Adresa noastra de e-mail este
desprepensii@gmail.com

27 februarie 2010

Informatii pensie de urmas

Intrebare:

“Stimati Domni/Doamne,
Sunt vaduva prin moartea sotului meu in August 2008.
Raposatul a fost de meserie "Dr. Inginer in Chimie" si a lucrat la "Combinatul Chimic Navodari" si la "F-bca. de Penicilina " din Iasi. Suma totala a anilor de munca inclusiv ani de facultate este de cca. 21 ani. Cat a fost in viata sotul meu nu a facut nici o forma pentru a primi pensie, noi locuind in ultimi 30 ani in Canada.
Exista cunva vreo posibilitate ca eu facand astazio toate formele pentru el, sa primesc o pensie de urmasi?
Cu deosebita stima, R.”

Raspuns:

Conform art. 65 din Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii, cu modificarile si completarile ulterioare, “ Au dreptul la pensie de urmas copiii si sotul supravietuitor, daca persoana decedata era pensionar sau indeplinea conditiile pentru obtinerea unei pensii”.
Regula generala de stabilire a pensiei de urmas pentru sotul supravietuitor este acea prevazuta de art. 67, respectiv la varsta standard de pensionare, la care se refera si intrebarea dvs.:
“(1) Sotul supravietuitor are dreptul la pensie de urmas pe tot timpul vietii, la implinirea varstei standard de pensionare, daca durata casatoriei a fost de cel putin 15 ani.
(2) In cazul in care durata casatoriei este mai mica de 15 ani, dar de cel putin 10 ani, cuantumul pensiei de urmas cuvenit sotului supravietuitor se diminueaza cu 0,5% pentru fiecare luna, respectiv 6,0% pentru fiecare an de casatorie in minus.”
Varsta standard de pensionare pentru femei prevazuta de Legea nr. 19/2000 este de 60 de ani.
In situatia in care indepliniti conditiile de mai sus, puteti solicita pensie de urmas la casa teritoriala de pensii competenta.
Cu bine,
Specialist pensii.

Un comentariu:

Anonim spunea...

buna ziua as avea si eu o intrebare,pensie de urmas anticipata se poate face?