/2000, cu modificǎrile şi completǎrile ulterioare, inclusiv cele care şi-au retras declaraţia ca urmare a aplicǎrii prevederilor OUG nr. 58/2010, vor depune o nouă declaraţie de asigurare, cu respectarea tuturor dispoziţiilor, incidente în cauză, prevǎzute de Legea nr.19/2000.
c) Persoanele fizice autorizate să desfăşoare activităţi independente, care realizeazǎ venituri din drepturi de autor şi drepturi conexe şi/sau venituri din contractele/convenţiile încheiate potrivit Codului civil, venituri plătite după data intrării în vigoare a OUG nr.82/2010, respectiv începând cu data de 10 septembrie a.c., vor fi declarate de cǎtre plǎtitorul de venit şi nu se vor asigura individual conform Legii nr. 19/2000. Plătitorul de venit este şi cel care are obligaţia, conform OUG nr.82/2010, calculării, reţinerii şi plăţii contribuţiilor individuale de asigurări sociale.
d) Persoanele care au fost asigurate, pe bazǎ de declaraţie de asigurare, în perioada 1 iulie - 10 septembrie 2010, atât în baza Legii nr. 19/2000, cât şi în baza OUG nr. 58/2010, vor beneficia pentru aceastǎ perioadǎ de stagiu complet de cotizare, iar pentru determinarea punctajului mediu anual se vor valorifica ambele venituri înscrise în cele douǎ declaraţii de asigurare.
La cerere, pentru aceastǎ perioadǎ, aceste persoane pot solicita restituirea contribuţiei de asigurǎri sociale achitatǎ conform Legii nr. 19/2000. Se va proceda la retragerea declaraţiei de asigurare, depusǎ conform Legii nr. 19/2000, de la data de 1 iulie 2010 şi depunerea, din nou, a acesteia de la 10 septembrie 2010. Stagiul de cotizare se va stabili prin aplicarea asupra perioadei de cotizare a raportului dintre cota de contribuţie individualǎ de asigurǎri sociale şi cota de contribuţie de asigurǎri sociale aprobatǎ pentru locurile de muncǎ în condiţii normale. La stabilirea punctajului mediu anual se vor lua în considerare veniturile de naturǎ profesionalǎ la care s-a achitat contribuţia individualǎ de asigurǎri sociale, conform OUG nr. 58/2010.

26 septembrie 2010

Pensie pentru limita de varsta-grupa II de munca

Intrebare:

“Buna ziua, d-l G.G. este nascut in data de 26.05.1954, are vechime in munca de 36 ani 3 luni si 3 zile, plus stagiu asimilat(militar) intre 23.02.1974 - 10.06.1975 iar din 28.04.2010 este somer. A lucrat in grupa II -a de munca in procent de 100% 27 ani 2 luni si 3 zile.Va rugam sa ne spuneti cand se poate pensiona la limita de varsta.Va multumim.”

Raspuns:

Avand in vedere faptul ca domnul este nascut la data de 26 mai 1954, varsta standard de pensionare este de 65 de ani, iar stagiul complet de cotizare cerut de lege este de 35 de ani.


In conformitate cu dispozitiile art.42 alin.(1) din Legea nr.19/2000, asiguratii care au realizat stagiul complet de cotizare si care si-au desfasurat activitatea total sau partial in conditii deosebite de munca au dreptul la pensie pentru limita de varsta, cu reducerea varstelor standard de pensionare conform tabelului nr.1 din lege.

Prin urmare, intrucat a realizat stagiul complet de cotizare cerut de lege de 35 de ani si a desfasurat activitate in conditii deosebite de munca-grupa a II-a de munca o perioada de 27 ani, 2 luni si 3 zile, conform celor specificate de dvs., poate solicita inscrierea la pensie pentru limita de varsta cu reducerea varstei de pensionare, cu 6 ani inaintea implinirii varstei standard de pensionare, respectiv de la implinirea varstei de 59 de ani-26 mai 2013.

Cu bine,
Specialist pensii.

23 septembrie 2010

Succes romanesc la Bruxelles: UE vine sa sprijine sistemele de pensii private de tip Pilon II din Europa Centrala si de Est

Comisia Europeana va lua in calcul impactul bugetar al sistemelor de pensii private de tip Pilon II in analiza calitativa a structurii deficitelor bugetare din statele care au aplicat astfel de reforme (majoritatea, in Europa Centrala si de Est), potrivit unei hotarari luate de ECOFIN, Consiliul Ministrilor de Finante din UE, in cadrul intalnirii de pe 7 septembrie. Decizia autoritatilor europene este favorabila sistemelor de pensii private de tip Pilon II si vine ca raspuns al solicitarii oficiale a unui grup de 9 state (printre care si Romania), lansata de o initiativa APAPR desfasurata la Bruxelles in primavara acestui an. Noile instructiuni („guidelines”) adoptate de ECOFIN vor fi aplicate in implementarea procedurilor de analiza a bugetelor si deficitelor nationale, in cadrul mecanismelor Pactului de Stabilitate si Crestere.

Aceasta decizie a UE sprijina si legitimeaza eforturile statelor nationale de a-si reforma sistemele de pensii de stat prin introducerea unor fonduri private de pensii cu participare obligatorie si care implica transferul contributiilor de la bugetul national catre aceste fonduri. Practic, noile reglementari arata ca, in analiza calitativa a deficitului bugetar al unui stat, Comisia Europeana va lua in calcul si costul reformelor de tip Pilon II care presupun transferuri de contributii de la bugetul public catre fonduri private de pensii, spre administrare mai eficienta. „Miza” acestei masuri o reprezinta un cost bugetar al Pilonului II care variaza de la 0,3% din PIB anual in Romania pana la 1% in Suedia, 1,3% in Ungaria sau 1,6% in Polonia. Astfel, decizia ECOFIN reprezinta pentru moment un compromis intre nevoia recunosterii juste a acestor costuri de reforma (si evidentierea lor separata fata de deficitul bugetar) si mecanismele existente deja in legislatia comunitara.

„In analiza deficitului bugetar, raportul Comisiei Europene va lua in considerare implementarea unor reforme in domeniul pensiilor, daca acestea includ introducerea unui sistem de pensii private de tip multi-pilon, daca aceste reforme au un impact bugetar negativ asupra bugetului national. Acest impact provine din faptul ca anumite venituri, care erau anterior inregistrate ca venituri bugetare, sunt acum transferate catre fonduri private de pensii, iar anumite cheltuieli cu pensiile, care anterior erau in sarcina statului, vor fi in final platite de aceste fonduri de pensii private. In mod deosebit, raportul Comisiei va analiza costul net al reformei asupra sistemului de pensii de stat. Costul net al reformei este masurat sub forma deficitului bugetar produs bugetului general consolidat.” (SURSA)

„Prin aceasta decizie, UE transmite un semnal foarte puternic autoritatilor nationale: Pilonul II este o reforma benefica pe termen lung, solida si dezirabila, sustinuta de forurile europene, iar organismele comunitare vor tine cont de costul Pilonului II in analiza calitativa a deficitului bugetar al unui stat. Deocamdata, este maximul pe care Bruxelles-ul il poate face in sprijinul sistemelor de pensii private din statele Uniunii, avand in vedere principiul subsidiaritatii. Noi vom continua insa sa sprijinim acest demers, pentru a adanci succesul obtinut astazi intr-un plan chiar mai formal. De altfel, aceasta decizie a forurilor europene vine sa confirme mesajele pe care le-am primit pe canale informale de la Bruxelles in ultima perioada, potrivit carora UE nu va lua in considerare, in analiza deficitelor bugetare, asa-numitele economii de cheltuieli bugetare intentionate de unele state prin inghetarea sau reducerea contributiilor virate catre Pilonul II. Pur si simplu, UE doreste descurajarea politicienilor sa se mai uite la Pilonul II de pensii private cand cauta surse pentru reducerea cheltuielilor bugetare”, a declarat Crinu Andanut, Presedintele APAPR, cu ocazia publicarii deciziei ECOFIN.

Background:

Pentru prima data, solicitarea acestei masuri a fost facuta in 2004-2005 de Polonia, stat abia admis atunci in cadrul blocului comunitar, insa cu un succes limitat. Atunci, Comisia Europeana a aceptat deducerea pentru doar 5 ani din deficitul bugetar a costurilor asociate implementarii Pilonului II, cu un procent descrescator (100% din cost se deduce in primul an, 80% in anul al doilea, ... , 20% in anul al cincilea). Anul acesta insa, APAPR a reluat acest principiu si l-a promovat la Bruxelles, in cadrul discutiilor din EFRP (Federatia Europeana a Fondurilor de Pensii Private).

„In iunie vom merge la Bruxelles, unde, impreuna cu ceilalti membri din Europa Centrala si de Est ai Federatiei Europene a Fondurilor de Pensii (EFRP), vom face toate demersurile necesare astfel incat Comisia Europeana sa accepte ideea exceptarii de la calculul deficitului bugetar a contributiilor virate la Pilonul II. Aceasta este o chestiune care intereseaza foarte mult toate statele din regiune, asa ca initiativa noastra va intruni un sprijin larg si speram sa gasim o atitudine deschisa la forurile europene”, declara pe data de 27 mai anul acesta Crinu Andanut, Presedintele APAPR, in cadrul evenimentului Ziua Pensiilor Private organizat la Sinaia.

Ulterior, demersul a capatat sprijin oficial, fapt confirmat chiar de catre Ministerul Finantelor Publice din Romania, intr-un comunicat publicat la finele lunii august: „Romania a semnat, in data de 6 august a.c., alaturi de alte opt state membre, o scrisoare deschisa adresata Presedintelui Consiliului European, domnul Herman Van Rompuy, si Comisarului European pentru Afaceri Monetare, domnul Olli Rehn. In scrisoare se atrage atentia asupra faptului ca metodele statistice utilizate in prezent pentru calcularea deficitelor bugetare si a datoriilor publice dezavantajeaza statele membre care si-au reformat sistemele de pensii sau sunt in proces de reformare a acestora, in raport cu statele membre care nu implementeaza astfel de reforme. Reformele au ca obiectiv tocmai sustenabilitatea pe termen lung a sistemelor de pensii, in contextul presiunilor puse de imbatranirea populatiei din diferite state membre”.

Romania este cel mai recent stat european care a introdus un sistem de pensii private de tip Pilon II. La fondurile de pensii private obligatorii contribuie in prezent 5,1 milioane de participanti, dintre care peste 2 milioane au intrat in sistem pe baze voluntare, neobligati de lege. Pana in prezent, fondurile au incasat sub forma de contributii sume totale de 3,3 miliarde de lei, avand in administrare active nete de 3,85 miliarde de lei (diferenta reprezentand profitul net realizat din investitii, in beneficiul salariatilor). Rezultatul corespunde unui randament mediu anualizat de peste 16%, comparativ cu o inflatie medie anuala de 6%, ambele fiind masurate intre lansarea sistemului in 2008 si data de astazi.


Comunicat oficial Asociatia pentru Pensiile Administrate Privat din Romania

22 septembrie 2010

Pensie comunitara Marea Britanie

Intrebare:

"Buna ziua domnule Stefan Ene,
Ma numesc S.M. si va scriu cu rugamintea de a ma ajuta cu o informatie.
In perioada 1987-1998 am locuit si lucrat in Romania.
In perioada 1998-2003 am locuit si lucrat in Regatul Unit, unde am platit
contributia de pensie, drept pentru care voi avea o mica pensie privata.
In perioada 2003-prezent am revenit in Romania, unde locuiesc si lucrez.

Intrebarile mele sunt :
1. Perioada lucrata in UK se poate considera perioada asimilata - adica vechime
in munca, chiar daca nu am contribuit in Romania ? ( avand in vedere ca RO nu
era inca in EU)
2.Pot plati contributii benevole pentru a o putea acoperi si a beneficia de
pensie ?

Va multumesc pentru orice clarificari - inclusiv unde m-as putea adresa pt
lamuriri suplimentare.

Cu consideratie, S.M."
Raspuns:
In ceea ce priveste acordarea unei pensii, va aducem la cunostinta ca persoanele care au lucrat în mai multe state membre ale Uniunii Europene pot beneficia de prestatii de pensie acordate în conformitate cu legislatia comunitara în domeniul securitatii sociale, aceasta devenind direct aplicabila în România începând cu data de 01.01.2007.

In cazul în care dvs. ati lucrat atât pe teritoriul României cât si pe teritoriul Marii Britanii si ati platiti si platiti contributii de asigurari sociale în sistemele de pensii ale acestor state, veti beneficia de drepturi de pensie în conformitate atât cu legislatia britanica, cât si cu cea româna, conform prevederilor Regulamentelor comunitare nr.1408/1971 si nr.574/1972.
Asadar, prin totalizarea perioadelor de asigurare realizate în cele doua state, confirmate de institutiile competente din Marea Britanie si respectiv România, institutiile de asigurari sociale constata daca îndepliniti conditiile referitoare la acordarea drepturilor de pensie, în conformitate cu fiecare din legislatiile de asigurari sociale al caror obiect l-ati facut în cursul carierei profesionale. Pensia va fi calculata prin aplicarea principiului pro rata temporis (proportional cu perioada de asigurare realizata în statul propriu), practic veti primi doua pensii, una din România, cealalta din Marea Britanie.
In conditiile în care dvs. puteti beneficia de drepturi de pensie în conformitate cu legislatia din România, fara a se tine cont de perioadele de asigurare confirmate de institutia britanica în vederea totalizarii, se poate acorda, temporar, o pensie provizorie, urmând ca aceasta sa poata fi recalculata de casa teritoriala de pensii la o data ulterioara, dupa obtinerea tuturor datelor si informatiilor necesare în vederea stabilirii prestatiilor de pensie.
In ceea ce priveste confirmarea perioadelor de asigurare realizate în Marea Britanie, la cererea dvs., casa teritorială de pensii la care sunteti asigurat în acel moment, reconstituie cariera dvs. profesională, cu cel puţin un an înaintea datei la care atingeti vârsta de pensionare.
Pentru a facilita îndeplinirea formalităţilor de reconstituire a carierei profesionale, este indicat ca dumneavoastra, la completarea formularului E207 „Certificat privind cariera de asigurat” sa furnizati cât mai multe informaţii referitoare la angajatorii sau activitatea independentă desfăşurata pe teritoriul Marii Britanii si sa atasati documente justificative oficiale ale stagiului realizat în aceasta tara.
Cu bine,
Specialist pensii.

21 septembrie 2010

PROCEDURI DE INTOCMIRE A DOSARELOR DE PENSII SI DE ELIBERARE A ADEVERINTELOR PENTRU PENSIONARI

Joi, 23.09.2010, la Clubul de Dreptul Muncii – Costel Gilca, va fi discutata tema "PROCEDURI DE INTOCMIRE A DOSARELOR DE PENSII SI DE ELIBERARE A ADEVERINTELOR PENTRU PENSIONARI", lectori:Stefan Ene - Sef Serviciu Stabiliri Pensii din cadrul CPMB si Costel Gilca– specialist Dreptul Muncii

I. Întocmirea dosarului de pensionare

II. Actele necesare înscrierii la pensie

  • pentru dosarul de pensie de limită de vârstă, pensie anticipată şi pensie anticipată parţială
  • pentru dosarul de pensie de invaliditate
  • pentru dosarul de pensie de urmaş

III. Modalitatea de întocmire a adeverintelor

  • Adeverintele prin care se dovedesc salariile/perioade netrecute în carnetul de muncă
  • Adeverinţele prin care se dovedesc unele sporuri cu caracter permanent,
  • Adeverinţele doveditoare ale sporului pentru munca prestată în timpul nopţii, conform Ordinului MMSSF nr. 687/2006
  • Adeverintele prin care se atesta activitatea desfasurata in locurile de munca incadrate in grupele I si/sau a II-a de munca, potrivit legislatiei anterioare datei de 1 aprilie 2001, conform Ordinului nr. MMFES nr. 590/2008

IV. Analiza situaţii practice

  • Decizia nr. 30/2009 a Inaltei Curtii de Casatie si Justitie cu privire la recursul în interesul legii declarat de Procurorul General al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie cu privire la stabilirea şi recalcularea pensiilor din sistemul public provenite din fostul sistem al asigurărilor sociale de stat, referitor la posibilitatea luării în considerare a formelor de retribuire obţinute în acord global, prevăzute de art.12 alin.1 lit.a din Legea nr. 57/1974 privind retribuirea după cantitatea şi calitatea muncii.”Sentinţa civila nr. 2547/24.03.2010 pronunţată de Tribunalul Bucureşti secţia a VIII-a Conflicte de muncă şi asigurări sociale;
  • Situaţii practice.
Va puteti inscrie la curs pe http://www.costelgilca.ro/club/

19 septembrie 2010

Pensie limita de varsta - grupa II de munca Italia

Intrebare:

“Buna ziua ,
Ma numesc D.I., femeie nascuta in 17 sept 1953 am 27 de ani lucrati din care 20 de ani si 3 luni in grupa a-II-a.Momentan lucrez in Italia cu contract de 3 ani dar la program de 5 ore.Mentionez ca am trei copii.Intrebarea mea este cand pot iesi la pensie de drept si daca se tine cont si de anii lucrati in Italia?Si o alta intebare as putea plati din urma cei 3 ani de cotizatie pt a avea vechimea de 30 de ani pt a iesi anul asta. Va mutumesc.”

Raspuns:

Avand in vedere faptul ca sunteti nascuta la data de 17 septembrie 1953, varsta standard de pensionare este de 59 de ani si 6 luni, iar stagiul complet de cotizare cerut de lege este de 29 de ani.
In conformitate cu dispozitiile art.42 alin.(1) din Legea nr.19/2000, asiguratii care au realizat stagiul complet de cotizare si care si-au desfasurat activitatea total sau partial in conditii deosebite de munca au dreptul la pensie pentru limita de varsta, cu reducerea varstelor standard de pensionare conform tabelului nr.1 din lege.
Prin urmare, intrucat ati realizat stagiul complet de cotizare (inclusiv sporul de grupa conform legislatiei anterioare, respectiv 5 ani pentru cei 20 de ani de grupa II de munca) si ati desfasurat activitate in conditii deosebite de munca (grupa a II-a de munca) o perioada de 20 ani si 3 luni, conform celor specificate de dvs., puteti solicita inscrierea la pensie pentru limita de varsta cu reducerea varstei de pensionare, cu 4 ani si 6 luni inaintea implinirii varstei standard de pensionare, respectiv de la implinirea varstei de 55 de ani, conditie pe care la aceasta data o indepliniti.
Cu privire la stagiul realizat in Italia, va aducem la cunostinta ca persoanele care au lucrat în mai multe state membre ale Uniunii Europene pot beneficia de prestatii de pensie acordate în conformitate cu legislatia comunitara în domeniul securitatii sociale, aceasta devenind direct aplicabila în România începând cu data de 01.01.2007.

In cazul în care dvs. ati lucrat atât pe teritoriul României cât si pe teritoriul Italiei si ati platit contributii de asigurari sociale în sistemele de pensii ale acestor state, veti beneficia de drepturi de pensie în conformitate atât cu legislatia italiana, cât si cu cea româna, conform prevederilor Regulamentelor comunitare nr.1408/1971 si nr.574/1972.

Asadar, prin totalizarea perioadelor de asigurare realizate în cele doua state, confirmate de institutiile competente din Italia si respectiv România, institutiile de asigurari sociale constata daca îndepliniti conditiile referitoare la acordarea drepturilor de pensie, în conformitate cu fiecare din legislatiile de asigurari sociale al caror obiect l-a facut în cursul carierei profesionale. Pensia va fi calculata prin aplicarea principiului pro rata temporis (proportional cu perioada de asigurare realizata în statul propriu), practic veti primi doua pensii, una din România, cealalta din Italia.

Cererea pentru stabilirea dreptului la prestaţii se depune la instituţia de la locul de reşedinţă al persoanei interesate, dacă lucrătorul/asiguratul a fost supus legislaţiei acestei instituţii.

Pentru confirmarea perioadei de asigurare din România este necesar ca persoana interesata sa completeze Formularul E 207, intitulat „Certificat privind cariera asiguratului” la care se ataseaza documente care atestă perioadele de asigurare sau cele echivalente realizate pe teritoriul României (ex: copia certificata a carnetului de munca). Acest formular E207 va fi depus împreuna cu cererea pentru stabilirea dreptului la prestaţii, la instituţia de la locul de reşedinţă al persoanei interesate.

Cu bine,
Specialist pensii.

Pensie de urmas - student

Intrebare:


„Buna ziua, as vreas sa stiu daca mai pot beneficia de pensie de urmas in urmatoarele conditii: sunt student in anul II si in mod normal anul acesta, in octombrie ar fi trebuit sa trec in anul III, numai k nu l-am promovat. Acum urmeaza sa repet anul II de studiu.

Intrebarea mea este urmatoarea: mai pot beneficia de pensia de urmas daca: ultima adeverinta depusa la casa de pensii a fost in octombrie 2009 din care reiesea faptul ca sunt student in anul II, iar acum in octombrie 2010 depun adeverinta de student in care figurez tot in anul II de studiu?

Multumesc anticipat.”

Raspuns:


Pensia de urmas este reglementata la art. 66 din Legea nr.19/2000 cu modificarile si completarile ulterioare, astfel:
” Copiii au dreptul la pensie de urmas:
a) pana la varsta de 16 ani;
b) daca isi continua studiile intr-o forma de invatamant organizata potrivit legii, pana la terminarea acestora, fara a depasi varsta de 26 de ani;
c) pe toata durata invaliditatii de orice grad, daca aceasta s-a ivit in perioada in care se aflau in una dintre situatiile prevazute la lit. a) sau b).”

Pensia de urmas reglementata de prevederile art.66, lit.b) din Legea nr.19/2000 cu modificarile si completarile ulterioare, se acorda copilului, daca isi continua studiile, într-o forma de invatamant organizata potrivit legi, indiferent de nivelul acesteia, pana la terminarea studiilor, fara a depasi data la care copilul urmas implineste varsta de 26 ani.

Unitatile si institutiile de invatamant, tipurile si formele de organizare a activitatii de instruire si educare din sistemul national de invatamant sunt cele prevazute la art.15 din Legea invatamantului nr.84/1995, republicata.

Cu alte cuvinte, acordarea pensiei de urmas, in cazul dvs., nu este conditionata de nivelul formei de invatamant frecventate, de tipul sau modul de organizare a acesteia, de numarul formelor de invatamant frecventate sau de absolvirea uneia sau a mai multora dintre acestea.

Cu bine,
Specialist pensii.

Conditii speciale de munca - Legea nr. 226/2006

Intrebare:

“Buna ziua,

As dori sa-mi spuneti cand poate solicita pensie pentru limita de varsta un prieten-P.P. angajat in prezent la Arcelor Mittal Hunedoara, avand urmatoarele date:
- nascut la 26.09.1958
- 16.04.18 ani gr.I 100%
- 9 ani gr. speciala si in prezent ( dupa 2001)

As dori sa va intreb daca cei 9 ani de grupa speciala se pot transforma in grupa I , sau anii de gr I pot fi trecuti la grupa speciala; mentionez ca anii aferenti gr I au fost lucrati pana in anul 1999, data dupa care sectorul respectiv a fost inchis ( e vorba despre sectorul Furnale)
Va multumesc.”


Raspuns:


Pentru o perioada de 16 ani, 4 luni si 18 zile lucrata in grupa I de munca, varsta standard de pensionare prevazuta in anexa nr. 3 se reduce cu 9 ani si 7 luni, dar, intrucat prevederile art. 167 indice 1 din Legea nr. 19/2000, care prevede reducerea varstelor de pensionare pentru grupa I de munca, sunt in vigoare pana la data de 01.04.2011, varsta persoanei in cauza nu ii confera dreptul de a beneficia de pensie pentru limita de varsta conform articolului mai sus mentionat.

Precizam, de asemenea, ca pentru a se inscrie la pensie pentru limita de varsta la aceasta data, trebuie sa dovedeasca o activitate de minim 25 de ani in conditii speciale de munca, potrivit art. 3 alin. (1) din Legea nr. 226/2006, care prevede ca “asiguraţii care realizează un stagiu de cotizare de cel puţin 25 de ani în condiţiile speciale prevăzute de prezenta lege beneficiază de pensie pentru limită de vârstă, cu reducerea cu 15 ani a vârstelor standard de pensionare prevăzute în anexa nr. 3 "Vârstele standard de pensionare şi stagiile minime şi complete de cotizare pentru femei şi bărbaţi, pe ani şi pe luni, pe perioada aprilie 2001 - martie 2015" la Legea nr. 19/2000, cu modificările şi completările ulterioare.”


Precizam, de asemenea, ca in conformitate cu anexa nr. 2 la Legea nr. 226/2006, Societatea Comerciala Mittal Steel Hunedoara S.A. detine avizul pentru îndeplinirea procedurilor şi criteriilor de încadrare în condiţii speciale, astfel incat poate incadra personalul in conditii speciale cu respectarea prevederilor legale in vigoare, inclusiv pentru perioadele lucrate inainte de 1 aprilie 2001 in grupa I de munca.

Pentru aceasta, trebuie sa va adresati angajatorului la care a desfasurat activitatea in grupa I de munca, pentru a va elibera o adeverinta din care sa reiasa ca se incadreaza in prevederile acestui act normativ.

Astfel, prin insumarea perioadei lucrate dupa 1 aprilie 2001 in conditii speciale de munca (9 ani) cu cea lucrata anterior acestei date in grupa I de munca, asimilata cu conditiile speciale de munca potrivit Legii nr. 226/2006 (16 ani, 4 luni si 18 zile), rezulta o perioada totala de 25 de ani, 4 luni si 18 zile, care permite inscrierea la pensie in temeiul Legii nr. 226/2006 la aceasta data.

Cu bine,
Specialist pensii.

Reducerea varstei de pensionare - grupa I de munca

Intrebare:

“Buna ziua , a-si dori o intrebare in legatura cu varsta de pensionare in cazul care am lucrat grupa 1 : 8 ani ,2 luni,8 zile. grupa 2 :4 ani,si 7 zile .Am 3 copii si 54 ani impliniti .Va multumesc astept raspuns”

Raspuns:

Reducerea pentru grupa I de munca se face conform art. 167 indice 1 din Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii, cu modificarile si completarile ulterioare, din varstele prevazute in anexa nr. 3 din acelasi act normativ.

Astfel, conform datelor precizate in mesajul dvs., ati desfasurat activitate in grupa I de munca o perioada de 8 ani, 2 luni si 8 zile, varsta standard de pensionare prevazuta in anexa nr. 3 (respectiv 58 ani si 11 luni, la aceasta data) reducandu-se cu 4 ani si 10 luni, prin urmare, in cazul prezentat de dvs., la aceasta data aveti dreptul deschis la pensie pentru limita de varsta, avand mai mult decat 54 de ani si 1 luna.
Aceasta reducere, respectiv inscriere la pensie, opereaza numai in situatia in care ati realizat stagiul complet de cotizare prevazut in anexa nr. 3 din Legea nr. 19/2000, respectiv 27 de ani si 10 luni, inclusiv sporul de grupa superioara de munca, conditie despre care nu ati precizat nimic in mesajul dvs.
Prin urmare, daca ati realizat stagiul complet de cotizare de 27 de ani si 10 luni, puteti depune dosarul de pensie de limita de varsta cu reducerea varstei standard de pensionare pentru grupa I de munca, cuantumul drepturilor de pensie fiind fara nicio penalizare. De asemenea, va precizam ca reducerea pentru grupa I de munca este valabila pana la data de 1 aprilie 2011.
Cu bine,
Specialist pensii.

Inscriere pensie limita de varsta-grupa I de munca

Intrebare:

“Ma numesc S.I. nascuta 05-01-1966 am lucrat 23 ani 9 luni 18 zile la grupa a I-a si cotizati tot atatia neintrerupti. Va rog sa-mi spuneti cand as avea dreptu la pensie?”

Raspuns:

Reducerea pentru grupa I de munca se face conform art. 167 indice 1 din Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii, cu modificarile si completarile ulterioare, din varstele prevazute in anexa nr. 3 din acelasi act normativ.

Astfel, din analiza datelor transmise de dvs., ati desfasurat activitate in grupa I de munca o perioada de 23 ani, 9 luni si 18 zile, iar pentru aceasta perioada, varsta standard de pensionare prevazuta in anexa nr. 3 se reduce cu 13 ani, fara ca varsta de pensionare sa fie mai mica decat 50 de ani.
Intrucat prevederile acestui articol sunt in vigoare pana la data de 01.04.2011, varsta dvs. nu va confera dreptul de a beneficia de pensie pentru limita de varsta conform articolului mai sus mentionat.
In aceasta situatie, reducerea se va face conform tabelului nr. 1 din lege, respectiv pentru o perioada de 23 ani, 9 luni si 18 zile, varsta standard de pensionare de 60 ani se reduce cu 5 ani, prin urmare, puteti beneficia de pensie pentru limita de varsta, la implinirea varstei de 55 de ani, beneficiind de reducerea conferita de art. 42, incepand cu data de 05.01.2021, conform prevederilor legale in vigoare la aceasta data.
Cu bine,
Specialist pensii.

17 septembrie 2010

Depunerea declaratiilor de asigurare conform OUG 58/2010 si OUG 82/2010 pentru Casa Judeteana de Pensii Prahova

Masuri de ordin organizatoric
in scopul prevenirii aglomeratiei la ghiseele institutiilor noastre pentru aplicarea prevederilor OUG nr.58/2010, modificata si completata prin
OUG nr.82/2010


Avand in vedere semnificatia deosebita pe care institutiile noastre, Casa Judeteana de Pensii Prahova si Agentia Judeteana de Ocupare a Fortei de Munca Prahova, o acorda masurilor de prevenire a aglomeratiei la ghisee, respectiv pentru punerea in aplicare a prevederilor OUG nr.58/2010 pentru modificarea si completarea Legii nr.571/2003 privind Codul Fiscal si alte masuri financiar- fiscale, modificata si completata prin OUG nr.82/2010, va comunicam urmatoarele:

Depunerea declaratiilor conform OUG nr.58/2010 pentru oricare dintre cele doua institutii se va face la un ”unic ghiseu”, la sediul Agentiei Judetene de Ocupare a Fortei de Munca Prahova, din Ploiesti, strada Nicolae Iorga nr.1, unde functionari din partea ambelor institutii vor proceda la preluarea atat a declaratiilor de asigurari sociale cat si a celor de somaj.

In acest sens, programul de lucru cu publicul pentru preluarea acestor declaratii se va prelungi astfel:

Ø 20-24 septembrie 2010, pana la orele 19.00
Ø Sambata, 25 septembrie 2010, pana la orele 13.00
Ø 27 septembrie 2010, pana la orele 18.00

Reamintim cu aceasta ocazie conturile in care se poate achita contributia individuala de asigurari sociale si somaj:

- Contul deschis pe seama Casei Judetene de Pensii Prahova, in care se va incasa CAS datorat de alte persoane asigurate, in baza OUG 58/2010:
COD IBAN: RO43TREZ52122210309XXXXX, deschis la Trezoreria Ploiesti

- Contul deschis pe seama Agentiei Judetene de Ocupare a Fortei de Munca Prahova, in care se va incasa contributia de somaj, in baza OUG 58/2010:

COD IBAN: RO95TREZ52128210409XXXXX, deschis la Trezoreria Ploiesti

Mentionam ca, in continuare, exista posibilitatea inaintarii prin posta a declaratiilor de asigurari sociale si somaj si efectuarii platilor prin mandat postal sau virament bancar.
Sursa: CJP Prahova

Depunerea declaratiilor de asigurare conform OUG 58/2010 pentru Casa de Pensii a Municipiului Bucuresti

Depunerea declaratiilor de asigurare conform OUG 58/2010 pentru CASA DE PENSII A MUNICIPIULUI BUCURESTI si AGENTIA MUNICIPALA DE OCUPARE A FORTEI DE MUNCA BUCURESTI, precum si incasarea contributiilor individuale, se poate face la una dintre cele doua institutii de la adresele:
  • CASA DE PENSII A MUNICIPIULUI BUCURESTI � str. Calea Vitan, nr. 6, sector 3, Bucuresti
  • AGENTIA MUNICIPALA DE OCUPARE A FORTEI DE MUNCA BUCURESTI � str. Spataru Preda, nr. 12, sector 5, Bucuresti

Programul de lucru cu publicul pentru depunerea declaratiilor de asigurare este:
--20-24 septembrie 2010, pana la orele 19.00
--25 septembrie, pana la orele 13.00
--27 septembrie, pana la orele 18.00

Plata se face prin:

  • numerar la casieria Casei de Pensii a Municipiului Bucuresti in sediul din Calea Vitan, nr. 6, sector 3 Bucuresti; program casierie luni � vineri 8.30-14.30
  • virament in conturile deschise de Casa de Pensii a Municipiului Bucuresti si afisate pe site;
  • mandat postal.

Persoanele care au venit zero vor depune notificare la Registratura Generala a Casei de Pensii a Municipiului Bucuresti, din str. Calea Vitan, nr. 6, sector 3, Bucuresti, cu mentiunea pentru OUG 58/2010.

Modelul de notificare prin care se declara ca nu au fost realizate venituri de natura profesionala este disponibil aici

14 septembrie 2010

Ordinul MMFPS nr. 1294/2010 pentru modificarea si completarea Normelor de aplicare a prevederilor Legii nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii

ORDIN nr. 1.294 din 10 septembrie 2010
pentru modificarea si completarea Normelor de aplicare a prevederilor Legii nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, cu modificarile si completarile ulterioare, aprobate prin Ordinul ministrului muncii si solidaritatii sociale nr. 340/2001, si a Procedurii privind declararea lunara de catre angajatori a evidentei nominale a asiguratilor si a obligatiilor de plata la bugetul asigurarilor pentru somaj, aprobata prin Ordinul ministrului muncii, solidaritatii sociale si familiei nr. 405/2004

EMITENT: MINISTERUL MUNCII, FAMILIEI SI PROTECTIEI SOCIALE
PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL nr. 639 din 13 septembrie 2010

ART. I

Declaratiile privind evidenta nominala a persoanelor care realizeaza venituri de natura profesionala, altele decat cele salariale, prevazuta la alin. (13) al art. III din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 58/2010 pentru modificarea si completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal si alte masuri financiar-fiscale, cu modificarile ulterioare, sunt declaratia privind evidenta nominala a asiguratilor si a obligatiilor de plata catre bugetul asigurarilor sociale de stat, aprobata prin Ordinul ministrului muncii si solidaritatii sociale nr. 340/2001 pentru aprobarea Normelor de aplicare a prevederilor Legii nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, cu modificarile si completarile ulterioare, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si declaratia privind evidenta nominala a asiguratilor si a obligatiilor de plata la bugetul asigurarilor pentru somaj, aprobata prin Ordinul ministrului muncii, solidaritatii sociale si familiei nr. 405/2004 pentru aprobarea Procedurii privind declararea lunara de catre angajatori a evidentei nominale a asiguratilor si a obligatiilor de plata la bugetul asigurarilor pentru somaj, cu modificarile si completarile ulterioare.



ART. II


Normele de aplicare a prevederilor Legii nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, cu modificarile si completarile ulterioare, aprobate prin Ordinul ministrului muncii si solidaritatii sociale nr. 340/2001, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 237 din 10 mai 2001, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica dupa cum urmeaza:



1. La capitolul A "Contributia de asigurari sociale" sectiunea I "Dispozitii generale" (capitolul I din lege), la punctul 2, dupa paragraful al saselea se introduce un nou paragraf, paragraful sapte, cu urmatorul cuprins:



"Incepand cu data de 10 septembrie 2010, data intrarii in vigoare a Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 82/2010 pentru modificarea art. 7 alin. (1) pct. 2 subpct. 2.1 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, precum si pentru modificarea art. III din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 58/2010 pentru modificarea si completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal si alte masuri financiar-fiscale, asupra veniturilor de natura profesionala, altele decat cele salariale, realizate din drepturi de autor si drepturi conexe, precum si asupra veniturilor din contracte/conventii incheiate potrivit Codului civil, se datoreaza contributia individuala de asigurari sociale. Obligatia declararii, calcularii, retinerii si platii contributiei individuale de asigurari sociale, corespunzatoare acestor venituri, revine platitorului de venit. Platitorii de venit au obligatia de a depune lunar, pana la data de 25 a lunii urmatoare celei in care s-au platit veniturile, declaratia privind evidenta nominala a persoanelor care realizeaza venituri de natura profesionala, altele decat cele salariale, completata conform anexei nr. 1.4 la prezentele norme."



2. Anexa nr. 1.4 la norme se modifica si se inlocuieste cu anexa nr. 1, care face parte integranta din prezentul ordin.



ART. III



Procedura privind declararea lunara de catre angajatori a evidentei nominale a asiguratilor si a obligatiilor de plata la bugetul asigurarilor pentru somaj, aprobata prin Ordinul ministrului muncii, solidaritatii sociale si familiei nr. 405/2004, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 765 din 20 august 2004, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:



1. Dupa articolul 1 se introduce un nou articol, articolul 1^1, cu urmatorul cuprins:


"Art. 1^1. - (1) Platitorii de venit prevazuti in Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 82/2010 pentru modificarea art. 7 alin. (1) pct. 2 subpct. 2.1 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, precum si pentru modificarea art. III din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 58/2010 pentru modificarea si completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal si alte masuri financiar-fiscale se asimileaza angajatorilor in ceea ce priveste obligatia declararii, calcularii, retinerii si platii contributiilor individuale de asigurari pentru somaj corespunzatoare veniturilor care se realizeaza din drepturi de autor si drepturi conexe, definite potrivit art. 7 alin. (1) pct. 13^1 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si din activitati profesionale desfasurate in baza contractelor/conventiilor incheiate potrivit Codului civil.


(2) Obligatia depunerii/transmiterii de catre platitorii de venit prevazuti in Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 82/2010 a declaratiei privind evidenta nominala a persoanelor care realizeaza venituri de natura profesionala, altele decat cele salariale, se realizeaza prin completarea declaratiei prevazute la art. 1, constituita din documentele prezentate in anexele nr. 1 si 2."


2. La articolul 7 punctul 4, dupa litera f) se introduc doua noi litere, literele g) si h), cu urmatorul cuprins:



"g) persoanele care realizeaza venituri din drepturi de autor si drepturi conexe, definite potrivit art. 7 alin. (1) pct. 13^1 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare;


h) persoanele care realizeaza venituri din activitati profesionale desfasurate in baza contractelor/conventiilor incheiate potrivit Codului civil."



3. La articolul 7 punctul 5, dupa litera o) se introduc doua noi litere, literele p) si r), cu urmatorul cuprins:



"p) «98» - pentru contractele de drepturi de autor si drepturi conexe;

r) «99» - pentru contractele/conventiile incheiate potrivit Codului civil."


4. La articolul 7, punctul 9 se completeaza dupa cum urmeaza:


"Rubrica «Baza de calcul contributie individuala» pentru persoanele cu contracte de drepturi de autor si drepturi conexe (tip contract = 98) se completeaza cu suma reprezentand baza de calcul asupra careia platitorii de venit au obligatia de a retine si de a vira contributia individuala la bugetul asigurarilor pentru somaj, potrivit prevederilor legale, reprezentata de venitul brut diminuat cu cota de cheltuiala prevazuta la art. 50 alin. (1) lit. a) sau, dupa caz, art. 50 alin. (2) lit. a) din Legea nr. 571/2003, cu modificarile si completarile ulterioare, pentru veniturile din drepturi de autor si drepturi conexe, fara a depasi in cursul unei luni calendaristice echivalentul a de 5 ori salariul mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat si aprobat prin legea bugetului asigurarilor sociale de stat.


Rubrica «Baza de calcul contributie individuala» pentru persoanele cu contracte/conventii incheiate potrivit Codului civil (tip contract = 99) se completeaza cu suma reprezentand baza de calcul asupra careia platitorii de venit au obligatia de a retine si de a vira contributia individuala la bugetul asigurarilor pentru somaj, potrivit prevederilor legale, reprezentata de venitul brut, pentru veniturile din activitatile profesionale desfasurate in baza contractelor, fara a depasi in cursul unei luni calendaristice echivalentul a de 5 ori salariul mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat si aprobat prin legea bugetului asigurarilor sociale de stat."



5. La articolul 8, punctul 1 se modifica si va avea urmatorul cuprins:



"1. Rubrica «Total contributii datorate de asigurati» se completeaza cu suma contributiilor individuale datorate, declarate de angajator potrivit anexei nr. 1 cap. 1 «Declaratie privind evidenta nominala a asiguratilor si a obligatiilor de plata la bugetul asigurarilor pentru somaj», cu exceptia contributiilor individuale datorate de persoanele care realizeaza venituri din drepturi de autor si drepturi conexe, definite potrivit art. 7 alin. (1) pct. 13^1 din Legea nr. 571/2003, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si de persoanele care realizeaza venituri din activitati profesionale desfasurate in baza contractelor/conventiilor incheiate potrivit Codului civil."



6. La articolul 8, dupa punctul 10 se introduce un nou punct, punctul 11, cu urmatorul cuprins:



"11. Rubrica «Total contributii datorate de persoanele fizice» se completeaza cu suma contributiilor individuale declarate de platitorul de venit asimilat angajatorului potrivit anexei nr. 1 cap. 1 «Declaratie privind evidenta nominala a asiguratilor si a obligatiilor de plata la bugetul asigurarilor pentru somaj», datorate de persoanele care realizeaza venituri din drepturi de autor si drepturi conexe, definite potrivit art. 7 alin. (1) pct. 13^1 din Legea nr. 571/2003, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si din activitati profesionale desfasurate in baza contractelor/conventiilor incheiate potrivit Codului civil."



7. La articolul 12 alineatul (3), litera a) se modifica si va avea urmatorul cuprins:



"a) campurile obligatorii sunt: LD, AD, DEN, CUI (CF/CNPA), TARA, LOC, JUD, CPOST, CAEN, BANCA, IBAN, TCID, TCIDACC, CAD1, CAD2, SCA, TCAD, RP, RI, NA, NI, NTA, NTASCA, FS1, FS2, NUMEA, PREA, FUNCTA, SSRR, SUB80REC, SUB80RES, SC80144REC, SC80144RES, SUB85REC, SUB85RES, SC85144REC, SC85144RES, SUB58REC, SUB58RES, SUB116REC, SUB116RES, RED9394REC, RED9394RES, SUB17AREC, SUB17ARES, SUB17BREC, SUB17BRES, SUB172REC si SUB172RES. Angajatorii care au sediul in municipiul Bucuresti vor completa campul «JUD» cu «Bucuresti» si, in mod obligatoriu, campul «SECT» cu numarul aferent sectorului (cu valori intre 1 si 6). Contribuabilii nerezidenti vor completa campul «JUD» cu «nerezident». Campul «TARA» se va completa cu abrevierea tarii de rezidenta a angajatorului/contribuabilului nerezident. Campurile SUB80REC, SUB80RES, SC80144REC, SC80144RES, SUB85REC, SUB85RES, SC85144REC, SC85144RES, SUB58REC, SUB58RES, SUB116REC, SUB116RES, RED9394REC, RED9394RES, SUB17AREC, SUB17ARES, SUB17BREC, SUB17BRES, SUB172REC si SUB172RES se completeaza cu zero in cazul in care nu exista sume recuperate prin deducere si/sau de restituit de catre agentia pentru ocuparea fortei de munca judeteana, respectiv a municipiului Bucuresti. Campurile FS1 si CAD1, respectiv, dupa caz, FS2 si CAD2 se completeaza cu zero in cazul in care nu exista sume care sa fie declarate potrivit art. 8 pct. 2 si 5, respectiv art. 8 pct. 3 si 6. Campul «SCA» si campul «NTASCA» se completeaza cu zero in cazul in care angajatorul nu este scutit de plata contributiei datorate la bugetul asigurarilor pentru somaj, in conditiile Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 13/2010, pentru niciuna dintre persoanele asigurate obligatoriu, prin efectul legii, declarate la cap. 1. Campul «TCIDACC» se completeaza potrivit art. 8 pct. 11 sau, in caz contrar, cu zero;".



8. La articolul 12 alineatul (3), litera f) se modifica si va avea urmatorul cuprins:



"f) NA reprezinta numarul de persoane asigurate, declarate la cap. 1, cu exceptia persoanelor care realizeaza venituri din drepturi de autor si drepturi conexe, definite potrivit art. 7 alin. (1) pct. 13^1 din Legea nr. 571/2003, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si a persoanelor care realizeaza venituri din activitati profesionale desfasurate in baza contractelor/conventiilor incheiate potrivit Codului civil; o persoana este numarata o singura data, chiar daca are doua sau mai multe inregistrari (contracte individuale de munca cu acelasi angajator). Nu se iau in considerare inregistrarile din cap. 1 care privesc contractele de drepturi de autor si drepturi conexe sau/si contractele/conventiile incheiate potrivit Codului civil."



9. La articolul 14, dupa alineatul (4) se introduce un nou alineat, alineatul (5), cu urmatorul cuprins:



"(5) Pentru persoanele care realizeaza venituri din drepturi de autor si drepturi conexe, definite potrivit art. 7 alin. (1) pct. 13^1 din Legea nr. 571/2003, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si pentru persoanele care realizeaza venituri din activitati profesionale desfasurate in baza contractelor/conventiilor incheiate potrivit Codului civil, perioadele in care s-au datorat si s-au platit contributiile individuale de asigurari pentru somaj potrivit prevederilor legale constituie stagiu de cotizare in sistemul asigurarilor pentru somaj, potrivit art. III alin. (25) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 58/2010, cu modificarile ulterioare."



10. Anexele nr. 2 si 3 se modifica si se inlocuiesc cu anexele nr. 2 si 3 la prezentul ordin.



ART. IV


Anexele nr. 1-3 fac parte integranta din prezentul ordin.


ART. V


Prezentul ordin se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.


Bucuresti, 10 septembrie 2010.
Nr. 1.294

O.U.G. nr. 82/2010 pentru modificarea Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal si a O.U.G. nr. 58/2010

ORDONANTA DE URGENTA nr. 82 din 8 septembrie 2010
pentru modificarea art. 7 alin. (1) pct. 2 subpct. 2.1 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, precum si pentru modificarea art. III din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 58/2010 pentru modificarea si completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal si alte masuri financiar-fiscale
EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL nr. 638 din 10 septembrie 2010

Guvernul Romaniei adopta prezenta ordonanta de urgenta.

ART. I
La articolul 7 alineatul (1) punctul 2 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 927 din 23 decembrie 2003, cu modificarile si completarile ulterioare, subpunctul 2.1 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"2.1. Orice activitate poate fi reconsiderata ca activitate dependenta daca indeplineste cel putin unul dintre urmatoarele criterii:
a) beneficiarul de venit se afla intr-o relatie de subordonare fata de platitorul de venit, respectiv organele de conducere ale platitorului de venit, si respecta conditiile de munca impuse de acesta, cum ar fi: atributiile ce ii revin si modul de indeplinire a acestora, locul desfasurarii activitatii, programul de lucru;
b) in prestarea activitatii, beneficiarul de venit foloseste exclusiv baza materiala a platitorului de venit, respectiv spatii cu inzestrare corespunzatoare, echipament special de lucru sau de protectie, unelte de munca sau altele asemenea si contribuie cu prestatia fizica sau cu capacitatea intelectuala, nu si cu capitalul propriu;
c) platitorul de venit suporta in interesul desfasurarii activitatii cheltuielile de deplasare ale beneficiarului de venit, cum ar fi indemnizatia de delegare-detasare in tara si in strainatate, precum si alte cheltuieli de aceasta natura;
d) platitorul de venit suporta indemnizatia de concediu de odihna si indemnizatia pentru incapacitate temporara de munca, in contul beneficiarului de venit."

ART. II
Articolul III din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 58/2010 pentru modificarea si completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal si alte masuri financiar-fiscale, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 431 din 28 iunie 2010, se modifica si va avea urmatorul cuprins:

"Art. III. - (1) Orice venituri de natura profesionala, altele decat cele salariale, se impoziteaza cu cota de impozit pe venit.


(2) In sistemul public de pensii si in sistemul asigurarilor pentru somaj, prin venituri de natura profesionala, altele decat cele de natura salariala, in sensul prezentei ordonante de urgenta, se intelege acele venituri realizate din drepturi de autor si drepturi conexe definite potrivit art. 7 alin. (1) pct. 13^1 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, si/sau venituri rezultate din activitati profesionale desfasurate in baza contractelor/conventiilor incheiate potrivit Codului civil. Asupra acestor venituri se datoreaza contributiile individuale de asigurari sociale si asigurari pentru somaj.

(3) Persoanele fizice care realizeaza venituri de natura profesionala, pentru care, potrivit prezentei ordonante de urgenta, se datoreaza si se plateste contributia individuala de asigurari sociale si contributia individuala de asigurari pentru somaj, sunt considerate asigurate obligatoriu, prin efectul legii, in sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, precum si in sistemul asigurarilor pentru somaj si beneficiaza de prestatiile prevazute de Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si de indemnizatie de somaj in conditiile Legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca, cu modificarile si completarile ulterioare.


(4) Prevederile alin. (3) cu privire la statutul de asigurat obligatoriu, prin efectul legii, in sistemul asigurarilor pentru somaj nu se aplica persoanelor pentru care la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta se prevede, potrivit Legii nr. 76/2002, cu modificarile si completarile ulterioare, ca asigurarea in sistemul asigurarilor pentru somaj este facultativa si care detin statutul de asigurat in acest sistem in temeiul unui contract de asigurare pentru somaj, cu exceptia cazului in care aceste persoane renunta la contractul de asigurare.

(5) Persoanelor asigurate in alte sisteme, neintegrate sistemului public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, si persoanelor care au calitatea de pensionari nu le sunt aplicabile prevederile alin. (2).

(6) Persoanele care, in mod ocazional, realizeaza, pe langa veniturile de natura salariala, si venituri de natura profesionala definite la art. 7 alin. (1) pct. 13^1 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, nu datoreaza contributiile individuale si pentru aceste venituri de natura profesionala.

(7) Persoanele care, in mod ocazional, realizeaza exclusiv venituri de natura profesionala definite la art. 7 alin. (1) pct. 13^1 din Legea nr. 571/2003, cu modificarile si completarile ulterioare, datoreaza contributiile prevazute la alin. (2). In aceasta situatie baza de calcul anuala nu poate depasi de 5 ori salariul mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat si aprobat prin legea bugetului asigurarilor sociale de stat.


(8) Persoanele care realizeaza, cu caracter de regularitate, pe langa veniturile de natura salariala, si venituri de natura profesionala definite la art. 7 alin. (1) pct. 13^1 din Legea nr. 571/2003, cu modificarile si completarile ulterioare, datoreaza contributiile individuale si pentru aceste venituri de natura profesionala la baza de calcul astfel cum este prevazuta la alin. (17).


(9) Persoanele care realizeaza, cu caracter de regularitate, exclusiv venituri de natura profesionala definite la art. 7 alin. (1) pct. 13^1 din Legea nr. 571/2003, cu modificarile si completarile ulterioare, datoreaza contributiile prevazute la alin. (2) la baza de calcul astfel cum este prevazuta la alin. (17).


(10) In sensul alin. (6) si (7), prin venituri realizate in mod ocazional se intelege acele venituri realizate ca urmare a desfasurarii unei activitati, in mod sporadic, fara a avea un caracter de regularitate.


(11) Obligatia declararii, calcularii, retinerii si platii contributiilor individuale de asigurari sociale si de asigurari pentru somaj, corespunzatoare veniturilor prevazute la alin. (2), revine platitorului de venit.


(12) Prevederile Legii nr. 19/2000, cu modificarile si completarile ulterioare, si ale Legii nr. 76/2002, cu modificarile si completarile ulterioare, referitoare la obligatiile angajatorilor in ceea ce priveste declararea, calcularea, retinerea si plata contributiilor de asigurari sociale, respectiv a contributiilor de asigurari pentru somaj, precum si sanctiunile corelative in cazul nerespectarii acestora se aplica in mod corespunzator si obligatiei prevazute la alin. (11).


(13) Platitorii de venit au obligatia de a depune, lunar, pana la data de 25 a lunii urmatoare celei in care s-au platit veniturile de natura profesionala, cate o declaratie privind evidenta nominala a persoanelor care realizeaza venituri de natura profesionala, altele decat cele de natura salariala.


(14) Declaratiile prevazute la alin. (13) se depun la casele teritoriale de pensii, respectiv la agentiile pentru ocuparea fortei de munca judetene, precum si a municipiului Bucuresti, in a caror raza teritoriala isi are sediul platitorul de venit.


(15) Platitorii de venit nu au obligatia declararii, calcularii, retinerii si platii contributiilor individuale de asigurari pentru somaj si de asigurari sociale, corespunzatoare veniturilor profesionale platite, persoanelor prevazute la alin. (4) care detin statutul de asigurat in temeiul unui contract de asigurare pentru somaj, precum si persoanelor prevazute la alin. (5), dupa caz.


(16) Persoanele prevazute la alin. (3) au obligatia de a dovedi platitorului de venit ca fac parte din categoria persoanelor prevazute la alin. (4) care detin statutul de asigurat in temeiul unui contract de asigurare pentru somaj, precum si din categoria celor prevazute la alin. (5).


(17) Baza lunara de calcul la care se datoreaza contributiile individuale de asigurari sociale si de asigurari pentru somaj este:

a) venitul brut diminuat cu cota de cheltuiala prevazuta la art. 50 alin. (1) lit. a) sau, dupa caz, la art. 50 alin. (2) lit. a) din Legea nr. 571/2003, cu modificarile si completarile ulterioare, pentru veniturile din drepturi de autor si drepturi conexe;
b) venitul brut, pentru veniturile din activitatea desfasurata in baza contractelor/conventiilor incheiate potrivit Codului civil.

(18) Baza lunara de calcul la care se datoreaza contributiile individuale de asigurari sociale si asigurari pentru somaj nu poate depasi in cursul unei luni calendaristice echivalentul a de 5 ori salariul mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat si aprobat prin legea bugetului asigurarilor sociale de stat.


(19) Cotele contributiilor individuale prevazute la alin. (2) sunt cele stabilite de legea bugetului asigurarilor sociale de stat, pentru contributia individuala de asigurari sociale si pentru contributia individuala de asigurari pentru somaj.


(20) Persoanele care realizeaza veniturile prevazute la alin. (2) datoreaza contributia individuala de asigurari sociale si daca se regasesc in situatia mentionata la art. 5 alin. (1) pct. I si II din Legea nr. 19/2000, cu modificarile si completarile ulterioare.


(21) Persoanele care realizeaza veniturile prevazute la alin. (2) datoreaza contributia individuala de asigurari pentru somaj si in situatia in care se regasesc la art. 19 din Legea nr. 76/2002, cu modificarile si completarile ulterioare.

(22) Contributiile individuale de asigurari sociale si de asigurari pentru somaj se vireaza in conturi distincte stabilite cu aceasta destinatie si comunicate de Casa Nationala de Pensii si Alte Drepturi de Asigurari Sociale si de Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca.


(23) Pentru perioadele in care s-au datorat si s-au platit contributiile individuale de asigurari sociale, numarul de puncte realizat lunar in sistemul public de pensii se calculeaza potrivit art. 78 din Legea nr. 19/2000, cu modificarile si completarile ulterioare, la care se aplica coeficientul rezultat ca raport intre cota de contributie individuala de asigurari sociale si cota de contributie de asigurari sociale aprobata pentru locurile de munca in conditii normale.

(24) Pentru persoanele care realizeaza venituri de natura profesionala prevazute la alin. (2), stagiul de cotizare in sistemul public de pensii se constituie din toate perioadele pentru care s-a datorat si s-a platit contributia individuala de asigurari sociale, conform prezentei ordonante de urgenta.

(25) Perioadele in care s-au datorat si s-au platit contributiile individuale de asigurari pentru somaj in conformitate cu prevederile prezentului articol constituie stagiu de cotizare in sistemul asigurarilor pentru somaj.


(26) Veniturile de natura profesionala prevazute la alin. (2) pentru care se datoreaza si se platesc contributiile individuale de asigurari pentru somaj se iau in calcul la stabilirea cuantumului indemnizatiei de somaj, potrivit legii, prin aplicarea asupra acestora a unui coeficient rezultat ca raport intre cota de contributie individuala de asigurari pentru somaj si cota de contributie datorata la bugetul asigurarilor pentru somaj, potrivit legii, de catre persoanele asigurate in baza contractului de asigurare pentru somaj.


(27) Sumele reprezentand contributii achitate in plus ca urmare a depasirii plafonului prevazut la alin. (18) se restituie sau se compenseaza, la cererea asiguratului, depusa la casele teritoriale de pensii, respectiv la agentiile pentru ocuparea fortei de munca judetene, respectiv a municipiului Bucuresti. Aceste institutii au obligatia de a transmite cererile asiguratilor catre Casa Nationala de Pensii si Alte Drepturi de Asigurari Sociale si, dupa caz, la Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca. Restituirea si/sau compensarea se fac de Casa Nationala de Pensii si Alte Drepturi de Asigurari Sociale si, dupa caz, de Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca, prin structurile lor teritoriale, in conformitate cu prevederile Ordonantei Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de procedura fiscala, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.

(28) In masura in care aplicarea prezentelor prevederi impune emiterea de instructiuni cu privire la contributia individuala de asigurari sociale, respectiv contributia individuala de asigurari pentru somaj, acestea vor fi emise prin ordin comun al ministrului muncii, familiei si protectiei sociale si al ministrului finantelor publice."



ART. III


(1) Prevederile prezentei ordonante de urgenta se aplica pentru veniturile de natura celor prevazute la art. II din prezenta ordonanta de urgenta, platite dupa data intrarii in vigoare a acesteia.


(2) Contributiile individuale de asigurari sociale si de asigurari pentru somaj platite anterior datei intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta, in baza prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 58/2010 pentru modificarea si completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal si alte masuri financiar-fiscale si a Normelor metodologice de aplicare a prevederilor art. III din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 58/2010 pentru modificarea si completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal si alte masuri financiar-fiscale, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 791/2010, sunt considerate obligatii achitate si nu mai fac obiectul prezentei ordonante de urgenta.



(3) Perioada pentru care persoanele prevazute la art. III din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 58/2010 au datorat si au platit contributiile individuale de asigurari sociale si de asigurari de somaj, potrivit prevederilor legale in vigoare pana la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta, constituie stagiu de cotizare in aceste sisteme de asigurari.


(4) La data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta se abroga anexa nr. 2 la Hotararea Guvernului nr. 791/2010 pentru modificarea si completarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 44/2004, precum si pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor art. III din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 58/2010 pentru modificarea si completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal si alte masuri financiar-fiscale, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 542 din 3 august 2010.


(5) Orice dispozitii contrare prezentei ordonante de urgenta se abroga.


ART. IV


Modelul declaratiilor privind evidenta nominala a persoanelor care realizeaza venituri de natura profesionala, altele decat cele de natura salariala, se aproba in termen de maximum 5 zile de la intrarea in vigoare a prezentei ordonante de urgenta, prin ordin al ministrului muncii, familiei si protectiei sociale.


Bucuresti, 8 septembrie 2010.
Nr. 82.