Adresa noastra de e-mail este
desprepensii@gmail.com

11 februarie 2010

Informatii inscriere pensie anticipata partiala

Intrebare:

“Buna ziua,
tatal meu este nascut la data de 08.12.1950 si are o vechime in munca de 32 ani si 4 luni + 1 an stagiu militar, din care 18 ani in grupa a IIa de munca.
Va rog sa imi comunicati la ce varsta poate beneficia de pensie anticipata?
Multumesc anticipat”

Raspuns:

Avand in vedere faptul ca este nascut nascut la data de 8 decembrie 1950, varsta standard de pensionare este de 65 de ani, iar stagiul complet de cotizare cerut de lege este de 35 de ani.
In conformitate cu dispozitiile art.42 alin.(1) din Legea nr.19/2000, asiguratii care au realizat stagiul complet de cotizare si care si-au desfasurat activitatea total sau partial in conditii deosebite de munca au dreptul la pensie pentru limita de varsta, cu reducerea varstelor standard de pensionare conform tabelului nr.1 din lege.
Prin urmare, intrucat a realizat stagiul complet de cotizare (incluzand si sporul de grupa II de munca, conform legislatiei anterioare) si a desfasurat activitate in conditii deosebite de munca (grupa a II-a de munca) o perioada de 18 ani, conform celor specificate de dvs., poate solicita inscrierea la pensie pentru limita de varsta cu reducerea varstei de pensionare, cu 4 ani inaintea implinirii varstei standard de pensionare, respectiv de la implinirea varstei de 61 de ani, de la data de 8 decembrie 2011.
Potrivit prevederilor legale, pentru ca a realizat stagiul complet de cotizare de 35 de ani (fara perioadele asimilate, respective perioada de armata), poate solicita inscrierea la pensie anticipata partiala cu cel mult 5 ani inaintea implinirii varstei standard de pensionare, respectiv de la implinirea varstei de 60 de ani (8 decembrie 2010).
Cu bine,
Specialist pensii.

Niciun comentariu: