Adresa noastra de e-mail este
desprepensii@gmail.com

1 februarie 2010

Contract de asigurare - pensionar

Intrebare:

“Buna ziua,
Sunt pensionara de un an cu grupa 1 de munca,dar am vechime putina (20 de ani) pentru ca am lucrat in strainatate.
Intrebarea mea este urmatoarea:Pot sa inchei un contract cu casa de pensii si sa platesc contributii pentru pensie ca sa mai capat vechime si daca raspunsul este da, care este procedura legala.
Multumesc! Cu stima, L.L.
Astept cu nerabdare raspunsul dumneavoastra.”

Raspuns:

Potrivit prevederilor Legii nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii, modificata si completata, se pot asigura în sistemul public, pe baza de contract de asigurare sociala, atat persoanele care se regasesc in situatiile prevazute la art. 5 alin. (1) din lege (respectiv cei asigurari obligatoriu) si care doresc sa isi completeze venitul asigurat, precum si persoanele care nu se regasesc in situatiile prevazute la alin. (1), cum este cazul descris de dvs.
Prin urmare, calitatea de pensionar nu determina interzicerea posibilitatii de a incheia un contract de asigurare cu casa teritoriala de pensii.
De asemenea, conform dispozitiilor legale, asiguratii pot fi cetateni romani, cetateni ai altor state sau apatrizi, pe perioada in care au, conform legii, domiciliul sau resedinta in Romania.
Prin urmare, puteti incheia un contract de asigurare cu casa teritoriala de pensii in raza careia aveti domiciliul, iar actele necesare sunt:
-contractul de asigurare sociala (anexa 3 - 2 exemplare);
-copie buletin/carte de identitate, din care sa reiasa adresa de domiciliu din Romania;
-dosar de incopciat;
-carnet de munca, in original.
Cu bine,
Specialist pensii.

Niciun comentariu: