Adresa noastra de e-mail este
desprepensii@gmail.com

23 ianuarie 2010

Profesor - stagiu de cotizare, acte necesare

Intrebare:

“Buna ziua,
As dori sa-mi raspundeti la urmatoarele intrebari:
Mama mea, nascuta in 3 septembrie 1951, este cadru didactic. Anul acesta urmeaza sa se pensioneze la limita de varsta standard.
1.Cum va fi afectata pensia ei de faptul ca in anul scolar 2009-2010 a lucrat cu jumatate de norma?
2. Ce acte trebuie sa depuna la dosarul de pensionare?
Va multumesc”

Raspuns:

Va raspundem pe rand la intrebarile dvs.:
1. Conform art. 16 alin.3 din Codul muncii, munca prestata in temeiul unui contract individual de munca ii confera salariatului vechime in munca. Prin urmare, se poate observa ca legiuitorul nu face distinctie intre un contract individual de munca cu norma intreaga sau cu timp partial.
In acest caz, vechimea in munca luata in calcul la stabilirea drepturilor de pensie va fi cea mentionata de angajator in declaratia nominal privind evidenta asiguratilor, depusa la casa teritoriala de munca, respectiv:
-un an intreg, daca angajatorul a depus declaratiile cu numarul total de zile lucratoare, in fiecare luna, cu timp partial 4 ore/zi
-proportional cu numarul zilele declarate, daca angajatorul a declarat la casa de pensii contract cu norma intreaga, dar numarul de zile lucratoare lunare a fost redus la jumatate.

2. Actele necesare pentru inscrierea la pensie de limita de varsta sunt :
-cerere-tip pentru înscrierea la pensie pentru limită de vârstă/anticipată/anticipată parţială (anexa nr. 12 la Normele de aplicare a Legii nr. 19/2000);
-carnetul de muncă (în original şi xerocopie).
-acte de stare civilă ale solicitantului: buletin/carte de identitate, certificat de naştere, certificat de căsătorie (original şi copie);
-diplomă de studii (original şi copie) sau adeverinţă din care să rezulte durata normală şi perioada studiilor la zi, precum şi certificarea absolvirii acestora-doar în cazul studiilor superioare;
-adeverinţă privind sporurile şi adaosurile reglementate prin lege sau prin contractul colectiv/individual de muncă (foarte importanta in cazul profesorilor, pentru ca acestia eu primit multe sporuri, unele dintre ele netrecute in carnetul de munca).
-adeverinţă privind condiţiile de muncă speciale şi/sau deosebite. Această adeverinţă este importantă pentru unităţile care au avut angajaţi care au lucrat în condiţii nocive, şi li s-a acordat grupa I sau grupa a II-a de muncă conform legislaţiei anterioare datei de 1 aprilie 2001. Aceste adeverinţe trebuie să cuprindă în mod obligatoriu actul normativ în baza căruia s-a acordat grupa superioară de muncă, anexa şi punctul din acesta conform prevederilor Ordinului ministrului muncii nr. 590/2008.
Cu bine,
Specialist pensii.

Niciun comentariu: