Adresa noastra de e-mail este
desprepensii@gmail.com

26 februarie 2010

Informatii inscriere pensie - persoana cu handicap

Intrebare:

„Sunt nascut in 10.02.1952, am 42 de ani lucrati fara grupa, am handicap de grad 2 accentuat(psoriazis de la varsta de 25 ani). La ce varsta ma pot pensiona???? M.V. Zalau”

Raspuns:

Conform art. 47 alin. (1) din Legea nr. 19/2000, modificata si completata, “persoanele asigurate care au realizat un stagiu de cotizare în condiţii de handicap preexistent calităţii de asigurat, în funcţie de gradul handicapului, beneficiază de reducerea stagiilor de cotizare şi a vârstelor standard de pensionare prevăzute de anexa nr. 3, astfel :

a) cu 15 ani, reducerea vârstei standard de pensionare dacă au realizat cel puţin o treime din stagiul complet de cotizare, pentru cei cu handicap grav ;
b) cu 10 ani, reducerea vârstei standard de pensionare dacă au realizat cel puţin două treimi din stagiul complet de cotizare, pentru cei cu handicap accentuat ;
c) cu 10 ani, reducerea vârstei standard de pensionare dacă au realizat stagiul complet de cotizare, pentru cei cu handicap mediu. “

Prin urmare, in situatia in care vechimea in munca este in totalitate realizata in conditii de handicap preexistent, deci dupa data ivirii handicapului, astfel cum este aceasta atestata in certificatul de incadrare in grad de handicap, persoana in cauza beneficiaza de reducerea varstei standard de pensionare potrivit prevederilor legale de mai sus.

Astfel, avand in vedere data nasterii dvs., respectiv 10 februarie 1952, varsta standard de pensionare este de 65 de ani, conform prevederilor Legii nr. 19/2000.

Daca insa la data ivirii handicapului, respectiv 25 de ani, ati avut deja perioade de asigurat, handicapul nu este preexistent calitatii de asigurat (pentru a fi indeplinita aceasta conditie, trebuia ca data ivirii handicapului sa fie anterioara datei angajarii initiale), atunci nu puteti beneficia de prevederile acestui articol.
Potrivit prevederilor legale in vigoare la aceasta data si analizand datele de vechime pe care le-ati prezentat, pentru ca ati realizat stagiul complet de cotizare de 35 de ani, puteti solicita inscrierea la pensie anticipata cu cel mult 5 ani inaintea implinirii varstei standard de pensionare, respectiv la implinirea varstei de 60 de ani (10 februarie 2012).


Cu bine,
Specialist pensii.

Niciun comentariu: