Adresa noastra de e-mail este
desprepensii@gmail.com

12 iunie 2010

Informatii trecere limita de varsta sau anticipata partiala din pensie de invaliditate

Intrebare:

“Buna ziua,
As dori sa stiu amanunte despre data de la care voi putea sa intru in pensie definitiva sau eventualitatea unei pensionari anticipate, avand in vedere urmatoarele date:
-sunt nascuta la 17.02.1959
-am lucrat ca inginer in industria textila din 1.04.1983 pana la 1.03.2009
-din 1.03.2009 pana in prezent sunt pensionata pe caz de boala, gr. 3.
Nu reusesc sa ma angajez cu 4 ore nicaieri. Faptul acesta va influenta vechimea sau cuantumul pensiei, la momentul stabilirii acesteia?
Va multumesc.
Cu stima deosebita, M.R.”

Raspuns:

Avand in vedere faptul ca sunteti nascuta la data de 17 februarie 1959, varsta standard de pensionare este de 60 de ani, iar stagiul complet de cotizare cerut de lege este de 30 de ani, conform prevederilor legale in vigoare la aceasta data.

Prin urmare, puteti solicita trecerea din categoria pensionarilor de invaliditate in cea a pensionarilor pentru limita de varsta la implinirea varstei de 60 de ani.
La acea data, va fi luata in calcul si perioada cat ati beneficiat de pensie de invaliditate (respectiv cuantumul efectiv incasat). In situatia in care, in perioada cat beneficiati de pensie de invaliditate gradul 3, va angajati cu contract de munca cu timp partial de 4 ore, veniturile brute realizate pe perioada acestui contract se vor lua in calcul la stabilirea pensiei pentru limita de varsta.
De asemenea, precizam ca nu aveti dreptul la pensie anticipata partiala, intrucat nu ati realizat stagiul complet de cotizare de 30 de ani, iar legea nu prevede posibilitatea trecerii din categoria pensionarilor de invaliditate in cea a pensionarilor anticipati partiali.
Cu bine,
Specialist pensii.

7 comentarii:

constantin spunea...

buna seara,urmeaza sa trec de la pensie de invaliditate la pensia de limita de varsta si va rog sa ma ajutati sa inteleg modul cum pentru cei 4 ani de invaliditate mi se va calcula punctajul anual .in decizia pe care o am in prezent scrie 'STAGIUL POTENTIAL =0 ani.total punctaj 6o,4 ;sa presupunem ca pensia a fost de 9 mil lunar iar salariul mediu pe economie 13 mil(ipotetic constante ,in fiecare an din cei 4 de invaliditate..)vechimea necesara 35 ani sunt nascut in aug 1950.dar beneficiez de reducerea varstei de pensionare ca urmare a anilor lucrati in gr 2-a de munca...se imparte 9 la 13 si mai departe ??? ..facand acest exemplu de calcul voi intelege principiul calc.punctajului din perioada de boala. va multumesc mult CONSTANTIN.

Specialist Pensii spunea...

Da, in principiu ati inteles felul cum se face punctajul lunar al unui pensionar. In lege si in practica, pasii sunt urmatorii:
-se imparte 9 mil (salariul sau pensia de invaliditate incasata) la 13 milioane (salariul mediu brut lunar pe economie), rezultand punctajul lunii ianuarie, de ex.
-se aduna punctajele realizate pe toate lunile unui an si se imparte la 12 (care este o constanta, chiar daca acea persoana a lucrat mai putin de 12 luni), rezultand numarul total de puncte al unui an.
-se aduna numarul total de puncte pe toti anii, rezultand Total numar puncte realizate.
-se imparte numarul total de puncte realizate la stagiul complet de cotizare (35 de ani, in cazul dvs.), rezultand punctajul mediu anual al asiguratului, care se inmulteste cu valoarea punctului de pensie.

Anonim spunea...

am citit ca toate dosarele pensionarilor pe caz de boala vor fi reevaluate (sau persoanele pensionate )...intr-un interval de un an. mai mult intr-un articol se spunea ca deja 321 de pensionari de invaliditate au fost chemati la reevaluare !! la ce refera aceste verificari,reevaluari si cum se fac ,de catre cine si unde anume..?? cei care sunt deja nerevizuibili cf LEGII 19/2000 mai sunt reevaluati ..?va multumesc ANDREI.

Specialist Pensii spunea...

@Andrei
Conform art. 6 din Legea nr. 119/2010, "(1) in termen de 30 de zile de la data intrarii in vigoare a prezentei legi, prin ordin al ministrului muncii, familiei si protectiei sociale se aproba procedura de incadrare in grade de invaliditate, in vederea inscrierii la pensie de invaliditate.
(2) Intr-un interval de un an de la data intrarii in vigoare a procedurii prevazute la alin. (1), Casa Nationala de Pensii si Alte Drepturi de Asigurari Sociale, prin Institutul National de Expertiza Medicala si Recuperare a Capacitatii de Munca, organizeaza verificarea incadrarii in grad de invaliditate a pensionarilor de invaliditate aflati in evidenta la acea data.
(3) Daca in urma verificarii incadrarii in grad de invaliditate realizate potrivit alin. (2) rezulta ca dreptul la pensia de invaliditate a fost acordat prin savarsirea unor infractiuni, atat beneficiarul pensiei de invaliditate, cat si persoanele care au participat, in orice mod, la savarsirea unei infractiuni ce a avut ca rezultat incadrarea in grad de invaliditate raspund, in conditiile legii.
(4) Beneficiarul pensiei de invaliditate obtinute prin savarsirea unor infractiuni va putea fi obligat sa restituie integral sumele astfel incasate, in conditiile legii."
Prin urmare, conform acestui act normativ, vor fi verificati in termen de un an toti pensionarii de invaliditate, indiferent daca sunt sau nu nerevizuibili, verificare care se face de catre Comisiile Judetene de Expertiza Medicala, fara exceptii.

Anonim spunea...

Buna seara,vreau o informatie:Sant pensionar pe caz de boala{operat pe cord deschis} Varsta la data invaliditati:48ani,7luni,0zile iar varsta standard este este de 65ani,0zile.Stagiul complet de cotizar{Leg19/2000}35anisi0 luni.Total stagiu cotizat 30ani 2luni si 10zile. Diferenta de 4ani 3luni si 0zile vreau s-a o platesc pentru a face stagiul complet de 35ani.Care sunt pasi ,ce acte trebuiesc si unde trebuie s-a m-a adresez.Va multumesc!

Vasile Chiciudean spunea...

Va salut cu respect, ma numesc Vasile Chiciudean,sunt pensionar din 2008 si asi dori sa stiu cum se impart anii lucrati in grupa a II-a. Mai exact am lucrat 25 de ani in grupa a II-a, iar vechime in munca am 32 de ani,in decizie mi-au impartit cei 32 de ani la 35,iar din cate stiu eu ar fi trebuit sa-i imparta la 25 de ani. Cu multumiri

Leuca Traian spunea...

Buna ziua!In luna decembrie 2011 indeplinesc conditiile de trecere din pensia de invaliditate la pensia de limita de varsta.In luna martie 2012,trebuie sa merg la comisia medicala.Daca nu mai indeplinesc conditiile de invalidutate sau nu ma mai prezint la comisie (avand in vedere ca din decembrie 2011 am indeplinit conditiile de limita de varsta)mi se sisteaza drepturile de pensie avuta la acea data? Daca se sisteaza o sa primesc din urma drepturile atunci cand iese decizia?Sunt din Ploiesti si aici deciziile de calcul s-au intarziat cca 11 luni. Multumesc!