Adresa noastra de e-mail este
desprepensii@gmail.com

17 iunie 2010

Informatii inscriere pensie limita de varsta si anticipata partiala

Intrebare:

“Tatal meu este nascut pe 07.05.1954, lucreaza din 15.12.1971. desi si-a schimbat locul de munca n-are nici o pauza intre perioada 1971-2010, decat cei doi ani in armata 1974-1976. a primit spor de vechime si de fidelitate numai in perioada 1991-1995. are vechime in munca de 39 de ani si 24 de ani strungar.Am dori sa stim de cand poate sa depuna actele pentru cerere si normal si anticipata?daca beneficiaza de vreo categorie ca strungar?care este diferenta dintre cerere anticipata si cerere anticipata partiala? multumesc mult ”

Raspuns:

Avand in vedere faptul ca tatal dvs. este nascut in data de 7 mai 1954, varsta standard de pensionare este de 65 de ani si stagiul complet de cotizare de 35 de ani. Prin urmare, poate solicita pensie pentru limita de varsta incepand cu data de 7 mai 2019, conform prevederilor legale in vigoare la aceasta data.

Conform prevederilor legale in vigoare, poate solicita inscrierea la pensie anticipata partiala cu cel mult 5 ani inaintea implinirii varstei standard de pensionare, cu conditia realizarii stagiului complet de cotizare de 35 de ani.
La stabilirea stagiului de cotizare pentru acordarea pensiei anticipate parţiale nu se au în vedere stagiile asimilate (cum ar fi armata, facultatea sau perioada cat a beneficiat de pensie de invaliditate).
Prin urmare, intrucat din cele specificate de dvs. a realizat stagiul de cotizare mentionat mai sus, se va putea inscrie la pensie anticipata partiala de la implinirea varstei de 60 de ani, respectiv de la data de 7 mai 2014.
Cu privire la acordarea grupei de munca pentru meseria de strungar, precizam ca, in vederea luarii in calcul a grupei superioare de munca, un asigurat sau pensionar trebuie sa prezente casei teritoriale de pensii unde se afla dosarul de pensie, o adeverinţă eliberată de unitatea la care a lucrat, care să ateste că a desfăşurat activitatea în grupă superioară de muncă cu respectarea prevederilor legale in vigoare.
Astfel, actul normativ care atesta modelul de adeverinţă, precum şi informaţii privind modul de eliberare a acestora, este Ordinul ministrului muncii, familiei şi egalităţii de şanse nr. 590/2008, publicat în Monitorul Oficial nr. 665/24.09.2008.
Mentionam, de asemenea, ca nu poate beneficia de pensie anticipata, pensie la care este necesara depasirea stagiului complet de cotizare cu cel putin 10 ani, respectiv un stagiu total de 45 de ani, in cazul tatalui dvs.

Cu bine,
Specialist pensii.

Niciun comentariu: