Adresa noastra de e-mail este
desprepensii@gmail.com

15 iunie 2010

Pensie de urmas - sot supravietuitor

Intrebare:

“Buna ziua,
In atentia domnului Stefan Ene - specialist pensii

Ma numesc B.M.V. sunt nascuta pe data 07.04.1951 iar din data de 27.07.1993 sunt vaduva fiindca sotul meu a murit de cancer pulmonar.Mentionez ca am fost casatoriti din data 04.12.1980 , deci timp de 13 ani.
Eu nu am lucrat niciodata , am fost casnica, si nici nu am realizat venituri din alte surse independente ci am fost ajutata sa supravietuiesc de cei 4 copii ai mei.
Eu locuiesc in mun. Mangalia, jud. Constanta si am fost la serviciul pensii din localitate si mi-au spus sa vin la anul si atat neprimind nici un alt fel de informatie.
Intrebarea mea este : Cand si in ce conditii am dreptul la pensie de urmas si care este cuntumul/modul de calcul al acesteia ?
In speranta ca ma ve-ti lamurii cu mai multe detalii va multumesc anticipat pentru raspunsul dumneavoastra. { rog sa-mi trimite-ti raspunsul pe adresa de email: }
Multumesc, B.M.V.”

Raspuns:

Conform art. 65 din Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii, cu modificarile si completarile ulterioare, “ Au dreptul la pensie de urmas copiii si sotul supravietuitor, daca persoana decedata era pensionar sau indeplinea conditiile pentru obtinerea unei pensii”.
Regula generala de stabilire a pensiei de urmas pentru sotul supravietuitor este acea prevazuta de art. 67, respectiv la varsta standard de pensionare, la care se refera si intrebarea dvs.:
“(1) Sotul supravietuitor are dreptul la pensie de urmas pe tot timpul vietii, la implinirea varstei standard de pensionare, daca durata casatoriei a fost de cel putin 15 ani.
(2) In cazul in care durata casatoriei este mai mica de 15 ani, dar de cel putin 10 ani, cuantumul pensiei de urmas cuvenit sotului supravietuitor se diminueaza cu 0,5% pentru fiecare luna, respectiv 6,0% pentru fiecare an de casatorie in minus.”
Varsta standard de pensionare in functie de data nasterii este detaliata in anexa nr. 9 din Normele de aplicare a legii, iar in cazul dvs., fiind nascuta in data de 7 aprilie 1951, aceasta este de 58 de ani si 9 luni (respectiv 7 ianuarie 2010).
Prin urmare, din ianuarie 2010, aveti dreptul deschis la pensie de urmas, cu conditia ca sotul dvs. sa fi avut la data decesului conditii pentru acordarea unei pensii, lucru care se va stabili de catre casa teritoriala de pensii.
Asadar, puteti depune dosarul de pensie de urmas la casa de pensii de care apartineti, dosar ce trebuie sa contina urmatoarele documente:
-cerere-tip pentru înscrierea la pensie de urmaş (anexa nr. 14 la Normele de aplicare a Legii nr. 19/2000);
-actele menţionate la pensie pentru limita de varsta (pentru cazurile în care susţinătorul decedat nu avea calitatea de pensionar);
-actele de stare civilă ale solicitanţilor, respectiv buletin/carte de identitate, certificat de naştere şi certificat de căsătorie;
-decizia de pensie/talon de pensie (pentru cazurile în care susţinătorul decedat avea calitatea de pensionar);
-adeverinţa de studii (în cazul în care solicitantul este copilul elev sau student peste vârsta de 16 ani);
-certificatul de deces al titularului, în original şi xerocopie;
-cauza decesului, respectiv certificatul constatator al decesului (cu excepţia situaţiilor în care susţinătorul decedat avea calitatea de pensionar);
-declaraţie pe propria răspundere, din care să rezulte că urmaşul nu a fost condamnat prin sentinţă rămasă definitivă pentru infracţiunea de omor sau tentativă de omor comisă asupra susţinătorului decedat.
Conform art. 71 alin. (2) din Legea nr. 19/2000, “cuantumul pensiei de urmas se stabileste in conditiile art. 76, prin aplicarea unui procent asupra punctajului mediu anual realizat de sustinator, aferent pensiei prevazute la alin. (1) lit. a) si b), in functie de numarul urmasilor indreptatiti, astfel:
a) pentru un singur urmas - 50%;
b) pentru 2 urmasi - 75%;
c) pentru 3 sau mai multi urmasi - 100%.”

Cu bine,
Specialist pensii.

Un comentariu:

prajinariu elena spunea...

Buna. Ma numesc Prajinariu Elena sunt nascuta in data de 5 sept 1954 sotul meu fost miner la mina de nisip miorcani a beneficiat de pensie 7 ani dupa care la data de 21 dec 2003. eu am fost casatorita cu el timp de amativ 30 de ani. Dupa decesul sau am beneficiat 6 luni de un anumit procent din pensie dupa care am fost sfatuita sa astept varsta de pensionare acum intrebarea mea este la ce varsta trebuie sa depun dosarul??