Adresa noastra de e-mail este
desprepensii@gmail.com

6 octombrie 2010

Legea Pensiilor este constitutionala

Curtea Constitutionala a respins cu majoritate de voturi cele doua sesizari de neconstitutionalitate pentru Legea Pensiilor, potrivit comunicatului institutiei (vezi doc. atasat). Cele doua sesizari au fost depuse de PSD si PNL. Pentru a intra in vigoare, legea trebuie promulgata de presedintele Traian Basescu. PSD si PNL au anuntat ca vor demara procedurile de suspendare a presedintelui daca acesta va promulga legea care a trecut in Parlament dupa ce procedura de vot a fost fraudata.

Legea pensiilor este unul dintre obiectivele majore asumate de guvernul Boc in acordul cu FMI.

Printre prevederile Legii se numara:

- mentinerea punctului de pensie la 39,5% din salariul mediu brut pe economie
- eliminarea pensiilor speciale pentru sistemul militar si politisti
- cresterea treptata a virstei de pensionare pina la 65 de ani (in 2030) atit pentru barbati, cit si pentru femei


Partidul Social Democrat si Partidul National Liberal au depus, in urma cu doua saptamani, sesizari privind neconstitutionalitatea prevederilor Legii privind sistemul unitar de pensii publice.

Plenul Curtii s-a intrunit pentru a solutiona, in cadrul controlului anterior promulgarii, sesizarile referitoare la neconstitutionalitatea Legii privind sistemul unitar de pensii publice, formulate de un numar de 55 de deputati apartinand grupului parlamentar al PNL, respectiv 33 de senatori din grupul parlamentar al Aliantei politice PSD+PC.

6 octombrie 2010
COMUNICAT DE PRESĂ

În şedinţa din ziua de 6 octombrie 2010, Plenul Curţii Constituţionale, învestit în temeiul art.146 lit.a) din Constituţia României şi al art.15 din Legea nr.47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale, a soluţionat, în cadrul controlului anterior promulgării, sesizările referitoare la neconstituţionalitatea Legii privind sistemul unitar de pensii publice, formulate de un număr de 55 de deputaţi aparţinând grupului parlamentar al P.N.L., respectiv 33 de senatori din grupul parlamentar al Alianţei politice PSD+PC.

În urma deliberărilor, Plenul Curţii Constituţionale, cu majoritate de voturi, a constatat că legea sus-menţionată este constituţională.

Argumentaţia reţinută în motivarea soluţiei pronunţate de Plenul Curţii Constituţionale va fi prezentată în cuprinsul deciziei, care se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Decizia este definitivă şi general obligatorie şi se comunică Preşedintelui României.

Biroul de presă al Curţii Constituţionale

Niciun comentariu: