Adresa noastra de e-mail este
desprepensii@gmail.com

31 mai 2010

Pensie comunitara Ungaria - sistem neintegrat sistemului de pensii

Intrebare:

“Buna ziua!

Stimate Specialist!

La varsta de 62 ani am cerut pensie comunitara in Ungaria.
Din Romania am primit o decizie de pensie anticipata partiala.
In Romania am urmatoarele perioade de cotizare (respectiv asimilate):
- 3 ani Scoala Militara de Ofiteri, urmat de
- 5 ani ofiter activ (MApN)
- 4 ani Institut Politechnic, absolvit
- 13 ani ca inginer
M-a surprins faptul, ca perioada militara de 8 ani a fost integral socotita ca perioada asimilata.
Sub 10 ani nu primesc pensie militara, perioadele trebuie considerate ca-atare in pensia "civila".
Legea 19 art 20 stabileste ca perioade asimilate, in acest sens, numai perioada militar in termen.

Astept pararea Dvs. ca specialist.”

Raspuns:

Conform dispozitiilor art. 194 din Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii, cu modificarile si completarile ulterioare, “(1) Între sistemul public şi celelalte sisteme proprii de asigurări sociale, neintegrate până la data intrării în vigoare a prezentei legi, inclusiv sistemul pensiilor militare, se recunosc reciproc stagiile de cotizare, respectiv vechimea în muncă sau vechimea în serviciu, în vederea deschiderii drepturilor la pensie pentru limită de vârstă, de invaliditate şi de urmaş, precum şi a altor drepturi de asigurări sociale prevăzute de prezenta lege.

(2) În situaţia prevăzută la alin. (1) prestaţiile de asigurări sociale în sistemul public se stabilesc numai pentru stagiul de cotizare realizat în acest sistem.”

Prin urmare, in Romania, perioada de 8 ani, cat ati fost elev la Scoala Militara de Ofiteri si ofiter activ in cadrul Ministerului Apararii Nationale, este luata in calcul la stabilirea stagiului de cotizare numai pentru deschiderea dreptului la pensie, fara a fi calculat punctaj pentru aceasta perioada.

Astfel, aceasta perioada nu poate fi luata in calcul decat la stabilirea unei pensii din sistemul militar.

Cu bine,
Specialist pensii.

Pensie comunitara Italia

Intrebare:

“Buna ziua,
Ma numesc C. si am 25 de ani vechime in Romania.De 2 ani lucrez in Italia si de un an am si acte. Vechimea din Italia se adauga la cea din Romania?Valoarea pensiei depinde si de valoarea contributiei sau numai de numarul de ani lucrati? Va multumesc. ”

Raspuns:

Va aducem la cunostinta ca persoanele care au lucrat în mai multe state membre ale Uniunii Europene pot beneficia de prestatii de pensie acordate în conformitate cu legislatia comunitara în domeniul securitatii sociale, aceasta devenind direct aplicabila în România începând cu data de 01.01.2007.

In cazul în care dvs. ati lucrat atât pe teritoriul României cât si pe teritoriul Italiei si ati platiti si platiti contributii de asigurari sociale în sistemele de pensii ale acestor state, veti beneficia de drepturi de pensie în conformitate atât cu legislatia italiana, cât si cu cea româna, conform prevederilor Regulamentelor comunitare nr.1408/1971 si nr.574/1972.

Asadar, prin totalizarea perioadelor de asigurare realizate în cele doua state, confirmate de institutiile competente din Italia si respectiv România, institutiile de asigurari sociale constata daca îndepliniti conditiile referitoare la acordarea drepturilor de pensie, în conformitate cu fiecare din legislatiile de asigurari sociale al caror obiect l-ati facut în cursul carierei profesionale. Pensia va fi calculata prin aplicarea principiului pro rata temporis (proportional cu perioada de asigurare realizata în statul propriu), practic veti primi doua pensii, una din România, cealalta din Italia.

In conditiile în care dvs. puteti beneficia de drepturi de pensie în conformitate cu legislatia din România, fara a se tine cont de perioadele de asigurare confirmate de institutia italiana în vederea totalizarii, se poate acorda, temporar, o pensie provizorie, urmând ca aceasta sa poata fi recalculata de casa teritoriala de pensii la o data ulterioara, dupa obtinerea tuturor datelor si informatiilor necesare în vederea stabilirii prestatiilor de pensie.

In România, pensia pentru limită de vârstă se acordă asiguraţilor care îndeplinesc, cumulativ, la data pensionării, condiţiile privind vârsta standard de pensionare şi stagiul minim de cotizare realizat în sistemul public.

Cu bine,
Specialist pensii.

30 mai 2010

Informatii inscriere pensie - stagiu de cotizare

Intrebare:


“Sunt nascuta la 24.10.1954. Lucrez ca economista de 29 ani, din care 6 ani 7 luni si 16 zile in grupa I de munca 70% (conf. HG 456/1990). Cand pot iesi la pensie pentru limita de varsta? Cu multumiri.V.m.”

Raspuns:

Avand in vedere faptul ca sunteti nascuta in data de 24 octombrie 1954, varsta standard de pensionare este de 59 de ani si 11 luni si stagiul complet de cotizare de 29 de ani si 10 luni. Prin urmare, puteti solicita pensie pentru limita de varsta incepand cu data de 24 septembrie 2014, conform prevederilor legale in vigoare la aceasta data.

Reducerea pentru grupa I de munca se face conform art. 167 indice 1 din Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii, cu modificarile si completarile ulterioare, din varstele prevazute in anexa nr. 3 din acelasi act normativ.
Astfel, din analiza datelor transmise de dvs., ati desfasurat activitate in grupa I de munca o perioada de 6 ani, 7 luni si 16 zile, in procent de 70%, ceea ce reprezinta aproximativ 4 ani si 5 luni in procent de 100%, iar pentru aceasta perioada, varsta standard de pensionare prevazuta in anexa nr. 3 se reduce cu 2 ani si 5 luni, dar, intrucat prevederile acestui articol sunt in vigoare pana la data de 01.04.2011, varsta dvs. nu va confera dreptul de a beneficia de pensie pentru limita de varsta conform articolului mai sus mentionat.
De asemenea, precizam ca pentru perioada lucrata in grupa I de munca nu beneficiati de nicio reducere a varstei standard de pensionare conform art. 42 din lege, intrucat sunt necesari minim 6 ani de stagiu in aceste conditii, in procent de 100%.
Conform prevederilor legale in vigoare, puteti solicita inscrierea la pensie anticipata partiala cu cel mult 5 ani inaintea implinirii varstei standard de pensionare, cu conditia realizarii stagiului complet de cotizare de 29 de ani si 10 luni.
La stabilirea stagiului de cotizare pentru acordarea pensiei anticipate parţiale nu se au în vedere stagiile asimilate (cum ar fi armata, facultatea sau perioada cat a beneficiat de pensie de invaliditate).
Prin urmare, dupa ce realizati stagiul de cotizare mentionat mai sus, va puteti inscrie la pensie anticipata partiala.
Cu bine,
Specialist pensii.

Persoana cu handicap mediu-conditii inscriere la pensie

Intrebare:

„Mă numesc M.P. şi sunt încadrată la gradul de handicap 3.Am un stagiu de cotizare de 22 de ani şi 6 luni.Sunt născută la 28 martie 1952.Când pot să ies la pensie?
Vă mulţumesc.”

Raspuns:

Conform art. 47 alin. (1) din Legea nr. 19/2000, modificata si completata, “persoanele asigurate care au realizat un stagiu de cotizare în condiţii de handicap preexistent calităţii de asigurat, în funcţie de gradul handicapului, beneficiază de reducerea stagiilor de cotizare şi a vârstelor standard de pensionare prevăzute de anexa nr. 3, astfel :

a) cu 15 ani, reducerea vârstei standard de pensionare dacă au realizat cel puţin o treime din stagiul complet de cotizare, pentru cei cu handicap grav ;
b) cu 10 ani, reducerea vârstei standard de pensionare dacă au realizat cel puţin două treimi din stagiul complet de cotizare, pentru cei cu handicap accentuat ;
c) cu 10 ani, reducerea vârstei standard de pensionare dacă au realizat stagiul complet de cotizare, pentru cei cu handicap mediu. “

Prin urmare, in situatia in care vechimea in munca este in totalitate realizata in conditii de handicap preexistent, deci dupa data ivirii handicapului, astfel cum este aceasta atestata in certificatul de incadrare in grad de handicap, beneficiati de o reducere de 10 ani din varsta standard de pensionare.

Astfel, avand in vedere data nasterii dvs., respectiv 28 martie 1952, varsta standard de pensionare este de 59 de ani, conform prevederilor Legii nr. 19/2000.

Conform art. 47 mentionat mai sus, va puteti inscrie la pensie pentru limita de varsta mai devreme de varsta de 59 de ani, daca handicapul este preexistent calitatii de asigurat şi dacă aţi realizat stagiul complet de cotizare (respectiv 28 de ani).

Intrucat nu ati realizat stagiul complet de cotizare de 28 de ani, din cele specificate de dvs., nu va putea inscrie la pensie decat la varsta standard de pensionare, respectiv 59 de ani, incepand cu data de 28 martie 2011.

Cu bine,
Specialist pensii.

Informatii inscriere limita de varsta-grupa II de munca

Intrebare:

“Buna ziua! Sunt nascut in 04.01.1954, am 36 ani de munca consecutiv, din care 27 ani de grupa II si 34 ani de serviciu in tura consecutiv. As dori sa stiu cand as putea iesi la pensie pt limita de varsta. Va multumesc!”

Raspuns:

Avand in vedere data nasterii dvs., respectiv 4 ianuarie 1954, varsta standard de pensionare este de 65 de ani, iar stagiul complet de cotizare cerut de lege este de 35 de ani.
In conformitate cu dispozitiile art.42 alin.(1) din Legea nr.19/2000, asiguratii care au realizat stagiul complet de cotizare si care si-au desfasurat activitatea total sau partial in conditii deosebite de munca au dreptul la pensie pentru limita de varsta, cu reducerea varstelor standard de pensionare conform tabelului nr.1 din lege.
Prin urmare, intrucat ati realizat stagiul complet de cotizare de 35 de ani si a desfasurat activitate in conditii deosebite de munca (grupa a II-a de munca-in procent de 100%) o perioada de 27 de ani, conform celor specificate de dvs., puteti solicita inscrierea la pensie pentru limita de varsta cu reducerea varstei de pensionare, cu 6 ani inaintea implinirii varstei standard de pensionare, respectiv de la implinirea varstei de 59 de ani (4 ianuarie 2013).
Cu bine,
Specialist pensii.

27 mai 2010

Proiect Lege privind stabilirea unor măsuri în domeniul pensiilor

PROIECT RECALCULARE PENSII (acest proiect inca nu este aprobat de catre Parlament)

Art. 1- La data intrării în vigoare a prezentei legi, următoarele categorii de pensii stabilite pe baza legislaţiei anterioare, devin pensii în înţelesul Legii nr.19/2000 privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale, cu modificările şi completările ulterioare:
a) pensiile militare de stat;
b) pensiile de stat ale poliţiştilor şi ale funcţionarilor publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciarelor;
c) pensiile de serviciu ale judecătorilor, procurorilor şi judecătorilor, respectiv magistraţilor asistenţi ai Curţii Constituţionale;
d) pensiile de serviciu ale personalului auxiliar de specialitate al instanţelor judecătoreşti şi al parchetelor de pe lângă acestea;
e) pensiile de serviciu ale personalului diplomatic şi consular;
f) pensiile de serviciu ale funcţionarilor publici parlamentari;
g) pensiile deputaţilor şi senatorilor;
h) pensiile de serviciu ale personalului aeronautic civil navigant profesionist din aviaţia civilă;
i) pensiile de serviciu ale personalului Curţii de Conturi;

Art. 2 (1) Pensiile de serviciu anticipate şi anticipate parţiale dintre cele prevăzute la art. 1, devin pensii pentru limită de vârstă în înţelesul Legii nr.19/2000, cu modificările şi completările ulterioare.
(2) Pensiile anticipate de serviciu dintre cele prevăzute la art. 1 lit. c), d) şi g) devin pensii pentru limită de vârstă în înţelesul Legii nr.19/2000, cu modificările şi completările ulterioare.
(3) Pensiile de invaliditate şi pensiile de urmaş dintre cele prevăzute la art. 1, devin pensii de invaliditate, respectiv pensii de urmaş, în înţelesul Legii nr.19/2000, cu modificările şi completările ulterioare.
(4) Pensiile de serviciu, altele decât cele menţionate la alin (1) - (3), dintre cele prevăzute la art. 1, devin pensii pentru limită de vârstă în înţelesul Legii nr.19/2000, cu modificările şi completările ulterioare.

Art. 3 –(1) Începând cu drepturile lunii iunie 2010, pensiile prevăzute la art.1, stabilite potrivit prevederilor legilor cu caracter special, cuvenite sau aflate în plată, se recalculează prin determinarea punctajului mediu anual şi a cuantumului fiecărei pensii, utilizând algoritmul de calcul prevăzut de Legea nr.19/2000 privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale, cu modificările şi completările ulterioare.
(2) În situaţia pensiilor dintre cele prevăzute la alin. (1) care au fost stabilite doar în baza legilor cu caracter special, pensia din sistemul public se determină, considerându-se a fi îndeplinite condiţiile de acordare prevăzute de Legea nr.19/2000, cu modificările şi completările ulterioare.
(3) În termen de 15 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei legi se elaborează metodologia de recalculare a pensiilor prevăzute la art. 1 care se aprobă prin hotărâre a Guvernului.
Art. 4 (1) Recalcularea pensiilor prevăzute la art.1 se realizează de către instituţiile în evidenţa cărora se află persoanele beneficiare după cum urmează a) într-o perioadă de 5 luni de la data intrării în vigoare a hotărârii Guvernului prevăzută la lain. (3) pentru pensiile prevăzute la art. 1 lit a) şi b);
b) într-o perioadă de 30 de zile de la data intrării în vigoare a hotărârii Guvernului prevăzută la alin. (3) pentru pensiile prevăzute la art. 1 lit c) – i).
(2) Cuantumul pensiilor recalculate, conform prevederilor alin. (1) se stabileşte în baza punctajului mediu anual, determinat conform prevederilor Legii nr.19/2000, cu modificările şi completările ulterioare şi se plăteşte de la data de întâi a lunii următoare expirării perioadei de recalculare prevăzută la lit a) sau b), după caz.

Art. 5 (1) Prevederile art.3 şi 4 se aplică în mod corespunzător şi pensiilor stabilite potrivit prevederilor Legii nr.164/2001 privind pensiile militare de stat, republicată, cu modificările şi completările ulterioare şi ale Legii nr. 179/2004 privind pensiile de stat şi alte drepturi de asigurări sociale ale poliţiştilor, cu modificările şi completările ulterioare.
(2) Pentru pensiile prevăzute la alin. (1) punctajul mediu anual realizat se determină prin împărţirea numărului de puncte rezultat din însumarea punctajelor
anuale ale persoanelor la 20 de ani reprezentând stagiul complet de cotizare.
(3) La cuantumul pensiilor prevăzute la art.1. lit a) sau b), stabilite ca urmare a procesului de recalculare, se aplică prevederile art.11 teza 3 din Legea nr.80 din 1995 privind cadrele militare.
(4) În cazul pensiilor prevăzute la alin. (1), pentru perioadele care constituie stagiu de cotizare şi pentru care nu pot fi dovedite venituri de natură salarială, la
determinarea punctajului mediu anual se utilizează salariul mediu brut pe economie din perioadele respective.

Art. 6 (1) În termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei legi, prin ordin al ministrului muncii, familiei şi protecţiei sociale se aprobă procedura de încadrare în grade de invaliditate, în vederea înscrierii la pensie de invaliditate.
(2) Într-un interval de 3 ani de la data intrării în vigoare a procedurii prevăzută la alin. (1), Casa Naţională de Pensii şi alte Drepturi de Asigurări Sociale, prin I.N.E.M.R.C.M., va organiza verificarea încadrării în grad de invaliditate a pensionarilor de invaliditate aflaţi în evidenţă la acea dată.

Art. 7 – (1) Procedura de stabilire, plată, suspendare, recalculare, încetare şi contestare a pensiilor recalculate potrivit prezentei legi este cea prevăzută de Legea nr.19/2000, cu modificările şi completările ulterioare.
(2) Pensiilor prevăzute la art. 2 li se aplică în mod corespunzător dispoziţiile din Legea nr.19/2000, cu modificările şi completările ulterioare, care reglementează aceste categorii de pensii.

Art. 8 (1) Pentru pensiile prevăzute la art. 1 lit. a) şi b), pentru perioadele ulterioare datei de 1 aprilie 2001 care reprezintă, conform legii, stagiu de cotizare realizat în condiţii deosebite, condiţii speciale sau alte condiţii de muncă se acordă perioade suplimentare la vechimea în muncă sau la vechimea în serviciu, care constituie stagii de cotizare în condiţii normale, după cum urmează:
a) 3 luni pentru fiecare an lucrat în condiţii deosebite de muncă;
b) 6 luni pentru fiecare an lucrat în condiţii speciale de muncă.
c)12 luni pentru fiecare an lucrat în alte condiţii de muncă aşa cum sunt reglementate în domeniul apărării naţionale, ordinii publice şi siguranţei naţionale, pe baza criteriilor şi metodologiei de încadrare prevăzute de Hotărârea Guvernului nr. 1.294/2001 privind stabilirea locurilor de muncă şi a activităţilor cu condiţii deosebite, condiţii speciale şi alte condiţii, specifice pentru cadrele militare în activitate, cu modificările ulterioare şi de Hotărârea Guvernului nr. 1.822/2004 privind stabilirea locurilor de muncă şi activităţilor cu condiţii deosebite, condiţii speciale şi alte condiţii, specifice pentru poliţişti, cu modificările ulterioare.

Art. 9. - Constituie stagiu de cotizare în sistemul public de pensii:
a) vechimea în muncă recunoscută pentru stabilirea pensiilor până la data de 1 aprilie 2001;
b) vechimea în serviciu recunoscută pentru stabilirea pensiilor, în cazul persoanelor prevăzute la art. 1 alin. (1) lit. a) şi b), până la intrarea în vigoare a prezentei legi.

Art. 10 - Constituie stagiu de cotizare şi perioada suplimentară la vechimea în muncă sau la vechimea în serviciu acordată în baza legislaţiei anterioare datei de 1 aprilie 2001 pentru perioadele realizate în grupa I, a II-a, respectiv în condiţii deosebite, condiţii speciale şi alte condiţii în cazul beneficiariilor pensiilor prevăzute la art. 1 lit. a) şi b).

Art. 11 – Beneficiarii pensiilor prevăzute la art. 1 lit. a) şi b) care au desfăşurat activităţi în locuri de muncă încadrate în grupele I şi a II-a de muncă, potrivit legislaţiei anterioare datei de 1 aprilie 2001, cele care au desfăşurat activităţi în locuri de muncă încadrate în condiţii deosebite, condiţii speciale sau alte condiţii de muncă, potrivit legii, beneficiază de majorarea punctajelor lunare realizate în perioadele respective, după cum urmează:
a) cu 25% pentru perioadele în care au desfăşurat activităţi în locuri încadrate în grupa a II-a de muncă, potrivit legislaţiei anterioare datei de 1 aprilie 2001, sau în locuri de muncă încadrate în condiţii deosebite, potrivit legii.
b) cu 50% pentru perioadele în care au desfăşurat activităţi în locuri încadrate în grupa I de muncă, potrivit legislaţiei anterioare datei de 1 aprilie 2001, sau în locuri de muncă încadrate în condiţii speciale, potrivit legii;
c) cu 50% pentru perioadele în care au desfăşurat activităţi în locuri încadrate în alte condiţii de muncă potrivit legii.

Art. 12 Persoanele ale căror drepturi la pensie sunt stabilite, în condiţiile legii, ulterior datei intrării în vigoare a prezentei legi, vor fi supuse automat procesului de recalculare, astfel cum este reglementat de prezenta lege.
(Proiect de lege)

Proiect LEGE privind stabilirea unor măsuri necesare în vederea restabilirii echilibrului bugetar

ATENTIE! Acesta este doar un proiect, inca neaprobat de catre parlament
Proiect LEGE privind stabilirea unor măsuri necesare în vederea restabilirii echilibrului bugetar
Art. I (1) Cuantumul brut al salariilor/soldelor/indemnizaţiilor lunare de încadrare, inclusiv sporuri, indemnizaţii şi alte drepturi salariale, precum şi alte drepturi în lei sau în valută, stabilite în conformitate cu prevederile Legii-cadru nr. 330/2009 privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice şi ale Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 1/2010 privind unele măsuri de reîncadrare în funcţii a unor categorii de personal din sectorul bugetar şi stabilirea salariilor acestora, precum şi alte măsuri în domeniul bugetar, se diminuează cu 25%.

(2) În situaţia în care, din aplicarea prevederilor alin.(1), rezultă o valoare mai mică decât valoarea salariului minim brut pe ţară, suma care se acordă este de 600 lei.

Art. II (1) Se reduc cu 25% următoarele drepturi de natură salarială de care beneficiază personalul din cadrul autorităţilor şi instituţiilor publice indiferent de modul de finanţare al acestora:
a) Cuantumul drepturilor reprezentând salarizarea în valută şi alte drepturi în valută şi in lei ale personalului trimis in misiune permanenta si respectiv temporara in strainatate, prevazute in Anexa nr. V/3 la Legea nr. 330/2009 privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice si in Hotararea Guvernului nr. 837/1995 republicată, cu privire la criteriile de salarizare în valută şi celelalte drepturi în valută şi în lei ale personalului trimis în misiune permanentă în străinătate, respectiv Hotărârea Guvernului nr.518/1995 privind unele drepturi şi obligaţii ale personalului român trimis în străinătate pentru îndeplinirea unor misiuni cu caracter temporar;
b) Drepturile prevazute la art. 104 alin. (3) si art. 107 alin. (4) din Legea nr. 128/1997 privind Statutul personalului didactic;
c) Cuantumul drepturilor specifice pentru activitatile desfasurate in institutiile de
aparare, ordine publica si siguranta nationala, prevazute in Anexa nr. IV/2 la Legea nr. 330/2009 privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice pct. 3 alin. (1) si (2), 4 alin. (1), 6, 8, 10, 11,12;
d) Cuantumul compensaţiei băneşti, respectiv al alocatiei valorice pentru drepturile de hrana si respectiv valoarea financiară anuală a normelor de echipare, precum şi valoarea financiară a drepturilor de echipament;
e) Compensaţia lunară pentru chirie.

(2) Valoarea drepturilor/cheltuielilor cu asistenţa medicală, medicamente şi proteze aferente personalului propriu, pentru care legislaţia în vigoare la data publicării prezentei legi prevede decontarea integral de la bugetul de stat, bugetele de asigurări sociale, bugetele locale sau, după caz, bugetele fondurilor speciale se reduce cu 25%.
(3) Prevederile alin. (1) nu se aplică în cazul alocaţiilor de hrană acordate personalului încadrat în instituţiile publice de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională pe perioada participării la misiuni în teatrele de operaţii, astfel cum sunt definite la art. 2 lit. a) – d) din Legea nr.42 din 2004 privind participarea forţelor armate la misuni în afara teritoriului statului român.

Art. III (1) Prevederile art. I şi II din prezenta lege se aplică în mod corespunzător şi personalului angajat în cadrul Bancii Naţionale a României, Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare, Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private şi Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor.
(2) Sumele rezultate prin reducerea drepturilor salariale pentru personalul prevăzut la alin. (1), precum şi pentru personalul din autorităţile şi instituţiile publice finanţate integral din venituri proprii se virează integral la bugetul de stat, potrivit mecanismului stabilit prin norme metodologice aprobate prin ordin al ministrului finanţelor publice în termen de 15 zile de la data intrării în vigoare a prezentei legi.

Art. IV Prevederile art. I - III se aplică începând cu drepturile lunii iunie.

Art.V – Începând cu drepturile lunii iunie, cuantumul indemnizaţiei de şomaj stabilit în condiţiile prevăzute de Legea nr.76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă, cu modificările şi completările ulterioare, şi aflat în plată la data intrării în vigoare a prezentei legi sau care se stabileşte sau se repune în plată după suspendare, potrivit prevederilor legale, ulterior datei intrării în vigoare a prezentei legi, precum şi drepturile băneşti care se acordă lunar din bugetul asigurărilor pentru şomaj în funcţie de cuantumul indemnizaţiei de şomaj stabilită potrivit legii, se diminuează cu 15%.

Art. VI (1) Drepturile banesti prevazute de art.72, art.731, art.74 şi art.75 din Legea nr.76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă, cu modificările şi completările ulterioare, care se stabilesc ulterior datei intrării în vigoare a prezentei legi, se diminuează cu 15%.
(2) Conventiile încheiate in vederea acordarii subventiei prevăzute la art.78 din Legea nr.76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă, cu modificările şi completările ulterioare, şi aflate în derulare la data intrării în vigoare a prezentei legi isi produc efectele juridice până la expirarea termenului pentru care au fost încheiate.

Art. VII – (1) De la data intrării în vigoare a prezentei legi, în cuprinsul actelor
normative în vigoare, sintagma „pensie socială minimă garantată” se înlocuieşte cu sintagma „indemnizaţie socială pentru pensionari”.
(2) Începând cu data intrării în vigoare a prezentei legi nivelul indemnizaţiei sociale pentru pensionari prevăzută la alin. (1) se stabileşte anual, prin legile bugetare, şi poate fi modificat, în raport cu evoluţia indicatorilor macroeconomici şi cu resursele financiare.
Art. VIII - Articolul 27 din Legea nr.11/2010 a bugetului de stat pe anul 2010 se
abrogă.

Art. IX - Începând cu data intrării în vigoare a prezentei legi, Casa Naţională de Pensii şi Alte Drepturi de Asigurări Sociale nu mai contractează bilete de odihnă în anul 2010.

Art. X – (1) Începând cu drepturile lunii iunie, cuantumul brut al pensiilor cuvenite sau aflate în plată, se diminuează cu 15%.
(2) La determinarea cuantumului brut al pensiilor ce vor fi stabilite sau acordate începând cu data intrării în vigoare a prezentei legi, valoarea punctului de pensie utilizată este de 622,9 lei.

Art. XI –Începând cu data intrării în vigoare a prezentei legi nu se mai acordă ajutoare sau, după caz, indemnizaţii la ieşirea la pensie, retragere sau la trecerea în rezervă.
Art. XII (1) Începând cu data intrării în vigoare a prezentei legi, în sistemul public de pensii, precum şi în sistemele de pensii neintegrate acestuia, dispoziţiile legale privind înscrierea la pensie anticipată şi pensie anticipată parţială nu se mai aplică.
(2) Cererile de înscriere la pensie anticipată şi pensie anticipată parţială, depuse în condiţiile legii, până la data intrării în vigoare a prezentei legi, se vor soluţiona cu respectarea dispoziţiilor legale în vigoare la data depunerii.

Art. XIII Începând cu drepturile lunii iunie 2010, cuantumul drepturilor băneşti, acordate sau, dupa caz, suportate din bugetul asigurărilor pentru şomaj pentru persoanele disponibilizate prin concedieri colective, efectuate in conditiile prevazute de actele normative enumerate la art.XVII alin.(1), lit.c) - g), cu exceptia indemnizatiei de somaj diminuate potrivit art.V, aflate în plată la data intrării în vigoare a prezentei legi sau care se repun în plată după suspendare, potrivit prevederilor legale, ulterior aceleiasi date, se diminuează cu 15%.

Art. XIV (1) Cuantumul indemnizaţiilor acordate în temeiul art.1 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.148/2005 privind susţinerea familiei în vederea creşterii copilului, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr.7/2007, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi cele care se află în plată la data intrării în vigoare a prezentei legi, începând cu drepturile lunii iunie 2010, se diminuează cu 15%. Dacă din calcul rezultă un cuantum mai mic de 600 lei, se acordă 600 lei.
(2) Pentru naşterile survenite până la data intrării în vigoare a prezentei legi, precum şi pentru căsătoriile încheiate până la această dată, drepturile se stabilesc în condiţiile actelor normative prevăzute la art. XVII lit. h), j) şi k) şi se solicită la plată până cel târziu la data de 31 august 2010.
Art. XV (1) Începând cu data intrării în vigoare a prevederilor prezentei legi se reduc cu 25% următoarele tipuri de drepturi:
a) cuantumul sprijinului statului pentru salarizarea personalului clerical şi neclerical;
b) indemnizaţia lunară, prevăzută la art. 12 alin. (1) din Legea nr.45/2009 privind
organizarea şi funcţionarea Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice "Gheorghe IonescuŞişeşti" şi a sistemului de cercetare-dezvoltare din domeniile agriculturii, silviculturii şi industriei alimentare;
c) cuantumul indemnizaţiilor acordate membrilor Academiei Române, membrilor Academiei Oamenilor de Ştiinţă din România şi membrilor Academiei de Ştiinţe Tehnice din România.

Art. XVI (1) Începând cu data intrării în vigoare a prezentei legi se reduc cu 15%
următoarele drepturi:
a) cuantumul sprijinului material acordat urmaşilor membrilor Academiei Române şi urmaşilor membrilor Academiei Oamenilor de Ştiinţă din România;
b) ajutorul lunar pentru soţul supraviţuitor, acordată în temeiul Legea nr.578/2004 privind acordarea unui ajutor lunar pentru soţul supravieţuitor pensionar, cu modificările şi completările ulterioare
c) indemnizaţia prevăzută de Legea nr.118/2002 pentru instituirea indemnizaţiei de merit¸
d) indemnizaţiile prevăzute de Legea nr. 341/2004 Legea recunoştinţei faţă de eroiimartiri şi luptătorii care au contribuit la victoria Revoluţiei române din decembrie 1989, precum şi faţă de persoanele care şi-au jertfit viaţa sau au avut de suferit în urma revoltei muncitoreşti anticomuniste de la Braşov din noiembrie 1987, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.
Art.XVII - (1) Începând cu data intrării în vigoare a prevederilor prezentei legi, se abrogă:
a) art.5 alin. (1) lit. k) din Legea nr.341/2004 a recunoştinţei faţă de eroii-martiri şi luptătorii care au contribuit la victoria Revoluţiei române din decembrie 1989, precum şi faţă de persoanele care şi-au jertfit viaţa sau au avut de suferit în urma revoltei muncitoreşti anticomuniste de la Braşov din noiembrie 1987, cu modificările şi completările ulterioare;
b) art. 78 şi art.79 din Legea nr.76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă, cu modificările şi completările ulterioare;
c) art.12 si 13 din Ordonanţa Guvernului nr.7/1998 privind unele măsuri de protecţie socială a personalului militar şi civil, care se vor aplica în perioada restructurării marilor unităţi, unităţilor şi formaţiunilor din compunerea Ministerului Apărării Naţionale, cu modificarile ulterioare;
d) art.12 lit.a), b) si d), art.121 si art.122 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului
nr.95/2002 privind industria de apărare, cu modificarile si completarile ulterioare;
e) art.2 alin.(1) si (2) din Legea nr.174/2006 privind unele măsuri de protecţie socială a personalului disponibilizat din cadrul Regiei Naţionale a Pădurilor - Romsilva, prin concedieri colective, ca urmare a restituirii pădurilor către foştii proprietari, cu modificarile ulterioare;
f) art.7 lit.a) si c) si art.8 din Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr.116/2006 privind protecţia socială acordată persoanelor disponibilizate prin concedieri colective efectuate ca urmare a restructurării şi reorganizării unor societăţi naţionale, regii autonome, companii naţionale şi societăţi comerciale cu capital majoritar de stat, precum şi a societăţilor comerciale şi regiilor autonome subordonate autorităţilor administraţiei publice locale, cu modificarile si completarile ulterioare;
g) art.7 lit.a) si c) si art.8 din Ordonanţa Guvernului nr.9/2010 privind măsuri pentru diminuarea consecinţelor restructurării şi reorganizării unor societăţi naţionale, companii naţionale şi societăţi comerciale cu capital majoritar de stat din domeniul feroviar.
h) Legea nr.482/2006 privind acordarea de trusouri pentru nou-născuţi, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 1028 din 27 decembrie 2006;
i) Ordonanţa Guvernului nr.5/2010 pentru modificarea art. III alin. (1) din Ordonanţa Guvernului nr. 3/2007 privind unele măsuri financiar-fiscale din domeniul protecţiei sociale, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 69 din 29 ianuarie 2010;
j) Legea nr.396/2006 privind acordarea unui sprijin financiar la constituirea familiei, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 892 din 2 noiembrie 2006;
k) Art.25 şi art. 26 din Legea nr.416/2001 privind venitul minim garantat, cu modificările şi completările ulterioare.
(2) Documentele pentru transport acordate, până la data intrării în vigoare a prezentei legi, în temeiul actului normativ prevăzut la alin. (1) lit. a) nu se mai utilizează.
(3)Persoanele disponibilizate prin concedieri colective, efectuate in conditiile prevazute de actele normative enumerate la alin.(1), lit.c)-g) ale caror drepturi de protectie sociala acordate sau, dupa caz, suportate din bugetul asigurărilor pentru şomaj, au fost stabilite pana la data intrarii in vigoare a prezentei legi, si se afla in plata sau se repun in plata dupa suspendare ulterior acestei date, beneficiaza de aceste drepturi in conditiile prevazute de respectivele acte normative, astfel cum se aflau in vigoare pana la data intrarii in vigoare a prezentei legi, diminuate conform art. XIII.

Art. XXI – (1) Prevederilor art. I –III, V, VI (1), VII (3) şi (4), IX, X, XII, XIII (2), XIV (1) şi (2),, XV şi XVI se aplică până la 31 decembrie 2010.
(2) Începând cu 1 ianuarie 2011 se vor aplica politici sociale şi de personal care să asigure încadrarea în nivelul cheltuielilor bugetare rezultate ca urmare a aplicării măsurilor de reducere a acestora adoptate în cursul anului 2010, în condiţile Legii cadru nr.330/2009 privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice şi a bugetului general consolidat.
(Proiect de lege)

Comunicat oficial: Alianţa Confederaţiilor Patronale din România nu acceptă fiscalizarea sectorului IT şi naţionalizarea pensiilor private

Alianţa Confederaţiilor Patronale din România nu acceptă fiscalizarea sectorului IT care va duce la un adevărat exod al inteligenţei româneşti spre Silicon Valley şi spre NASA şi va păgubi România de una din cele mai profitabile industrii.


Tinerii din IT, care aduc acum ţării mai mulţi bani decât o tranşă de împrumut de la FMI, vor fi atraşi de retribuţiile mai bune din alte ţări şi, în felul acesta, România va deveni importator de soft în loc să fie exportator şi se va întoarce în situaţia din anii trecuţi când importa licenţe de 300 de milioane de euro, spre deosebire de prezent când exportă licenţe de 500 de milioane de euro.

Semnalul dat ieri de Guvern privind impozitarea veniturilor din IT va alunga investitorii din acest domeniu şi va pune pe butuci unul din ultimele sectoare industriale unde suntem competitivi pe piaţa internaţională.

În acelaşi timp, Alianţa Confederaţiilor Patronale din România protestează împotriva naţionalizării pensiilor prin transferul de fonduri de la pilonul II, al pensiilor private, către pilonul I. În felul acesta este distrusă orice şansă a tinerilor care cotizează în prezent pentru pensii private de a beneficia de o pensie europeană, lucru care ar fi posibil numai prin sistemul de pensii private.

Alianţa Confederaţiilor Patronale din România îşi exprimă surprinderea că deşi la ultima întâlnire cu primul-ministru a fost convenită anularea acestor măsuri negative pentru economie, totuşi, ieri, ele au fost anunţate ca adoptate şi cere Guvernului să-şi reconsidere poziţia.

Alianţa Confederaţiilor Patronale din România solicită o întâlnire urgentă cu primul-ministru şi cu ministrul Finanţelor pentru găsirea unor soluţii de rezolvare a fiscalizării în IT şi a transferului de la pilonul II la pilonul I. De asemenea, solicităm ministrului Finanţelor să iasă din logica simplistă şi contabilă a tăierii de cheltuieli şi să prezinte studii de impact privind efectele celor două măsuri în reducerea cheltuielilor bugetare. La rândul nostru, vom prezenta studii de impact privind urmările dezastruoase pentru România ale aplicării acestor două măsuri şi vom dovedi că ceea ce se câştigă prin impozitarea sectorului IT este mult mai puţin decât ceea ce se pierde şi că, la fel, naţionalizarea pensiilor private distruge şansa celor care cotizează astăzi pentru a avea parte de o pensie decentă în viitor.


Dan Matei Agathon
Purtător de cuvânt
Alianţa Confederaţiilor Patronale din România

26 mai 2010

Data depunere dosar pensie anticipata partiala

Intrebare:

“Buna ziua. Sotia mea este nascuta in data de 05.06.1955 cu un stagiu de cotizare de 31 ani . La ce data se poate pensiona anticipat? Cind se pot depune actele pentru pensionare anticipata partial? Va multumesc .”

Raspuns:

Din analiza celor spuse de dvs., reiese ca sotia dvs. este nascuta in data de 5 iunie 1955, varsta standard de pensionare fiind de 60 de ani si stagiul complet de cotizare de 30 de ani.

Potrivit prevederilor legale, pentru ca a realizat stagiul complet de cotizare, poate solicita inscrierea la pensie anticipata partiala cu cel mult 5 ani inaintea implinirii varstei standard de pensionare, respectiv la implinirea varstei de 55 de ani (5 iunie 2010).
Cu privire la data de la care poate depune dosarul de pensie, mentionam ca acesta poate fi depus incepand cu 30 de zile calendaristice anterioare indeplinirii conditiilor, conform Legii nr. 49/2010, intrata in vigoare la data de 1 aprilie 2010.
Prin urmare, sotia dvs. poate depune dosarul de pensie anticipata partiala incepand cu data de 5 mai 2010.
Cu bine,
Specialist pensii.

Pensie anticipata partiala-respingere, reducere pentru copii

Intrebare:

“Buna ziua,
Sunt nascuta in 23 februarie 1954, am 23 de ani si 7 luni de munca si as vrea sa stiu daca pot sa ma pensionez anticipat. Am sase nasteri (in cazul in care conteaza). Nu lucrez si nu am somaj. Va rog sa-mi raspundeti cat mai repede.
Cu respect, E.H.”

Raspuns:

Avand in vedere faptul ca sunteti nascuta in 23 februarie 1954, varsta standard de pensionare este de 59 de ani si 8 luni, iar stagiul complet de cotizare cerut de lege este de 29 de ani si 4 luni.

Prin urmare, intrucat aveti o vechime totala de 23 ani si 7 luni, puteti beneficia de pensie pentru limita de varsta incepand cu varsta de 59 de ani si 8 luni, in luna octombrie 2013, conform prevederilor legale in vigoare la aceasta data.
Femeile care au realizat stagiul complet de cotizare si care au nascut cel putin 3 copii si i-au crescut pâna la vârsta de 10 ani beneficiaza de reducerea vârstei standard de pensionare dupa cum urmeaza:
a) cu un an - pentru 3 copii;
b) cu doi ani - pentru 4 sau mai multi copii.
Prin urmare, intrucat nu ati realizat stagiul complet de cotizare de 29 de ani si 4 luni, nu puteti beneficia nici de reducerea prevazuta de lege pentru copii, nici de pensie anticipata partiala cu cinci ani inaintea indeplinirii varstei standard de pensionare.
Cu bine,
Specialist pensii.

Informatii inscriere pensie comunitara Austria

Intrebare:

“Bună seara,
Stimate Domnule Ştefan Ene
Sora mea născută în 26.09.1951,a lucrat în Romania,18 ani de zile.În Austria unde trăieşte de alţi 18 ani,a lucrat doar 6 luni de zile.
Întrebările sunt următoarele :
+Cu ce dată poate ieşi la pensie pt. limită de vîrstă în Romania?
+La ce dată poate depune dosarul de pensionare?
+Ce acte trebuie să conţină acest dosar?
+Unde trebuie depus acest dosar?
+Eu fiind mandatarul ei,la ce Casă de Pensii trebuie depus dosarul?
+După cît timp de la depunerea dosarului,va primi Decizia de pensionare,şi implicit banii reprezentînd prima pensie?
+Ce se întîmplă cu lunile lucrate în Austria?
+La cît timp de la încasarea pensiei prin mandatar,se poate face apoi transferul acestei pensii în Austria?
Vă multumesc anticipat pentru răspunsuri.
Cu deosebită consideraţie, A.M.”

Raspuns:

Avand in vedere faptul ca sora dvs. este nascuta la data de 26 septembrie 1951, varsta standard de pensionare este de 58 de ani si 10 luni, iar stagiul minim de cotizare cerut de lege este de 12 de ani si 8 luni. Prin urmare, poate solicita pensie pentru limita de varsta in Romania incepand cu data de 26 iulie 2010, iar dosarul de pensie poate fi depus cu 30 de zile calendaristice inainte de aceasta data.

Intrucat sora dvs. locuieste in Austria, poate depune dosarul de pensie la casa de pensii de care apartine teritorial din Austria.
In acest caz, dosarul de pensie va contine formularul E202 intitulat “Instrumentarea unei cereri de pensie de bătrâneţe” si formularul E207 intitulat „Certificat privind cariera asiguratului”. Mentionam ca formularul E 207 trebuie sa fie însoţit de documente care atestă perioadele de asigurare sau cele echivalente realizate pe teritoriul României. Aceste documente pot fi: carnetul de munca, adeverinte eliberate de angajatorii din Romania, etc.
In situatia in care sora dvs. opteaza pentru depunerea dosarului de pensie prin intermediul unui mandatar, in speta dvs., dosarul se depune la casa teritoriala de pensii in raza careia aveti domiciliul.
Actele necesare pentru inscrierea la pensie pentru limita de varsta in acest caz sunt :
-cerere-tip pentru înscrierea la pensie pentru limită de vârstă/anticipată/anticipată parţială (anexa nr. 12 la Normele de aplicare a Legii nr. 19/2000);
-carnetul de muncă (în original şi xerocopie).
-acte de stare civilă ale solicitantului: buletin/carte de identitate, certificat de naştere, certificat de căsătorie (original şi copie);
-livretul militar (original şi copie);
-diplomă de studii (original şi copie) sau adeverinţă din care să rezulte durata normală şi perioada studiilor la zi, precum şi certificarea absolvirii acestora-doar în cazul studiilor superioare;
-adeverinţă privind sporurile şi adaosurile reglementate prin lege sau prin contractul colectiv/individual de muncă.
-adeverinţă privind condiţiile de muncă speciale şi/sau deosebite. Această adeverinţă este importantă pentru unităţile care au avut angajaţi care au lucrat în condiţii nocive, şi li s-a acordat grupa I sau grupa a II-a de muncă conform legislaţiei anterioare datei de 1 aprilie 2001. Aceste adeverinţe trebuie să cuprindă în mod obligatoriu actul normativ în baza căruia s-a acordat grupa superioară de muncă, anexa şi punctul din acesta conform prevederilor Ordinului ministrului muncii nr. 590/2008.
-procura speciala pentru mandatar.
De asemenea, dosarul de pensie va fi insotit si de formularul E205 AT, prin care este confirmata perioada de asigurare realizata in Austria.
In privinta datei de emitere a deciziei, nu va putem oferi o informatie concreta, totul depinzand de formalitatile dintre casele de pensii similare din Romania si Austria.
Dupa stabilirea drepturilor de pensie, titulara poate solicita transferul pensiei la domiciliul din Austria, completand formularul “Declaratiei de transfer în strainatate al drepturilor cuvenite beneficiarilor sistemului public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale”.
Cu bine,
Specialist pensii.

Expertiza medicala - pensie comunitara Ungaria

Intrebare:

“Buna ziua va doresc!
Sunt nascuta in Romania, acolo am trait si am acumulat o vechime in campul muncii de 2o de ani. In prezent traiesc in Ungaria, unde am acumulat 5 ani vechime.
In prezent sunt in pensie de invaliditate in Ungaria, urmeaza sa ma prezint in fata comisiei de expertiza in data de 31 mai ac. la Budapesta.

Pentru data de 5 mai mi-a cerut hirtiile medicale ai ultimilor 6 luni, Casa de Asigurari si Pensii Harghita,Romania, pentru expertiza medicala in scopul verificarii invaliditatii mele. Am luat cunostinta de faptul ca pe baza hartiilor mele, m-i sa respins acordarea in continuare a pensiei de invaliditate in Romania.

Intrebarea mea este: Casa de Asigurari si Pensii din Jud. Harghita nu are obligatia sa accepte decizia comisiei de expertiza din Ungaria?
Repet am domiciliul stabil din 1994 in Ungaria.

Cu mult respect,
I.K.”

Raspuns:

Raspunsul este nu.

Cu privire la capacitatea de munca a solicitantului de pensie de invaliditate in Romania, comisiile de expertiza medicala din cadrul caselor teritoriale de pensii se pronunta conform legislatiei nationale in domeniu.

Concluziile comisiei de expertiza medicala din Ungaria nu pot fi folosite de comisiile de expertiza medicala din Romania.

Cu bine,
Specialist pensii.

25 mai 2010

Respingere pensie anticipata - stagiu complet de cotizare

Intrebare:

“Buna ziua ,
numele meu este P.M. si as avea nevoie de ajutorul dumneavoastra in legatura cu legea de pensionare anticipata. M-am nascut in 20.10.1956 si am inceput sa lucrez in 11.08.1975 in combinatul chimic din Braila avand de la bun inceput grupa 1 . Am lucrat in acest combinat pana la data de 02.02.1990 dupa care nu am mai lucrat nicaieri cu carte de munca . Intre datele 02.10.1978 pana 15.03.1980 am fost in armata .

As dori sa imi spuneti daca ma incadrez in criteriile pensionarii anticipate , iar daca nu ce imi lipseste pentru a ma putea pensiona anticipat si daca se poate intr-un fel compensa .
Va raman recunoscator , P.M.”

Raspuns:

Avand in vedere faptul ca sunteti nascut la data de 20 octombrie 1956, varsta standard de pensionare este de 65 de ani (20.10.2021), iar stagiul complet de cotizare cerut de lege este de 35 de ani. Prin urmare, puteti solicita pensie pentru limita de varsta la implinirea varstei de mai sus.

Potrivit prevederilor legale, persoanele care au realizat stagiul complet de cotizare, pot solicita inscrierea la pensie anticipata partiala cu cel mult 5 ani inaintea implinirii varstei standard de pensionare.
Intrucat nu ati realizat decat un stagiu de cotizare de 19 ani, 6 luni si 8 zile (13 ani si 8 zile, in grupa I de munca si 6 ani si 6 luni, spor grupa de munca), mai putin decat stagiul complet de cotizare cerut de lege de 35 de ani, nu puteti beneficia de pensie anticipata sau pensie anticipata partiala la implinirea varstei de 60 de ani.

Cu bine,
Specialist pensii.

Informatii inscriere limita de varsta-grupa II de munca

Intrebare:

“Buna Ziua!
Ma numesc J.I. si am si eu o intrebare:
Cand pot depune dosaru pentru pensionare ?
Mentionez ca sunt nascut in data de 03.02.1952.
Am lucrat intre 17.05.1983 - 01.09.1991 in grupa a doua de munca procent 100%
Intre 01.09.1991 - 01.02.2000 in grupa a doua de munca procent 100%
Intre 01.05.1970 - 15.10.1972 si 15.03.1974 - 16.05.1983 in grupa a doua de munca
Un an si patru luni stagiu militar.
Intre 26.02.2001- 23.11.2001 somer
Din 18.07.2008 angajat cu contract perioada determinata pe 2 ani.
Va multumesc!”

Raspuns:

Avand in vedere faptul ca sunteti nascut la data de 3 februarie 1952, varsta standard de pensionare este de 65 de ani, iar stagiul complet de cotizare cerut de lege este de 35 de ani.

In conformitate cu dispozitiile art.42 alin.(1) din Legea nr.19/2000, asiguratii care au realizat stagiul complet de cotizare si care si-au desfasurat activitatea total sau partial in conditii deosebite de munca au dreptul la pensie pentru limita de varsta, cu reducerea varstelor standard de pensionare conform tabelului nr.1 din lege.
Prin urmare, intrucat ati realizat stagiul complet de cotizare de 35 de ani si ati desfasurat activitate in grupa a II-a de munca-in procent de 100% o perioada de 28 de ani, 3 luni si 9 zile, conform celor specificate de dvs., puteti solicita inscrierea la pensie pentru limita de varsta cu reducerea varstei de pensionare, cu 6 ani si 6 luni inaintea implinirii varstei standard de pensionare, respectiv de la implinirea varstei de 58 de ani si 6 luni (3 august 2010).
Conform prevederilor legale in vigoare la aceasta data, dosarul se poate depune cu 30 de zile calendaristice anterioare indeplinirii conditiilor de pensionare, prin urmare, puteti depune dosarul incepand cu data de 3 iulie 2010.
Cu bine,
Specialist pensii.

24 mai 2010

Inscriere pensie - grupe de munca si majorare punctaj mediu anual

Intrebare:

“Buna ziua ,
Am incercat sa citesc si sa inteleg legislatia in materie de pensii dar am fost depasit de cele 51 de acte normative care au modificat legea 19/2000.
Cazul meu :
Barbat , 58 ani si 2 luni , 5 ani facultate , 6 luni armata si ~34 ani de munca din care 10 ani/2 luni in grupa II si 7 ani/7 luni in grupa I , inca in activitate .
Intrebari :
a. Beneficiez de vreo reducere a virstei de pensionare ? (aprox cat ?)
b. Beneficiez de vreo majorate a punctajului mediu anual pentru anii lucrati in grupele I/II ?
c. Benefiez de amandoua (reducere varsta pensionare+ majorare punctaj ) ?
d. Nu beneficiez de nimic ??
Va rog sa imi indicati si suportul legal pentru varianta corecta .
Cu stima , DSP”

Raspuns:

Conform dispozitiilor art. 44 indice 1 din Normele de aplicare a Legii nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii, aprobate prin Ordinul MMSS nr. 340/2001, “persoanele care au desfăşurat activităţi încadrate în grupa I şi II de munca în baza legislaţiei anterioare beneficiază de reducerea vârstei standard de pensionare astfel:
a) fie se cumulează perioadele lucrate în grupa I şi II de munca şi se face reducerea vârstei conform tabelului nr. 1 de la art. 42 din lege, corespunzătoare locurilor de munca în condiţii deosebite;
b) fie se face reducerea vârstei pe fiecare grupa de munca (pentru grupa II de munca din tabelul nr. 1 de la art. 42 din lege şi pentru grupa I de munca din tabelul nr. 4 de la art. 167^1 din lege) şi se alege reducerea cea mai avantajoasă.
Reducerea conform tabelului nr. 4 de la art. 167^1 din lege pentru grupa I de munca nu se cumulează cu reducerea conform tabelului nr. 1 de la art. 42 din lege pentru grupa II de munca”.

In cazul concret trimis de dvs., va precizam urmatoarele, avand in vedere prevederile legale de mai sus:
a. Cumuland perioadele lucrate in grupa I si grupa II, rezulta un total stagiu realizat in grupe superioare de munca de 17 ani si 9 luni (7 ani si 7 luni, in grupa I de munca si 10 ani si 2 luni, in grupa II de munca), reprezentand o reducere a varstei standard de pensionare conform tabelului nr. 1 din lege de 3 ani si 6 luni, respectiv pana la varsta de 61 de ani si 6 luni (septembrie 2013).
b. Aplicand pct. b, mentionat mai sus,conditiile de inscriere la pensie pentru limita de varsta sunt mai defavorabile, astfel:
-pentru o perioada de 7 ani si 7 luni lucrata in grupa I, varsta standard de pensionare prevazuta in anexa nr. 3 se reduce cu 3 ani si 7 luni, dar, intrucat prevederile acestui articol sunt in vigoare pana la data de 01.04.2011, varsta dvs. nu va confera dreptul de a beneficia de pensie pentru limita de varsta conform articolului mai sus mentionat.
Avand in vedere cele de mai sus, rezulta ca reducerea mai favorabila este cea prevazuta de pct. a, respectiv data inscrierii la pensie la pensie pentru limita de varsta va fi septembrie 2013, cand veti implini varsta de 61 de ani si 6 luni.
De asemenea, in momentul inscrierii la pensie, vi se va aplica si art.78 indice 2 în forma modificata de OUG nr.209/2008, respectiv acordarea pentru asiguraţii care au desfăşurat activităţi în locuri de muncă încadrate în grupa I şi/sau grupa II de muncă, potrivit legislaţiei anterioare datei de 1 aprilie 2001, a unei majorari a punctajelor anuale prin acordarea a 50% pentru perioadele în care au desfăşurat activităţi în locuri încadrate în grupa I de muncă si 25% pentru perioadele în care au desfăşurat activităţi în locuri încadrate în grupa a II-a de muncă.
Cu bine,
Specialist pensii.

Informatii inscriere limita de varsta-grupa I, II si conditii deosebite de munca

Intrebare:

“Buna ziua. As dorii va rog sa ma informez daca tatal meu nascut in 10.12.1952 se poate pensiona pentru limita de varsta. Mentionez ca are total stagiu de cotizare realizat 46 ani 10 luni si 15 zile din care lucrati la gr. I de munca 7 ani 1 luna si 14 zile, la gr. II 21 ani 2 luni si 17 zile , conditii deosebite 5 ani 5 luni si 20 zile, conditii normale 2 ani si 9 luni si 11 zile”

Raspuns:

Conform dispozitiilor art. 44 indice 1 din Normele de aplicare a Legii nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii, aprobate prin Ordinul MMSS nr. 340/2001, “persoanele care au desfăşurat activităţi încadrate în grupa I şi II de munca în baza legislaţiei anterioare beneficiază de reducerea vârstei standard de pensionare astfel:
a) fie se cumulează perioadele lucrate în grupa I şi II de munca şi se face reducerea vârstei conform tabelului nr. 1 de la art. 42 din lege, corespunzătoare locurilor de munca în condiţii deosebite;
b) fie se face reducerea vârstei pe fiecare grupa de munca (pentru grupa II de munca din tabelul nr. 1 de la art. 42 din lege şi pentru grupa I de munca din tabelul nr. 4 de la art. 167^1 din lege) şi se alege reducerea cea mai avantajoasă.
Reducerea conform tabelului nr. 4 de la art. 167^1 din lege pentru grupa I de munca nu se cumulează cu reducerea conform tabelului nr. 1 de la art. 42 din lege pentru grupa II de munca”.

In cazul concret trimis de dvs., va precizam urmatoarele, avand in vedere prevederile legale de mai sus:
a. Cumuland perioadele lucrate in grupa I, grupa II si conditii deosebite de munca, rezulta un total stagiu realizat in grupe superioare de munca de 33 ani, 9 luni si 21 zile (7 ani, 1 luna si 14 zile, in grupa I de munca, 21 de ani, 2 luni si 17 zile, in grupa II de munca si 5 ani, 5 luni si 20 zile, in conditii deosebite de munca), reprezentand o reducere a varstei standard de pensionare conform tabelului nr. 1 din lege de 7 ani si 6 luni, respectiv pana la varsta de 57 de ani si 6 luni (10.06.2010).
b. Aplicand pct. b, mentionat mai sus,conditiile de inscriere la pensie pentru limita de varsta sunt mai defavorabile, astfel:
-pentru o perioada de 7 ani, 1 luna si 14 zile lucrata in grupa I, varsta standard de pensionare prevazuta in anexa nr. 3 se reduce cu 3 ani si 7 luni, dar, intrucat prevederile acestui articol sunt in vigoare pana la data de 01.04.2011, varsta dvs. nu va confera dreptul de a beneficia de pensie pentru limita de varsta conform articolului mai sus mentionat.
Avand in vedere cele de mai sus, rezulta ca reducerea mai favorabila este cea prevazuta de pct. a, respectiv data inscrierii la pensie va fi 10 iunie 2010, cand veti implini varsta de 57 de ani si 6 luni.
Cu bine,
Specialist pensii.

Informatii inscriere anticipata

Intrebare:

“Imi cer scuze pentru indrazneala de a va trimite acest e-mail
Am si eu o intrebare
mama mea a fost pensionata pe caz de boala din 1993 cand nici nu se stia ce e aia pensionare pe caz de boala, astazi cu stupoare medicii de la expertiza medicala i-au taiat pensia, au considerat ca este apta de munca dupa ce in cel mai jalnic mod au tratat-o ca pe un caine timp de 3 zile batandu-si joc de analizele ei
are un stagiu de cotizare de 22 de ani dintre care 18 ani de grupa a doua, este nascuta pe 01/05/1955
poate iesi la pensie anticipat?
multumesc si eu la fel de anticipat pentru raspunsul dumneavoastra

Cu respect
G.”

Raspuns:

Avand in vedere faptul ca mama dvs. este nascuta la data de 1 mai 1955, varsta standard de pensionare este de 60 de ani, iar stagiul complet de cotizare cerut de lege este de 30 de ani.

In conformitate cu dispozitiile art.42 alin.(1) din Legea nr.19/2000, asiguratii care au realizat stagiul complet de cotizare si care si-au desfasurat activitatea total sau partial in conditii deosebite de munca au dreptul la pensie pentru limita de varsta, cu reducerea varstelor standard de pensionare conform tabelului nr.1 din lege.
Prin urmare, intrucat a realizat stagiul complet de cotizare de 30 de ani (22 de ani efectiv lucrati si perioada 1993-2010 de pensie de invaliditate ) si a desfasurat activitate in conditii deosebite de munca (grupa a II-a de munca-in procent de 100%) o perioada de 18 de ani, conform celor specificate de dvs., poate solicita inscrierea la pensie pentru limita de varsta cu reducerea varstei de pensionare, cu 4 ani inaintea implinirii varstei standard de pensionare, respectiv de la implinirea varstei de 56 de ani (1 mai 2011).
De asemenea, potrivit art.50 alin.1 din Legea nr.19/2000, cu modificarile si completarile ulterioare, asiguratii care au realizat stagiile complete de cotizare, precum si cei care au depasit stagiul complet de cotizare cu pana la 10 ani pot solicita pensie anticipata partiala cu reducerea varstelor standard de pensionare cu cel mult 5 ani.
La stabilirea stagiului de cotizare pentru acordarea pensiei anticipate parţiale nu se au în vedere stagiile asimilate (cum ar fi armata, facultatea sau perioada cat a beneficiat de pensie de invaliditate).
Din spusele dvs., doamna a realizat un stagiu de cotizare efectiv de doar 22 ani si nu a realizat stagiul complet de cotizare de 30 ani, prin urmare, nu poate solicita pensie anticipata partiala.
Cu bine,
Specialist pensii.

22 mai 2010

Pensie anticipata partiala-diminuare

Intrebare:

“Buna ziua !
Ma numesc M., m-am nascut la data de 04.10.1955 si din data de 01.10.1974 lucrez fara intrerupere la acelasi loc de munca. Socotind ca am toate sansele sa fiu disponibilizata v-as ruga sa-mi spuneti cand as putea merge in pensie anticipata si ce penalizare mi s-ar aplica.
Multumesc mult, o zi buna”

Raspuns:

Din analiza celor spuse de dvs., reiese ca sunteti nascuta la data de 4 octombrie 1955, varsta standard de pensionare fiind 60 de ani si stagiul complet de cotizare de 30 de ani. Prin urmare, puteti solicita pensie pentru limita de varsta in luna octombrie 2015.

Potrivit prevederilor legale in vigoare la aceasta data, pentru ca ati realizat stagiul complet de cotizare de 30 de ani, puteti solicita inscrierea la pensie anticipata partiala cu cel mult 5 ani inaintea implinirii varstei standard de pensionare, respectiv de la implinirea varstei de 55 de ani (04.10.2010).
La stabilirea stagiului de cotizare pentru acordarea pensiei anticipate parţiale nu se au în vedere stagiile asimilate (cum ar fi armata, facultatea sau perioada cat a beneficiat de pensie de invaliditate).
Cuantumul (valoarea) pensiei anticipate parţiale se stabileşte din cuantumul pensiei pentru limită de vârstă, prin diminuarea acesteia în raport cu stagiul de cotizare realizat şi cu numărul de luni cu care s-a redus vârsta-standard de pensionare, conform tabelului:

Stagiul de cotizare realizat peste stagiul standard complet de cotizare prevăzut de lege Procentul de diminuare pentrufiecare lună de anticipare (%)
Până la 1 an 0,50
Peste 1 an 0,45
Peste 2 ani 0,40
Peste 3 ani 0,35
Peste 4 ani 0,30
Peste 5 ani 0,25
Peste 6 ani 0,20
Peste 7 ani 0,15
Peste 8 ani 0,10
Între 9 şi 10 ani 0,05

Daca stagiul mentionat de dvs.-35 de ani si 7 luni (01.10.1974-01.05.2010) nu contine si perioade asimilate, atunci diminuarea ar fi in jur de 15 %, calculati astfel:
-stagiul de cotizare 35 ani si 7 luni-diminuare cu 0,25% pe luna de anticipare
-inscriere la pensie anticipata partiala in octombrie 2010-60 luni pana la varsta standard de pensionare de 60 de ani
-0,25% x 60 de luni = 15 %.
Cu bine,
Specialist pensii.

Informatii inscriere limita de varsta-grupa I de munca

Intrebare:

“Bună ziua,
Sunt născut la 10 februarie 1954, lucrez de 31 ani şi 7luni din care 13 ani şi 5 luni în grupa I de muncă 100%.Când pot iaşi la pensie normal sau anticipat.
Cu mulţumiri E.M”

Raspuns:
Conform art. 167 indice 1 alin. (1) din legea nr. 19/2000, “intr-un interval de 10 ani de la data intrarii in vigoare a prezentei legi, persoanele care au desfasurat activitati incadrate in grupa I de munca, conform legislatiei anterioare, pot solicita pensie pentru limita de varsta cu reducerea varstelor standard de pensionare, conform tabelului nr. 4”.
Prin urmare, articolul mai susmentionat, modificat in forma de astazi prin Legea nr. 250/2007, permite reducerea varstei standard de pensionare pentru grupa I de munca conform tablelului nr. 4 din Legea nr. 19/2000 pana la data de 1 aprilie 2011.
Astfel, din analiza datelor transmise de dvs., ati desfasurat activitate in grupa I de munca o perioada de 13 ani si 5 luni, iar pentru aceasta perioada, varsta standard de pensionare prevazuta in anexa nr. 3 se reduce cu 7 ani si 2 luni, prin urmare, puteti solicita pensie pentru limita de varsta conform articolului mai susmentionat de la implinirea varstei de 56 de ani si 9 luni.
Avand in vedere cele mai susmentionate, puteti beneficia de pensie pentru limita de varsta de la data de 10 noiembrie 2010, cu conditia realizarii unui stagiu de cotizare 32 de ani si 10 luni, inclusiv sporul pentru grupa I de munca.
Va precizam, de asemenea, ca art. 167 indice 1 este valabil pana la data de 1 aprilie 2011.
Aceasta este cea mai favorabila data de inscriere la pensie pentru dvs., intrucat pensia anticipata partiala poate fi solicitata cu numai 5 ani inaintea implinirii varstei standard de pensionare (respectiv de la 60 de ani).
Cu bine,
Specialist pensii.

Informatii inscriere pensie - grupa I de munca

Intrebare:

“Buna ziua,
Ma numesc M I. varsta 55 de ani, 38 de ani in campul muncii si 12 ani grupa 1.
Cand pot iesi la pensie?
In anul 2011 la ce varsta se poate iesi la pensie daca in 2010 se iese la 63 de ani si 9 luni?
Multumesc”

Raspuns:

Conform art. 167 indice 1 alin. (1) din legea nr. 19/2000, “intr-un interval de 10 ani de la data intrarii in vigoare a prezentei legi, persoanele care au desfasurat activitati incadrate in grupa I de munca, conform legislatiei anterioare, pot solicita pensie pentru limita de varsta cu reducerea varstelor standard de pensionare, conform tabelului nr. 4”.

Prin urmare, articolul mai susmentionat, modificat in forma de astazi prin Legea nr. 250/2007, permite reducerea varstei standard de pensionare pentru grupa I de munca conform tablelului nr. 4 din Legea nr. 19/2000 pana la data de 1 aprilie 2011.
Ulterior acestei date, reducerea se va face conform tabelului nr. 1 din lege privind conditiile deosebite de munca.
Astfel, pentru o perioada de 12 ani lucrata in grupa I de munca, varsta standard de pensionare prevazuta in anexa nr. 3 se reduce cu 7 ani si 2 luni, dar, intrucat prevederile acestui articol sunt in vigoare pana la data de 01.04.2011, varsta dvs. nu va confera dreptul de a beneficia de pensie pentru limita de varsta conform articolului mai sus mentionat.
In aceasta situatie, reducerea se va face conform tabelului nr. 1 din lege, respectiv pentru o perioada totala de 12 de ani, varsta standard de pensionare de 65 ani se reduce cu 2 ani si 6 luni, prin urmare, puteti beneficia de pensie pentru limita de varsta, la implinirea varstei de 62 de ani si 6 luni, beneficiind de reducerea conferita de art. 42.
Potrivit prevederilor legale, pentru ca ati realizat stagiul complet de cotizare de 35 de ani, puteti solicita inscrierea la pensie anticipata partiala cu cel mult 5 ani inaintea implinirii varstei standard de pensionare, respectiv de la implinirea varstei de 60 de ani.
Cu bine,
Specialist pensii.

Reducerea varstei de pensionare - grupa I de munca si revolutionar

Intrebare:

“Buna ziua
Va rog,sa-mi precizati daca pot iesi la pensie la implinirea varstei de 50 ani fiind nascut in anul 1962 si cu o vechime neintrerupta de 32 ani, din care 1979-2001 ingrupa 1 de munca in aceasta perioada efectuind si stagiu militarde 18 luni. Avand si certificat de revolutionar.
Va multumesc.”

Raspuns:

Conform art. 167 indice 1 alin. (1) din legea nr. 19/2000, “intr-un interval de 10 ani de la data intrarii in vigoare a prezentei legi, persoanele care au desfasurat activitati incadrate in grupa I de munca, conform legislatiei anterioare, pot solicita pensie pentru limita de varsta cu reducerea varstelor standard de pensionare, conform tabelului nr. 4”.
Prin urmare, articolul mai susmentionat, modificat in forma de astazi prin Legea nr. 250/2007, permite reducerea varstei standard de pensionare pentru grupa I de munca conform tablelului nr. 4 din Legea nr. 19/2000 pana la data de 1 aprilie 2011.
Ulterior acestei date, reducerea se va face conform tabelului nr. 1 din lege privind conditiile deosebite de munca.
Astfel, pentru o perioada de aproximativ 22 ani lucrata in grupa I de munca, varsta standard de pensionare prevazuta in anexa nr. 3 se reduce cu 13 ani, dar, intrucat prevederile acestui articol sunt in vigoare pana la data de 01.04.2011, varsta dvs. nu va confera dreptul de a beneficia de pensie pentru limita de varsta conform articolului mai sus mentionat.
In aceasta situatie, reducerea se va face conform tabelului nr. 1 din lege, respectiv pentru o perioada totala de 22 de ani si 6 luni, varsta standard de pensionare de 65 ani se reduce cu 5 ani, iar pentru faptul ca aveti certificat de revolutionar, se mai adauga o reducere de 5 ani conform Legii nr. 341/2004.
Prin urmare, puteti beneficia de pensie pentru limita de varsta, la implinirea varstei de 55 de ani (2017), beneficiind de reducerea conferita de art. 42 cumulata cu cea prevazuta de Legea nr. 341/2004.
Cu bine,
Specialist pensii.

20 mai 2010

Cazurile în care nu mai e necesar ca un pensionar să se prezinte la revizuirea medicală

Conform art. 62 alin. (7) din Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii, cu modificarile si completarile ulterioare, “nu sunt supuşi revizuirii medicale periodice pensionarii de invaliditate care:

a) prezintă invalidităţi care afectează ireversibil capacitatea de muncă;
b) au împlinit vârstele prevăzute de prezenta lege pentru obţinerea pensiei pentru limită de vârstă;
c) au vârsta mai mică cu până la 5 ani faţă de vârsta standard de pensionare şi au realizat stagiile complete de cotizare, conform prezentei legi.”

Prin urmare, există trei cazuri în care revizuirea medicala a pensionarilor incadrati in grade de invaliditate, care se efectueaza la termenul stabilit de medicul expert al asigurarilor sociale de la cabinetul de expertiza medicala si recuperare a capacitatii de munca, care are in evidenta pensionarul, nu mai are loc.


Primul caz de nerevizuire medicală periodică este lăsat la latitudinea medicului expert al asigurărilor sociale, în funcţie de afecţiunea principal invalidantă şi de natura acesteia. Există anumite afecţiuni, care prin trăsăturile lor caracteristice sunt nevindecabil în funcţie de cunoştinţele ştiinţifice medicale de până la acea dată. Astfel, în aceste cazuri, medicul expert emite o decizie asupra capacităţii de muncă, pe care nu trece un anumit termen de revizuire medicală, ci expresia “nerevizuibil prin afecţiune conform art. 62 alin. (7) lit. a)”.

Al doilea caz de nerevizuire medicală periodică este cel prevăzut la lit. b), respectiv în cazul pensionarilor “care au împlinit vârstele prevăzute de lege pentru obţinerea pensiei pentru limită de vârstă”. Nu este aşadar vorba neapărat de vârstele standard de pensionare prevăzute de anexa nr. 3 din lege, ci şi de vârstele de pensionare reduse datorită condiţiilor de muncă sau altor prevederi ale Legii nr. 19/2000 sau ale unor alte legi speciale.

Astfel, de esenţa trecerii de la pensie de invaliditate la pensie pentru limită de vârstă (conform art. 64 din Legea nr. 19/2000) este că aceasta se face numai la cererea pensionarului adresată casei teritoriale de pensii, niciodată din oficiu. Prin urmare, până la cererea pensionarului de stabilire a pensiei pentru limită de vârstă, nu există niciun inconvenient ca medicul expert să îl declare pe pensionar nerevizuibil conform art. 62 alin. (7) lit. b), dacă medicul constată că sunt îndeplinite condiţiile pentru obţinerea pensiei pentru limită de vârstă, în practică de obicei la împlinirea vârstei standard de pensionare.

Probleme deosebite s-au pus şi se pun în continuare în legătură cu aplicarea prevederilor art. 62 alin. (7) lit. c). Potrivit prevederii conţinute în textul legal menţionat, pensionarii de invaliditate care “au vârsta mai mică cu până la 5 ani faţă de vârsta standard de pensionare şi au realizat stagii complete de cotizare, conform prezentei legi” nu mai sunt supuşi revizuirii medicale periodice.

În vederea aplicării corecte a acestei prevederi a legii, se pune problema dacă, la determinarea stagiului complet de cotizare, se ia în considerare şi perioada în care persoana în cauză a beneficiat de pensie de invaliditate, cuprinsă între data înscrierii la pensie şi data împlinirii unei vârste mai mici cu 5 ani decât vârsta standard de pensionare, perioadă care, potrivit prevederilor art. 38 alin. (1) lit. a) din lege, este asimilată stagiului de cotizare.

Soluţia impusă de litera şi spiritul legii este aceea conform căreia, la determinarea stagiului complet de cotizare, prevăzut în anexa nr. 3 a legii, în scopul aplicării prevederilor art. 62 alin. (7) lit. c), se iau în considerare atât perioadele contributive, cât şi cele necontributive, asimilate, potrivit legii, stagiului de cotizare, respectiv perioadele în care s-a beneficiat de pensie de invaliditate, până la vârstele la care beneficiarii unei astfel de pensii pot fi declaraţi nerevizuibili.

Declararea unui pensionar de invaliditate ca nerevizuibil, nu poate avea şi nu are nicio influenţă asupra cuantumului sau naturii pensiei pe care o încasează, operaţiunea administrativă în discuţie făcându-se prin decizie medicală emisă de medicul expert al asigurărilor sociale.

În prezent, calculul îndeplinirii condiţiei de realizare a stagiului complet de cotizare se face de către casele teritoriale de pensii, la solicitarea pensionarului, prin mai multe modalităţi:

-întocmirea unei adeverinţe, din care să reiasă totalul stagiului de cotizare realizat, însumându-se stagiul de cotizare din ultima decizie de pensie cu perioada de pensie de invaliditate de la data stabilirii iniţiale a pensiei şi până la data solicitării adeverinţei;

-emiterea unei decizii de pensie, care nu modifică punctajul mediu anual sau cuantumul pensiei, din care să reiasă stagiul total realizat, inclusiv perioada de pensie de invaliditate.

Această adeverinţă sau decizie se prezintă la medicul expert al asigurarilor sociale de la cabinetul de expertiza medicala si recuperare a capacitatii de munca, care are in evidenta pensionarul, şi care va constata îndeplinirea sau neîndeplinirea condiţiilor de nerevizuire medicală periodică, conform art. 62 alin. (7) lit. c).

19 mai 2010

Pensie anticipata partiala-diminuare

Intrebare:

“Buna ziua,
Ma numesc L.P., sunt nascuta pe 01.martie 1952 si lucrez din anul
1977 ca secretara, deci fara grupe, clase, doar niste venituri obtinute
din ore suplimentare.
Vreau sa-mi depun dosarul de pensionare anticipata, deci cu 10 luni mai
devreme de implinirea virstei de pensionare. Mentionez ca acum am un
salariu de 1500 lei.
Ma intereseaza:
- cu ce valoarea se diminueaza pensia, si
- cu aproximatie, care va fi cuantumul pensiei.
Va multumesc,
numai bine”

Raspuns:

Din analiza celor spuse de dvs., reiese ca sunteti nascuta la data de 1 martie 1952, varsta standard de pensionare fiind 59 de ani si stagiul complet de cotizare de 28 de ani. Prin urmare, puteti solicita pensie pentru limita de varsta incepand cu data de 1 martie 2011.
Potrivit prevederilor legale, pentru ca ati realizat stagiul complet de cotizare de 28 de ani, puteti solicita inscrierea la pensie anticipata partiala cu cel mult 5 ani inaintea implinirii varstei standard de pensionare, respectiv de la implinirea varstei de 54 de ani, la aceasta data avand dreptul deschis la pensie anticipata partiala.
Cuantumul (valoarea) pensiei anticipate parţiale se stabileşte din cuantumul pensiei pentru limită de vârstă, prin diminuarea acesteia în raport cu stagiul de cotizare realizat şi cu numărul de luni cu care s-a redus vârsta-standard de pensionare, conform tabelului:

Stagiul de cotizare realizat peste stagiul standard complet de cotizare prevăzut de lege Procentul de diminuare pentrufiecare lună de anticipare (%)
Până la 1 an 0,50
Peste 1 an 0,45
Peste 2 ani 0,40
Peste 3 ani 0,35
Peste 4 ani 0,30
Peste 5 ani 0,25
Peste 6 ani 0,20
Peste 7 ani 0,15
Peste 8 ani 0,10
Între 9 şi 10 ani 0,05

Daca stagiul mentionat de dvs.-33 de ani (1977-2010), nu contine si perioade asimilate, atunci diminuarea ar fi in jur de 2,5 %, calculati astfel:
-stagiul de cotizare 33 ani-diminuare cu 0,25% pe luna de anticipare
-inscriere la pensie anticipata partiala in mai 2010-10 luni pana la varsta standard de pensionare de 58 de ani
-0,25% x 10 luni = 2,5 %.
De asemenea, precizam ca modalitatea de calcul si stabilirea a drepturilor de pensie este de competenta exclusiva a caselor teritoriale de pensii, singurele in masura sa va calculeze pensie, dupa depunerea dosarului de pensie.
Cu bine,
Specialist pensii.

Pensie limita de varsta - persoana cu handicap accentuat

Intrebare:

„Stimate domn,
Am 42 de ani, lucrez din anul 1988 si sint incadrat in grupa II de handicap, accentuat.
Handicapul il am de la nastere, si a ramas acelasi toata viata nu s-a schimbat nimic ca sa evolueze in bine.
Deoarece ma descurc mai greu cu legislatia care se tot schimba parca de la o zi la alta, va rog sa-mi trimiteti informatii privind vechimea necesara pentru pensionare precum si virsta necesara( dintr-o sursa nesigura am auzit ca s-a modificat legea, nu mai conteaza virsta.)
In speranta ca voi primi un raspuns va multumesc anticipat.
Cu stima, B.O.”

Raspuns:

Conform art. 47 alin. (1) din Legea nr. 19/2000, modificata si completata, “persoanele asigurate care au realizat un stagiu de cotizare în condiţii de handicap preexistent calităţii de asigurat, în funcţie de gradul handicapului, beneficiază de reducerea stagiilor de cotizare şi a vârstelor standard de pensionare prevăzute de anexa nr. 3, astfel :

a) cu 15 ani, reducerea vârstei standard de pensionare dacă au realizat cel puţin o treime din stagiul complet de cotizare, pentru cei cu handicap grav ;
b) cu 10 ani, reducerea vârstei standard de pensionare dacă au realizat cel puţin două treimi din stagiul complet de cotizare, pentru cei cu handicap accentuat ;
c) cu 10 ani, reducerea vârstei standard de pensionare dacă au realizat stagiul complet de cotizare, pentru cei cu handicap mediu. “

Prin urmare, in situatia in care vechimea in munca este in totalitate realizata in conditii de handicap preexistent, deci dupa data ivirii handicapului, astfel cum este aceasta atestata in certificatul de incadrare in grad de handicap, beneficiati de o reducere de 10 ani din varsta standard de pensionare.
Astfel, avand in vedere varsta dvs. la data trimiterii mesajului, varsta standard de pensionare este de 65 de ani, conform prevederilor Legii nr. 19/2000.
Conform art. 47 mentionat mai sus, va puteti inscrie la pensie pentru limita de varsta incepand cu varsta de 55 de ani, daca handicapul este preexistent calitatii de asigurat şi dacă aţi realizat cel puţin două treimi din stagiul complet de cotizare (respectiv minim 23 de ani si 4 luni).

Cu bine,
Specialist pensii.

17 mai 2010

Pensie limita de varsta, pensie anticipata partiala - grupa II de munca

Intrebare:

“Buna ziua, as dori sa stiu la ce varsta pot iesi la pensie atat in conditii normale cat si la pensia anticipata si anticipata partiala,care ar fii penalizarea pentru pensia anticipata si cat va fii mentinuta aceasta penalizare pe toata durata pensiei sau doar pana voi indeplini conditiile de pensionare pentru limita de varsta.
Va multumesc anticipat!
Cu deosebita stima,
C.T.
Gen:M
Data nasterii:12.02.1954
Stagiul de cotizare:
---06.05.1972-18.10.1974, 27.02.1976-01.04.2001- angajat Grupa a II a de munca
---19.10.1974-26.02.1976- stagiu militar
---01.04.2001-25.08.2004-angajat
---25.08.2004-25.08.2005-somaj
---21.11.2005-10.04.2007-angajat
---19.11.2007-03.04.2008-angajat
---98.04.2008-16.01.2009-angajat
---16.01.2009-16.04.2010-somaj”

Raspuns:

Avand in vedere data nasterii dvs., respectiv 12 februarie 1954, varsta standard de pensionare este de 65 de ani, iar stagiul complet de cotizare cerut de lege este de 35 de ani.

In conformitate cu dispozitiile art.42 alin.(1) din Legea nr.19/2000, asiguratii care au realizat stagiul complet de cotizare si care si-au desfasurat activitatea total sau partial in conditii deosebite de munca au dreptul la pensie pentru limita de varsta, cu reducerea varstelor standard de pensionare conform tabelului nr.1 din lege.
Prin urmare, intrucat ati realizat stagiul complet de cotizare de 35 de ani si a desfasurat activitate in conditii deosebite de munca (grupa a II-a de munca-in procent de 100%) o perioada de 27 de ani, 6 luni si 16 zile, conform celor specificate de dvs., puteti solicita inscrierea la pensie pentru limita de varsta cu reducerea varstei de pensionare, cu 6 ani inaintea implinirii varstei standard de pensionare, respectiv de la implinirea varstei de 59 de ani (12 februarie 2013).
Potrivit prevederilor legale, intrucat ati realizat stagiul complet de cotizare, puteti solicita inscrierea la pensie anticipata partiala cu cel mult 5 ani inaintea implinirii varstei standard de pensionare, respectiv la implinirea varstei de 60 de ani (12 februarie 2014). Prin urmare, pensia pentru limita de varsta este mai favorabila decat pensia anticipata partiala.
Cu bine,
Specialist pensii.

Informatii inscriere pensie anticipata partiala

Intrebare:


“Buna ziua,

Anul acest in 15.12.2010 implinesc 55 ani iar in 08.2010 implinesc 38 ani
de munca. Va rog sa-mi spuneti daca in luna decembrie pot sa-mi depun
dosarul pentru pensie anticipata partial.

Va multumesc,”

Raspuns:

Avand in vedere faptul ca sunteti nascuta in data de 15 decembrie 1955, varsta standard de pensionare este de 60 de ani si stagiul complet de cotizare de 30 de ani. Prin urmare, puteti solicita pensie pentru limita de varsta incepand cu data de 15 decembrie 2015, conform prevederilor legale in vigoare la aceasta data.

Dupa analiza datelor mentionate de dvs., respectiv faptul ca ati depasit stagiul complet de cotizare de 30 de ani, puteti solicita inscrierea la pensie anticipata partiala cu cel mult 5 ani inaintea implinirii varstei standard de pensionare, respectiv incepand cu data de 15 decembrie 2010.
La stabilirea stagiului de cotizare pentru acordarea pensiei anticipate parţiale nu se au în vedere stagiile asimilate (cum ar fi armata, facultatea sau perioada cat a beneficiat de pensie de invaliditate).
Cu bine,
Specialist pensii.

Pensie comunitara Ungaria

Intrebare:

“Buna Ziua !

Stimate D-le specialist pensii!

Sunt nascuta in 25.11.1951. In Romania am lucrat 10 ani si 3 luni. Din 1981 traiesc in Ungaria. Din data de 16.12.2008 sunt pensionara in Ungaria ( conform legii din Ungaria cei nascuti in 1951 , cu 38 ani vechime cumulata (inclusiv anii din Romania) aveau dreptul la pensie de batranete. Intrebarea mea este cand pot primi pensie din Romania pentru 10 ani si 3 lu ni ? va multumesc anticipat. Dosarul este depus la Casa de pensii din Satu Mare din 2007.”

Raspuns:

Potrivit legislatiei din Romania, aveti dreptul la pensie anticipata partiala incepand cu data de 24 octombrie 2005, respectiv de la implinirea varstei de 53 de ani si 11 luni.


In cazul in care institutia de instrumentare a dosarului din Ungaria a transmis formularul E 207, intitulat „Cererea privind pensia de batranete”, la Casa Judeteana de Pensii Satu Mare din anul 2007, atunci pensia comunitara vi se cuvine cu data depunerii cererii in Ungaria.

In cazul in care institutia de instrumentare a dosarului din Ungaria, nu a transmis formularul E202 Casei Judetene de Pensii Satu Mare, atunci dvs. trebuie sa va adresati institutiei competente din Ungaria, pentru a transmite formularul E202 institutiei din cauza din Romania.

Cu bine,
Specialist pensii.

16 mai 2010

Inscriere pensie limita de varsta-grupa I de munca

Intrebare:

“sv nascuta la 11.05.1957 are 22 ani vechime din care 15 ani si 4 luni in gr.I, conf. og. 50/90, cand poate solicita pensie pentru limita de varsta”

Raspuns:

Reducerea pentru grupa I de munca se face conform art. 167 indice 1 din Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii, cu modificarile si completarile ulterioare, din varstele prevazute in anexa nr. 3 din acelasi act normativ.
Astfel, din analiza datelor transmise de dvs., ati desfasurat activitate in grupa I de munca o perioada de 15 ani si 4 luni, iar pentru aceasta perioada, varsta standard de pensionare prevazuta in anexa nr. 3 se reduce cu 8 ani si 5 luni, prin urmare, puteti solicita pensie pentru limita de varsta conform articolului mai susmentionat de la implinirea varstei de 50 de ani si 5 luni.
Avand in vedere cele mai susmentionate, la aceasta data aveti dreptul deschis la pensie de limita de varsta, cu conditia realizarii unui stagiu de cotizare 27 de ani si 8 luni, inclusiv sporul pentru grupa I de munca.
Va precizam, de asemenea, ca art. 167 indice 1 este valabil pana la data de 1 aprilie 2011.
Cu bine,
Specialist pensii.

15 mai 2010

Pensie pentru limita de varsta-grupa I de munca

Intrebare:

“am 18ani si 6 luni vecime in grupa 1de munca(total vechime 33de ani) intrebbarea este daca pot iesi la pensie la virsta de 50de ani sunt nascut pe 30 09 1960”

Raspuns:

Conform art. 167 indice 1 alin. (1) din legea nr. 19/2000, “intr-un interval de 10 ani de la data intrarii in vigoare a prezentei legi, persoanele care au desfasurat activitati incadrate in grupa I de munca, conform legislatiei anterioare, pot solicita pensie pentru limita de varsta cu reducerea varstelor standard de pensionare, conform tabelului nr. 4”.

Prin urmare, articolul mai susmentionat, modificat in forma de astazi prin Legea nr. 250/2007, permite reducerea varstei standard de pensionare pentru grupa I de munca conform tablelului nr. 4 din Legea nr. 19/2000 pana la data de 1 aprilie 2011.
Ulterior acestei date, reducerea se va face conform tabelului nr. 1 din lege privind conditiile deosebite de munca.
Astfel, pentru o perioada de 18 ani si 6 luni lucrata in grupa I de munca, varsta standard de pensionare prevazuta in anexa nr. 3 se reduce cu 10 ani si 10 luni, dar, intrucat prevederile acestui articol sunt in vigoare pana la data de 01.04.2011, varsta dvs. nu va confera dreptul de a beneficia de pensie pentru limita de varsta conform articolului mai sus mentionat.
In aceasta situatie, reducerea se va face conform tabelului nr. 1 din lege, respectiv pentru o perioada totala de 18 de ani si 6 luni, varsta standard de pensionare de 65 ani se reduce cu 4 ani, prin urmare, puteti beneficia de pensie pentru limita de varsta, la implinirea varstei de 61 de ani (30 septembrie 2021), beneficiind de reducerea conferita de art. 42.
Cu bine,
Specialist pensii.

13 mai 2010

Informatii inscriere pensie anticipata partiala

Intrebare:

“Buna ziua,
Sunt o persoana care ar dori sa se pensioneze anticipat , din acesta cauza, v-as ruga mult daca se poate sa-mi trimiteti un raspuns pertinent cat mai curand posibil (avand in vedere discutiile pe marginea acestui subiect).
Datele mele ar fi:Sant nascuta in 26.07.1955
Cotizez din data de 29.06.1977, am o vechime in munca neintrerupta de 35 ani Nu am lucrat in locuri de munca cu conditii deosebite (gr.I, gr.II).
La data de 26.07.2010 implinesc 55 ani
Cam astea ar fi datele.
Va multumesc anticipat pentru raspuns!”

Raspuns:

Din analiza celor spuse de dvs., reiese ca sunteti nascuta la data de 26 iulie 1955, varsta standard de pensionare fiind 60 de ani si stagiul complet de cotizare de 30 de ani. Prin urmare, puteti solicita pensie pentru limita de varsta incepand cu data de 26 iulie 2015.

Potrivit prevederilor legale, pentru ca ati realizat stagiul complet de cotizare de 30 de ani, puteti solicita inscrierea la pensie anticipata partiala cu cel mult 5 ani inaintea implinirii varstei standard de pensionare, respectiv de la implinirea varstei de 55 de ani (26 iulie 2010). Conform dispozitiilor Legii nr. 29/2010, puteti depune dosarul de pensie cu 30 de zile calendaristice inaintea indeplinirii conditiilor de pensionare, deci de la data de 26 iunie 2010.
La stabilirea stagiului de cotizare pentru acordarea pensiei anticipate parţiale nu se au în vedere stagiile asimilate (cum ar fi armata, facultatea sau perioada cat a beneficiat de pensie de invaliditate).
Cu bine,
Specialist pensii.

Inscriere pensie anticipata partiala-diminuare

Intrebare:

“Buna ziua,
Ma numesc C.I. si sunt nascuta la data de 15.10.1955. Am o vechime in campul muncii ( vanzator comercial ) de 35 ani 05 luni si 23 zile ( perioade angajare 01.07.1972-06.12.1979; 13.08.1981-01.09.2009 ). Doresc sa-mi spuneti cand pot beneficia de pensie anticipata partial si ce procent de penalizare mi se aplica.
Va multumesc.”

Raspuns:

Din analiza celor spuse de dvs., reiese ca sunteti nascuta la data de 15 octombrie 1955, varsta standard de pensionare fiind 60 de ani si stagiul complet de cotizare de 30 de ani. Prin urmare, puteti solicita pensie pentru limita de varsta incepand cu data de 15 octombrie 2015.

Potrivit prevederilor legale, pentru ca ati realizat stagiul complet de cotizare de 30 de ani, puteti solicita inscrierea la pensie anticipata partiala cu cel mult 5 ani inaintea implinirii varstei standard de pensionare, respectiv de la implinirea varstei de 55 de ani (15.10.2010).
La stabilirea stagiului de cotizare pentru acordarea pensiei anticipate parţiale nu se au în vedere stagiile asimilate (cum ar fi armata, facultatea sau perioada cat a beneficiat de pensie de invaliditate).
Cuantumul (valoarea) pensiei anticipate parţiale se stabileşte din cuantumul pensiei pentru limită de vârstă, prin diminuarea acesteia în raport cu stagiul de cotizare realizat şi cu numărul de luni cu care s-a redus vârsta-standard de pensionare, conform tabelului:

Stagiul de cotizare realizat peste stagiul standard complet de cotizare prevăzut de lege Procentul de diminuare pentrufiecare lună de anticipare (%)
Până la 1 an 0,50
Peste 1 an 0,45
Peste 2 ani 0,40
Peste 3 ani 0,35
Peste 4 ani 0,30
Peste 5 ani 0,25
Peste 6 ani 0,20
Peste 7 ani 0,15
Peste 8 ani 0,10
Între 9 şi 10 ani 0,05

Daca stagiul mentionat de dvs.-35 de ani, 5 luni si 23 zile, nu contine si perioade asimilate, atunci diminuarea ar fi in jur de 15 %, calculati astfel:
-stagiul de cotizare 35 ani, 5 luni si 23 zile-diminuare cu 0,25% pe luna de anticipare
-inscriere la pensie anticipata partiala in octombrie 2010-60 luni pana la varsta standard de pensionare de 60 de ani
-0,25% x 60 de luni = 15 %.

Cu bine,
Specialist pensii.