Adresa noastra de e-mail este
desprepensii@gmail.com

27 ianuarie 2010

Trecere pensie limita de varsta din pensie anticipata

Intrebare:

„As vrea,daca se poate sa ma lamuriti in urmatoarea problema: O persoana de sex feminin,iese la pensie anticipata la data de 1 iulie 2008,avand o vechime in munca la data respectiva de 36 ani.Contractul de munca inceteaza la primirea deciziei de pensie,respectiv 1 noiembrie 2008.In perioada iulie-noiembrie 2008 persoana respectiva lucreaza,pensia primind-o incepand cu 1 noiembrie 2008.
Ma intereseaza, daca la data de 1 mai 2010,data la care pensia anticipata devine pensie pt limita de varsta,pensia se recalculeaza tinand cont si de veniturile realizate in perioada iulie-noiembrie 2008,venituri pt care s-au platit si contributii cas.Conf contractului colectiv de munca,persoana respectiva primeste in luna oct 2008 si niste salarii compensatorii pt care se retine cas
Daca raspunsul este afirmativ,ce trebuie facut,ce acte sunt necesare?
Va multumesc anticipat pentru raspuns.
Cu deosebita consideratie, V.P.”

Raspuns:


În conformitate cu prevederile art. 52 din Legea nr. 19/2000, modificată şi completată prin Legea nr. 250/2007, “la data indeplinirii conditiilor pentru a beneficia de pensie pentru limita de varsta, in conformitate cu prevederile art. 42, pensia anticipata partiala devine pensie pentru limita de varsta si se recalculeaza prin eliminarea diminuarii prevazute la art. 50 alin. (2) si prin adaugarea perioadelor asimilate si a eventualelor stagii de cotizare realizate in perioada de anticipare, trecerea la pensia pentru limita de varsta facandu-se la cerere”.

Astfel, perioada mentionata de dvs., respectiv 1 iulie – 1 noiembrie 2008, constituie stagiu de cotizare realizat in perioada de anticipare si va fi luat in calcul la stabilirea pensiei pentru limita de varsta conform articolului mai susmentionat.
Prin urmare, dupa implinirea varstei standard de pensionare, puteţi solicita stabilirea pensiei pentru limită de vârstă la casa teritoriala de pensii de care apartineti, prin depunerea unei cereri, la care veti anexa si o adeverinta cu perioada lucrata dupa pensionare.

Cu bine,
Specialist pensii

Niciun comentariu: