Adresa noastra de e-mail este
desprepensii@gmail.com

1 februarie 2010

Scutire impozit pe pensii - persoane cu handicap

Intrebare:

„Buna seara,
Sunt pensionar din 1999,in baza legii 57/92 si vreau sa stiu de ce nu se aplica scutirea de impozit la pensie,avand in vedere faptul ca in perioada cand am lucrat, am beneficiat de scutire de impozit pe salariu,fiind persoana cu handicap gradul 2,permanent.
Va multumesc!”

Raspuns:

Prin Legea nr. 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, în forma în vigoare până la data de 26.11.2009, persoanele cu handicap nu beneficiază de scutire de impozit pe veniturile din pensii, ci doar din salarii şi indemnizaţiile de natură salarială, prin urmare nu exista temei legal pentru scutirea de impozit pe pensii.

Potrivit prevederilor Legii nr. 360/2009, respectiv art. 26 lit. a), persoanele cu handicap grav sau accentuat beneficiază de scutire de impozit pe veniturile din salarii, indemnizaţii de natură salarială şi pensii, prevederi care se aplică de la data de 27.11.2009.
Pe de altă parte, prin O.U.G. nr. 109/2009 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, se abrogă prevederile art. 26 lit. a) din Legea nr. 448/2006, care intră în vigoare de la 1 ianuarie 2010.
Prin urmare, scutirea de impozit pe veniturile din pensii ale persoanelor cu handicap grav sau accentuat se face numai pe luna decembrie 2009.
Pentru a beneficia de această scutire, trebuie să vă adresaţi cu o cerere la casa teritorială de pensii de care aparţineţi-Serviciul Plăţi Prestaţii, cerere însoţită de o copie de pe certificatul de încadrare în grad de handicap.

Cu bine,
Specialist pensii.

5 comentarii:

Anonim spunea...

buna seara as vrea sa stiu daca baietelul meu in varsta de 17 ani cu handicap grav poate beneficia in acelasi timp si de pensie de urmas de pe urma tatalui decedat in noiembrie 2009 si de pensie de handicap...multumesc

Anonim spunea...

TELEGRAFUL DE PRAHOVA A ANUNTAT IN 9-10FEBRUARIE2010 CA LA CAMERA DEPUTATILOR SA ADOPTAT INITIAIVA DEPUTATULUI MIHAI CRISTIAN APOSTOLACHE DE MODIFICARE A CODULUI FISCAL IN SENSUL SCUTIRII PENSIONARILOR CU HANDICAP GRAV,ACCENTUAT DE PLATA IMPOZITULUI PE PENSIE,ASTEPTAM PUBLICAREA IN MONITORUL OFICIAL

Specialist Pensii spunea...

@Anonim 2
Asteptam si noi publicarea in Monitorul Oficial si vom semnala actul normativ dupa aceasta.

Specialist Pensii spunea...

@Anonim1
Conform art. 66 din Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii, cu modificarile si completarile ulterioare, “copiii au dreptul la pensie de urmaş:
a) până la vârsta de 16 ani;
b) dacă îşi continuă studiile într-o formă de învăţământ organizată potrivit legii, până la terminarea acestora, fără a depăşi vârsta de 26 de ani;
c) pe toată durata invalidităţii de orice grad, dacă aceasta s-a ivit în perioada în care se aflau în una dintre situaţiile prevăzute la lit. a) sau b).”
In situatia in care este invalid de orice grad, un urmas ar putea sa se incadreze in prevederile lit. c) din articolul mai susmentionat.
Pentru aceasta, trebuie sa va adresati medicului expert al asigurarilor sociale, care va hotari asupra incadrarii sau neincadrarii intr-un grad de invaliditate, avand in vedere si actele prezentate pentru conditia de handicap grav.
In cazul incadrarii in grad de invaliditate, iar acest grad s-a ivit anterior implinirii varstei de 16 ani sau in perioada in care urmati cursurile unei forme de invatamant, fapt dovedit printr-o adeverinta de la unitatea de invatamant unde erati elev/student si prin decizia asupra capacitatii de munca, emisa de medicul expert, veti putea primi pensie de urmas dupa tatal decedat.

Popescu spunea...

Buna ziua,
Am o prietena al carui sot este pensionat cu grupa II de handicap accentuat din septembrie 2011. I s-a retinut lunar impozit incepand de atunci. Intrebarea este mai poate sa-si recupereze retroactiv impozitul oprit ilegal? Cum, cand si in baza caror acte normative sau legi?
La casa respectiva de pensii nu i se da nici un raspuns desi a incercat sa depuna cerere in acest spop.