Adresa noastra de e-mail este
desprepensii@gmail.com

21 februarie 2010

Reducerea varstei de pensionare - grupa I de munca

Intrebare:

“Buna ziua,
Va rog, daca se poate, sa imi raspundeti la urmatoarea intrebare:
sunt barbat, am 60 de ani si 4 luni din care 40 ani si 7 luni de cotizare, din care 18 ani si 3 luni la grupa 1 de munca. Va rog sa imi spuneti cand am dreptul sa ies la pensie fara penalizari.
Va multumesc,
Cu stima, M.P.”

Raspuns:

Reducerea pentru grupa I de munca se face conform art. 167 indice 1 din Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii, cu modificarile si completarile ulterioare, din varstele prevazute in anexa nr. 3 din acelasi act normativ.

Astfel, pentru o perioada de 18 ani si 3 luni lucrata in grupa I de munca, varsta standard de pensionare prevazuta in anexa nr. 3 (respectiv 63 ani si 9 luni, la aceasta data) se reduce cu 10 ani si 10 luni, prin urmare, in cazul prezentat de dvs., la aceasta data aveti dreptul deschis la pensie pentru limita de varsta, avand mai mult decat 52 de ani si 11 luni.

Prin urmare, la aceasta data puteti depune dosarul de pensie de limita de varsta cu reducerea varstei standard de pensionare pentru grupa I de munca, cuantumul drepturilor de pensie fiind fara nicio penalizare. De asemenea, va precizam ca reducerea pentru grupa I de munca este valabila pana la data de 1 aprilie 2011.
Cu bine,
Specialist pensii.

Un comentariu:

Unknown spunea...

Buna ziua!Sunt nascut in februarie 1959.Am o vechime totala de 33 ani si 6 luni din care 23 de ani grupa I.Imi puteti spune si mie cand pot iesi la pensie.