Adresa noastra de e-mail este
desprepensii@gmail.com

24 octombrie 2010

Pensie pentru limita de varsta-grupa II de munca, acte necesare

Intrebare:

“ Buna ziua , ma numesc B.S. , sunt nascuta in 27.10.1956 , in Bucuresti si lucrez intr-o tipografie. Am 22 ani de munca in Grupa a2a si mai am inca 14 ani lucrate normal, tot in tipografie dar fara Grupa. Va rog daca puteti sami spuneti cand ar trebui sa ies la pensie si daca se poate iesi de acum , ce acte imi trebuie , cum pot sa rezolv aceasta situatie.

Astept un raspuns, va multumesc.”

Raspuns:

Avand in vedere faptul ca sunteti nascuta la data de 27 octombrie 1956, varsta standard de pensionare este de 60 de ani, iar stagiul complet de cotizare cerut de lege este de 30 de ani.

In conformitate cu dispozitiile art.42 alin.(1) din Legea nr.19/2000, asiguratii care au realizat stagiul complet de cotizare si care si-au desfasurat activitatea total sau partial in conditii deosebite de munca au dreptul la pensie pentru limita de varsta, cu reducerea varstelor standard de pensionare conform tabelului nr.1 din lege.
Prin urmare, intrucat conform celor precizate de dvs. ati realizat stagiul complet de cotizare de 30 de ani si ati desfasurat activitate in conditii deosebite de munca (grupa a II-a de munca) o perioada de 22 ani, puteti solicita inscrierea la pensie pentru limita de varsta cu reducerea varstei de pensionare, cu 5 ani inaintea implinirii varstei standard de pensionare, respectiv de la implinirea varstei de 55 de ani, respectiv de la data de 27 octombrie 2011, conform prevederilor legale in vigoare la aceasta data.
Actele necesare sunt:
-cerere-tip pentru înscrierea la pensie pentru limită de vârstă/anticipată/anticipată parţială (anexa nr. 12 la Normele de aplicare a Legii nr. 19/2000);
-carnetul de muncă (în original şi xerocopie).
-acte de stare civilă ale solicitantului: buletin/carte de identitate, certificat de naştere, certificat de căsătorie (original şi copie);
-livretul militar (original şi copie);
-diplomă de studii (original şi copie) sau adeverinţă din care să rezulte durata normală şi perioada studiilor la zi, precum şi certificarea absolvirii acestora-doar în cazul studiilor superioare;
-adeverinţă privind sporurile şi adaosurile reglementate prin lege sau prin contractul colectiv/individual de muncă.
-adeverinţă privind condiţiile de muncă speciale şi/sau deosebite. Această adeverinţă este importantă pentru unităţile care au avut angajaţi care au lucrat în condiţii nocive, şi li s-a acordat grupa I sau grupa a II-a de muncă conform legislaţiei anterioare datei de 1 aprilie 2001. Aceste adeverinţe trebuie să cuprindă în mod obligatoriu actul normativ în baza căruia s-a acordat grupa superioară de muncă, anexa şi punctul din acesta conform prevederilor Ordinului ministrului muncii nr. 590/2008.

Cu bine,
Specialist pensii.

Niciun comentariu: