Adresa noastra de e-mail este
desprepensii@gmail.com

21 octombrie 2010

Cumul pensie de urmas cu salariul - sistemul public si sistemul militar

Intrebare:

“Buna ziua , eu benificiez de pensie de urmas si as dori sa sti daca pot sa lucrez pt ca eu am niste legi : art 61 di8n legea 164/2001-16.01.2009 care zice:benificiarii pensiei de urmas cu exceptia celor prevazut art 40 42 , pot cumula pensia cu veniturile lunare realizate dintr-o activitate profesionala,daca veniturile brute lunare realizate nu depasesc lumatate din lariul mediu brut lunar pe economie.Dar mai am o lede tot asa dar care scrie sa nu depaseasca 1/4 din salariul mediu brut pe economie{cred ca1/4 inseamna un sfert nu?}, si nu stiu care lege ii cea actuala si nimeni nu stie sami explice.astept un rsp urgent de la voi. va multumesc”

Raspuns:

Pentru aflarea legislatiei care vi se aplica este important de aflat daca beneficiati de pensie de urmas din sistemul public de pensii sau de pensie de urmas din sistemul militar. Astfel, in primul caz, dispozitiile care vi se aplica sunt cele din Legea nr. 19/2000, iar in al doilea, cele din Legea nr. 164/2001, dupa cum vom preciza mai jos:

1. In conformitate cu prevederile art. 92 alin. 1 lit. d) din Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii, cu modificarile si completarile ulterioare, “plata pensiei se suspenda incepand cu luna urmatoare celei in care:

d) beneficiarul unei pensii de urmas realizeaza dintr-o activitate profesionala venituri brute lunare mai mari de o patrime din salariul mediu brut pe economie, stabilit conform art. 5 alin. (3)”.

Prin urmare, in cazul in care unul dintre urmasi este angajat cu contract individual de munca, pentru a primi in continuare pensia trebuie sa se incadreze in maxim ¼ din salariul mediu brut pe economie, , salariu stabilit prin Legea bugetului asigurarilor sociale de stat la 1836 lei pentru anul 2010.

Astfel, in cazul in care venitul brut, asa cum reiese din declaratiile nominale depuse de angajator la casa de pensii, va fi mai mare de 459 lei RON, plata pensiei de urmas se suspenda incepand cu luna urmatoare datei angajarii, pentru aceasta trebuind sa inaintati casei teritoriale de pensii o cerere de suspendare si o adeverinta de la noul angajator, din care sa reiasa data incheierii contractului de munca si venitul asigurat.

2. In conformitate cu prevederile art. 59 alin. 1 lit. d) din Legea nr. 164/2001, cu modificarile si completarile ulterioare, “plata pensiei se suspenda incepand cu luna urmatoare celei in care:

d) beneficiarul unei pensii de urmaş, cu excepţia celor prevăzuţi la art. 40-42, realizează venituri brute lunare dintr-o activitate profesională mai mari decât jumătate din salariul mediu brut pe economie, pentru care asigurarea este obligatorie”.

Prin urmare, in cazul in care urmasul este angajat cu contract individual de munca, pentru a primi in continuare pensia trebuie sa se incadreze in maxim ¼ din salariul mediu brut pe economie, salariu stabilit prin Legea bugetului asigurarilor sociale de stat la 1836 lei pentru anul 2010.

Astfel, in cazul in care venitul brut, asa cum reiese din declaratiile nominale depuse de angajator la casa de pensii, va fi mai mare de 918 lei RON, plata pensiei de urmas se suspenda incepand cu luna urmatoare datei angajarii, pentru aceasta trebuind sa inaintati casei militare de pensii o cerere de suspendare si o adeverinta de la noul angajator, din care sa reiasa data incheierii contractului de munca si venitul asigurat.

Cu bine,
Specialist pensii.

Niciun comentariu: