Adresa noastra de e-mail este
desprepensii@gmail.com

21 februarie 2010

Informatie inscriere pensie anticipata partiala

Intrebare:

“Ma numesc C.D. , in luna august 2010 implinesc 51 ani , am 31 ani vechime din care 21 ani la grupa i (pana in 2000) de munca si restul in conditii normale pana pe data de 5 martie anul acesta cand voi fi disponibilizat .
As vrea sa stiu daca ma incadrez sa intru la pensie anticipat si daca nu cati ani mi-ar mai trebui pana sa ies la pensie anticipat.
Pana la urma nu prea inteleg la ce varsta pot iesi anticipat la pensie.
Va multumesc!”

Raspuns:

Reducerea pentru grupa I de munca se face conform art. 167 indice 1 din Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii, cu modificarile si completarile ulterioare, din varstele prevazute in anexa nr. 3 din acelasi act normativ, reducere valabila conform prevederilor legale pana la data de 1 aprilie 2011.
Astfel, pentru o perioada de 21 ani lucrata in grupa I de munca, varsta standard de pensionare prevazuta in anexa nr. 3 se reduce cu 12 ani, dar, intrucat prevederile acestui articol sunt in vigoare pana la data de 01.04.2011, varsta dvs. nu va confera dreptul de a beneficia de pensie pentru limita de varsta conform articolului mai sus mentionat.
In aceasta situatie, reducerea se va face conform tabelului nr. 1 din lege, respectiv pentru o perioada de 21 de ani, varsta standard de pensionare de 65 ani se reduce cu 4 ani si 6 luni, prin urmare, puteti beneficia de pensie pentru limita de varsta, la implinirea varstei de 60 de ani si 6 luni, beneficiind de reducerea conferita de art. 42.
Potrivit prevederilor legale, intrucat ati realizat stagiul complet de cotizare de 35 de ani (incluzand si sporul pentru grupa I de munca, de 6 luni/an), puteti solicita inscrierea la pensie anticipata partiala cu 5 ani inaintea implinirii varstei standard de pensionare, respectiv din luna august 2019, la varsta de 60 de ani.
Cu bine,
Specialist pensii.

Niciun comentariu: