Adresa noastra de e-mail este
desprepensii@gmail.com

12 februarie 2010

Informatii inscriere limita de varsta sau anticipata-grupa II de munca

Intrebare:

“Buna ziua!
Tatal meu este nascut la data de 21.02.1954, a lucrat si inca lucreaza in industria chimica, are 28 de ani de munca de grupa a II-a si 43 de ani de munca in total cu tot cu grupa. Va rog sa imi spuneti daca ar putea iesi la pensie anticipat si daca da, la ce data.
Va multumesc!”

Raspuns:

Avand in vedere faptul ca tatal dvs. este nascut la data de 21 februarie 1954, varsta standard de pensionare este de 65 de ani, iar stagiul complet de cotizare cerut de lege este de 35 de ani.

In conformitate cu dispozitiile art.42 alin.(1) din Legea nr.19/2000, asiguratii care au realizat stagiul complet de cotizare si care si-au desfasurat activitatea total sau partial in conditii deosebite de munca au dreptul la pensie pentru limita de varsta, cu reducerea varstelor standard de pensionare conform tabelului nr.1 din lege.
Prin urmare, intrucat a realizat stagiul complet de cotizare cerut de lege de 35 de ani si a desfasurat activitate in conditii deosebite de munca-grupa a II-a de munca o perioada de 28 ani, conform celor specificate de dvs., poate solicita inscrierea la pensie pentru limita de varsta cu reducerea varstei de pensionare, cu 6 ani si 6 luni inaintea implinirii varstei standard de pensionare, respectiv la implinirea varstei de 58 de ani si 6 luni-21 august 2012.
Mentionam ca, potrivit prevederilor legale, pensia anticipata sau pensia anticipata partiala se acorda cu 5 ani inaintea implinirii varstelor standard de pensionare, respectiv de la varsta de 60 de ani in cazul tatalui dvs., prin urmare, pensia pentru limita de varsta stabilita in conditiile mentionate mai sus este mai favorabila.
Cu bine,
Specialist pensii.

2 comentarii:

ioana spunea...

Buna ziun as dori sa sti cand iese mama mea la pensia de drept momentan este iesita la limita de varsta nasuta pe7 feb1952 are 33 ani vechime si grupa a 2 de munca

Specialist Pensii spunea...

Pensia de drept este pensia pentru limita de varsta, prin urmare daca este deja iesita la pensie de limita de varsta aceasta este pensia definitiva.
Mentionam ca varsta standard de pensionare in cazul mamei dvs. este 59 de ani.
Cu bine,