Adresa noastra de e-mail este
desprepensii@gmail.com

10 ianuarie 2010

Pensie comunitara Spania

Intrebare:

“buna seara ma numesc C. si as avea va rog o intrebare :sotul meu a lucrat 30ani in romania acuma lucreaza de 4 ani in strainatate ,,SPANIA.cu acte legale va primi ceva la pensie dupa anii lucrati in SPANIA?
VA MULTUMESC ANTICIPAT”

Raspuns:


Intrucat nu ne-ati indicat data de nastere a sotului dvs. nu va putem preciza cand se poate inscrie la pensie de limita de varsta.

Cu privire la stagiul realizat in Spania, va aducem la cunostinta ca persoanele care au lucrat în mai multe state membre ale Uniunii Europene pot beneficia de prestatii de pensie acordate în conformitate cu legislatia comunitara în domeniul securitatii sociale, aceasta devenind direct aplicabila în România începând cu data de 01.01.2007.
In cazul în care sotul dvs. a lucrat atât pe teritoriul României cât si pe teritoriul Spaniei si a platit contributii de asigurari sociale în sistemele de pensii ale acestor state, va beneficia de drepturi de pensie în conformitate atât cu legislatia spaniola, cât si cu cea româna, conform prevederilor Regulamentelor comunitare nr.1408/1971 si nr.574/1972.
Asadar, prin totalizarea perioadelor de asigurare realizate în cele doua state, confirmate de institutiile competente din Spania si respectiv România, institutiile de asigurari sociale constata daca îndeplinieste conditiile referitoare la acordarea drepturilor de pensie, în conformitate cu fiecare din legislatiile de asigurari sociale al caror obiect l-a facut în cursul carierei profesionale. Pensia va fi calculata prin aplicarea principiului pro rata temporis (proportional cu perioada de asigurare realizata în statul propriu), practic va primi doua pensii, una din România, cealalta din Spania.

Cererea pentru stabilirea dreptului la prestaţii se depune la instituţia de la locul de reşedinţă al persoanei interesate, dacă lucrătorul/asiguratul a fost supus legislaţiei acestei instituţii.
Pentru confirmarea perioadei de asigurare din România este necesar ca persoana interesata sa completeze Formularul E 207, intitulat „Certificat privind cariera asiguratului” la care se ataseaza documente care atestă perioadele de asigurare sau cele echivalente realizate pe teritoriul României (ex: copia certificata a carnetului de munca). Acest formular E207 va fi depus împreuna cu cererea pentru stabilirea dreptului la prestaţii, la instituţia de la locul de reşedinţă al persoanei interesate.
Cu bine,
Specialist pensii.

Un comentariu:

gurau manea spunea...

ma numesc gurau m.nascut in 1948 am 34 ani in romania,cam 10ani gr.2 dupa care 6 ani in spania cu contract deci am platit asigurari si drepturi sociale.am iesit la pensdie de drept in romania dar despre pensia comunitara,nu am primit nici un rapuns.cei de la casa de pensii au spus ca,nu am cum sa primesc doua pensii.as vrea un raspuns