Adresa noastra de e-mail este
desprepensii@gmail.com

28 iunie 2010

Persoana cu handicap grav - conditii reducere varsta de pensionare

Intrebare:

„buna ziua
Sunt persoana cu handicap grav
Sunt nascuta in 17.07.1969
Am o vechime in munca de 13 ani si 4 luni.
Mentionez ca handicapul este congenital ( din nastere)
din acestia cred ca 1 an si 4 luni este fara grad de handicap atestat intrucat la vremea respectiva ( inainte de 1989) nu erau certificate care sa ateste gradul de handicap.
Facultatea este absolvita la cursuri de zi (1990-1995)
Mentionez deasemenea ca ultimi 10 ani am avut grad de handicap grav
Fata de cele de mai sus v-as ruga sa-mi spuneti in ce conditii as putea iesi la pensie.
Multumesc anticipat”

Raspuns:

Conform art. 47 alin. (1) din Legea nr. 19/2000, modificata si completata, “persoanele asigurate care au realizat un stagiu de cotizare în condiţii de handicap preexistent calităţii de asigurat, în funcţie de gradul handicapului, beneficiază de reducerea stagiilor de cotizare şi a vârstelor standard de pensionare prevăzute de anexa nr. 3, astfel :

a) cu 15 ani, reducerea vârstei standard de pensionare dacă au realizat cel puţin o treime din stagiul complet de cotizare, pentru cei cu handicap grav ;
b) cu 10 ani, reducerea vârstei standard de pensionare dacă au realizat cel puţin două treimi din stagiul complet de cotizare, pentru cei cu handicap accentuat ;
c) cu 10 ani, reducerea vârstei standard de pensionare dacă au realizat stagiul complet de cotizare, pentru cei cu handicap mediu. “

Prin urmare, in situatia in care vechimea in munca este in totalitate realizata in conditii de handicap preexistent, deci dupa data ivirii handicapului, astfel cum este aceasta atestata in certificatul de incadrare in grad de handicap, beneficiati de o reducere de 15 ani din varsta standard de pensionare.
Astfel, avand in vedere data nasterii dvs.-17.07.1969, varsta standard de pensionare este de 60 de ani, conform prevederilor Legii nr. 19/2000, iar stagiul complet de cotizare este de 30 de ani.
Conform art. 47 alin. (1) mentionat mai sus, va puteti inscrie la pensie pentru limita de varsta incepand cu varsta de 45 de ani, daca handicapul este preexistent calitatii de asigurat şi dacă aţi realizat cel puţin o treime din stagiul complet de cotizare (respectiv minim 10 ani).
Prin urmare, in raport cu prevederile legale existente la aceasta data, va puteti inscrie la pensie pentru limita de varsta de la data de 17 iulie 2014.

Cu bine,
Specialist pensii.

5 comentarii:

Anonim spunea...

In cazul in care handicapul este dobandit pe parcursul vietii exista vreo reducere a varstei de pensionare?

Specialist Pensii spunea...

Nu conteaza cand este dobandit handicapul, ci pentru a beneficia de reducere a varstei standard de pensionare, trebuie ca handicapul sa fie preexistent calitatii de asigurat (adica data ivirii handicapului trebuie sa fie anterioara primei zile de angajare).
Daca handicapul este dobandit in timpul activitatii, nu exista nicio reducere a varstei standard de pensionare.

Anonim spunea...

Am 55 de ani, am lucrat 27 de ani iar din anul 2002 am certificat de handicap accentuat, cand pot sa primesc pensie anticipata pentru anii lucrati?
Mentionez ca certificatul de hadicap l-am facut dupa ce nu am mai lucrat dar am pierdut auzul la varsta de 9 ani

Specialist Pensii spunea...

@Anonim
Nu va putem da un raspuns clar pana nu ne precizati ce data este inscrisa pe certificatul de handicap ca data a ivirii handicapului.
Astfel, daca data precizata acolo este cea de la care ati pierdut auzul, respectiv 9 ani, va puteti inscrie la pensie pentru limita de varsta cu reducerea oferita pentru persoanele cu handicap accentuat, respectiv 10 ani inaintea varstei standard de pensionare.
Daca data precizata este ulterioara primei zile de angajare, nu va puteti inscrie la pensie decat la varsta standard de pensionare.

Anonim spunea...

art 58 din legea pensiei unitara este discrminator deoarece pers cu acelas diagnostic sunt tratate juridic diferit ,in functie de data dobandiri handicap .pentru stabilirea exata a datei dobandiri bolii sau handicapului e nevoie de acte medicale din copilarie,si dispensarele medicale rurale nu au pastrat arhivele,asa ca tot bolnavul este defavorizat.