Adresa noastra de e-mail este
desprepensii@gmail.com

20 octombrie 2010

Informatii acordare pensie comunitara

Intrebare:

“Buna ziua, ma numesc M.L.P. ,sunt nascuta in 14.08.1969, sunt in pensie de boala gr.II din data initiala de 01.07.1999, cu un stadiu de cotizare realizat pana la acea data de 5 ani,6 luni,1 zi.In august 2000 i-mi este suspendata pensia pe motivul deplasarii mele din tara la tratament intr-o alta tara, cu reintrare in drepturi incepand cu 01.12.2005, fapt care a determinat neluarea in calcul a acestei perioade de catre CJP, respectiv august 2000-decembrie 2005. Incepand cu 01.01.2010,conform certificatelor medicale de agravare, sunt trecuta in gr.I de invaliditate.
In total pe decizia de pensie la aceasta data,01.01.2010 i-mi sunt recunoscuti 11 ani,6 luni, 1 zi.
Dupa suspendarea pensiei din Romania,nevoita fiind si fiind in conditii mai bune de sanatate am inceput sa lucrez,cotizand la Sistemul de Asigurari Sociale (SGS), care la fiecare an cotizat se calculeaza ,se adauga 2 luni in plus, avand pana la aceasta data un cumul de aproximativ 9 ani.Deci pana la aceasta data am peste 20 de ani cotizand,care i-mi sunt recunoscuti oficial.
Intrebarea mea este,la ce varsta si cand a-si avea dreptul la o pensie anticipata de varsta?Tinand cont ca am cotizat si intr-o alta tara, unde trebuie sa-mi depun dosarul, cererea.(in cazul ca am dreptul in viitorul apropiat)
Cu mult respect, va multumesc!”

Raspuns:

In Romania, potrivit prevederilor Legii nr.19/2000, modificata si completata, pentru a obtine pensie anticipata partiala trebuie sa indepliniti cumulativ doua conditii: sa aveti împlinita varsta de cel putin 55 ani si sa fi realizat un stagiu de cotizare de cel putin 30 ani (în acest stagiu nu sunt incluse perioadele asimilate). Mentionam, de asemenea, ca pana la data de 31 decembrie 2010 dispozitiile privind pensiile anticipate sunt suspendate.

Astfel, daca ati realizat în Romania si intr-un stat membru al Uniunii Europene, Spatiului Economic European sau în Elvetia, stagiu de cotizare de cel putin 30 ani, va puteti adresa casei teritoriale de pensii la care sunteti asigurata în acel moment, pentru a completa formularul E202 intitulat “Instrumentarea unei cereri de pensie de bătrâneţe” si formularul E207 intitulat „Certificat privind cariera asiguratului”.

Cu bine,
Specialist pensii.

Niciun comentariu: