Adresa noastra de e-mail este
desprepensii@gmail.com

3 februarie 2010

Pensie pentru limita de varsta - nu are stagiul minim

Intrebare:

“Ma numesc AV. Nascut in Buc la 20 Martie 1947.
Am terminat Politehnica in (5 ani) in 1970 (admis in 1965) si am lucrat in Romania din 1970 pina in 1974 (aprox 4 ani) cind am emigrat.
Din 1975 traiesc in Canada. De curind m-am pensionat (in Canada).
Am citit recent ca Romania si Canada au semnat un acord in privinta asistentei sociale (pensiilor).
In acest context, va rog sa imi spuneti daca ma calific pentru orice fel de pensie pentru anii din Romania. Multumesc.”

Raspuns:
Avand in vedere data nasterii dvs., respectiv 20 martie 1947, varsta standard de pensionare este de 64 de ani, iar stagiul minim de cotizare cerut de lege este de 13 de ani.
Prin urmare, intrucat nu ati realizat stagiul minim de cotizare de 13 ani (neavand decat un stagiu de aproximativ 9 ani), nu puteti beneficia de pensie din sistemul public din Romania.
De asemenea, va precizam ca pana la aceasta data nu a aparut in Monitorul Oficial niciun act normativ care sa ateste semnarea acordului in privinta asistentei sociale intre Romania si Canada, prin urmare nu va putem oferi nicio informatie in acest sens.
Cu bine,
Specialist pensii.

2 comentarii:

Anonim spunea...

Informatia corecta o gasiti aici:

http://www.servicecanada.gc.ca/eng/isp/pub/ibfa/romania-i.shtml

In privinta cazului dumnevoastra s-ar putea sa aveti dreptul la pensie din RO daca aveti 5 ani de facultate, un an de armata plus 4 ani de munca. (facultatea si armata se considera ca vechime in munca). Va trebuie 10 ani nu 13.

Va trebuii sa mergeti in RO sa va inregistrati cartea de munca, adeverinta de la facultate dusa la fortele de minca. Din pacate nu am mai multe detalii dar puteti incepe cu ce v-am scris aici.

Specialist Pensii spunea...

Din pacate, domnul Anonim, nu va faceti decat reclama. "S-ar putea sa aveti dreptul" nu este o afirmatie care sa va dovedeasca cunoasterea legislatiei.
In functie de data nasterii respectivei persoane, sunt necesari 13 ani de stagiu de cotizare.
Ne mentinem afirmatiile din raspuns, acestea sunt datele si prevederile legale de la aceasta data.