Adresa noastra de e-mail este
desprepensii@gmail.com

25 ianuarie 2010

Cumul pensie cu salariul - contract Italia

Intrebare:

“buna ziua,
am 56 ani si o vechime in campul muncii de 30 ani si 6 luni. lucrez de 8 ani cu contract de munca in Italia. deoarece indeplinesc conditiile privind pensionarea pentru femei, pot sa ma pensionez anticipat in Romania si sa-mi continui activitatea in Italia? imi spuneti va rog si ce acte normative, legi romanesti si europene fac referire la aceste conditii de pensionare?
va multumesc”

Raspuns:

Potrivit art. 14 alin. 7, cap. IV, Titlul I din Instructiunile pentru aplicarea in sistemul public de pensii şi alte drepturi a Regulamentelor comunitare nr.1408/1971 si nr.574/1972, “Persoanele care au desfasurat, respectiv desfasoara activitati profesionale in care au beneficiat, respectiv beneficiaza de drepturi de pensie nationala in sistemul public de pensii din Romania, pot solicita revizuirea acestora, prin luarea in considerare a perioadelor de asigurare realizate conform legislatiei altui stat membru."

In aceste cazuri, regulile de non-cumul prevazute de legislatia romana in vigoare nu pot fi aplicate la stabilirea drepturilor de pensie comunitara. Prin urmare, puteti continua activitatea pe baza de contract de munca in Italia, conform prevederilor legale mai susmentionate.

Cu bine,
Specialist pensii.

Niciun comentariu: