Adresa noastra de e-mail este
desprepensii@gmail.com

24 februarie 2010

Trecere pensie limita de varsta din pensie anticipata partiala

Intrebare:

„buna ziua,
va rog sa ma ajutati cu urmatoarea problema. sotul meu are pensie anticipata = punctaj 1.80474.
trebuie sa fac cerere pt. recalculare pensie la limita de varsta; as dori sa stiu care ar putea fi valoarea
punctajului dupa recalculare tinand cont de urmatoarele:

- 1 an - 3 luni - 26 zile (stagiu militar)
- 9 ani - 2 luni - 26 zile. (stagiu realizat peste stagiul obligatoriu)

va multumesc anticipat C.V.”

Raspuns:

În conformitate cu prevederile art. 52 din Legea nr. 19/2000, modificată şi completată prin Legea nr. 250/2007, “la data indeplinirii conditiilor pentru a beneficia de pensie pentru limita de varsta, in conformitate cu prevederile art. 42, pensia anticipata partiala devine pensie pentru limita de varsta si se recalculeaza prin eliminarea diminuarii prevazute la art. 50 alin. (2) si prin adaugarea perioadelor asimilate si a eventualelor stagii de cotizare realizate in perioada de anticipare, trecerea la pensia pentru limita de varsta facandu-se la cerere”.

Astfel, perioada stagiului militar satisfăcut de soţul dvs. constituie stagiu de cotizare care va fi luat in calcul la stabilirea pensiei pentru limita de varsta conform articolului mai susmentionat.
De asemenea, la stabilirea pensiei pentru limită de vârstă va fi ridicat şi procentul de diminuare, care a fost stabilit iniţial la pensia anticipată parţială.
În afara de acestea, modificări ale punctajului mediu anual nu vor exista, însă vă precizăm că stabilirea şi calculul punctajului mediu anual al fiecărui pensionar sunt de atributul exclusiv al caselor teritoriale de pensii si noi nu va putem preciza valoarea acestuia, nici măcar prin aproximare.

Cu bine,
Specialist pensii

Niciun comentariu: