Adresa noastra de e-mail este
desprepensii@gmail.com

2 octombrie 2010

Pensie de urmas - sot supravietuitor

Intrebare:

“Buna ziua. Numele meu este M.E., mama mea a decedat pe 7 august 2010 fiind bolnava de cancer avea pensie pe caz de boala,tatal meu a renuntat la serviciu pentru a avea grija de ea(din 2008 nu se mai putea deplasa).Tata are varsta de 56ani ,are 35ani pe cartea de munca si aproape 30ani de casatorie,poate beneficia de pensie de urmas ?Va multumesc.”

Raspuns:

Conform art. 65 din Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii, cu modificarile si completarile ulterioare, “ Au dreptul la pensie de urmas copiii si sotul supravietuitor, daca persoana decedata era pensionar sau indeplinea conditiile pentru obtinerea unei pensii”.

Regula generala de stabilire a pensiei de urmas pentru sotul supravietuitor este acea prevazuta de art. 67, respectiv la varsta standard de pensionare, la care se refera si intrebarea dvs.:
“(1) Sotul supravietuitor are dreptul la pensie de urmas pe tot timpul vietii, la implinirea varstei standard de pensionare, daca durata casatoriei a fost de cel putin 15 ani.
(2) In cazul in care durata casatoriei este mai mica de 15 ani, dar de cel putin 10 ani, cuantumul pensiei de urmas cuvenit sotului supravietuitor se diminueaza cu 0,5% pentru fiecare luna, respectiv 6,0% pentru fiecare an de casatorie in minus.”
Varsta standard de pensionare pentru barbati prevazuta de Legea nr. 19/2000 este de 65 de ani, varsta standard valabila si pentru tatal dvs. si de la care poate solicita pensie de urmas in temeiul acestui articol.
Intrucat tatal dvs. nu are inca varsta standard de pensionare poate beneficia de pensie de urmas in una din urmatoarele situatii:
-pe perioada în care este invalid de gradul I sau II, daca durata casatoriei a fost de cel putin 1 an, indiferent de vârsta;
-în cazul în care nu îndeplineste conditiile de vârsta, beneficiaza de pensie de urmas pe o perioada de 6 luni de la data decesului, daca în aceasta perioada nu realizeaza venituri lunare dintr-o activitate profesionala pentru care asigurarea este obligatorie sau acestea sunt mai mici de o patrime din salariul mediu brut pe economie.
Cu bine,
Specialist pensii.

2 comentarii:

Maria spunea...

Buna, sotul meu a murit in 20/06/2006 avand o pensie de 4.800lei. Eu sunt nascuta 01/07/1954, vreau sa intreb la ce varsta voi primi pensie de urmas si cat va fii. Va multumesc anticipat

Anonim spunea...

va rog sa ma ajutati cu un raspuns. mama mea a ramas vaduva recent de sotul cu care a fost casatorita 8 ani. ea are o pensie de 350 roni, iar decedatul avea o pensie la limita de varsta de 1700 roni. sotul decedat a lucrat in mina multi ani, timp in care a contactat o hepatita c, ciroza, a avut un accident in urma caruia a ramas fara un plaman, a facut TBC. intrebarea mea este daca mama mea are dreptul la pensie de urmas tinand cont ca pe certificatul de deces este specificat cauza mortii ciroza hepatica, tbc, adica boli profesionale. va mai rog, daca are dreptul la pensie, sa ne invatati unde trebuie sa mergem sa luam documente care sa dovedeasca bolile profesionale pe care le-a avut decedatul in urma cu multi ani. va mutumesc mult.