Adresa noastra de e-mail este
desprepensii@gmail.com

5 octombrie 2010

Pensie de urmas - persoana cu handicap

Intrebare:

„ Buna Ziua!
Va rog sa ma ajutati daca puteti si sa-mi raspundeti la o intrebare, fratele meu poate primi pensie de urmas in urma decesului tatalui meu daca:
-fratele meu are varsta de 31 ani
-este cu handicap psihic gradul 2 sin nastere
-tata a decedat in urma cu o luna
-tata a fost pensilonar cu limita de varsta
mama nu are nici un venit, ea fiind casnica, iar la mine ca fiica nu am nici un drept deoarece am 29 de ani si sunt casatorita.
Si daca puteti sa-mi dati un sfat cum trebuie sa procedez, care sunt demersurile care trebuie sa le fac, mentionez ca fratele meu are pensie de handicap in valoare de 230 Ron.

In speranta ca ma veti ajuta, va multumesc anticipat si va doresc o zi buna! A.R.”

Raspuns:

Conform art. 66 din Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii, cu modificarile si completarile ulterioare, “copiii au dreptul la pensie de urmaş:

a) până la vârsta de 16 ani;
b) dacă îşi continuă studiile într-o formă de învăţământ organizată potrivit legii, până la terminarea acestora, fără a depăşi vârsta de 26 de ani;
c) pe toată durata invalidităţii de orice grad, dacă aceasta s-a ivit în perioada în care se aflau în una dintre situaţiile prevăzute la lit. a) sau b).”
In situatia in care este invalid de orice grad, un urmas ar putea sa se incadreze in prevederile lit. c) din articolul mai susmentionat.
Pentru aceasta, trebuie sa va adresati medicului expert al asigurarilor sociale, care va hotari asupra incadrarii sau neincadrarii intr-un grad de invaliditate, avand in vedere si actele prezentate pentru conditia de handicap accentuat.
In cazul incadrarii in grad de invaliditate, iar acest grad s-a ivit anterior implinirii varstei de 16 ani sau in perioada in care urma cursurile unei forme de invatamant, fapt dovedit printr-o adeverinta de la unitatea de invatamant unde era elev/student si prin decizia asupra capacitatii de munca, emisa de medicul expert, va putea primi pensie de urmas dupa tatal decedat.


Cu bine,
Specialist pensii.

Un comentariu:

Anonim spunea...

Buna ziua!Imi puteti spune,va rog cum se calculeaza pensia de urmas in situatia prezenta?depinde de gradul de handicap al copilului?
Va multumesc!