Adresa noastra de e-mail este
desprepensii@gmail.com

1 iunie 2010

Pensie anticipata partiala - reducere copii respingere

Intrebare:

“Buna ziua.Ma numesc L.L. si as dori sa -mi spuneti daca beneficiez de reducerea de 2 ani la pensie (avind 5 copii) in cazul in care ma pensionez aniticipat partial.M-am nascut la data de 7.03.1955 si in oct.2010 voi avea 30 de ani de cotizare.Mantionez ca am studii superioare.Va multumesc anticipat si va doresc toate cele bune.”

Raspuns:

Avand in vedere faptul ca sunteti nascuta la data de 7 martie 1955, varsta standard de pensionare este de 60 de ani, iar stagiul complet de cotizare cerut de lege este de 30 de ani, conform prevederilor legale la aceasta data.


Conform prevederilor legale in vigoare, puteti solicita pensie anticipata partiala la implinirea varstei de 55 de ani (cu 5 ani inainte de implinirea varstei standard de pensionare), respectiv de la data de 7 martie 2010, cu conditia realizarii stagiului complet de cotizare de 30 de ani.

Conform art. 48 indice 2 din Legea nr. 19/2000, femeile care au realizat stagiul complet de cotizare si care au nascut cel putin 3 copii si i-au crescut pâna la vârsta de 10 ani beneficiaza de reducerea vârstei standard de pensionare dupa cum urmeaza:

a) cu un an - pentru 3 copii;
b) cu doi ani - pentru 4 sau mai multi copii.

Reducerea vârstei pentru copii nu poate fi cumulată cu o altă reducere prevăzută de prezenta lege sau de legile speciale. Vârsta de pensionare redusă nu poate fi mai mică de 55 de ani.

Prin urmare, nu se poate cumula reducerea pentru copii cu cea pentru pensie anticipata partiala.

Avand in vedere cele mai susmentionate, cea mai favorabila reducere pentru dvs. este cea pentru pensie anticipata partiala, urmana ca, dupa realizarea stagiului complet de cotizare de 30 de ani, sa solicitati pensie anticipata partiala, conform prevederilor legale in vigoare la aceasta data.

Cu bine,
Specialist pensii.

Niciun comentariu: