Adresa noastra de e-mail este
desprepensii@gmail.com

20 februarie 2010

Informatii inscriere limita de varsta-grupa I si II de munca

Intrebare:

“Buna ziua,
Ma numesc Z.G., nascut in 3.12.1956. Lucrez ca impiegat de miscare la CFR din octombrie 1982. Pana la 1.4.2001 am fost in categoria I.
1. Aceasta functie este considerata in grupa speciala dupa aceasta data?
2. Doresc sa-mi calculati cand pot sa ies la pensie avand urmatoarele date:
- grupa a II-a de munca - 6 ani si 7 luni
- grupa I de munca - 17 ani, 4 luni si 20 de zile (pana la 1.4.2001)
- stagiu militar - un an si 3 luni
- un an si 4 luni am lucrat, dar nu stiu daca se incadreaza intr-o anumita grupa
- dupa 1.4.2001 pana in prezent - grupa speciala (in functie de raspunsul de la intrebarea 1)
Vechime totala de la 26.08.1974.
Va multumesc”

Raspuns:
1. Noi nu putem preciza incadrarea in grupa superioara de munca, nici procentul de incadrare si nici actul normativ de incadrare in grupa superioara de munca, ci numai unitatea la care ati fost angajat, daca a respectat metodologia de incadrare in conditii speciale/deosebite de munca, in functie de activitatea specifica pe care ati desfasurat-o.
De aceea, va rugam sa va adresati CFR pentru a va specifica exact conditiile in care ati lucrat. Mentionam ca, in functie de conditiile de munca, normale, deosebite sau speciale de munca, s-au depus si declaratiile nominale la casa teritoriala de pensii.

2. Conform dispozitiilor art. 44 indice 1 din Normele de aplicare a Legii nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii, aprobate prin Ordinul MMSS nr. 340/2001, “persoanele care au desfăşurat activităţi încadrate în grupa I şi II de munca în baza legislaţiei anterioare beneficiază de reducerea vârstei standard de pensionare astfel:

a) fie se cumulează perioadele lucrate în grupa I şi II de munca şi se face reducerea vârstei conform tabelului nr. 1 de la art. 42 din lege, corespunzătoare locurilor de munca în condiţii deosebite;
b) fie se face reducerea vârstei pe fiecare grupa de munca (pentru grupa II de munca din tabelul nr. 1 de la art. 42 din lege şi pentru grupa I de munca din tabelul nr. 4 de la art. 167^1 din lege) şi se alege reducerea cea mai avantajoasă.
Reducerea conform tabelului nr. 4 de la art. 167^1 din lege pentru grupa I de munca nu se cumulează cu reducerea conform tabelului nr. 1 de la art. 42 din lege pentru grupa II de munca”.

In cazul concret trimis de dvs., va precizam urmatoarele, avand in vedere prevederile legale de mai sus:
a. Cumuland perioadele lucrate in grupa I si a II-a de munca, rezulta un total stagiu realizat in grupe superioare de munca de aproximativ 23 de ani si 11 luni, reprezentand o reducere a varstei standard de pensionare conform tabelului nr. 1 din lege de 5 ani, respectiv pana la varsta de 60 de ani (3 decembrie 2016).
b. Aplicand pct. b, mentionat mai sus, conditiile de inscriere la pensie pentru limita de varsta sunt mai putin favorabile, astfel:
-pentru o perioada de 17 ani, 4 luni si 20 zile lucrata in grupa I, varsta standard de pensionare prevazuta in anexa nr. 3 se reduce cu 9 ani si 7 luni, , dar, intrucat prevederile art. 167 indice 1 din Legea nr. 19/2000, care prevede reducerea varstelor de pensionare pentru grupa I de munca, sunt in vigoare pana la data de 01.04.2011, varsta dvs. nu va confera dreptul de a beneficia de pensie pentru limita de varsta conform articolului mai sus mentionat.

Prin urmare, cea mai favorabila solutie in cazul dvs. este ceva prevazuta la pct. a si puteti depune dosarul de pensie pentru limita de varsta la implinirea varstei de 60 de ani.
De asemenea, precizam ca mentiunile de mai sus sunt facute fara sa se tina seama de perioada lucrata dupa 1 aprilie 2001, in cazul careia nu stim in ce conditii de munca s-a incadrat activitatea desfasurata de dvs.
Cu bine,
Specialist pensii.

Niciun comentariu: