Adresa noastra de e-mail este
desprepensii@gmail.com

27 februarie 2010

Pensie comunitara Ungaria

Intrebare:

“Buna Ziua !
Eu lucrez in UNGARIA din 08.1990 pana acum cand am devenit somer ,si sint nascut in 15.07.1950 si am lucrat in ROMANIA in proiectare din 01,08,1972 /intre 081972-021974 am facut armata la Megidia /pana in 08 1990.Daca incepand din 08.2010 ,cand inplinesc 60 de ani intru in pensie anticipata in UNGARIA cum se va proceda cu pensia mea din ROMANIA ?
Cu multumiri : JM”

Raspuns:


Va aducem la cunostinta ca persoanele care au lucrat în mai multe state membre ale Uniunii Europene pot beneficia de prestatii de pensie acordate în conformitate cu legislatia comunitara în domeniul securitatii sociale, aceasta devenind direct aplicabila în România începând cu data de 01.01.2007.

In cazul în care ati lucrat atât pe teritoriul României cât si pe teritoriul Ungariei si ati platit si platiti contributii de asigurari sociale în sistemele de pensii ale acestor state, veti beneficia de drepturi de pensie în conformitate atât cu legislatia maghiara, cât si cu cea româna, conform prevederilor Regulamentelor comunitare nr.1408/1971 si nr.574/1972.
Asadar, prin totalizarea perioadelor de asigurare realizate în cele doua state, confirmate de institutiile competente din Ungaria si respectiv România, institutiile de asigurari sociale constata daca persoana interesata îndeplineste conditiile referitoare la acordarea drepturilor de pensie, în conformitate cu fiecare din legislatiile de asigurari sociale al caror obiect l-a facut în cursul carierei profesionale. Pensia va fi calculata prin aplicarea principiului pro rata temporis (proportional cu perioada de asigurare realizata în statul propriu), practic veti primi doua pensii, una din Romania, cealalta din Ungaria.
Pentru stabilirea drepturilor de pensie de bătrâneţe (pentru limită de vârstă, anticipată, anticipată parţială), de invaliditate şi de urmaş, persoana îndreptăţită se adresează unei singure instituţii, cererea astfel depusă fiind valabilă pentru toate instituţiile la legislaţia cărora persoana respectivă a fost supusă.
Cererea pentru stabilirea dreptului la prestaţii se depune la instituţia de la locul de reşedinţă al persoanei interesate, dacă lucrătorul/asiguratul sau după caz, asiguratul decedat, a fost supus legislaţiei acestei instituţii.
Pentru confirmarea perioadei de asigurare din România este necesar ca persoana interesata sa completeze Formularul E 207, intitulat „Certificat privind cariera asiguratului” la care se ataseaza documente care atestă perioadele de asigurare sau cele echivalente realizate pe teritoriul României (ex: copia certificata a carnetului de munca). Acest formular E207 va fi depus împreuna cu cererea pentru stabilirea dreptului la prestaţii, la instituţia de la locul de reşedinţă al persoanei interesate.
Cu bine,
Specialist pensii.

Informatii inscriere pensie - grupa II de munca

Intrebare:

“Buna ziua, ma numesc B.C. si m-am nascut in 29 mai 1955. Am lucrat 20 ani , grupa a IIa constructii. Rugamintea mea este dacapot iesi la pensie anticipat sau oricum (nu conteaza). Astept raspuns! Va multumesc!”


Raspuns:

Avand in vedere faptul ca sunteti nascut la data de 29 mai 1955, varsta standard de pensionare este de 65 de ani, iar stagiul complet de cotizare cerut de lege este de 35 de ani.


In conformitate cu dispozitiile art.42 alin.(1) din Legea nr.19/2000, asiguratii care au realizat stagiul complet de cotizare si care si-au desfasurat activitatea total sau partial in conditii deosebite de munca au dreptul la pensie pentru limita de varsta, cu reducerea varstelor standard de pensionare conform tabelului nr.1 din lege.

Prin urmare, in conditiile in care ati realizat stagiul complet de cotizare de 35 de ani si ati desfasurat activitate in conditii deosebite de munca (grupa a II-a de munca) o perioada de 20 ani, conform celor specificate de dvs., puteti solicita inscrierea la pensie pentru limita de varsta cu reducerea varstei de pensionare, cu 4 ani si 6 luni inaintea implinirii varstei standard de pensionare, respectiv de la implinirea varstei de 60 de ani si 6 luni, de la data de 29 noiembrie 2015.

Potrivit prevederilor legale, daca ati realizat stagiul complet de cotizare de 35 de ani (inclusiv sporul de grupa II de munca, potrivit legislatiei anterioare), puteti solicita inscrierea la pensie anticipata partiala cu cel mult 5 ani inaintea implinirii varstei standard de pensionare, respectiv de la implinirea varstei de 60 de ani (29 mai 2015).

Cu bine,
Specialist pensii.

Informatii pensie de urmas

Intrebare:

“Stimati Domni/Doamne,
Sunt vaduva prin moartea sotului meu in August 2008.
Raposatul a fost de meserie "Dr. Inginer in Chimie" si a lucrat la "Combinatul Chimic Navodari" si la "F-bca. de Penicilina " din Iasi. Suma totala a anilor de munca inclusiv ani de facultate este de cca. 21 ani. Cat a fost in viata sotul meu nu a facut nici o forma pentru a primi pensie, noi locuind in ultimi 30 ani in Canada.
Exista cunva vreo posibilitate ca eu facand astazio toate formele pentru el, sa primesc o pensie de urmasi?
Cu deosebita stima, R.”

Raspuns:

Conform art. 65 din Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii, cu modificarile si completarile ulterioare, “ Au dreptul la pensie de urmas copiii si sotul supravietuitor, daca persoana decedata era pensionar sau indeplinea conditiile pentru obtinerea unei pensii”.
Regula generala de stabilire a pensiei de urmas pentru sotul supravietuitor este acea prevazuta de art. 67, respectiv la varsta standard de pensionare, la care se refera si intrebarea dvs.:
“(1) Sotul supravietuitor are dreptul la pensie de urmas pe tot timpul vietii, la implinirea varstei standard de pensionare, daca durata casatoriei a fost de cel putin 15 ani.
(2) In cazul in care durata casatoriei este mai mica de 15 ani, dar de cel putin 10 ani, cuantumul pensiei de urmas cuvenit sotului supravietuitor se diminueaza cu 0,5% pentru fiecare luna, respectiv 6,0% pentru fiecare an de casatorie in minus.”
Varsta standard de pensionare pentru femei prevazuta de Legea nr. 19/2000 este de 60 de ani.
In situatia in care indepliniti conditiile de mai sus, puteti solicita pensie de urmas la casa teritoriala de pensii competenta.
Cu bine,
Specialist pensii.

Grupa II de munca - calcul vechime, informatii pensie

Intrebare:

“Ma numesc A.Z.din Olanesti - Valcea, nascut la data de 06.09.1951, incadrat la serviciu
din data 10.10.1969 25.06.1971 apoi (intrerupere pentru armata) si din nou din 19.01.1973-05.07.1973.
Din 05.07.1973- si pina in prezent sunt incadrat cu grupa a II-a de munca in cadrul DADR Valcea.
Va rog sa-mi spuneti cand pot sa depun dosarul de pensie ? anexez in attach si copii de pe adeverintele de grupa
Va multumsc.”
Raspuns:

Avand in vedere faptul ca sunteti nascut la data de 6 septembrie 1951, varsta standard de pensionare este de 65 de ani, iar stagiul complet de cotizare cerut de lege este de 35 de ani.

Din analiza celor precizate de dvs. in mesaj, aveti un stagiu total realizat in grupa II de munca de peste 24 de ani, calculand perioadele cu 90% (10 luni/an) si respectiv 80%.
In conformitate cu dispozitiile art.42 alin.(1) din Legea nr.19/2000, asiguratii care au realizat stagiul complet de cotizare si care si-au desfasurat activitatea total sau partial in conditii deosebite de munca au dreptul la pensie pentru limita de varsta, cu reducerea varstelor standard de pensionare conform tabelului nr.1 din lege.
Prin urmare, intrucat ati realizat stagiul complet de cotizare si a desfasurat activitate in conditii deosebite de munca (grupa a II-a de munca) o perioada de 24 ani, conform adeverintelor anexate de dvs., puteti solicita inscrierea la pensie pentru limita de varsta cu reducerea varstei de pensionare, cu 5 ani si 6 luni inaintea implinirii varstei standard de pensionare, respectiv de la implinirea varstei de 59 de ani si 6 luni, respectiv de la data de 6 martie 2011.
Precizam ca, potrivit prevederilor legale, pensia anticipata partiala se poate obtine la implinirea varstei de 60 de ani, de aceea este mai favorabila pensia pentru limita de varsta.
Cu bine,
Specialist pensii.

Informatii inscriere pensie-grupa II de munca

Intrebare:

“Sunt nascuta in 1957 octombrie.Am lucrat 23 de ani in grupa a-2-a de munca,si 13 ani fara grupa, actualmente fiind in campul muncii.Va rog sa imi spuneti cand pot sa ma pensionez.Va multumesc.”

Raspuns:

Avand in vedere faptul ca sunteti nascut in luna octombrie 1957, varsta standard de pensionare este de 60 de ani, iar stagiul complet de cotizare cerut de lege este de 30 de ani.

In conformitate cu dispozitiile art.42 alin.(1) din Legea nr.19/2000, asiguratii care au realizat stagiul complet de cotizare si care si-au desfasurat activitatea total sau partial in conditii deosebite de munca au dreptul la pensie pentru limita de varsta, cu reducerea varstelor standard de pensionare conform tabelului nr.1 din lege.
Prin urmare, intrucat ati realizat stagiul complet de cotizare si a desfasurat activitate in conditii deosebite de munca (grupa a II-a de munca) o perioada de 23 ani, conform celor specificate de dvs., puteti solicita inscrierea la pensie pentru limita de varsta cu reducerea varstei de pensionare, cu 5 ani inaintea implinirii varstei standard de pensionare, respectiv de la implinirea varstei de 55 de ani, incepand cu luna octombrie 2012.
Potrivit prevederilor legale, pentru ca ati realizat stagiul complet de cotizare de 30 de ani, puteti solicita inscrierea la pensie anticipata partiala cu cel mult 5 ani inaintea implinirii varstei standard de pensionare, respectiv de la implinirea varstei de 55 de ani, prin urmare, in cazul dvs. este mai favorabila pensia pentru limita de varsta.
Cu bine,
Specialist pensii.

26 februarie 2010

Diminuare pensie anticipata partiala - stagiu in Italia

Intrebare:

“in anul2011 fac 34 ani vechime ,si implinesc 55 ani. as dori sa stiu daca pot iesi la pensie anticipat si cu ce penalizare.sotul meu va implini in luna noiembrie 2012 ,60 ani si va avea 30 ani vechime se incadreaza la pensie anticipata?a mai lucrat 3 ani in italia cu carte de munca dar nu stiu daca sunt luati in considerare .va multumesc”

Raspuns:

Puteti solicita pensie anticipata partiala, conform prevederilor legale in vigoare, incepand cu varsta de 55 de ani in anul 2011, cu 5 ani inaintea implinirii varstei standard de pensionare, cu conditia realizarii stagiului complet de cotizare de 30 de ani.

Cuantumul (valoarea) pensiei anticipate parţiale se stabileşte din cuantumul pensiei pentru limită de vârstă, prin diminuarea acesteia în raport cu stagiul de cotizare realizat şi cu numărul de luni cu care s-a redus vârsta-standard de pensionare, conform tabelului:

Stagiul de cotizare realizat peste stagiul standard complet de cotizare prevăzut de lege Procentul de diminuare pentrufiecare lună de anticipare (%)
Până la 1 an 0,50
Peste 1 an 0,45
Peste 2 ani 0,40
Peste 3 ani 0,35
Peste 4 ani 0,30
Peste 5 ani 0,25
Peste 6 ani 0,20
Peste 7 ani 0,15
Peste 8 ani 0,10
Între 9 şi 10 ani 0,05

Daca stagiul mentionat de dvs.-34 de ani este corect si nu cuprinde perioade asimilate, atunci diminuarea ar fi in jur de 18 %, calculati astfel:
-stagiul de cotizare 34 de ani -diminuare cu 0,30% pe luna de anticipare
-inscriere la pensie anticipata partiala in anul 2011- 60 luni pana la varsta standard de pensionare de 60 de ani.
-0,30 % x 60 de luni = 18 %.
In cazul sotului dvs., va precizam ca la stabilirea stagiului de cotizare se ia in calcul si perioada lucrata in Italia, insa aceasta trebuie confirmata de autoritatile competente italiene la momentul depunerii dosarului de pensie.
Cu toate acestea, in functie de varsta acestuia, nu poate beneficia de pensie anticipata partiala deoarece nu a realizat stagiul complet de cotizare de 35 de ani.
Cu bine,
Specialist pensii.

Inscriere pensie anticipata partiala

Intrebare:

“Buna ziua . Am si eu o intrebare .... am 59 de ani si 10 luni , 33 de ani si 4 luni vechime neintrerupta , am platit un an si 6 luni din mana contract de asigurare si mai am 2 ani de somaj si vreau sa stiu daca pot sa ies la pensie anticipata in luna mai la varsta de 60 de ani ? Multumesc anticipat .”

Raspuns:

Din analiza celor spuse de dvs., reiese ca sunteti nascut in luna mai 1950, varsta standard de pensionare fiind de 65 de ani si stagiul complet de cotizare de 35 de ani. Prin urmare, puteti solicita pensie pentru limita de varsta incepand cu luna mai 2015.

Dupa analiza datelor indicate de dvs., stagiul de cotizare realizat efectiv de dvs. este de 36 ani si 10 luni, ceea ce inseamna ca, potrivit prevederilor legale, intrucat ati realizat stagiul complet de cotizare de 35 de ani, puteti solicita inscrierea la pensie anticipata partiala cu 5 ani inaintea implinirii varstei standard de pensionare, respectiv din luna mai 2010, la varsta de 60 de ani.

Cu bine,
Specialist pensii.

Informatii inscriere pensie - persoana cu handicap

Intrebare:

„Sunt nascut in 10.02.1952, am 42 de ani lucrati fara grupa, am handicap de grad 2 accentuat(psoriazis de la varsta de 25 ani). La ce varsta ma pot pensiona???? M.V. Zalau”

Raspuns:

Conform art. 47 alin. (1) din Legea nr. 19/2000, modificata si completata, “persoanele asigurate care au realizat un stagiu de cotizare în condiţii de handicap preexistent calităţii de asigurat, în funcţie de gradul handicapului, beneficiază de reducerea stagiilor de cotizare şi a vârstelor standard de pensionare prevăzute de anexa nr. 3, astfel :

a) cu 15 ani, reducerea vârstei standard de pensionare dacă au realizat cel puţin o treime din stagiul complet de cotizare, pentru cei cu handicap grav ;
b) cu 10 ani, reducerea vârstei standard de pensionare dacă au realizat cel puţin două treimi din stagiul complet de cotizare, pentru cei cu handicap accentuat ;
c) cu 10 ani, reducerea vârstei standard de pensionare dacă au realizat stagiul complet de cotizare, pentru cei cu handicap mediu. “

Prin urmare, in situatia in care vechimea in munca este in totalitate realizata in conditii de handicap preexistent, deci dupa data ivirii handicapului, astfel cum este aceasta atestata in certificatul de incadrare in grad de handicap, persoana in cauza beneficiaza de reducerea varstei standard de pensionare potrivit prevederilor legale de mai sus.

Astfel, avand in vedere data nasterii dvs., respectiv 10 februarie 1952, varsta standard de pensionare este de 65 de ani, conform prevederilor Legii nr. 19/2000.

Daca insa la data ivirii handicapului, respectiv 25 de ani, ati avut deja perioade de asigurat, handicapul nu este preexistent calitatii de asigurat (pentru a fi indeplinita aceasta conditie, trebuia ca data ivirii handicapului sa fie anterioara datei angajarii initiale), atunci nu puteti beneficia de prevederile acestui articol.
Potrivit prevederilor legale in vigoare la aceasta data si analizand datele de vechime pe care le-ati prezentat, pentru ca ati realizat stagiul complet de cotizare de 35 de ani, puteti solicita inscrierea la pensie anticipata cu cel mult 5 ani inaintea implinirii varstei standard de pensionare, respectiv la implinirea varstei de 60 de ani (10 februarie 2012).


Cu bine,
Specialist pensii.

Informatii inscriere pensie - somaj

Intrebare:

“nascut : 20.11.1956
ani lucrati=33ani/2luni
grupa I=11ani/2luni/10zile
grupa II=14ani/2luni/23zile
am si 2ani de somaj ; influenteaza cu ceva la pensie?
CALCUL FACUT LA NIVELUL DATEI DE 15.02.2010”

Raspuns:

Conform dispozitiilor art. 44 indice 1 din Normele de aplicare a Legii nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii, aprobate prin Ordinul MMSS nr. 340/2001, “persoanele care au desfăşurat activităţi încadrate în grupa I şi II de munca în baza legislaţiei anterioare beneficiază de reducerea vârstei standard de pensionare astfel:

a) fie se cumulează perioadele lucrate în grupa I şi II de munca şi se face reducerea vârstei conform tabelului nr. 1 de la art. 42 din lege, corespunzătoare locurilor de munca în condiţii deosebite;
b) fie se face reducerea vârstei pe fiecare grupa de munca (pentru grupa II de munca din tabelul nr. 1 de la art. 42 din lege şi pentru grupa I de munca din tabelul nr. 4 de la art. 167^1 din lege) şi se alege reducerea cea mai avantajoasă.
Reducerea conform tabelului nr. 4 de la art. 167^1 din lege pentru grupa I de munca nu se cumulează cu reducerea conform tabelului nr. 1 de la art. 42 din lege pentru grupa II de munca”.

In cazul concret trimis de dvs., va precizam urmatoarele, avand in vedere prevederile legale de mai sus:
a. Cumuland perioadele lucrate in grupa I si a II-a de munca, rezulta un total stagiu realizat in grupe superioare de munca de peste 25 de ani, reprezentand o reducere a varstei standard de pensionare conform tabelului nr. 1 din lege de 5 ani si 5 luni, respectiv pana la varsta de 59 de ani si 6 luni (20 mai 2016).
b. Aplicand pct. b, mentionat mai sus,conditiile de inscriere la pensie pentru limita de varsta sunt mai defavorabile, astfel:
-pentru o perioada de 11 ani, 2 luni si 10 zile, lucrata in grupa I, varsta standard de pensionare prevazuta in anexa nr. 3 se reduce cu 6 ani dar, intrucat prevederile acestui articol sunt in vigoare pana la data de 01.04.2011, varsta dvs. nu va confera dreptul de a beneficia de pensie pentru limita de varsta conform articolului mai sus mentionat.
Prin urmare, cea mai favorabila optiune pentru dvs. este inscrierea la pensie pentru limita de varsta la 59 de ani si 6 luni.
Va comunicam ca somajul va va afecta intr-o mica masura la cuantumul final al pensiei, respectiv numai pentru punctajul aferent anilor de somaj.
Astfel, diferenta la calculul punctajului anual este prevazuta in art. 78 si 78 indice 1 din Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii, modificata si completata.
In cazul somerilor, art. 78 indice 1 alin. (1) prevede: “Numărul de puncte realizat de şomeri se calculează prin raportarea cuantumului drepturilor băneşti lunare acordate la salariul mediu brut lunar din luna respectivă, comunicat de Institutul Naţional de Statistică”.
Cu bine,
Specialist pensii.

Inscriere pensie - lipsa stagiul complet de cotizare

Intrebare:

“Sunt nascut pe 30.11.1952
Am 12 ani de grupa I si 2 ani de grupa II-a (am
27 de ani de munca)
La varsta asta nu ma mai angajeaza nimeni.
Nu mai lucrez de 8 luni,ultimul loc de munca l`am avut pe perioada determinata (6luni)
La ce varsta m`as putea Pensiona ???
Astept raspuns !!!
Multumesc”

Raspuns:

Avand in vedere faptul ca sunteti nascut la data de 30 noiembrie 1952, varsta standard de pensionare este de 65 de ani, iar stagiul complet de cotizare cerut de lege este de 35 de ani.

Din analiza celor precizate de dvs. in mesaj, aveti un stagiu total realizat de 33 de ani si 6 luni, din care:
-12 de ani, in grupa I de munca;
-2 ani, in grupa II de munca;
-13 ani, in conditii normale de munca;
-6 ani, spor aferent grupa I de munca;
-6 luni, spor aferent grupei II de munca.
In conformitate cu dispozitiile art.42 alin.(1) din Legea nr.19/2000, asiguratii care au realizat stagiul complet de cotizare si care si-au desfasurat activitatea total sau partial in conditii deosebite de munca au dreptul la pensie pentru limita de varsta, cu reducerea varstelor standard de pensionare conform tabelului nr.1 din lege.
Prin urmare, intrucat nu ati realizat stagiul complet de cotizare, nu puteti solicita inscrierea la pensie pentru limita de varsta cu reducerea varstei de pensionare si nici pensie anticipata partiala, cu 5 ani inaintea implinirii varstei standard de pensionare.
Precizam ca, potrivit prevederilor legale, va puteti inscrie doar la varsta standard de pensionare pentru pensie pentru limita de varsta, daca nu realizati intre timp stagiul complet de cotizare.
Cu bine,
Specialist pensii.

24 februarie 2010

Pensie pentru limita de varsta - revolutionar

Intrebare:

“Va scriu in numele tatalui meu care este nascut la 1 decembrie 1950, are o vechime in munca de peste 38 de ani si este revolutionar, avand certificat de revolutionar si beneficiaza de prevederile Legii recunostiintei fata de eroii martiri si luptatorii care au contribuit la victoria Revolutiei, lege aparuta in 2004 care prevede la la art.5 aliniatul n sa poata iesi la pensie cu 5 ani in avans fata de varsta normala de pensionare
Este valabil si-n cazul tatalui meu?
Ce demersuri trebuie sa intreprindem (suntem din Bucuresti)
Multumesc”

Raspuns:

Avand in vedere faptul ca tatal dvs. este nascut la data de 1 decembrie 1950, varsta standard de pensionare este de 65 de ani, iar stagiul complet de cotizare cerut de lege este de 35 de ani.

Conform art. 5 alin. (1) din legea nr. 341/2004 cu modificarile si completarile ulterioare:
Persoanele prevăzute la art. 3 alin. (1) lit. b) (Luptător pentru Victoria Revoluţiei din Decembrie 1989), precum şi la art. 4 alin. (1) (urmaş de erou-martir) beneficiază, pe lângă indemnizaţia calculată conform prevederilor art. 4, şi de următoarele drepturi:
n) pensionarea cu 5 ani înainte de împlinirea vârstei standard, prevăzută de lege”.

Prin urmare, in situatia in care tatal dvs. dovedeste calitatea de revolutionar cu un certificat emis conform prevederilor Legii nr. 341/2004, poate beneficia de pensie pentru limita de varsta cu 5 ani inainte de implinirea varstei standard de pensionare de 65 de ani, respectiv de la data de 1 decembrie 2010.
Astfel, dupa implinirea varstei de 60 de ani tatal dvs. poate solicita pensie pentru limita de varsta, depunand in acest sens toate actele necesare acestei categorii de pensie, precum si o copie de pe certificatul care dovedeste calitatea de revolutionar.

Cu bine,
Specialist pensii.

Reducerea varstei de pensionare - respingere

Intrebare:

“Buna ziua,
Va solicit sprijinul pentru o consultatie:
Fratele meu este nascut la data de 06.12.1950, are vechimea in munca de 28 ani si 8 luni,din care in grupa a-II-a : 23 ani si 2 luni.
Va rog sa-mi comunicati cand poate cere pensia ce i se cuvine , si ce fel de pensie este mai avatajoasa.
Cu multumiri.”

Raspuns:

Avand in vedere faptul ca fratele dvs. este nascut la data de 6 decembrie 1950, varsta standard de pensionare este de 65 de ani, iar stagiul complet de cotizare cerut de lege este de 35 de ani.
In conformitate cu dispozitiile art.42 alin.(1) din Legea nr.19/2000, asiguratii care au realizat stagiul complet de cotizare si care si-au desfasurat activitatea total sau partial in conditii deosebite de munca au dreptul la pensie pentru limita de varsta, cu reducerea varstelor standard de pensionare conform tabelului nr.1 din lege.
Intrucat fratele dvs. nu a realizat stagiul complet de cotizare cerut de lege de 35 de ani, ci doar 34 de ani si 5 luni, dupa calculele noastre (28 de ani si 8 luni mentionati in mesaj si 5 ani si 9 luni, spor grupa II de munca), nu poate beneficia nici de pensie pentru limita de varsta cu reducerea varstei standard prevazuta de art. 42, nici de pensie anticipata sau pensie anticipata partiala.
Cu bine,
Specialist pensii.

Trecere pensie limita de varsta din pensie anticipata partiala

Intrebare:

„buna ziua,
va rog sa ma ajutati cu urmatoarea problema. sotul meu are pensie anticipata = punctaj 1.80474.
trebuie sa fac cerere pt. recalculare pensie la limita de varsta; as dori sa stiu care ar putea fi valoarea
punctajului dupa recalculare tinand cont de urmatoarele:

- 1 an - 3 luni - 26 zile (stagiu militar)
- 9 ani - 2 luni - 26 zile. (stagiu realizat peste stagiul obligatoriu)

va multumesc anticipat C.V.”

Raspuns:

În conformitate cu prevederile art. 52 din Legea nr. 19/2000, modificată şi completată prin Legea nr. 250/2007, “la data indeplinirii conditiilor pentru a beneficia de pensie pentru limita de varsta, in conformitate cu prevederile art. 42, pensia anticipata partiala devine pensie pentru limita de varsta si se recalculeaza prin eliminarea diminuarii prevazute la art. 50 alin. (2) si prin adaugarea perioadelor asimilate si a eventualelor stagii de cotizare realizate in perioada de anticipare, trecerea la pensia pentru limita de varsta facandu-se la cerere”.

Astfel, perioada stagiului militar satisfăcut de soţul dvs. constituie stagiu de cotizare care va fi luat in calcul la stabilirea pensiei pentru limita de varsta conform articolului mai susmentionat.
De asemenea, la stabilirea pensiei pentru limită de vârstă va fi ridicat şi procentul de diminuare, care a fost stabilit iniţial la pensia anticipată parţială.
În afara de acestea, modificări ale punctajului mediu anual nu vor exista, însă vă precizăm că stabilirea şi calculul punctajului mediu anual al fiecărui pensionar sunt de atributul exclusiv al caselor teritoriale de pensii si noi nu va putem preciza valoarea acestuia, nici măcar prin aproximare.

Cu bine,
Specialist pensii

Asociatia Pensiilor Private s-a afiliat la UGIR

Asociatia pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR) a semnat astazi un protocol de afiliere la Uniunea Generala a Industriasilor din Romania (UGIR), cea mai importanta confederatie patronala din Romania, pentru a intari forta si reprezentativitatea UGIR si a obtine sprijin si reprezentare a intereselor APAPR, care devine membru cu drepturi depline in cadrul UGIR.

Protocolul de afiliere semnat astazi faciliteaza celor doua parti indeplinirea obiectivelor lor comune: realizarea unui patronat puternic, acordarea reciproca de sprijin si asistenta de specialitate, participarea comuna la dialogul social institutionalizat si in general sporirea capabilitatilor si reprezentativitatii atat ale UGIR, cat si ale APAPR.

„Primirea APAPR in UGIR va facilita schimbul de informatii si know-how intre cele doua organizatii, precum si apararea si promovarea intereselor pietei de pensii private, la nivel institutional. Afilierea noilor nostri membri creste semnificativ si reprezentativitatea UGIR, in special in zona pietei financiare romanesti”, a declarat domnul George Constantin PAUNESCU, presedintele UGIR, la semnarea protocolului de afiliere.

„Ne face o deosebita placere sa devenim astazi parte a marii familii UGIR, obtinand astfel sprijin si reprezentativitate in dialogul social institutionalizat pentru industria de pensii private din Romania. Primirea APAPR in randurile UGIR denota preocuparea acestei confederatii patronale, cea mai importanta din Romania, pentru protejarea intereselor celor peste 5 milioane de clienti ai fondurilor de pensii private, reprezentati de Asociatia noastra”, a declarat domnul Crinu ANDANUT, presedintele APAPR, cu aceeasi ocazie.

Afilierea APAPR la UGIR deschide calea pentru cooperare, colaborare si sustinere reciproca intre cele doua organizatii, la nivel national.

Despre APAPR: Asociatia pentru Pensiile Administrate Privat din Romania este o organizatie profesionala, neguvernamentala, apolitica, independenta, nonprofit, creata pentru a proteja interesele, a promova si a dezvolta colaborarea si cooperarea in domeniul fondurilor de pensii private din Romania. APAPR are 16 membri si o reprezentativitate de peste 99,5% pentru industria de pensii private din Romania. APAPR apara cele mai bune interese ale membrilor sai, precum si ale celor 5 milioane de clienti la fondurile de pensii private. APAPR este afiliata la cele mai puternice organisme internationale de profil, EFRP si FIAP.

Despre UGIR: Uniunea Generala a Industriasilor din Romania este o organizatie patronala libera, independenta fata de orice autoritate exterioara, guvernamentala sau de alta natura, bazata pe libera si voluntara adeziune. UGIR a fost constituita in anul 1893 cu scopul de a ocroti interesele industriasilor si ale industriei nationale. UGIR este o uniune patronala reprezentativa la nivel national, fara scop lucrativ, cu patrimoniu propriu si cu personalitate juridica. UGIR promoveaza principiile economiei de piata, interesele industriei si economiei nationale si ale statului de drept.

23 februarie 2010

Informatii inscriere limita de varsta-grupa II de munca

Intrebare:

“Ma numesc P.M., sunt nascut in 03.05.1953, am vechime in campul muncii 40 de ani.
Din 1971 pana in 2001 am beneficiat de grupa a-II-a de munca.
Doresc sa stiu cand pot sa ies la pensie la limita de varsta, avand in vedere ca pensionarea se face la 65 de ani.
Va multumec. P.M.”

Raspuns:

Avand in vedere faptul ca sunteti nascut la data de 3 mai 1953, varsta standard de pensionare este de 65 de ani, iar stagiul complet de cotizare cerut de lege este de 35 de ani.

In conformitate cu dispozitiile art.42 alin.(1) din Legea nr.19/2000, asiguratii care au realizat stagiul complet de cotizare si care si-au desfasurat activitatea total sau partial in conditii deosebite de munca au dreptul la pensie pentru limita de varsta, cu reducerea varstelor standard de pensionare conform tabelului nr.1 din lege.
Prin urmare, intrucat ati realizat stagiul complet de cotizare si a desfasurat activitate in conditii deosebite de munca (grupa a II-a de munca) o perioada de 30 ani, conform celor specificate de dvs., puteti solicita inscrierea la pensie pentru limita de varsta cu reducerea varstei de pensionare, cu 7 ani inaintea implinirii varstei standard de pensionare, respectiv de la implinirea varstei de 58 de ani, de la data de 3 mai 2011.
Mentionam ca reducerea mentionata mai sus este valabila daca perioada in perioada 1971-2001 ati realizat efectiv un stagiu de cotizare de 30 de ani intregi in grupa II de munca, in procent de 100%.
Cu bine,
Specialist pensii.

Pensie anticipata partiala-respingere

Intrebare:

“Buna seara
mama mea este nascuta la data de 19.03.1954 si are o vechime in munca de 28 de ani, 3 luni si 15 zile pana la data de 01.11.2009, in prezent este in somaj de la 01.11.2009.
La ce varsta poate beneficia de pensie anticipata?
Multumesc anticipat !”

Raspuns:

Avand in vedere faptul ca mama dvs. este nascuta in data de 19 martie 1954, varsta standard de pensionare este de 59 de ani si 8 luni, iar stagiul complet de cotizare cerut de lege este de 29 de ani si 4 luni.

Potrivit prevederilor legale, persoanele care au realizat stagiul complet de cotizare pot solicita inscrierea la pensie anticipata partiala cu cel mult 5 ani inaintea implinirii varstei standard de pensionare (respectiv din data de 19 noiembrie 2008, in cazul mamei dvs.).
Intrucat nu a realizat decat un stagiu de cotizare de 28 ani, 3 luni si 15 zile, mai putin decat stagiul complet de cotizare cerut de lege de 29 de ani si 4 luni, nu poate beneficia de pensie anticipata sau pensie anticipata partiala.
Mentionam ca la stabilirea stagiului de cotizare pentru acordarea pensiei anticipate partiale, nu se au in vedere perioadele asimilate, respectiv: cursurile de zi ale invatamantului universitar, organizat potrivit legii, pe durata normala a studiilor respective, cu conditia absolvirii acestora, serviciul militar ca militar in termen sau militar cu termen redus, pe durata legal stabilita, a fost concentrat, mobilizat sau in prizonierat si nici perioadele in care asiguratul a beneficiat de pensie de invaliditate.
Prin urmare, poate solicita doar pensie pentru limita de varsta la implinirea varstei de 59 de ani si 8 luni, de la data de 19 noiembrie 2013.
Cu bine,
Specialist pensii.

Pensie anticipata partiala-acte necesare

Intrebare:

“Buna ziua!
Sunt nascuta pe data de 24 martie 1955, avand 31 de ani vechime in munca din care 21 in grupa a II-a de munca. Avand in vedere situatia de fata, ma pot pensiona anticipat? Care ar fii actele necesare pensionarii.
Cu respect, L.”

Raspuns:

Avand in vedere faptul ca sunteti nascuta la data de 24 martie 1955, varsta standard de pensionare este de 60 de ani, iar stagiul complet de cotizare cerut de lege este de 30 de ani.

In conformitate cu dispozitiile art.42 alin.(1) din Legea nr.19/2000, asiguratii care au realizat stagiul complet de cotizare si care si-au desfasurat activitatea total sau partial in conditii deosebite de munca au dreptul la pensie pentru limita de varsta, cu reducerea varstelor standard de pensionare conform tabelului nr.1 din lege.
Prin urmare, intrucat ati realizat stagiul complet de cotizare si a desfasurat activitate in conditii deosebite de munca (grupa a II-a de munca) o perioada de 21 ani, conform celor specificate de dvs., puteti solicita inscrierea la pensie pentru limita de varsta cu reducerea varstei de pensionare, cu 4 ani si 6 luni inaintea implinirii varstei standard de pensionare, respectiv de la implinirea varstei de 55 de ani si 6 luni, de la data de 24 septembrie 2010.
Potrivit prevederilor legale, pentru ca ati realizat stagiul complet de cotizare de 30 de ani (inclusiv sporul de grupa II de munca, potrivit legislatiei anterioare), puteti solicita inscrierea la pensie anticipata partiala cu cel mult 5 ani inaintea implinirii varstei standard de pensionare, respectiv de la implinirea varstei de 55 de ani (24 martie 2010).
Actele necesare pentru inscrierea la pensie anticipata partiala sunt :
-cerere-tip pentru înscrierea la pensie pentru limită de vârstă/anticipată/anticipată parţială (anexa nr. 12 la Normele de aplicare a Legii nr. 19/2000);
-carnetul de muncă (în original şi xerocopie).
-acte de stare civilă ale solicitantului: buletin/carte de identitate, certificat de naştere, certificat de căsătorie (original şi copie);
-livretul militar (original şi copie);
-diplomă de studii (original şi copie) sau adeverinţă din care să rezulte durata normală şi perioada studiilor la zi, precum şi certificarea absolvirii acestora-doar în cazul studiilor superioare;
-adeverinţă privind sporurile şi adaosurile reglementate prin lege sau prin contractul colectiv/individual de muncă.
-adeverinţă privind condiţiile de muncă speciale şi/sau deosebite. Această adeverinţă este importantă pentru unităţile care au avut angajaţi care au lucrat în condiţii nocive, şi li s-a acordat grupa I sau grupa a II-a de muncă conform legislaţiei anterioare datei de 1 aprilie 2001. Aceste adeverinţe trebuie să cuprindă în mod obligatoriu actul normativ în baza căruia s-a acordat grupa superioară de muncă, anexa şi punctul din acesta conform prevederilor Ordinului ministrului muncii nr. 590/2008.
Cu bine,
Specialist pensii.

Informatii trecere pensie anticipata partiala din pensie de invaliditate

Intrebare:

“Buna ziua!
Ma numesc A.A. si sunt nascut in octombrie 1950.
Am 29 de ani si 8 luni vechime in munca, dintre care 22 de ani incadrati in grupa II de munca.
La aceasta vechime se adauga 3 ani somaj si 6 ani de pensie pe caz de boala (si in prezent sunt pensionat pe caz de boala).
As dori sa stiu daca pot beneficia de pensionare anticipata sau anticipata partial si in ce conditii!
Va multumesc anticipat!”

Raspuns:

Avand in vedere faptul ca sunteti nascut in luna octombrie 1950, varsta standard de pensionare este de 65 de ani, iar stagiul complet de cotizare cerut de lege este de 35 de ani.

In conformitate cu dispozitiile art.42 alin.(1) din Legea nr.19/2000, asiguratii care au realizat stagiul complet de cotizare si care si-au desfasurat activitatea total sau partial in conditii deosebite de munca au dreptul la pensie pentru limita de varsta, cu reducerea varstelor standard de pensionare conform tabelului nr.1 din lege.
Prin urmare, intrucat ati realizat stagiul complet de cotizare si a desfasurat activitate in conditii deosebite de munca (grupa a II-a de munca) o perioada de 22 ani, conform celor specificate de dvs., puteti solicita inscrierea la pensie pentru limita de varsta cu reducerea varstei de pensionare, cu 5 ani inaintea implinirii varstei standard de pensionare, respectiv de la implinirea varstei de 60 de ani, din luna octombrie 2010.
Mentionam ca, potrivit prevederilor legale, pensia anticipata partiala survine la aceeasi varsta (respectiv cu 5 ani inaintea implinirii varstei standard de pensionare), prin urmare, pensia pentru limita de varsta este mai favorabila. De asemenea, precizam ca, in conformitate cu dispozitiile legale de la aceasta data, nu este posibila trecerea din categoria pensionarilor de invaliditate in cea a pensionarilor anticipati sau anticipati partial.
Cu bine,
Specialist pensii.

Informatie inscriere pensie anticipata partiala

Intrebare:

“As dori sa ma ajutati sa stiu daca ma pot pensiona anticipat cu pensie partiala .
Deci sint nascut la 16.05.1953
Am pina acum 32 de ani lucrat ,practic lucrez din 1978.
Din 1978 si pina in 1999 am fost incadrat cu grupa a doua de munca !
este posibil sa fi avut si in continuare grupa doua de munca ,dar trebuie sa verific 1
As dori sa stiu ,,in ce conditii ma pot pensiona cu pensie partiala anticipata ,deci practic citi ani imi trebuie sa fi lucrat la grupa a doua sau in conditii deosebite pentru a ma pensiona la aceasta data?
Cu multumiri , S”

Raspuns:

Avand in vedere faptul ca sunteti nascut la data de 16 mai 1953, varsta standard de pensionare este de 65 de ani, iar stagiul complet de cotizare cerut de lege este de 35 de ani.

In conformitate cu dispozitiile art.42 alin.(1) din Legea nr.19/2000, asiguratii care au realizat stagiul complet de cotizare si care si-au desfasurat activitatea total sau partial in conditii deosebite de munca au dreptul la pensie pentru limita de varsta, cu reducerea varstelor standard de pensionare conform tabelului nr.1 din lege.
Prin urmare, intrucat ati realizat stagiul complet de cotizare si a desfasurat activitate in conditii deosebite de munca (grupa a II-a de munca) o perioada de 21 ani, conform celor specificate de dvs., puteti solicita inscrierea la pensie pentru limita de varsta cu reducerea varstei de pensionare, cu 4 ani si 6 luni inaintea implinirii varstei standard de pensionare, respectiv de la implinirea varstei de 60 de ani si 6 luni, de la data de 16 noiembrie 2013.
Potrivit prevederilor legale, pentru ca ati realizat stagiul complet de cotizare de 35 de ani (inclusive sporul de grupa II de munca, potrivit legislatiei anterioare), puteti solicita inscrierea la pensie anticipata partiala cu cel mult 5 ani inaintea implinirii varstei standard de pensionare, respectiv de la implinirea varstei de 60 de ani (16 mai 2013).
Cu bine,
Specialist pensii.

Recalculare pensie de invaliditate

Intrebare:

“Buna ziua,
Am 55 ani, sunt pensionata medical de aproape 5 ani, cu gradul III - drept de munca 1/2 norma; am lucrat in acest interval la diverse firme , cu forme legale, si sunt in posesia adeverintelor corespunzatoare timpului lucrat, am obtinut chiar si o adecerinta cu stagiul de cotizare de la Casa Pensiilor Municipiul Bucuresti
Asa cum revizurile anuale imi dau dreptul de a beneficia in continuare de pensie, cred ca normal ar fi sa se poata efectua o recalculare a acesteia , completata cu stagiul periadei respective
As dori sa stiu daca am acest drept de a solicita si de a beneficia de o recalculare, care ar fi reglemetarile legale care imi dau acest drept , intrucat de la casa pensiilor am primit un refuz si raspunsul ca nu pot beneficia de recalculare decat daca sunt pensionata la limita de varsta, chiar daca beneficiez legal de dreptul de a munci 1/2 norma
Va multumesc anticipat”

Raspuns:

Potrivit prevederilor art. 95 alin. (1) din Legea nr. 19/2000, modificata si completata, “beneficiarii pensiei pentru limita de varsta pot solicita recalcularea pensiei dupa realizarea fiecarui stagiu de cotizare de minimum 12 luni”.

Astfel, intrucat sunteti beneficiara de pensie de invaliditate, nu puteti solicita recalcularea pensiei conform art. 95 alin. (1) din actul normativ susmentionat, iar perioada lucrată cu gradul III de invaliditate nu poate fi valorificată decat la stabilirea pensiei de limita de varsta.
Prin urmare, in mod corect, casa de pensii de care apartineti v-a intocmit un raspuns administrativ, respectand prevederile legale de mai sus.

Cu bine,
Specialist pensii.

Informatii inscriere pensie - anticipata partiala sau urmas

Intrebare:

“Sunt nascuta pe 01.feb.1955 si am vechime 25 ani 7 luni si 9zile. ce posibilitate de pensionare as avea? mentionez ca sotul defunct a avut pensie. a decedat acum 4 ani si am beneficiat 6 luni de pensie de urmas. multumesc.”

Raspuns:

Avand in vedere faptul ca sunteti nascuta in data de 1 februarie 1955, varsta standard de pensionare este de 60 de ani, iar stagiul complet de cotizare cerut de lege este de 30 de ani.

Potrivit prevederilor legale, persoanele care au realizat stagiul complet de cotizare pot solicita inscrierea la pensie anticipata partiala cu cel mult 5 ani inaintea implinirii varstei standard de pensionare (respectiv din data de 1 februarie 2010, in cazul dvs.).
Intrucat nu ati realizat decat un stagiu de cotizare de 25 ani, 7 luni si 9 zile, mai putin decat stagiul complet de cotizare cerut de lege de 30 de ani, nu puteti beneficia de pensie anticipata sau pensie anticipata partiala.
Regula generala de stabilire a pensiei de urmas pentru sotul supravietuitor este acea prevazuta de art. 67, respectiv la varsta standard de pensionare, la care se refera si intrebarea dvs.:
“(1) Sotul supravietuitor are dreptul la pensie de urmas pe tot timpul vietii, la implinirea varstei standard de pensionare, daca durata casatoriei a fost de cel putin 15 ani.
(2) In cazul in care durata casatoriei este mai mica de 15 ani, dar de cel putin 10 ani, cuantumul pensiei de urmas cuvenit sotului supravietuitor se diminueaza cu 0,5% pentru fiecare luna, respectiv 6,0% pentru fiecare an de casatorie in minus.”
Prin urmare, puteti solicita pensie de urmas la implinirea varstei standard de pensionare, respectiv in cazul dvs., la implinirea varstei de 60 de ani-1 februarie 2015.
La aceeasi varsta, puteti solicita pensie pentru limita de varsta, putand opta pentru cea mai avaantajoasa dintre pensii.
Cu bine,
Specialist pensii.

22 februarie 2010

Calcul stagiu de cotizare - informatii inscriere pensie anticipata partiala

Intrebare:

“Buna ziua. Numele meu este P. M. Va rog mult sa ma ajutati in stabilirea datei de pensionare anticipata(daca se poate) a tatalui meu , sau sa-mi dati mai multe lamuriri.
Va dau mai jos perioadele in care a lucrat.Are 60 de ani si posibilitati reduse de a se mai angaja dupa terminarea somajului.
Data nasterii 11.03.1950
04.08.1969 - 23.01.1970
26.01.1970 - 28.08.1970
30.08.1970 - 30.12.1971 - stagiu militar
27.01.1972 - 11.091975
20.03.1976 - 14.01.1992
29.10.1997 - 04.01.1999 (29.10.1997 - 15.12.1998- grupa a II a in procent 100%)
20.05.2001 - 01.01.2002
07.07.2002 - 23.07.2002
16.06.2003 - 23.11.2006
04.01.2007 - 03.01.2008 - somaj
18.02.2008 - 01.03.2009
02.04.2009 - prezent somaj.
Va multumesc mult! O zi buna!”

Raspuns:

Din analiza celor spuse de dvs., reiese ca tatal dvs. este nascut in data de 11 martie 1950, varsta standard de pensionare fiind de 65 de ani si stagiul complet de cotizare de 35 de ani. Prin urmare, poate solicita pensie pentru limita de varsta incepand cu data de 11 martie 2015.

De asemenea, potrivit art.50 alin.1 din Legea nr.19/2000, cu modificarile si completarile ulterioare, asiguratii care au realizat stagiile complete de cotizare, precum si cei care au depasit stagiul complet de cotizare cu pana la 10 ani pot solicita pensie anticipata partiala cu reducerea varstelor standard de pensionare cu cel mult 5 ani.
Mentionam ca la stabilirea stagiului de cotizare pentru acordarea pensiei anticipate partiale, nu se au in vedere perioadele asimilate, respectiv: cursurile de zi ale invatamantului universitar, organizat potrivit legii, pe durata normala a studiilor respective, cu conditia absolvirii acestora, serviciul militar ca militar in termen sau militar cu termen redus, pe durata legal stabilita, a fost concentrat, mobilizat sau in prizonierat si nici perioadele in care asiguratul a beneficiat de pensie de invaliditate.
Din calculul stagiului de cotizare al tatalui dvs. a rezultat un stagiu total de 28 de ani, 7 luni si 28 zile si intrucat nu a realizat stagiul complet de cotizare de 35 ani, nu poate solicita pensie anticipata partiala la implinirea varstei de 60 ani.
Cu bine,
Specialist pensii.

Pensie anticipata partiala-lipsa stagiului complet de cotizare

Intrebare:

“Sunt nascut la data de 31-03-1952. Doresc sa stiu daca pot iesi la pensie anticipata si cind..Va pot oferi urmatoarele date pe care mi le-a calculat la Casa de pensii ,unde am trimis copie dupa cartea de munca si o adeverinta din care rezulta lucrul efectuat pe timp de noapte,perioada cit am beneficiat de spor de conducere si spor de vechime:deci am 28 ani,4 luni,29 zile,din care grupa II 12 ani,9 luni,21 zile.Stagiul militar 1an,6 luni.(nu stiu daca se ia in considerare la stabilirea vechimii, datele de pe adeverinta legate de sporul de noapte, sporul de conducere si sporul de vechime).Va multumesc.Cu respect,G.D.”

Raspuns:

Avand in vedere faptul ca sunteti nascut in data de 31 martie 1952, varsta standard de pensionare este de 65 de ani, iar stagiul complet de cotizare cerut de lege este de 35 de ani.
Potrivit prevederilor legale, persoanele care au realizat stagiul complet de cotizare pot solicita inscrierea la pensie anticipata partiala cu cel mult 5 ani inaintea implinirii varstei standard de pensionare (respectiv din data de 31 martie 2012, in cazul dvs.).
Intrucat nu ati realizat decat un stagiu de cotizare de 28 ani, 4 luni si 29 zile, mai putin decat stagiul complet de cotizare cerut de lege de 35 de ani, nu puteti beneficia de pensie anticipata sau pensie anticipata partiala.
Mentionam ca la stabilirea stagiului de cotizare pentru acordarea pensiei anticipate partiale, nu se au in vedere perioadele asimilate, respectiv: cursurile de zi ale invatamantului universitar, organizat potrivit legii, pe durata normala a studiilor respective, cu conditia absolvirii acestora, serviciul militar ca militar in termen sau militar cu termen redus, pe durata legal stabilita, a fost concentrat, mobilizat sau in prizonierat si nici perioadele in care asiguratul a beneficiat de pensie de invaliditate.
Prin urmare, puteti solicita doar pensie pentru limita de varsta la implinirea varstei de 65 de ani.
Cu bine,
Specialist pensii.

Pensie anticipata partiala - grupa II de munca, stagiu Italia

Intrebare:

“Buna seara,
Sunt nascuta pe 6 dec 1958, am lucrat din 17 12 1975 si pana in 19.02 2002 (26 ani 2 luni si 2 zile) in grupa a II de munca.
Din 2003 lucrez in Italia cu contract de munca.
Cand pot iesi la pensie anticipata, si care sunt actele necesare pentru dosarul de pensie in acest caz.
Va multumesc”

Raspuns:

Avand in vedere faptul ca sunteti nascuta la data de 6 decembrie 1958, varsta standard de pensionare este de 60 de ani, iar stagiul complet de cotizare cerut de lege este de 30 de ani.

In conformitate cu dispozitiile art.42 alin.(1) din Legea nr.19/2000, asiguratii care au realizat stagiul complet de cotizare si care si-au desfasurat activitatea total sau partial in conditii deosebite de munca au dreptul la pensie pentru limita de varsta, cu reducerea varstelor standard de pensionare conform tabelului nr.1 din lege.
Prin urmare, intrucat ati realizat stagiul complet de cotizare si a desfasurat activitate in conditii deosebite de munca (grupa a II-a de munca) o perioada de 26 ani, 2 luni si 2 zile, conform celor specificate de dvs., puteti solicita inscrierea la pensie pentru limita de varsta cu reducerea varstei de pensionare, cu 6 ani inaintea implinirii varstei standard de pensionare, respectiv de la implinirea varstei de 54 de ani, de la data de 6 decembrie 2012.
Potrivit prevederilor legale, pentru ca ati realizat stagiul complet de cotizare de 30 de ani, puteti solicita inscrierea la pensie anticipata partiala cu cel mult 5 ani inaintea implinirii varstei standard de pensionare, respectiv de la implinirea varstei de 55 de ani (6 decembrie 2013), prin urmare, in cazul dvs., conditiile de reducere pentru pensia de limita de varsta sunt mai favorabile decat cele pentru pensia anticipata partiala.
Cu privire la stagiul realizat in Italia, va aducem la cunostinta ca persoanele care au lucrat în mai multe state membre ale Uniunii Europene pot beneficia de prestatii de pensie acordate în conformitate cu legislatia comunitara în domeniul securitatii sociale, aceasta devenind direct aplicabila în România începând cu data de 01.01.2007.
In cazul în care dvs. ati lucrat atât pe teritoriul României cât si pe teritoriul Italiei si ati platit contributii de asigurari sociale în sistemele de pensii ale acestor state, veti beneficia de drepturi de pensie în conformitate atât cu legislatia italiana, cât si cu cea româna, conform prevederilor Regulamentelor comunitare nr.1408/1971 si nr.574/1972.
Asadar, prin totalizarea perioadelor de asigurare realizate în cele doua state, confirmate de institutiile competente din Italia si respectiv România, institutiile de asigurari sociale constata daca îndeplinieste conditiile referitoare la acordarea drepturilor de pensie, în conformitate cu fiecare din legislatiile de asigurari sociale al caror obiect l-a facut în cursul carierei profesionale. Pensia va fi calculata prin aplicarea principiului pro rata temporis (proportional cu perioada de asigurare realizata în statul propriu), practic veti primi doua pensii, una din România, cealalta din Italia.

Cererea pentru stabilirea dreptului la prestaţii se depune la instituţia de la locul de reşedinţă al persoanei interesate, dacă lucrătorul/asiguratul a fost supus legislaţiei acestei instituţii.
Pentru confirmarea perioadei de asigurare din România este necesar ca persoana interesata sa completeze Formularul E 207, intitulat „Certificat privind cariera asiguratului” la care se ataseaza documente care atestă perioadele de asigurare sau cele echivalente realizate pe teritoriul României (ex: copia certificata a carnetului de munca). Acest formular E207 va fi depus împreuna cu cererea pentru stabilirea dreptului la prestaţii, la instituţia de la locul de reşedinţă al persoanei interesate.

Cu bine,
Specialist pensii.

Informatii inscriere pensie - grupe de munca

Intrebare:

“Buna ziua!
Va cer ajutorul pentru a ma lamuri in privinta situatiei mele.
Ma numesc B.V., sunt nascut la data de 10.10.1955 si am o vechime in munca de 36 ani 3 luni 16 zile, din care:
-7 ani 7 luni 3 zile in grupa III de munca
-14 ani 9 luni 27 zile in grupa II de munca
-11 ani 3 luni 20 zile in grupa I de munca
-2 ani 6 luni 26 zile perioade asimilate (armata si somaj)
Ati putea sa-mi spuneti cand ma pot inscrie pentru orice fel de pensie (de limita de varsta, anticipata sau anticipata partial) ? Asta pana cand nu se gandesc mai bine guvernantii nostri sa ne scoata la 70 ani la pensie.
In speranta ca va veti putea gasi timp si pentru intrebarea mea, va multumesc anticipat.”

Raspuns:

Conform dispozitiilor art. 44 indice 1 din Normele de aplicare a Legii nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii, aprobate prin Ordinul MMSS nr. 340/2001, “persoanele care au desfăşurat activităţi încadrate în grupa I şi II de munca în baza legislaţiei anterioare beneficiază de reducerea vârstei standard de pensionare astfel:

a) fie se cumulează perioadele lucrate în grupa I şi II de munca şi se face reducerea vârstei conform tabelului nr. 1 de la art. 42 din lege, corespunzătoare locurilor de munca în condiţii deosebite;
b) fie se face reducerea vârstei pe fiecare grupa de munca (pentru grupa II de munca din tabelul nr. 1 de la art. 42 din lege şi pentru grupa I de munca din tabelul nr. 4 de la art. 167^1 din lege) şi se alege reducerea cea mai avantajoasă.

Reducerea conform tabelului nr. 4 de la art. 167^1 din lege pentru grupa I de munca nu se cumulează cu reducerea conform tabelului nr. 1 de la art. 42 din lege pentru grupa II de munca”.

In cazul concret trimis de dvs., va precizam urmatoarele, avand in vedere prevederile legale de mai sus:

a. Cumuland perioadele lucrate in grupa I si a II-a de munca, rezulta un total stagiu realizat in grupe superioare de munca de aproximativ 26 de ani, 1 luna si 17 luni, reprezentand o reducere a varstei standard de pensionare conform tabelului nr. 1 din lege de 6 ani, respectiv pana la varsta de 59 de ani (10 octombrie 2014).

b. Aplicand pct. b, mentionat mai sus,conditiile de inscriere la pensie pentru limita de varsta sunt mai putin favorabile, astfel:

-pentru o perioada de 11 ani, 3 luni si 20 zile lucrata in grupa I, varsta standard de pensionare prevazuta in anexa nr. 3 se reduce cu 6 ani, , dar, intrucat prevederile art. 167 indice 1 din Legea nr. 19/2000, care prevede reducerea varstelor de pensionare pentru grupa I de munca, sunt in vigoare pana la data de 01.04.2011, varsta dvs. nu va confera dreptul de a beneficia de pensie pentru limita de varsta conform articolului mai sus mentionat.

De asemenea, potrivit prevederilor legale, puteti solicita pensie anticipata partiala de la implinirea varstei de 60 de ani, cu 5 ani inainte de implinirea varstei standard de pensionare de 65 de ani, prin urmare, pensia pentru limita de varsta este mai favorabila.

Astfel, cea mai favorabila solutie in cazul dvs. este ceva prevazut la pct. a si puteti depune dosarul de pensie pentru limita de varsta la implinirea varstei de 59 de ani.
Cu bine,
Specialist pensii.

UE: Viitoarea criza demografica si a pensiilor va fi de 10 ori mai grava decat actuala criza globala

Imbatranirea si reducerea populatiei in statele Uniunii Europene va avea un impact de circa 10 ori mai grav asupra economiilor statelor comunitare prin comparatie cu actuala criza financiara si economica globala – aceasta este concluzia unui raport publicat de Parlamentul European la sfarsitul lunii ianuarie a acestui an. Ca urmare, reformarea sistemelor publice de pensii, readucerea lor pe baze mai sustenabile si, in plus, stimularea sistemelor de pensii private trebuie sa fie prioritati imediate ale autoritatilor din toate statele comunitare.

„In timp ce efectele actualei crize sunt semnificative, ele vor parea minuscule prin comparatie cu impactul imbatranirii populatiei, care va fi de circa 10 ori mai mare si va lovi cu gravitati diferite statele europene. De aceea, reformarea sistemelor de pensii este o necesitate. Unele reforme au fost insa stopate sau chiar intoarse de pe traseu in unele state membre UE, dar aceste decizii vor avea efecte adverse devastatoare, pentru ca fac reformele necesare din viitor cu atat mai costisitoare si dificil de realizat”, afirma expertii Uniunii Europene, analizand sistemele de pensii si perspectivele demografice ale tuturor delor 27 de state UE.

In timp ce efectele crizei actuale ar putea sa fie resimtite in economiile statelor membre UE chiar si timp de un deceniu, criza demografica este un fenomen centenar, ale carui efecte nu vor disparea nici macar dupa anul 2050.
Criza actuala a distras insa atentia unor state de la problemele ce vor fi intalnite pe termen lung. Multe state au intarziat sau amanat reformele din sistemul public de pensii, preferand sa contracteze datorie publica pentru a mentine sistemele actuale de pensii, nesustenabile pe termen lung. Pana in anul 2060 insa, rata medie de dependenta la nivel european (rata de dependenta = populatia de peste 65 de ani / populatia cu varsta intre 15-64 de ani) se va dubla, ceea ce face presiunile asupra sistemelor publice de pensii complet insuportabile: „Niciun sistem de pensii nu poate supravietui unei asemenea dublari a raportului pensionari:salariati”, arata raportul. Conform unor statistici prezentate anterior de Eurostat si Uniunea Europeana, Romania va suferi in aceeasi perioada nu o dublare, ci o triplare a ratei de dependenta din sistemul public de pensii, numarandu-se printre statele europene ce vor fi cel mai grav lovite de efectele crizei demografice.
In timp ce actuala criza financiara si economica globala a majorat raportul cheltuieli/venituri al sistemelor publice de pensii cu procente cuprinse in medie intre 5% si 15% in statele UE, criza demografica va dubla practic raportul cheltuieli/venituri prin aceasta dublare a ratei de dependenta. De aceea, expertii UE afirma ca actuala criza va fi depasita de 10 ori ca intensitate de viitoarea criza demografica a pensiilor, pe care literatura de specialitate o numeste „bomba cu ceas a demografiei si pensiilor (demographic timebomb)”.
Avand in vedere faptul ca reformele in domeniu sunt de stricta necesitate, dar ele sunt nepopulare si dificil de implementat, expertii europeni recomanda adoptarea de reforme care sa aseze sistemul public de pensii „pe pilot automat”, cu mijloace de indexare si autoreglare care sa reactioneze automat la schimbarile din sfera demografica si a finantelor publice. Printre masurile neaparat necesare, raportul UE noteaza cresterea varstei de pensionare, reducerea metodelor de indexare a pensiilor de stat, precum si accentul pus mai puternic pe sistemele de pensii private, ca piloni complementari ai sistemului public.

Alte documente relevante:

21 februarie 2010

Informatie inscriere pensie anticipata partiala

Intrebare:

“Ma numesc R.L. , nascuta la 08 octombrie 1957 , vechime in munca 33 ani (din octombrie 1976) .
As vrea sa stiu daca pot iesi la pensie anticipata.
Multumesc 'anticipat' .”

Raspuns:

Avand in vedere faptul ca sunteti nascuta la data de 8 octombrie 1957, varsta standard de pensionare este de 60 de ani, iar stagiul complet de cotizare cerut de lege este de 30 de ani. Prin urmare, va puteti inscrie la pensie pentru limita de varsta la implinirea varstei de 60 de ani, de la data de 8 octombrie 2017.
Potrivit prevederilor legale, pentru ca ati realizat stagiul complet de cotizare de 30 de ani, puteti solicita inscrierea la pensie anticipata partiala cu cel mult 5 ani inaintea implinirii varstei standard de pensionare, respectiv de la implinirea varstei de 55 de ani (8 octombrie 2012).
Cu bine,
Specialist pensii.

Informatie inscriere pensie anticipata partiala - diminuare

Intrebare:

“Buna ziua!
Sunt nascuta in 27.08.1953, avand un stagiu de cotizare de 33 de ani si 4 luni. As dori sa stiu daca pot solicita pensionarea anticipata partial si cu ce penalizare? M-ar interesa, daca se poate, un calcul al pensiei cuvenite, in aceasta situatie.
Va multumesc!”

Raspuns:

Din analiza celor spuse de dvs., reiese ca sunteti nascuta la data de 27 august 1953, varsta standard de pensionare fiind 59 de ani si 6 luni si stagiul complet de cotizare de 29 de ani. Prin urmare, puteti solicita pensie pentru limita de varsta in luna februarie 2013.

Potrivit prevederilor legale, pentru ca ati realizat stagiul complet de cotizare de 29 de ani, puteti solicita inscrierea la pensie anticipata partiala cu cel mult 5 ani inaintea implinirii varstei standard de pensionare, respectiv de la implinirea varstei de 54 de ani si 6 luni (de la data de 27.02.2008).
La stabilirea stagiului de cotizare pentru acordarea pensiei anticipate parţiale nu se au în vedere stagiile asimilate (cum ar fi armata, facultatea sau perioada cat a beneficiat de pensie de invaliditate).
Cuantumul (valoarea) pensiei anticipate parţiale se stabileşte din cuantumul pensiei pentru limită de vârstă, prin diminuarea acesteia în raport cu stagiul de cotizare realizat şi cu numărul de luni cu care s-a redus vârsta-standard de pensionare, conform tabelului:

Stagiul de cotizare realizat peste stagiul standard complet de cotizare prevăzut de lege Procentul de diminuare pentrufiecare lună de anticipare (%)
Până la 1 an 0,50
Peste 1 an 0,45
Peste 2 ani 0,40
Peste 3 ani 0,35
Peste 4 ani 0,30
Peste 5 ani 0,25
Peste 6 ani 0,20
Peste 7 ani 0,15
Peste 8 ani 0,10
Între 9 şi 10 ani 0,05

Daca stagiul mentionat de dvs.-33 de ani si 4 luni nu contine si perioade asimilate, atunci diminuarea ar fi in jur de 10,8 %, calculati astfel:
-stagiul de cotizare 33 ani si 4 luni-diminuare cu 0,30% pe luna de anticipare
-inscriere la pensie anticipata partiala in februarie 2010, deci la data trimiterii mesajului catre noi-36 luni pana la varsta standard de pensionare de 59 de ani si 6 luni
-0,30% x 36 de luni = 10,8 %.
De asemenea, precizam ca modalitatea de stabilire si calcul efectiva a punctajului mediu anual pentru fiecare pensionar este de atributul exclusiv al caselor teritoriale de pensii, prin urmare, nu va putem oferi un calcul aproximativ al drepturilor de pensii.
Cu bine,
Specialist pensii.

Cumul pensie de urmas militara cu salariul

Intrebare:

“Buna ziua.
Am o intrebare: momentan beneiciez de pensie de urmas militara, intru-cat am 23 de ani si sunt student la masterat. Vrau sa stiu daca imi fac PFA si lucrez mai am dreptul la pensie? sau pot sa fac cumul intre venituri? si daca da, care e venitul maxim pentru care pot face cumul intre acesta si pensie? Exista vre-o posibilitate pentru un astfel de cumul, fara PFA, cu carte de mnca de exemplu?
M-ar mai interesa si daca intru la doctorat daca mai am dreptul la pensie? si daca pot face cumul intre pensie si bursa doctorala?”

Raspuns:

In conformitate cu prevederile art. 59 alin. 1 lit. d) din Legea nr. 164/2001, cu modificarile si completarile ulterioare, “plata pensiei se suspenda incepand cu luna urmatoare celei in care:

d) beneficiarul unei pensii de urmaş, cu excepţia celor prevăzuţi la art. 40-42, realizează venituri brute lunare dintr-o activitate profesională mai mari decât jumătate din salariul mediu brut pe economie, pentru care asigurarea este obligatorie”.
Prin urmare, in cazul in care urmasul este angajat cu contract individual de munca, pentru a primi in continuare pensia trebuie sa se incadreze in maxim ¼ din salariul mediu brut pe economie, salariu stabilit prin Legea bugetului asigurarilor sociale de stat la 1836 lei pentru anul 2010.
Astfel, in cazul in care venitul brut, asa cum reiese din declaratiile nominale depuse de angajator la casa de pensii, va fi mai mare de 459 lei RON, plata pensiei de urmas se suspenda incepand cu luna urmatoare datei angajarii, pentru aceasta trebuind sa inaintati casei militare de pensii o cerere de suspendare si o adeverinta de la noul angajator, din care sa reiasa data incheierii contractului de munca si venitul asigurat.
Prin urmare, in cazul in care va angajati cu contract individual de munca, vi se aplica prevederile de mai sus.
In privinta doctoratului, va rugam sa va adresati casei de pensii a Ministerului Apararii Nationale, care este institutia competenta in acest sens, reglementarile ei fiind secrete. Precizam insa ca, in sistemul public de pensii, in perioada de doctorat se primeste pensie de urmas, atata timp cat copilul beneficiar nu a depasit varsta de 26 de ani.
Cu bine,
Specialist pensii.

Informatie inscriere pensie anticipata partiala

Intrebare:

“Ma numesc C.D. , in luna august 2010 implinesc 51 ani , am 31 ani vechime din care 21 ani la grupa i (pana in 2000) de munca si restul in conditii normale pana pe data de 5 martie anul acesta cand voi fi disponibilizat .
As vrea sa stiu daca ma incadrez sa intru la pensie anticipat si daca nu cati ani mi-ar mai trebui pana sa ies la pensie anticipat.
Pana la urma nu prea inteleg la ce varsta pot iesi anticipat la pensie.
Va multumesc!”

Raspuns:

Reducerea pentru grupa I de munca se face conform art. 167 indice 1 din Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii, cu modificarile si completarile ulterioare, din varstele prevazute in anexa nr. 3 din acelasi act normativ, reducere valabila conform prevederilor legale pana la data de 1 aprilie 2011.
Astfel, pentru o perioada de 21 ani lucrata in grupa I de munca, varsta standard de pensionare prevazuta in anexa nr. 3 se reduce cu 12 ani, dar, intrucat prevederile acestui articol sunt in vigoare pana la data de 01.04.2011, varsta dvs. nu va confera dreptul de a beneficia de pensie pentru limita de varsta conform articolului mai sus mentionat.
In aceasta situatie, reducerea se va face conform tabelului nr. 1 din lege, respectiv pentru o perioada de 21 de ani, varsta standard de pensionare de 65 ani se reduce cu 4 ani si 6 luni, prin urmare, puteti beneficia de pensie pentru limita de varsta, la implinirea varstei de 60 de ani si 6 luni, beneficiind de reducerea conferita de art. 42.
Potrivit prevederilor legale, intrucat ati realizat stagiul complet de cotizare de 35 de ani (incluzand si sporul pentru grupa I de munca, de 6 luni/an), puteti solicita inscrierea la pensie anticipata partiala cu 5 ani inaintea implinirii varstei standard de pensionare, respectiv din luna august 2019, la varsta de 60 de ani.
Cu bine,
Specialist pensii.

Calcul punctaj mediu anual

Intrebare:

“sunt pensionata ptr limita de virsta in 2007 si nu sunt multumita cu calculul ptr gr de munca daca ati putea sa mi spuneti cum fac casele de pensii acest lucru de tot timpul este in detrimentul nostru al pensionarilor. va spun dupa decizie stagiu complet 28ani 8luni cnascuta in 11 o1 1953
conditii speciale 3ani 6luni
vechime totala 37ani 4luni 6 zile
am lucrat in gr 1 1an 6 lun 5 zile
in gr2 16ani 2zile
va rog sami faceti si mie un calcul ca dupa cum spuneti d voastra trebuia sa mi se reduca virsta de pensionare cu mai mult de 3ani si 6 lunisi va rog sa mi mai spuneti daca este adevarat ca punctaju;lobtinut ptr grupe se imparte la20 va multumesc anticipat”

Raspuns:

Avand in vedere faptul ca sunteti nascuta la data de 11 ianuarie 1953, varsta standard de pensionare este de 59 de ani si 4 luni, iar stagiul complet de cotizare cerut de lege este de 28 de ani si 8 luni.

In conformitate cu dispozitiile art.42 alin.(1) din Legea nr.19/2000, asiguratii care au realizat stagiul complet de cotizare si care si-au desfasurat activitatea total sau partial in conditii deosebite de munca au dreptul la pensie pentru limita de varsta, cu reducerea varstelor standard de pensionare conform tabelului nr.1 din lege.

Prin urmare, intrucat ati realizat stagiul complet de cotizare cerut de lege de 28 de ani si 8 luni si ati desfasurat activitate in conditii deosebite de munca-grupa a II-a de munca o perioada de 16 ani si 2 zile, conform celor specificate de dvs., puteti solicita inscrierea la pensie pentru limita de varsta cu reducerea varstei de pensionare, cu 3 ani si 6 luni inaintea implinirii varstei standard de pensionare, lucru care s-a si intamplat prin decizia emisa in anul 2007, respectandu-se prevederile legale de mai sus.

Punctajul mediu anual realizat de asigurat în toata perioada de cotizare (asupra caruia se aplica valoarea punctului de pensie) se determină prin împărţirea numărului de puncte rezultat din însumarea punctajelor anuale realizate de asigurat în intreaga perioada de cotizare (toata perioada cat a desfasurat activitate) la numărul de ani corespunzător stagiului complet de cotizare, prevăzut în anexa nr. 3 din Legea nr. 19/2000.

Prin urmare, in mod corect punctajul dvs. a fost impartit la 28 de ani si 8 luni, care este stagiul complet de cotizare cerut de lege in cazul dvs., in functie de data nasterii.

Cu bine,
Specialist pensii.

Pensie pentru limita de varsta-grupa II de munca

Intrebare:

“Buna ziua
Intrebare:
As dori sa-mi raspundeti daca pot beneficia de vreuna din categoriile de pensie din sistemul public,avand urmatoarele date :
1. data nasterii :15.05.1954,angajat 16.10.1972.
2.vechime totala (stagiu de cotizare)-37ani si4 luni -inclusiv in perioada de somaj(08.12.2005-01..01.2007)si armata(16 luni),din care 31 ani grupa a2-a. in prezent sunt angajat.
In speranta unui raspuns cat mai curand posibil,va multumesc pentru timpul acordat.”

Raspuns:

Avand in vedere faptul ca sunteti nascut la data de 15 mai 1954, varsta standard de pensionare este de 65 de ani, iar stagiul complet de cotizare cerut de lege este de 35 de ani.

In conformitate cu dispozitiile art.42 alin.(1) din Legea nr.19/2000, asiguratii care au realizat stagiul complet de cotizare si care si-au desfasurat activitatea total sau partial in conditii deosebite de munca au dreptul la pensie pentru limita de varsta, cu reducerea varstelor standard de pensionare conform tabelului nr.1 din lege.
Prin urmare, intrucat ati realizat stagiul complet de cotizare cerut de lege de 35 de ani si ati desfasurat activitate in conditii deosebite de munca-grupa a II-a de munca o perioada de 31 ani, conform celor specificate de dvs., puteti solicita inscrierea la pensie pentru limita de varsta cu reducerea varstei de pensionare, cu 7 ani inaintea implinirii varstei standard de pensionare, respectiv de la implinirea varstei de 58 de ani-15 mai 2012.
Cu bine,
Specialist pensii.

Reducerea varstei de pensionare - grupa I de munca

Intrebare:

“Buna ziua,
Va rog, daca se poate, sa imi raspundeti la urmatoarea intrebare:
sunt barbat, am 60 de ani si 4 luni din care 40 ani si 7 luni de cotizare, din care 18 ani si 3 luni la grupa 1 de munca. Va rog sa imi spuneti cand am dreptul sa ies la pensie fara penalizari.
Va multumesc,
Cu stima, M.P.”

Raspuns:

Reducerea pentru grupa I de munca se face conform art. 167 indice 1 din Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii, cu modificarile si completarile ulterioare, din varstele prevazute in anexa nr. 3 din acelasi act normativ.

Astfel, pentru o perioada de 18 ani si 3 luni lucrata in grupa I de munca, varsta standard de pensionare prevazuta in anexa nr. 3 (respectiv 63 ani si 9 luni, la aceasta data) se reduce cu 10 ani si 10 luni, prin urmare, in cazul prezentat de dvs., la aceasta data aveti dreptul deschis la pensie pentru limita de varsta, avand mai mult decat 52 de ani si 11 luni.

Prin urmare, la aceasta data puteti depune dosarul de pensie de limita de varsta cu reducerea varstei standard de pensionare pentru grupa I de munca, cuantumul drepturilor de pensie fiind fara nicio penalizare. De asemenea, va precizam ca reducerea pentru grupa I de munca este valabila pana la data de 1 aprilie 2011.
Cu bine,
Specialist pensii.

Informatii inscriere pensie - grupe de munca si pensie anticipata partiala

Intrebare:

“Buna Ziua
Ma numesc D.V. si va solicit sprijinul in doua spete privind pensionarea pentru mine si sotia mea.
Asadar speta nr 1. D.V. barbat nascut 23/12/1951 vechime in munca astfel;
18/03/1969 -27/06/1971 laborant Combinatul Petrochimic Brazi Total 2ani-3 luni-9 zile Grupa 1 100%
27/06/1971 -01 /12/1972 Stagiu militar la UM 01115 Timisoara Total 1 an-5 luni-4 zile
09/02/1973-01/04/1983 laborant Schela de foraj Moreni Total 10 ani-1luna-22 zile Grupa 2 100%
01/04/1983-01/12/1990 Inginer Schela de foraj Moreni Total 7 ani-8 luni
o1/12/1990-01/12/1994 Sef sonda Foraj Moreni Total 4 ani Grupa 1 100%
01/12/1994-24/05/1999 Sef Birou Foraj Moreni Total 4 ani-5 luni-24 zile
24/05/1999-27/09/1999 Somer Total 4 luni-3 zile
27/09/1999-08/11/1999 Inginer Petrom Total 1 luna-11 zile
08/11/1999-08/08/2005 Sef sectie,Ing Sef,Director,Detubari Sde Total 5 ani-8 luni
05/11/2003-01/03/2004 Inginer Detubari Service Total 3 luni 28 zile 2ore/zi
01/10/2005-01/03/2008 Administrator baza Dosco Petroservice Total 2 ani 5 luni
01/06/2006-01/03/2008 Inginer M.D.Petroserv Total 1 an 8 luni 2 ore/zi
01/03/2008-Prezent Sef Sonda Foraj Targu Mures Total 1 an 11 luni Grupa 1 100%
Asadar daca am calculat corect la 01/02/2010 cumulex o vechime de 37 ani-40 luni-77 zile
din care 8 ani-2 luni-9 zile Grupa 1 100 % si 10 ani-1luna-22 zile Grupa 2 100%
Intrebare. Cand pot iesi la pensie pentru limita de varsta ?

Speta nr 2 D.E. femeie nascuta 13/10/1958 vechime in munca astfel:
09/10/1978-01/10/2003 Tehnician Detubari Floresti Total 24 ani-10 luni-21 zile
01/10/2003-09/08/2004 Tehnician Detubari Service Total 10 luni-8 zile
09/08/2004-21/03/2005 Tehnician Detubari Floresti Total 7 luni-10 zile
21/03/2005-21/03/2006 Somer Total 1 an
25/08/2008-25/01/2010 Contract de asigurare,Pensii Prahova Total 1an-5 luni
Asadar daca am calculat corect la 01/02/2010 cumuleaxa 0 vechime de 26 ani-32 luni-39 zile
Intrebare. Cand poate solicita pensionarea anticipata ?
Cu multumiri anticipate, Ing D.V. ,Floresti-Prahova”

Raspuns:

1. Conform dispozitiilor art. 44 indice 1 din Normele de aplicare a Legii nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii, aprobate prin Ordinul MMSS nr. 340/2001, “persoanele care au desfăşurat activităţi încadrate în grupa I şi II de munca în baza legislaţiei anterioare beneficiază de reducerea vârstei standard de pensionare astfel:

a) fie se cumulează perioadele lucrate în grupa I şi II de munca şi se face reducerea vârstei conform tabelului nr. 1 de la art. 42 din lege, corespunzătoare locurilor de munca în condiţii deosebite;
b) fie se face reducerea vârstei pe fiecare grupa de munca (pentru grupa II de munca din tabelul nr. 1 de la art. 42 din lege şi pentru grupa I de munca din tabelul nr. 4 de la art. 167^1 din lege) şi se alege reducerea cea mai avantajoasă.
Reducerea conform tabelului nr. 4 de la art. 167^1 din lege pentru grupa I de munca nu se cumulează cu reducerea conform tabelului nr. 1 de la art. 42 din lege pentru grupa II de munca”.

In cazul concret trimis de dvs., va precizam urmatoarele, avand in vedere prevederile legale de mai sus:
a. Cumuland perioadele lucrate in grupa I, II de munca si conditii speciale de munca (respectiv perioada lucrata dupa 1 aprilie 2001), rezulta un total stagiu realizat in grupe superioare de munca de 18 de ani, 3 luni si 1 zi (6 ani, 3 luni si 9 zile, in grupa I de munca, 10 ani, 1 luna si 22 zile in grupa a II-a de munca si 1 an si 11 luni, in conditii speciale de munca), reprezentand o reducere a varstei standard de pensionare conform tabelului nr. 1 din lege de 4 ani, respectiv pana la varsta de 61 de ani-23 decembrie 2012.
b. Aplicand pct. b, mentionat mai sus,conditiile de inscriere la pensie pentru limita de varsta sunt mai defavorabile, astfel:
-pentru o perioada de 6 ani, 3 luni si 9 zile lucrata in grupa I, varsta standard de pensionare prevazuta in anexa nr. 3 se reduce cu 3 ani si 7 luni, dar, intrucat prevederile acestui articol sunt in vigoare pana la data de 01.04.2011, varsta dvs. nu va confera dreptul de a beneficia de pensie pentru limita de varsta conform articolului mai sus mentionat.
-pentru o perioada de 10 ani, 1 luna si 22 zile lucrata in grupa a II-a de munca, varsta standard de pensionare de 65 ani se reduce cu 2 ani, prin urmare, puteti beneficia de pensie pentru limita de varsta, la implinirea varstei de 63 de ani, beneficiind de reducerea conferita de art. 42.
Avand in vedere cele de mai sus, rezulta ca reducerea mai favorabila este cea prevazuta de pct. a, respectiv va puteti inscrie la pensie de la varsta de 61 de ani, decembrie 2012.

2. Avand in vedere faptul ca doamna este nascuta la data de 13 octombrie 1958, varsta standard de pensionare este de 60 de ani, iar stagiul complet de cotizare cerut de lege este de 30 de ani.
De asemenea, potrivit art.50 alin.1 din Legea nr.19/2000, cu modificarile si completarile ulterioare, asiguratii care au realizat stagiile complete de cotizare, precum si cei care au depasit stagiul complet de cotizare cu pana la 10 ani pot solicita pensie anticipata partiala cu reducerea varstelor standard de pensionare cu cel mult 5 ani.
Din spusele dvs., doamna a realizat un stagiu de cotizare de doar 28 ani, 10 luni si 12 zile si nu a realizat stagiul complet de cotizare de 30 ani, prin urmare, nu poate solicita pensie anticipata partiala la implinirea varstei de 55 ani.
In situatia in care, pana la implinirea varstei de mai sus, va realiza stagiul complet de cotizare de 30 de ani, va putea solicita pensie anticipata partiala incepand cu data de 13 octombrie 2013.
Cu bine,
Specialist pensii.

20 februarie 2010

Informatii inscriere limita de varsta-grupa I si II de munca

Intrebare:

“Buna ziua,
Ma numesc Z.G., nascut in 3.12.1956. Lucrez ca impiegat de miscare la CFR din octombrie 1982. Pana la 1.4.2001 am fost in categoria I.
1. Aceasta functie este considerata in grupa speciala dupa aceasta data?
2. Doresc sa-mi calculati cand pot sa ies la pensie avand urmatoarele date:
- grupa a II-a de munca - 6 ani si 7 luni
- grupa I de munca - 17 ani, 4 luni si 20 de zile (pana la 1.4.2001)
- stagiu militar - un an si 3 luni
- un an si 4 luni am lucrat, dar nu stiu daca se incadreaza intr-o anumita grupa
- dupa 1.4.2001 pana in prezent - grupa speciala (in functie de raspunsul de la intrebarea 1)
Vechime totala de la 26.08.1974.
Va multumesc”

Raspuns:
1. Noi nu putem preciza incadrarea in grupa superioara de munca, nici procentul de incadrare si nici actul normativ de incadrare in grupa superioara de munca, ci numai unitatea la care ati fost angajat, daca a respectat metodologia de incadrare in conditii speciale/deosebite de munca, in functie de activitatea specifica pe care ati desfasurat-o.
De aceea, va rugam sa va adresati CFR pentru a va specifica exact conditiile in care ati lucrat. Mentionam ca, in functie de conditiile de munca, normale, deosebite sau speciale de munca, s-au depus si declaratiile nominale la casa teritoriala de pensii.

2. Conform dispozitiilor art. 44 indice 1 din Normele de aplicare a Legii nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii, aprobate prin Ordinul MMSS nr. 340/2001, “persoanele care au desfăşurat activităţi încadrate în grupa I şi II de munca în baza legislaţiei anterioare beneficiază de reducerea vârstei standard de pensionare astfel:

a) fie se cumulează perioadele lucrate în grupa I şi II de munca şi se face reducerea vârstei conform tabelului nr. 1 de la art. 42 din lege, corespunzătoare locurilor de munca în condiţii deosebite;
b) fie se face reducerea vârstei pe fiecare grupa de munca (pentru grupa II de munca din tabelul nr. 1 de la art. 42 din lege şi pentru grupa I de munca din tabelul nr. 4 de la art. 167^1 din lege) şi se alege reducerea cea mai avantajoasă.
Reducerea conform tabelului nr. 4 de la art. 167^1 din lege pentru grupa I de munca nu se cumulează cu reducerea conform tabelului nr. 1 de la art. 42 din lege pentru grupa II de munca”.

In cazul concret trimis de dvs., va precizam urmatoarele, avand in vedere prevederile legale de mai sus:
a. Cumuland perioadele lucrate in grupa I si a II-a de munca, rezulta un total stagiu realizat in grupe superioare de munca de aproximativ 23 de ani si 11 luni, reprezentand o reducere a varstei standard de pensionare conform tabelului nr. 1 din lege de 5 ani, respectiv pana la varsta de 60 de ani (3 decembrie 2016).
b. Aplicand pct. b, mentionat mai sus, conditiile de inscriere la pensie pentru limita de varsta sunt mai putin favorabile, astfel:
-pentru o perioada de 17 ani, 4 luni si 20 zile lucrata in grupa I, varsta standard de pensionare prevazuta in anexa nr. 3 se reduce cu 9 ani si 7 luni, , dar, intrucat prevederile art. 167 indice 1 din Legea nr. 19/2000, care prevede reducerea varstelor de pensionare pentru grupa I de munca, sunt in vigoare pana la data de 01.04.2011, varsta dvs. nu va confera dreptul de a beneficia de pensie pentru limita de varsta conform articolului mai sus mentionat.

Prin urmare, cea mai favorabila solutie in cazul dvs. este ceva prevazuta la pct. a si puteti depune dosarul de pensie pentru limita de varsta la implinirea varstei de 60 de ani.
De asemenea, precizam ca mentiunile de mai sus sunt facute fara sa se tina seama de perioada lucrata dupa 1 aprilie 2001, in cazul careia nu stim in ce conditii de munca s-a incadrat activitatea desfasurata de dvs.
Cu bine,
Specialist pensii.

Informatii inscriere pensie - grupa I de munca

Intrebare:

“Buna ziua
As dori sa ma ajutati cu niste informatii in legatura cu pensionarea. Este vorba despre sotul meu nascut in 13 mai 1960
perioda in care a fost angajat este
1979 aug-1981 aug (include si stagiul militar si 30 zile concediu fara salar)
1981 aug- 2000 iun ( grupa I de lucru)
2000 iun- in prezent
(1981 aug pana in prezent acelasi loc de munca)
Intrebarea ar fi cat mai are de muncit pana sa iasa la pensie?
multumesc anticipat
Cu stima B.I.”

Raspuns:

Pentru o perioada de 18 ani si 10 luni lucrate in grupa I de munca, varsta standard de pensionare prevazuta in anexa nr. 3 se reduce cu 10 ani si 10 luni, dar, intrucat prevederile art. 167 indice 1 din Legea nr. 19/2000, care prevede reducerea varstelor de pensionare pentru grupa I de munca, sunt in vigoare pana la data de 01.04.2011, varsta sotului dvs. nu ii confera dreptul de a beneficia de pensie pentru limita de varsta conform articolului mai sus mentionat.
In aceasta situatie, reducerea se va face conform tabelului nr. 1 din lege, respectiv pentru o perioada de 18 de ani si 10 luni, varsta standard de pensionare de 65 ani (conform datei de nastere) se reduce cu 4 ani, prin urmare, poate beneficia de pensie pentru limita de varsta, la implinirea varstei de 61 de ani, beneficiind de reducerea conferita de art. 42.
Potrivit prevederilor legale, pentru ca sotul dvs. a realizat stagiul complet de cotizare, poate solicita inscrierea la pensie anticipata partiala cu cel mult 5 ani inaintea implinirii varstei standard de pensionare, respectiv la implinirea varstei de 60 de ani (13 mai 2020).
Cu bine,
Specialist pensii.

19 februarie 2010

Diminuare pensie anticipata partiala

Intrebare:

“Buna ziua !
Sunt A.B.,nascuta 17.07.1955 , 31 ani vechime , pot solicita inscriere pensie anticipata la 17.07.2010 si cu ce penalizare aferenta ?
Va multumesc !”

Raspuns:

Din analiza celor spuse de dvs., reiese ca sunteti nascuta la data de 17 iulie 1955, varsta standard de pensionare fiind 60 de ani si stagiul complet de cotizare de 30 de ani. Prin urmare, puteti solicita pensie pentru limita de varsta in luna iulie 2015.
Potrivit prevederilor legale, pentru ca ati realizat stagiul complet de cotizare de 30 de ani, puteti solicita inscrierea la pensie anticipata partiala cu cel mult 5 ani inaintea implinirii varstei standard de pensionare, respectiv de la implinirea varstei de 55 de ani (17.07.2010).
La stabilirea stagiului de cotizare pentru acordarea pensiei anticipate parţiale nu se au în vedere stagiile asimilate (cum ar fi armata, facultatea sau perioada cat a beneficiat de pensie de invaliditate).
Cuantumul (valoarea) pensiei anticipate parţiale se stabileşte din cuantumul pensiei pentru limită de vârstă, prin diminuarea acesteia în raport cu stagiul de cotizare realizat şi cu numărul de luni cu care s-a redus vârsta-standard de pensionare, conform tabelului:

Stagiul de cotizare realizat peste stagiul standard complet de cotizare prevăzut de lege Procentul de diminuare pentrufiecare lună de anticipare (%)
Până la 1 an 0,50
Peste 1 an 0,45
Peste 2 ani 0,40
Peste 3 ani 0,35
Peste 4 ani 0,30
Peste 5 ani 0,25
Peste 6 ani 0,20
Peste 7 ani 0,15
Peste 8 ani 0,10
Între 9 şi 10 ani 0,05

Daca stagiul mentionat de dvs.-31 de ani nu contine si perioade asimilate, atunci diminuarea ar fi in jur de 25,65 %, calculati astfel:
-stagiul de cotizare 31 ani-diminuare cu 0,45% pe luna de anticipare
-inscriere la pensie anticipata partiala in octombrie 2010, asa cum ati specificat-57 luni pana la varsta standard de pensionare de 60 de ani
-0,45% x 57 de luni = 25,65 %.
Cu bine,
Specialist pensii.