Adresa noastra de e-mail este
desprepensii@gmail.com

28 iunie 2010

Pensie de urmas - ani de casatorie

Intrebare:

“Buna ziua,
Va rog sa ma ajutati cu un raspuns la urmatoarea intrebare : soacra mea poate opta pentru pensia sotului ei decedat (care este mai mare),renuntand la a dansei?
Mentionez ca au fost casatoriti legal termen de 1 an si 10 luni.
Daca da,ce acte trebuie depuse si unde?
Multumesc anticipat, C.V.”

Raspuns:

Conform art. 65 din Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii, cu modificarile si completarile ulterioare, “ Au dreptul la pensie de urmas copiii si sotul supravietuitor, daca persoana decedata era pensionar sau indeplinea conditiile pentru obtinerea unei pensii”.

Regula generala de stabilire a pensiei de urmas pentru sotul supravietuitor este acea prevazuta de art. 67, respectiv la varsta standard de pensionare si cu minim 10 ani de casatorie, la care se refera si intrebarea dvs.:
“(1) Sotul supravietuitor are dreptul la pensie de urmas pe tot timpul vietii, la implinirea varstei standard de pensionare, daca durata casatoriei a fost de cel putin 15 ani.
(2) In cazul in care durata casatoriei este mai mica de 15 ani, dar de cel putin 10 ani, cuantumul pensiei de urmas cuvenit sotului supravietuitor se diminueaza cu 0,5% pentru fiecare luna, respectiv 6,0% pentru fiecare an de casatorie in minus.”

Intrucat soacra dvs. nu indeplineste conditia de minim 10 ani de casatorie. nu poate beneficia de pensie de urmas.
Cu bine,
Specialist pensii.

Niciun comentariu: