Adresa noastra de e-mail este
desprepensii@gmail.com

29 iunie 2010

Trecere pensie limita de varsta din pensie anticipata

Intrebare:

„Bună ziua,
Am rugămintea de a mă îndruma într-o chestiune legată de pensia anticipată.
Situatia este în felul următor :
Mama mea s-a pensionat anticipat în anul 2003, respectiv a depus cererea de pensionare în luna aprilie a acelui an, iar prin decizia emisă de casa de pensii s-a stabilit ca beneficiază de pensie anticipată începând cu luna iunie 2003, urmând ca pensia să-i fie diminuată cu 15 % pe o perioada de 60 de luni, deci până în iunie 2008 , dată la care va împlinii vârsta pentru pensia pentru limită de vârstă. Ulterior anului 2008, mama mea nu a mai făcut niciun demers la casa de pensii, iar acum am observat că, în prezent, primeste pensia tot la un nivel diminuat cu 15% cu toate ca din 2008 a împlinit anii necesari pentru pensie pentru limită de vârstă. Pe cuponul de pensie apare că are 0,984 pct de pensie raportat la valoare punctului de pensie însă pensia achitată efectiv nu este efectiv echivalentul acestui raport. ce credeti că ar trebui să facem ? Putem cere recalcularea pensiei si achitarea diferentei de 15 % care nu i s-a
achitat retroactiv ?
Vă multumim anticipat”

Raspuns:

În conformitate cu prevederile art. 52 din Legea nr. 19/2000, modificată şi completată prin Legea nr. 250/2007, “la data indeplinirii conditiilor pentru a beneficia de pensie pentru limita de varsta, in conformitate cu prevederile art. 42, pensia anticipata partiala devine pensie pentru limita de varsta si se recalculeaza prin eliminarea diminuarii prevazute la art. 50 alin. (2) si prin adaugarea perioadelor asimilate si a eventualelor stagii de cotizare realizate in perioada de anticipare, trecerea la pensia pentru limita de varsta facandu-se la cerere”.

Acest articol, coroborat cu art. 169 alin. (3), care prevede că «pensia recalculată se acordă începând cu luna următoare celei în care s-a depus cererea de recalculare”, determină abordarea corectă că orice cerere de recalculare a drepturilor de pensie, dacă nu este altfel prevăzut expres, se acordă cu data de întâi a lunii următoare cererii.
Prin urmare, in mod corect, daca mama dvs. nu a solicitat pana la aceasta data trecerea din categoria pensionarilor anticipati in cea a pensionarilor de limita de varsta, in mod corect casa de pensii nu a procedat la aceasta recalculare din oficiu.
Astfel, trebuie depusa la casa teritoriala de pensii de care apartine cererea de stabilire a pensiei pentru limita de varsta, iar drepturile se vor acorda cu luna urmatoare depunerii cererii, nefiind posibila acordarea retroactiva a drepturilor.

Cu bine,
Specialist pensii

Niciun comentariu: