Adresa noastra de e-mail este
desprepensii@gmail.com

26 ianuarie 2010

Pensie anticipata partiala-diminuare si cumul

Intrebare:

“Buna ziua si un an de nota 10 ,
Sunt nascuta la data de 9 iunie 1955.
Doresc ca anul acesta sa ma pensionez anticipat.
Va rog sa-mi spuneti din ce data o pot face si ce penalizare ( in procente ) mi se va aplica. Mentionez ca am 35 de ani de munca.
Am citit ce acte imi sunt necesare la dosarul de pensionare anticipata iar de aici se naste o intrebare: cartea de munca in original trebuie sa fie inchisa de catre cei de la ITM sau asta se face dupa ce se verifica dosarul si aprobararea lui?
Dupa ce depun dosarul de pensionare anticipata in termenul de 90 de zile de cand este legal pana la primirea instintarii de pensionare anticipata unitatea anagajatoare este obligata sa-mi asigure locul de munca?
Pensionarea anticipata mai da drept de munca in sectorul privat?
numai bine, N.D.”

Raspuns:

Din analiza celor spuse de dvs., reiese ca sunteti nascuta la data de 9 iunie 1955, varsta standard de pensionare fiind de 60 de ani si stagiul complet de cotizare de 30 de ani. Prin urmare, puteti solicita pensie pentru limita de varsta incepand cu data de 9 iunie 2015.

Potrivit prevederilor legale, pentru ca ati realizat stagiul complet de cotizare de 30 de ani, puteti solicita inscrierea la pensie anticipata partiala cu cel mult 5 ani inaintea implinirii varstei standard de pensionare, respectiv de la implinirea varstei de 55 de ani (9 iunie 2010).

La stabilirea stagiului de cotizare pentru acordarea pensiei anticipate parţiale nu se au în vedere stagiile asimilate (cum ar fi armata, facultatea sau perioada cat a beneficiat de pensie de invaliditate).

Cuantumul (valoarea) pensiei anticipate parţiale se stabileşte din cuantumul pensiei pentru limită de vârstă, prin diminuarea acesteia în raport cu stagiul de cotizare realizat şi cu numărul de luni cu care s-a redus vârsta-standard de pensionare, conform tabelului:

Stagiul de cotizare realizat peste stagiul standard complet de cotizare prevăzut de lege Procentul de diminuare pentrufiecare lună de anticipare (%)
Până la 1 an 0,50
Peste 1 an 0,45
Peste 2 ani 0,40
Peste 3 ani 0,35
Peste 4 ani 0,30
Peste 5 ani 0,25
Peste 6 ani 0,20
Peste 7 ani 0,15
Peste 8 ani 0,10
Între 9 şi 10 ani 0,05

Daca stagiul mentionat de dvs.-35 de ani nu contine si perioade asimilate, atunci diminuarea ar fi in jur de 15 %, calculati astfel:

-stagiul de cotizare 35 ani-diminuare cu 0,25% pe luna de anticipare
-inscriere la pensie anticipata partiala in iunie 2010-60 luni pana la varsta standard de pensionare de 60 de ani
-0,25% x 60 de luni = 15 %.

In situatia in care va inscrieti la pensie anticipate partiala venind din activitate, trebuie indeplinite urmatoarele conditii:

-carnetul de munca se incheie cu mentiunea “solicita pensie anticipate partiala conform Legii nr. 19/2000” de catre unitatea angajatoare (daca aceasta are dreptul de a face inscrieri in carnetul de munca) sau de catre Inspectoratul Teritoriala de Munca unde se afla carnetul de munca;

-unitatea la care sunteti angajata nu are dreptul sa va inceteze contractual de munca pana la emiterea deciziei de admitere a inscriere la pensie, respectand atat art. 56 lit. d) din Codul muncii, cat si art. 41 alin. (6) din Legea nr. 19/2000, care prevede ca ” in situaţia asiguraţilor care au depus cerere de pensionare, angajatorii acestora nu pot dispune încetarea raporturilor de muncă, de serviciu sau a calităţii de membru cooperator, după caz, în vederea pensionării, decât după primirea deciziei de admitere a cererii de pensionare.”

In conformitate cu prevederile art. 92 alin. 1 lit. b) din Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii, cu modificarile si completarile ulterioare, “plata pensiei se suspenda incepand cu luna urmatoare celei in care:
d) beneficiarul unei pensii anticipate sau al unei pensii anticipate parţiale se regăseşte în una dintre situaţiile prevăzute la art. 5 alin. (1) pct. I şi II cu excepţia persoanelor care exercită funcţia de consilier local sau consilier judeţean”.

Prin urmare, in cazul in care o persoana se angajeaza cu contract individual de munca, indiferent de natura juridical a angajatorului (sistem public sau privat), fara exceptii, plata pensiei anticipate sau anticipate partiale se suspenda incepand cu luna urmatoare datei angajarii.

Cu bine,
Specialist pensii.

Niciun comentariu: