Adresa noastra de e-mail este
desprepensii@gmail.com

23 ianuarie 2010

Pensia de invaliditate - calcul si recalculare

Intrebare:

“buna ziua ,
va rog sa ma lamuriti la doua aspescte privind pensia de boala
1. in momentul depunerii dosarului de pensie de boala , aveam o indemnixatie de handicap accentuat , afecteaza calcularea pensiei de boala ?
2. a) pensia de boala se condidera vechime in munca ?
b)cum se calculeaza ?
c)cand se aplica ? , automat anual se recalculeaza pensia de boala cu un an cotizat sau se ia in consideratie doar la calculul pensiei de drept
3. pot cotiza la caserie cu cotiza pentru pensie si sa cer recalcularea pensiei dupa un an ?”

Raspuns:

Va raspundem punctual la intrebarile adresate de dvs.:
1. Fiind o indemnizatie prevazuta de o lege speciala, care nu este inclusa in sistemul public de pensii si nu este nici perioada asimilata in sensul legii pensiilor, indemnizatia de handicap accentuat nu are nicio influenta asupra drepturilor de pensie.
2. a) La stabilirea stagiului de cotizare pentru acordarea pensiei pentru limita de varsta/de invaliditate/de urmas, se au in vedere perioadele asimilate, respectiv: cursurile de zi ale invatamantului universitar, serviciul militar, precum si perioadele in care asiguratul a beneficiat de pensie de invaliditate.
Aceste considerente se bazeaza pe art. 38 alin. (1) lit. a) din Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii, modificata si completata, care precizeaza:
“(1) În sistemul public se asimilează stagiului de cotizare şi perioadele necontributive, denumite în continuare perioade asimilate, în care asiguratul:
a) a beneficiat sau beneficiază de drepturi de asigurări sociale, cu excepţia celor prevăzute la art. 40 lit. a)-c) şi e);
b) a urmat cursurile de zi ale învăţământului universitar, organizat potrivit legii, pe durata normală a studiilor respective, cu condiţia absolvirii acestora;
c) a satisfăcut serviciul militar ca militar în termen sau militar cu termen redus, pe durata legal stabilită, a fost concentrat, mobilizat sau în prizonierat.”
b) Cu privire la calculul punctajului mediu anual pentru perioada de invaliditate, art. 78 alin. (5) precizeaza ca “pentru perioadele asimilate, la determinarea punctajului anual al asiguratului se utilizează:
a) cuantumul pensiei de invaliditate sau al altor drepturi de asigurări sociale obţinute în perioadele respective, în cazurile prevăzute la art. 38 alin. (1) lit. a);

b) 25% din salariul mediu brut lunar pe economie din perioadele respective, pentru cazurile prevăzute la art. 38 alin. (1) lit. b) şi c) şi la art. 53 alin. (3).”
c) Art. 95 din lege precizeaza ca numai pensionarii pentru limita de varsta pot solicita recalcularea drepturilor de pensie pentru perioadele lucrate dupa pensionare.
Prin urmare, nici in cazul in care, dupa un an in care a primit pensie de invaliditate, pensionarul solicita recalcularea pensiei, nici in cazul in care concomitent cu primirea pensiei de invaliditate, acesta incheie un contract de asigurare cu casa teritoriala de pensii, nu se va admite cererea de recalculare a drepturilor de pensie, intrucat nu exista temei legal pentru recalculare, iar aceste perioade se vor lua in calcul la inscrierea la pensie pentru limita de varsta sau la o eventual schimbare de grad.

3. Potrivit prevederilor Legii nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii, modificata si completata, se pot asigura în sistemul public, pe baza de contract de asigurare sociala, atat persoanele care se regasesc in situatiile prevazute la art. 5 alin. (1) din lege (respectiv cei asigurari obligatoriu) si care doresc sa isi completeze venitul asigurat, precum si persoanele care nu se regasesc in situatiile prevazute la alin. (1), cum este cazul descris de dvs.
Prin urmare, calitatea de pensionar nu determina interzicerea posibilitatii de a incheia un contract de asigurare cu casa teritoriala de pensii.
De asemenea, conform dispozitiilor legale, asiguratii pot fi cetateni romani, cetateni ai altor state sau apatrizi, pe perioada in care au, conform legii, domiciliul sau resedinta in Romania.
Prin urmare, persoana in cauza poate incheia un contract de asigurare cu casa teritoriala de pensii in raza careia are domiciliul, iar actele necesare sunt:
-contractul de asigurare sociala (anexa 3 - 2 exemplare);
-copie buletin/carte de identitate, din care sa reiasa adresa de domiciliu din Romania;
-dosar de incopciat;
-carnet de munca, in original.
Aceasta perioada va fi luata in calcul la stabilirea pensiei pentru limita de varsta.

Cu bine,
Specialist pensii.

3 comentarii:

Anonim spunea...

Am 30 de ani si am o vechime de 3 ani si 3 luni in campul muncii. Am Facut si o facultate de 5 ani si de asemenea am beneficiat si de somaj. Va rog sa-mi spuneti daca ma incadrez la pensie de boala, acum 3 ani am beneficiat de o operatie in urma careia am ramas fara rinichiul stang.
Astept raspuns.

Anonim spunea...

sunt pensionar si ma primit decizia cu o vachime de 28 ani 8 luni si 11zile,18ani 1luna 11zile,civil cu gr speciala 4ani,14ani gr 1.10ani si 7luni in sistemul de public si aparare si am fost pensionarcu gradul 3 de invaliditate cu o pensie de720 lei nu posa intele cum! si nu punctaj de 33puncte !cum se calculeaza? multumesc

Anonim spunea...

am 42 de ani , institutul de expertiza medicala si recuperare a muncii mi-au dat gradul 2 fara drept de munca,,,,vechime in munca am 8 ani de munca,,,,,ma incadrez sa pot lua pensie ? si cat ar fi aceasta pensie? va multumesc si astept raspuns !i