Adresa noastra de e-mail este
desprepensii@gmail.com

9 iunie 2010

Intrebari pensie pentru limita de varsta si pensie anticipata partiala

Intrebare:


“Am sa va adresez 2 intrebari:

1. La ce varsta se poate pensiona anticipat un barbat nascut in luna aprilie 1951 si care in luna iunie 2010 are 40 ani vechime in munca?
Daca o persoana mai are cel mult 5 ani pana la varsta standard de pensionare poate fi concediat?

2. Buna ziua, va rog sa ma ajutati cu urmatoarea intrebare.
Am 55 de ani (deci mai am destul pina la 65), Am lucrat neintrerupt intre oct 1980 si aprilie 1991. Am lucrat in Romania 10 ani si 7 luni. Am fost student la zi 5 ani. Am servit patria in armata 9 luni si 2 saptamani. Domiciliez in prezent in strainatate dar sunt cetatean roman.Incerc sa aflu de fapt, daca pot conta pe o pensie la implinirea varstei de 65 de ani sau nu. Multumesc anticipat!
As dori raspunsul si pe mail, dar le voi urmari si pe blog.
Multumesc, A.”

Raspuns:

1. Avand in vedere faptul ca domnul in cauza este nascut in luna aprilie 1951, varsta standard de pensionare este de 65 de ani si stagiul complet de cotizare de 35 de ani. Prin urmare, poate solicita pensie pentru limita de varsta incepand cu data aprilie 2016, conform prevederilor legale in vigoare la aceasta data.
De asemenea, poate solicita inscrierea la pensie anticipata partiala cu cel mult 5 ani inaintea implinirii varstei standard de pensionare, cu conditia realizarii stagiului complet de cotizare de 35 de ani.
La stabilirea stagiului de cotizare pentru acordarea pensiei anticipate parţiale nu se au în vedere stagiile asimilate (cum ar fi armata, facultatea sau perioada cat ati beneficiat de pensie de invaliditate).
Prin urmare, intrucat din cele specificate de dvs. a realizat stagiul de cotizare mentionat mai sus, se poate inscrie la pensie anticipata partiala incepand cu luna aprilie 2011, conform prevederile legale in vigoare la data intocmirii prezentului raspuns.
In privinta concedierii persoanei in cauza cu 5 ani inaintea pensionarii, mentionam ca dispozitiile legale nu prevad niciun impediment, acest lucru fiind lasat la latitudinea angajatorului.
2. Din analiza datelor prezentate de dvs., reiese ca aveti un stagiu de cotizare realizat de 16 ani, 5 luni si 15 zile, cumuland perioadele mentionate in mesajul dvs.
Prin urmare, indepliniti conditia stagiului minim de cotizare prevazut de lege de 15 ani si puteti solicita pensie pentru limita de varsta la implinirea varstei de 65 de ani.
Cu bine,
Specialist pensii.

Niciun comentariu: