Adresa noastra de e-mail este
desprepensii@gmail.com

13 iunie 2010

Informatii inscriere pensie limita de varsta si anticipata partiala

Intrebare:

“Buna ziua,
Ma numesc S.M. si am o serie de intrebari cum ar fi: sint nascuta in 09/11/1954 (55 ani si 6 luni), cu o vechime in cimpul muncii de 31 ani si 10 luni,din care 5 ani si 8 luni in grupa I de munca si 4 ani si 9 luni in grupa aII-a de munca.
Cind pot iesi la pensie la limita de virsta si/sau la pensie anticipata?
Daca da, va rog sa imi comunicati si mie un raspuns in acest sens.
Va multumesc mult!”

Raspuns:
Avand in vedere faptul ca sunteti nascuta la data de 9 noiembrie 1954, varsta standard de pensionare este de 59 de ani si 11 luni, iar stagiul complet de cotizare cerut de lege este de 29 de ani si 10 luni, conform prevederilor legale in vigoare la aceasta data.
In conformitate cu dispozitiile art.42 alin.(1) din Legea nr.19/2000, asiguratii care au realizat stagiul complet de cotizare si care si-au desfasurat activitatea total sau partial in conditii deosebite de munca au dreptul la pensie pentru limita de varsta, cu reducerea varstelor standard de pensionare conform tabelului nr.1 din lege.
Prin urmare, intrucat ati realizat stagiul complet de cotizare si ati desfasurat activitate in conditii deosebite de munca (grupa I si II munca) o perioada totala de 10 ani si 5 luni conform celor specificate de dvs., puteti solicita inscrierea la pensie pentru limita de varsta cu reducerea varstei de pensionare, cu 2 ani inaintea implinirii varstei standard de pensionare, respectiv de la implinirea varstei de 57 de ani si 11 luni, de la data de 9 octombrie 2012.
Potrivit prevederilor legale, pentru ca ati realizat stagiul complet de cotizare de 30 de ani, conform datelor precizate de dvs., puteti solicita inscrierea la pensie anticipata partiala cu cel mult 5 ani inaintea implinirii varstei standard de pensionare, respectiv de la implinirea varstei de 54 de ani si 11 luni (9 octombrie 2009). Prin urmare, la aceasta data, puteti solicita pensie anticipata partiala.
Cu bine,
Specialist pensii.

Niciun comentariu: