Adresa noastra de e-mail este
desprepensii@gmail.com

6 iunie 2010

Informatii inscriere limita de varsta-grupa I si II de munca

Intrebare:

“Sunt nascut in aprile 1956. Lucrez din luna noiembrie 1978 pana in prezent (mai 2010), respectiv am un stagiu de vechime in munca de 31 de ani si 6luni. Am efectuat stagiul militar 16 luni. Am lucrat 18 ani in grupa I si 4 ani in grupa a II. Cand pot indelpini conditii le pensionare pentru limita de varsta. Va multumesc. ”

Raspuns:
Conform dispozitiilor art. 44 indice 1 din Normele de aplicare a Legii nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii, aprobate prin Ordinul MMSS nr. 340/2001, “persoanele care au desfăşurat activităţi încadrate în grupa I şi II de munca în baza legislaţiei anterioare beneficiază de reducerea vârstei standard de pensionare astfel:
a) fie se cumulează perioadele lucrate în grupa I şi II de munca şi se face reducerea vârstei conform tabelului nr. 1 de la art. 42 din lege, corespunzătoare locurilor de munca în condiţii deosebite;
b) fie se face reducerea vârstei pe fiecare grupa de munca (pentru grupa II de munca din tabelul nr. 1 de la art. 42 din lege şi pentru grupa I de munca din tabelul nr. 4 de la art. 167^1 din lege) şi se alege reducerea cea mai avantajoasă.
Reducerea conform tabelului nr. 4 de la art. 167^1 din lege pentru grupa I de munca nu se cumulează cu reducerea conform tabelului nr. 1 de la art. 42 din lege pentru grupa II de munca”.

In cazul concret trimis de dvs., va precizam urmatoarele, avand in vedere prevederile legale de mai sus:
a. Cumuland perioadele lucrate in grupa I si grupa II de munca, rezulta un total stagiu realizat in grupe superioare de munca de 22 ani (18 ani, in grupa I de munca si 4 ani, in grupa II de munca), reprezentand o reducere a varstei standard de pensionare conform tabelului nr. 1 din lege de 5 ani, respectiv pana la varsta de 60 de ani (aprilie 2016).
b. Aplicand pct. b, mentionat mai sus,conditiile de inscriere la pensie pentru limita de varsta sunt mai favorabile, astfel:
-pentru o perioada de 18 ani lucrata in grupa I, varsta standard de pensionare prevazuta in anexa nr. 3 se reduce cu 10 ani si 10 luni, prin urmare, la aceasta data, aveti dreptul deschis la pensie pentru limita de varsta conform acestui articol.
Avand in vedere cele de mai sus, rezulta ca reducerea mai favorabila este cea prevazuta de pct. b, respectiv data inscrierii la pensie va fi data depunerii dosarului la casa teritoriala de pensii de care apartineti.
Precizam, de asmenea, ca prevederile art. 167 indice 1 care reglementeaza reducerea varstei standard de pensionare pentru grupa I de munca sunt valabile pana la data de 1 aprilie 2011.
Cu bine,
Specialist pensii.

Un comentariu:

Anonim spunea...

buna ziua sunt nascut la 31 oct 1956
lucrez din 1974 luna aug pana in anul 2001 am gr2 de munca scadem stagiul militar,din 2001 pana in 2006 gr speciala lucrez si la ora actuala dar din 2006 fara grupa in mentionez ca lucrez din 1974 si pana azi in acelasi loc de munca va rog raspuns multumesc