Adresa noastra de e-mail este
desprepensii@gmail.com

30 iulie 2009

Precizari privind viitoarea lege a pensiilor

Noua lege a pensiilor va avea condiţii mult mai stricte pentru cei care vor să iasă la pensie pe caz de boală, în prezent fiind din ce în ce mai multe astfel de persoane, a declarat, vineri, pentru MEDIAFAX, consilierul pe probleme sociale al premierului, Mihai Şeitan.

Şeitan a precizat că prin noile prevederi va fi îngrădită posibilitatea de a obţine uşor un certificat medical, cum este în prezent.

"Doctorii de asigurări trebuie să analizeze mai atent aceste condiţii. Trebuie şi va fi îngrădită posibilitatea de a obţine de la un doctor un certificat medical pentru 90 de zile, după care te trezeşti pensionar", a mai spus Şeitan.

El a adăugat că sistemele speciale vor fi integrate în noua lege, iar legile speciale vor fi abrogate.

Surse oficiale au declarat agenţiei MEDIAFAX, în luna martie, că Guvernul va înăspri condiţiile de pensionare anticipată, prin aplicarea unui nivel mai mare de penalizare pentru retrageri din activitate începând cu 5 ani sub vârsta standard de pensionare.

Varianta actualizată a Programului de Convergenţă, ediţia 2008, aprobată de Guvern şi transmisă Comisiei Europene în luna iunie, prevede, printre altele, că vârsta de pensionare va creşte, iar posibilităţile de pensionare anticipată vor fi limitate.

Consilierul de stat a subliniat că se încearcă respectarea calendarului de aprobare a acestei legi, astfel ca până la sfârşitul lunii octombrie să fie finalizat proiectul, după care să fie supus dezbaterii publice. Guvernul ar urma să aprobe proiectul de lege până la sfârşitul anului, după care va fi supus dezbaterii şi aprobării în Parlament în primul semestrul din 2010, a mai spus Şeitan.

"Sunt multe probleme care trebuie decise politic în legătură cu acest proiect. În prezent au loc discuţii în Coaliţie, în Guvern, urmând a fi făcut şi un calcul financiar în legătură cu sumele necesare aplicării acestei legi", a adăugat Şeitan.

Noua lege a pensiilor, aflată în curs de elaborare, va prelua prevederile acordului încheiat cu Fondul Monetar Internaţional şi Comisia Europeană privind creşterea vârstei de pensionare, în special pentru femei, şi de egalizare a acesteia la 65 ani după 2014, au precizat reprezentanţii Guvernului.

"Aşa cum a fost anunţat anterior, vârsta de pensionare a femeilor şi bărbaţilor va fi egalizată gradual în timp, după 2014, prevedere deja prezentată în acordul încheiat cu FMI, Comisia Europeană şi Banca Mondială. Este o măsură care face parte din condiţiile comunitare", a declarat consilierul pe probleme sociale al premierului, Mihai Şeitan.

Termenul avansat anterior de Guvern pentru finalizarea acestui proces este anul 2030.

Potrivit acordului încheiat cu FMI, Guvernul s-a angajat să revizuiască până la 31 decembrie legislaţia privind pensiile, prin măsuri pentru indexarea acestora cu inflaţia, limitarea posibilităţilor de majorare discreţionară a pensiilor şi ajustarea graduală a vârstei de pensionare, în special pentru femei.

Ministrul Muncii, Marian Sârbu, a anunţat de mai multe ori în acest an că vârsta de pensionare a femeilor şi bărbaţilor va fi egalizată gradual, conform acordului cu FMI.

El a precizat, în luna mai, că vârsta medie de pensionare este în prezent de 63,5 ani în cazul bărbaţilor şi 57,5 ani în cazul femeilor şi că propunerea Guvernului este ca egalizarea vârstei de pensionare la 65 de ani să fie realizată până în anul 2030.

27 iulie 2009

Intrebare e-mail: Pensie anticipata partiala

Intrebare:

“Sunt Marta din oradea si doresc sa aflu care sunt conditiile si termenele prin care se poate iesi anticipat la pensie, sunt nascuta in 14 martie 1955 si am cotizat 37 de ani.
Va multumesc anticipat si astept un raspuns.”

Raspuns:

Avand in vedere faptul ca sunteti nascuta la data de 14 martie 1955, varsta standard de pensionare pentru limita de varsta este de 60 de ani, iar stagiul complet de cotizare cerut de lege este de 30 de ani.
In sectiunea a treia din capitolul patru din Legea nr. 19/2000, se reglementeaza pensia anticipata partiala, pensie care poate fi obţinută de asiguratii care au realizat stagiile complete de cotizare, precum si cei care au depasit stagiul complet de cotizare cu pâna la 10 ani, cu reducerea vârstelor standard de pensionare cu cel mult 5 ani.
Potrivit prevederilor legale, pentru ca ati realizat stagiul complet de cotizare de 30 de ani, puteti solicita inscrierea la pensie anticipata partiala cu cel mult 5 ani inaintea implinitii varstei standard de pensionare, respectiv la implinirea varstei de 55 de ani (martie 2010).

Cu bine,
Specialist pensii.

22 iulie 2009

Export prestatii-transferul pensiilor in strainatate

Plata pensiilor din Romania in strainatate
Potrivit dispozitiilor art. 90 alin. (9) din Legea nr.19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, cu modificarile si completarile ulterioare, beneficiarii drepturilor banesti stabilite de casele teritoriale de pensii, care nu au domiciliul în România, pot opta pentru transferul în strainatate al acestor drepturi, în conditiile legii.
Incepând cu luna august 2008, aceste dispozitii legale au devenit aplicabile, iar beneficiarii sistemului public de pensii stabiliti în strainatate îsi pot primi pensia pe teritoriul statului de domiciliu sau de resedinta (stat de sedere obisnuita), în contul bancar declarat la casa teritoriala de pensii în evidenta careia se afla dosarul de pensie.

Casa Nationala de Pensii si Alte Drepturi de Asigurari Sociale a încheiat un parteneriat cu Citibank Romania S.A., prin intermediul caruia pensiile si alte drepturi de asigurari sociale cuvenite beneficiarilor sistemului public se transfera în strainatate, într-un cont bancar deschis de acestia la o banca de pe teritoriul statului de domiciliu sau de sedere obisnuita, dupa caz.
In vederea achitarii, prin transfer bancar, a prestatiilor prevazute de lege, casele teritoriale de pensii vor utiliza informatiile bancare confirmate de beneficiarii nerezidenti ai sistemului public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, în cadrul Declaratiei de transfer în strainatate al drepturilor cuvenite beneficiarilor sistemului public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, în cazul tuturor beneficiarilor domiciliati pe teritoriul altor state.

Declaratia de transfer în strainatate al drepturilor cuvenite beneficiarilor sistemului public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale constituie dovada în baza careia plata drepturilor banesti se face în strainatate, ca urmare a optiunii titularului.

Declaratia de transfer (pe care o puteti solicita prin e-mail - desprepensii@gmail.com) se transmite la sediul casei teritoriale de pensii, însotita de:
1. o copie a actului de identitate a titularului care atesta domiciliul actual;
2. un document care confirma detaliile bancare, respectiv:
• denumirea bancii beneficiarului
• adresa bancii beneficiarului
• codul de identificare bancara (BIC/SWIFT)
• numarul de cont international bancar (IBAN)

Transmiterea declaratiei de transfer în strainatate al drepturilor cuvenite si a documentelor care o însotesc se poate face:
• personal, la sediul casei teritoriale de pensii;
• prin mandatar desemnat cu procura speciala, emisa conform legii, însotita de un document care confirma detaliile bancare si de o copie a actului de identitate a titularului care atesta domiciliul sau actual;
• prin posta, la sediul casei teritoriale de pensii;
• prin e-mail, scanate si transmise la adresa electronica oficiala a casei teritoriale de pensii, postata de institutia mentionata pe site-ul acesteia.

Cheltuielile generate de transferul în străinătate al pensiilor şi al altor drepturi de asigurări sociale şi indemnizaţii prevăzute de legi speciale acordate în cadrul sistemului public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale se suportă de către beneficiari, prin diminuarea sumelor ce fac obiectul transferului, cu excepţia situaţiilor în care prevederile instrumentelor juridice cu caracter internaţional la care România este parte dispun altfel.

Lista de comisioane practicate de Citibank Romania, conform Conventiei incheiata cu CNPAS :
Comision total transfer plata externa : 0,15% din suma, minim 1,5 EUR pentru fiecare plata ;
• Comision de schimb valutar - Gratuit
• Taxa swift - Gratuit

Comisioanele convenite pentru serviciile detaliate care vin in sprijinul CNPAS in colaborarea cu Citibank Romania, sunt urmatoarele:
• Comision deschidere cont - Gratuit
• Comision de administrare cont - Gratuit
• Incasari in lei - Gratuit
• Incasari in valuta (restituiri de sume) - Gratuit
• Investigatii referitor returnare sume - Gratuit
• Transmitere lunara extrase de conturi - Gratuit
• Event Notification - Gratuit

19 iulie 2009

Intrebare e-mail-calcul punctaj grupe OUG 100/2008

Dupa primirea raspunsului la intrebarile trimise de un domn, cuprinse in articolul nostru - http://desprepensii.blogspot.com/2009/07/intrebare-e-mail-punctaj-suplimentar.html -, ne-au fost adresate intrebari suplimentare:

Intrebare:

“Va multumesc pentru raspunsul la intrebarile pe care vi le-am adresat in 13.07.2009,dar, pentru un raspuns mai lamuritor ,vin cu urmatoarele precizari,sperind sa nu abuzez de rabdarea d-voastra.
Intrebarile puse il privesc pe cumnatul meu,eu fiind intermediar in aceasta rugaminte a lui.
In caece-l priveste va precizez urmatoarele;
-s-a pensionat incepind cu 01,nov,1990.
-perioada activa este 15.08.1956-30.11.1990
-vechimea totala este 31 ani,4luni,18zile.
-toata perioada este in Gr.1(Lg.3/1977)
-punctajul mediu anual este 1,79502 (acordat)
-perioada 15.08.1956-01.01.1958,calc cu sal. min./econ.
-munca prestata intreaga perioada- fochist si mecanic de locomotiva.
-toate actele doveditoare exista in dosarul de pensionare si cartea de munca.
-ultima decizie transmisa (44288/01.10.2008), ii acorda un punctaj mediu anual 1.79502 si 1.93747 puncte acordate suplimentar,culmea repetarii acestei greseli si acum, pentru gr.2,nu pentru gr.1,dupa cum atesta toate actele,punctajul total rezultat fiind 1.85960.
-interventiile verbale si in scris ale petentului pina in prezent,sunt fara rezultat.
Dorinta persoanei in cauza , daca se poate ,este,sa particularizati raspunsurile la intrebarile puse anterior,acestei situatii.
Va multumesc din nou,dorindu-va multa sanatate.”

Raspuns:

Din analiza celor prezentate de dvs. si calculul facut de noi, rezulta in mod clar ca persoanei in cauza i s–au aplicat prevederile Ordonantei de Urgenta nr. 100/2008 pentru grupa a II-a de munca si nu pentru grupa I de munca.
Beneficiarii acestui act normativ sunt persoanele care, pana la data de 01.04.2001, au lucrat cel putin 5 ani in fostele grupe I si/sau a II-a de munca si care s-au pensionat atat in baza legislatiei anterioare, cat si in baza prevederilor Legii nr.19/2000.
Acest act normativ a completat Legea nr.19/2000 in sensul ca, pentru sporul acordat pentru vechimea realizata in grupa I sau a II-a de munca, se acorda un punctaj anual de:
-0,50 pentru fiecare an de spor obtinut ca urmare a desfasurarii activitatii in grupa I de munca,
-0,25 pentru fiecare an de spor in cazul grupei a II-a de munca.
Totodata, pentru fiecare luna care depaseste un an de spor, se acorda un punctaj:
-de 0,04166 in cazul grupei I de munca;
-de 0,02083 in cazul grupei a II-a de munca.
Plata noilor drepturi rezultate din aplicarea O.U.G. nr. 100/ 2008 se va face in 4 etape, iar, in cazul cumnatului dvs., este vorba de prima etapa, octombrie 2008, valabila pentru persoanele ale caror drepturi de pensie s-au deschis pana in anul 1990 inclusiv.
Astfel, in cazul cumnatului dvs., calculul a fost facut dupa cum urmeaza:
-pentru vechimea totala de 31 ani, 4 luni, 18 zile in grupa a II-a de munca, a beneficiat de un spor de 93 luni, respectiv 3 luni/an x 31 de ani = 93 de luni.
-93 luni, transformati in ani rezulta 7 ani si 9 luni.
-7 ani x 0,25 puncte = 1,75 puncte
-9 luni x 0,02083 = 0,18747 puncte
-1,75 + 0,18747 = 1,93747 puncte total acordate pentru grupa a II-a de munca, potrivit OUG 100/2008.
-1, 93747 / 30 de ani (stagiul complet de cotizare conform Legii nr. 3/1977, in vigoare la data pensionarii) = 0,06458 punctaj suplimentar acordat conform OUG 100/2008, care se adauga la punctajul aflat in plata la data de 30.09.2008, respectiv 1.79502, rezultand un punctaj mediu anual aflat in plata incepand cu 01.10.2008 de 1,85960.
Prin urmare, tot calculul de mai sus a fost facut de casa teritoriala de pensii de care apartine pentru grupa a II-a de munca. Daca cumnatul dvs. detine acte sau documente justificative ca a fost incadrat in grupa I de munca, trebuie sa le prezinte institutiei, care trebuie sa le analizeze si sa dispuna admiterea sau respingerea cererii, cu temeiurile de fapt si de drept pe baza carora s-a ajuns la aceasta concluzie.
De asemenea, in privinta perioadei 15.08.1956-01.01.1958, mentionam ca, pana la data de 01.07.2007, aceasta se calcula cu salariul minim pe economie din acea perioada, ceea ce inseamna ca evaluarea drepturilor de pensie a cumnatului dvs., incepand cu data de 01.07.2005, s-a facut corect sub acest aspect.
Ulterior, prin OUG nr. 19/2007, incepand cu data de 01.07.2007, s-a introdus art. 161 alin. (2) si (3) din Legea nr. 19/2000, care prevedea: “(2) In conditiile in care, pentru o anumita perioada care constituie stagiu de cotizare, in carnetul de munca nu sunt inregistrate drepturile salariale, asiguratul poate prezenta acte doveditoare ale acestora. In caz contrar, la determinarea punctajului mediu anual se utilizeaza salariul minim pe tara, in vigoare in perioada respectiva.
(3) Fac excepţie de la aplicarea prevederilor alin. (2) perioadele anterioare datei de 1 ianuarie 1963 pentru care, la determinarea punctajului mediu anual, se utilizează:
b) un punct pentru fiecare lună de stagiu de cotizare realizat în perioadele cuprinse între data de 1 septembrie 1947 şi data de 31 decembrie 1962 şi pentru care în carnetul de muncă nu sunt înregistrate drepturile salariale şi nici nu sunt dovedite”.
La acea data, casa teritoriala de pensii trebuia sa emita o decizie prin care sa aplice OUG 19/2007, in cazul cumnatului dvs, decizie pe care probabil a primit-o, aplicarea acestui act normative facandu-se din oficiu, ca si in cazul OUG 100/2008, pentru punctajul suplimentar acordat pentru sporul de grupe de munca.

Cu bine,
Specialist pensii.”

18 iulie 2009

Intrebare e-mail-calcul punctaj mediu anual somer

Intrebare:

“Buna ziua
Va rog frumos sa ma ajutati cu urmatoarea informatie:
Tatal meu, nascut in anul 1951 luna august, are o vechime in campul muncii de 39 ani si 6 ani jumatate de grupa II.
La 1 martie 2010 ar putea sa-si depuna dosarul de pensie de limita de varsta, insa la firma la care lucreaza se fac disponibilizari.
In cazul in care este este dat in somaj incepand cu sfarsitul lunii iulie 2009, va rog sa-mi spuneti daca acest fapt il afecteaza la suma pensiei.
Mentionez ca venitul lunar brut este de 1756 lei si net de 1050 lei.”

Raspuns:

Urmare celor precizate de dvs., va comunicam ca trimiterea in somaj a tatalui dvs. pentru o perioada de aproximativ 7 luni il va afecta intr-o mica masura la cuantumul final al pensiei, respectiv numai pentru punctajul aferent anilor 2009 si 2010, intrucat cuantumul actual al somajului este circa o treime fata de venitul lunar brut al persoanei respective.
Astfel, diferenta la calculul punctajului annual este prevazuta in art. 78 si 78 indice 1 din Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii, modificata si completata.
In cazul somerilor, art. 78 indice 1 alin. (1) prevede: “Numărul de puncte realizat de şomeri se calculează prin raportarea cuantumului drepturilor băneşti lunare acordate la salariul mediu brut lunar din luna respectivă, comunicat de Institutul Naţional de Statistică”.
In cazul persoanelor care desfasoara activitate cu contract individual de munca, art. 78 alin. (1) mentioneaza ca “punctajul anual al asiguratului se determină prin împărţirea la 12 a punctajului
rezultat în anul respectiv din însumarea numărului de puncte realizat în fiecare lună. Numărul de puncte realizat în fiecare lună se calculează prin raportarea salariului brut lunar individual, inclusive sporurile şi adaosurile, sau, după caz, a venitului lunar asigurat, care a constituit baza de calcul a contribuţiei individuale de asigurări sociale, la salariul mediu brut lunar din luna respectivă, comunicat de Comisia Naţională pentru Statistică.
In aceasta rezida diferenta in calculul final al punctajului mediu annual dintre un somer si un angajat, respectiv in cuantumul drepturilor luate in calcul la stabilirea drepturilor de pensie, mai mic in cazul somerilor.
Precizam, in final, ca punctajul mediu anual realizat de asigurat în toata perioada de cotizare (asupra caruia se aplica valoarea punctului de pensie) se determină prin împărţirea numărului de puncte rezultat din însumarea punctajelor anuale realizate de asigurat în intreaga perioada de cotizare (toata perioada cat a desfasurat activitate) la numărul de ani corespunzător stagiului complet de cotizare, prevăzut în anexa nr. 3 din Legea nr. 19/2000 (respective 35 de ani, in cazul tatalui dvs.).

Cu bine,
Specialist pensii.

17 iulie 2009

Intrebare e-mail-pensie de urmas

Intrebare:

“Sotul meu a decedat in anul 2005,sotia are dreptul la pensie de urmas? Vreau sa stiu la ce varsta am dreptul la pensia dupa urma sotului. In prezent am implinit varsta de 56 ani”

Raspuns:

“Conform art. 65 din Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii, cu modificarile si completarile ulterioare, “ Au dreptul la pensie de urmas copiii si sotul supravietuitor, daca persoana decedata era pensionar sau indeplinea conditiile pentru obtinerea unei pensii”.
Regula generala de stabilire a pensiei de urmas pentru sotul supravietuitor este acea prevazuta de art. 67, respectiv la varsta standard de pensionare, la care se refera si intrebarea dvs.:
“(1) Sotul supravietuitor are dreptul la pensie de urmas pe tot timpul vietii, la implinirea varstei standard de pensionare, daca durata casatoriei a fost de cel putin 15 ani.
(2) In cazul in care durata casatoriei este mai mica de 15 ani, dar de cel putin 10 ani, cuantumul pensiei de urmas cuvenit sotului supravietuitor se diminueaza cu 0,5% pentru fiecare luna, respectiv 6,0% pentru fiecare an de casatorie in minus.”
Varsta standard de pensionare pentru femei prevazuta de Legea nr. 19/2000 este de 60 de ani, care va fi atinsa in termen de 13 ani de la data intrarii in vigoare a acestui act normativ (respectiv de la data de 01.04.2001).
Varsta standard de pensionare in functie de data nasterii este detaliata in anexa nr. 9 din Normele de aplicare a legii, iar mai jos detaliem doar varstele standard pentru femeile care au in acest moment cel putin 56 de ani, cazul persoanei despre care este vorba in intrebarea trimisa pe e-mail.
Data nasterii - Data pensionarii - Varsta standard de pensionare (ani/luni)
Ian. 1953 - Mai 2012 - 59/4
Feb. 1953 - Iun. 2012 - 59/4
Mar. 1953 - Iul. 2012 - 59/4
Apr. 1953 - Sep. 2012 - 59/5
Mai 1953 - Oct. 2012 - 59/5
Iun. 1953 - Nov. 2012 - 59/5
Iul. 1953 - Ian. 2013 - 59/6
Aug. 1953 - Feb. 2013 - 59/6
Sep. 1953 - Mar. 2013 - 59/6
Oct. 1953 - Mai 2013 - 59/7
Nov. 1953 - Iun. 2013 - 59/7
Dec. 1953 - Iul. 2013 - 59/7
Ian. 1954 - Sep. 2013 - 59/8
Feb. 1954 - Oct. 2013 - 59/8
Mar. 1954 - Nov. 2013 - 59/8
Apr. 1954 - Ian. 2014 - 59/9
Mai 1954 - Feb. 2014 - 59/9
Iun. 1954 - Mar. 2014 - 59/9
Iul. 1954 - Mai 2014 - 59/10
Aug. 1954 - Iun. 2014 - 59/10
Sep. 1954 - Iul. 2014 - 59/10
Oct. 1954 - Sep. 2014 - 59/11
Nov. 1954 - Oct. 2014 - 59/11
Dec. 1954 - Nov. 2014 - 59/11

Cu bine,
Specialist pensii.”

Intrebare e-mail-inscriere pensie

Intrebare:

“Buna ziua
Daca puteti sa-mi spuneti data la care sotul meu poate iesi la pensie: nascut la data de 07.09.1953,din 1972 pana in 1976 Institutul de Marina,din 1976 incadrat cu carte de munca ofiter de marina,din 1982 comandant de vapor pana in 2006, din 2006 pana in prezent a devenit bugetar(lucreaza ca functionar). Din 1976 pana in prezent nu a platit contributii la pensie o perioada de 7 ani.
Va multumesc, A.C.”

Raspuns:

Avand in vedere faptul ca sotul dvs. este nascut la data de 7 septembrie 1953, varsta standard de pensionare este de 65 de ani, stagiul minim de cotizare este de 15 ani, iar stagiul complet de cotizare cerut de lege este de 35 de ani.
Prin urmare, intrucat nu sunt precizate niciun fel de conditii de reducere a varstei standard de pensionare, va putea solicita pensie pentru limita de varsta incepand cu data de 07.09.2018, la implinirea varstei de 65 de ani.
Potrivit prevederilor legale, in situatia in care sotul dvs. a realizat stagiul complet de cotizare de 35 de ani, poate solicita inscrierea la pensie anticipata partiala cu cel mult 5 ani inaintea implinirii varstei standard de pensionare, respectiv la implinirea varstei de 60 de ani (septembrie 2013).
Din analiza celor mentionate in intrebarea pe care ne-ati adresat-o, sotul dvs. nu indeplineste conditia stagiului complet de cotizare (are un stagiu de cotizare de doar 26 de ani, excluzand perioada cat a urmat cursurile Institutului de Marina, stagiu asimilat care nu se ia in calcul la pensiile anticipate), prin urmare, nu poate beneficia de pensie anticipata partiala, pana la indeplinirea conditiei mentionate mai sus.
De asemenea, precizam ca cele de mai sus sunt valabile doar in situatia in care sotul dvs. a fost angajat ca ofiter de marina civila si comandant de vapor civil.

Cu bine,
Specialist pensii.”

Intrebare e-mail-inscriere pensie anticipata partiala

Intrebare:

“Buna ziua tatal meu nascut in 1952 pe data de 21 septembrie doreste sa iasa anticipat la pensie si doreste sa afle conditiile si termenele prin care acesta poate iesi anticipat la pensie.Tinand cont ca are in campul munci 39 de ani si 10 ani grupa 2.Va rog sa imi oferiti un raspuns cu privire la intrebarea mea.
Va multumesc anticipat si astept un raspuns.”


Raspuns:

Avand in vedere faptul ca tatal dvs. este nascut la data de 21 septembrie 1952, varsta standard de pensionare pentru limita de varsta este de 65 de ani, iar stagiul complet de cotizare cerut de lege este de 35 de ani.
In conditiile in care ati desfasurat activitate in grupa a II-a de munca 10 de ani (in conditiile in care procentul de incadrare a fost de 100%), beneficiaza de reducerea varstei standard de pensionare cu 2 ani, respectiv pana la varsta de 63 de ani (septembrie 2015).
Potrivit prevederilor legale, pentru ca a realizat stagiul complet de cotizare de 35 de ani, poate solicita inscrierea la pensie anticipata partiala cu cel mult 5 ani inaintea implinitii varstei standard de pensionare, respectiv la implinirea varstei de 60 de ani (septembrie 2012).

Cu bine,
Specialist pensii.

Intrebare e-mail-recunoastere vechime agricultori

Intrebare:

“Buna seara!As dori sa imi spuneti cum sa procedez in cazul mamei mele care este pensionara din anul 2000.A lucrat 7 ani la CAP si la momentul pensionarii a fost la locul unde a lucrat 7 ani (sat Salcia Noua-com. Ciorasti-jud. Vrancea si i s-a spus la vremea respectiva ca nu o gaseste in evidente cu toate ca are martori care pot sustine acest lucru.Cum as putea sa o ajut sa recupereze cei 7 ani munciti din greu la CAP.In total au fost 15 ani.8 ani au fost gasiti in evidente.Pentru ca este o femeie simpla de la tara a lasat lucrurile asa cum s-au petrecut la mementul respectiv.Multumesc.”

Raspuns:

Potrivit dispozitiilor art. 160 alin. (5) din Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii, cu modificarile si completarile ulterioare, “dovada vechimii in munca, a timpului util la pensie pentru agricultori si a duratei de asigurare, realizata pana la intrarea in vigoare a prezentei legi , se face cu carnetul de munca, carnetul de asigurari sociale sau cu alte acte prevazute de lege, pe baza carora se poate stabili ca s-a achitat contributia de asigurari sociale”.

Daca o persoana a fost membru cooperator, aceasta perioada trebuie confirmata printr-o adeverinta eliberata de primaria din localitatea unde a existat C.A.P.-ul, din care sa rezulte trei elemente:

-anii in care persoana respectiva a fost membru cooperator;
-normele planificate de adunarea generala pentru anii respectivi;
-normele realizate de persoana careia i-a fost eliberata adeverinta.

Astfel, in situatia in care, pentru anumite perioade, vechimea mamei dvs. nu se regaseste in evidentele primariei respective, singura solutie este recunoasterea vechimii in munca prin intermediul instantei judecatoresti, astfel cum precizeaza art. 296 din Codul Muncii, respectiv “vechimea în muncă se reconstituie la cerere de către instanţa de judecată competentă să soluţioneze conflictele de muncă, pe baza înscrierilor sau a altor probe din care să rezulte existenţa raporturilor de muncă”.
Cu bine,
Specialist pensii.

16 iulie 2009

Intrebare e-mail-punctaj suplimentar grupa de munca si calcul punctaj anterior anului 1963

Intrebare:

“INTREBARE:
1.Avind lucrati in gr.I-a de munca 31 ani 4 luni si 18 zile, va rog sa-mi spuneti, cite puncte acordate suplimentar, rezulta din calcul ?
2.Am lucrat ca muncitor calificat aproximativ 2 ani, fara sa am trecut salarul in cartea de munca (1956-1958), arhiva intreprinderii fiind partial distrusa de inundatiile din 1970. Cum trebuie calculat punctajul pentru perioada respectiva ?, luind in calcul salarul minim sau salarul mediu pe economie ?
Daca aveti nevoie de mai multe date pentru a-mi putea raspunde,o sa revin pentru comunicarea acestora. Va multumesc anticipat pentru raspunsul ce-l veti da, dorindu-va multa sanatate.”


Raspuns:

“1. Din precizarile facute de dvs., se subintelege faptul ca nu sunteti pensionar ci urmeaza sa va pensionati si aveti nevoie de unele informatii in legatura cu aceasta.
Astfel, in momentul cand va veti pensiona, in privinta punctajului suplimentar pentru grupa I de munca, vi se vor aplica dispozitiile art. 78 indice 2 din Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii, astfel cum a fost modificat prin Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 209/2008, respectiv:
“(1) Asiguraţii care au desfăşurat activităţi în locuri de muncă încadrate în grupa I şi/sau grupa II de muncă, potrivit legislaţiei anterioare datei de 1 aprilie 2001, beneficiază de majorarea punctajelor anuale, după cum urmează:
a) cu 50% pentru perioadele în care au desfăşurat activităţi în locuri încadrate în grupa I de muncă;
b) cu 25% pentru perioadele în care au desfăşurat activităţi în locuri încadrate în grupa a II-a de muncă.
(2) Prevederile alin. (1) se aplică numai în situaţiile în care, potrivit legii, la determinarea punctajului mediu anual se utilizează stagiile complete de cotizare prevăzute în anexa nr. 3, în funcţie de data naşterii, respectiv stagiile complete de cotizare, în funcţie de data deschiderii dreptului la pensie, conform prevederilor art. 167 indice 1."
Prin urmare, punctajul realizat in fiecare perioada lucrata in grupa superioara de munca pana la 01.04.2001 (grupa I de munca, in cazul dvs.), punctaj calculat conform prevederilor Legii nr. 19/2000, cu modificarile si completarile ulterioara, se majoreaza cu un procent de 50% pentru grupa I de munca.

2. Pentru perioadele anterioare datei de 1 ianuarie 1963, in cazurile in care, pentru o anumita perioada care constituie stagiu de cotizare, in carnetul de munca sau in alte documente doveditoare, nu sunt inregistrate drepturile salariale, la stabilirea punctajului mediu annual se va folosi salariul mediu brut pe economie din acea perioada, astfel cum se precizeaza in art. 161 alin. (2) si (3) din Legea nr. 19/2000, completat prin O.U.G. nr. 19/2007:
“(2) In conditiile in care, pentru o anumita perioada care constituie stagiu de cotizare, in carnetul de munca nu sunt inregistrate drepturile salariale, asiguratul poate prezenta acte doveditoare ale acestora. In caz contrar, la determinarea punctajului mediu anual se utilizeaza salariul minim pe tara, in vigoare in perioada respectiva*).
(3) Fac excepţie de la aplicarea prevederilor alin. (2) perioadele anterioare datei de 1 ianuarie 1963 pentru care, la determinarea punctajului mediu anual, se utilizează:
a) un punct pentru fiecare lună de stagiu de cotizare realizat în perioadele anterioare datei de 1 septembrie 1947, indiferent de nivelul drepturilor salariale înregistrate în carnetul de muncă sau dovedite ori pentru care în carnetul de muncă nu sunt înregistrate drepturile salariale;
b) un punct pentru fiecare lună de stagiu de cotizare realizat în perioadele cuprinse între data de 1 septembrie 1947 şi data de 31 decembrie 1962 şi pentru care în carnetul de muncă nu sunt înregistrate drepturile salariale şi nici nu sunt dovedite;
c) un punct pentru fiecare lună de stagiu de cotizare realizat în perioadele cuprinse între data de 1 septembrie 1947 şi data de 31 decembrie 1962, în situaţia în care prin valorificarea drepturilor salariale din actele doveditoare rezultă, pentru fiecare lună de stagiu de cotizare, un număr de puncte mai mic decât cel prevăzut la lit. b).
Cu bine,
Specialist pensii”

15 iulie 2009

Intrebare primita prin e-mail-dovada grupa superioara de munca

Intrebare:

“Am 60de ani, sint pensionat pe caz de boala din1.04.2000 o pensie de 642 roni. Am lucrat in transporturi calatori (conventie) in functia de impegat miscare si sef de coloana 30 de ani. Mentionez ca soferii cu care am lucrat beneficiaza de gr.II iar eu care am avut acelas program cu ei si aceleasi conditii de munca ,deoarece puctul meu de lucru era in deplasare la o distanta de 35 de km de garaj si casa. Intrebare?
-Pot sa beneficiez si eu de gr.II, deoarece a-si trece mai repede la pensia de drept ?”


Raspuns:

“Precizam ca pentru luarea in calcul a grupei superioare de munca, trebuie sa prezentati casei teritoriale de pensii unde se afla dosarul dvs. de pensie, o adeverinţă eliberată de unitatea unde ati lucrat, care să ateste că aţi desfăşurat activitatea în grupă superioară de muncă cu respectarea prevederilor legale in vigoare.

Astfel, actul normativ care atesta modelul de adeverinţă, precum şi informaţii privind modul de eliberare a acestora, este Ordinul ministrului muncii, familiei şi egalităţii de şanse nr. 590/2008, publicat în Monitorul Oficial nr. 665/24.09.2008.

Mentionam ca, pentru a beneficia de recalcularea pensiei si reducerea varstei standard de pensionare, datorita grupei I sau grupei a II-a de munca potrivit legislatiei anterioare, trebuie mentionate cu exactitate:
-perioada lucrata in grupa I sau a II-a de munca;
-functia exercitata;

-actul normativ in baza caruia activitatea desfasurata a fost incadrata in grupa superioara de munca (numar, anexa, punct);
-procentul de incadrare al activitatii in grupa (conform legislatiei anterioare);
-actul administrativ emis de unitate pentru nominalizarea dvs. in grupa superioara de muncă (proces-verbal, decizie, tabel, dispoziţie etc.).

Dupa prezentarea adeverintei eliberate conform legii, casa teritoriala de pensii va emite o decizie privind recalcularea drepturilor dvs. de pensie si veti primi astfel informatii cu privire la reducerea varstei standard de pensionare pentru inscrierea la pensie pentru limita de varsta.

Cu bine,
Specialist pensii”

Legea nr. 273/2009 - modificarea Legii nr. 19/2000

Legea nr. 273/2009 pentru modificarea Legii nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale a fost publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 482, din 13 iulie 2009

Parlamentul Romaniei adopta prezenta lege.

Articol unic. — Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 140 din 1 aprilie 2000, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica dupa cum urmeaza:

1. La articolul 49, alineatul (4) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„(4) Incepand cu data de 1 ianuarie 2011, la implinirea varstelor standard de pensionare prevazute de prezenta lege pensia anticipata devine pensie pentru limita de varsta si se recalculeaza prin adaugarea perioadelor asimilate si a eventualelor stagii de cotizare realizate in perioada de anticipare.”


2. Articolul 52 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„Art. 52. — Incepand cu data de 1 ianuarie 2011, la implinirea varstelor de pensionare prevazute de prezenta lege pensia anticipata partiala devine pensie pentru limita de varsta si se recalculeaza prin eliminarea diminuarii prevazute la art. 50 alin. (2) si prin adaugarea perioadelor asimilate si a eventualelor stagii de cotizare realizate in perioada de anticipare.”

Aceasta lege a fost adoptata de Parlamentul Romaniei, cu respectarea prevederilor art. 75 si ale art. 76 alin. (1) din Constitutia Romaniei, republicata.

PRESEDINTELE CAMEREI DEPUTATILOR
ROBERTA ALMA ANASTASE

p. PRESEDINTELE SENATULUI,
ALEXANDRU PERES

Bucuresti, 7 iulie 2009.
Nr. 273.

Intrebare primita prin e-mail-pensie de urmas

Intrebare:

“Buna ziua.As dori sa ma lamuriti si pe mine in privinta varstei la care ar trebui sa primesc pensia de urmas dupa sotul meu decedat pt. ca la casa de pensii primesc de fiecare data alt raspuns.Mentionez ca :
- sunt nascuta in data de 3 decembrie 1952
-sotul meu (care a decedat anul trecut 2008 in iulie) era pensionar cu pensie la limita de varsta
-am fost casatoriti 37 de ani
- nu beneficiez de nici o alta pensie intrucat nu am lucrat fiind casnica(deci in acest moment nu am nici un venit)
- deoarece nu am nici un venit am beneficiat imediat dupa moartea sotului meu de o pensie timp de 6 luni dupa care mi s-a spus ca trebuie sa implinesc intai varsta standard de pensionare si abia apoi voi lua pensie de urmas.

Tocmai aceasta este problema mea.Care este varsta standard de pensionare pt. ca eu am inteles ca se calculeaza in functie de data nasterii si incepe de la 57 de ani pana la 60.

As vrea sa stiu exact in ce an trebuie sa beneficiez de aceasta pensie de urmas sau mai bine spus cand trebuie sa depun dosarul de pensionare.

Va rog din suflet sa ma ajutati! Multumesc anticipat!”


Raspuns:

“Regula generala de stabilire a pensiei de urmas pentru sotul supravietuitor este acea prevazuta de art. 67, respectiv la varsta standard de pensionare, la care se refera si intrebarea dvs.:“(1) Sotul supravietuitor are dreptul la pensie de urmas pe tot timpul vietii, la implinirea varstei standard de pensionare, daca durata casatoriei a fost de cel putin 15 ani.”
Varsta standard de pensionare pentru femei prevazuta de Legea nr. 19/2000 este de 60 de ani, care va fi atinsa in termen de 13 ani de la data intrarii in vigoare a acestui act normativ (respectiv de la data de 01.04.2001).
Varsta standard de pensionare in functie de data nasterii este detaliata in anexa nr. 9 din Normele de aplicare a legii, iar potrivit acestei anexe, intrucat sunteti nascuta la data de 03.12.1952, veti putea beneficia de pensie de urmas la implinirea varstei de 59 de ani si 3 luni, respectiv incepand cu data de 03.03.2012.

Prin urmare, cererea de reinscriere la pensie de urmas trebuie depusa la casa teritoriala de pensii in raza careia domiciliati, in cursul lunii martie 2012.
Cu bine,
Specialist pensii”

14 iulie 2009

Intrebare primita pe e-mail-pensie in strainatate-Ungaria

Intrebare:

“Va rog sa dati un sfat in situatia mea, ce am de facut, cum pot sa obtin o pensie mai buna.
Ma numesc S.I., nascut in 17.10.1949 /locul de nasteri Romania, loc. Salonta.
Am 20 de ani petrecut in campul muncii in Romania.
In anul 1990 am stabilit in Ungaria, si deatunci lucrezi aici.(carnetul de munca a fost actualizat in anul trecut in Romania, datele au fost inregistrate in sistemul electronic)
In Ungaria iarasi am 20 de ani in campul muncii.
Dupa legea pensionarii din Ungaria pot sa cer pensionarea mea, fara o fiu pedepsit, dupa ce am 40 de ani in campul muncii si am implinit varsta de 60 de ani.
Doresc sa intru in pensie in anul 2009 cand am implinit varsta de 60 de ani (17.10.2009)si am 40 de ani in campul muncii.
Va rog sa dati o informatie cum o sa fie socotit pensiunea mea din partea Romaniei, eventual ce sfat puteti sa dati, ce am de facut???
Va rog sa scrieti nr. legii actuala,dupa care pot sa orientez.
Va multumesc anticipat, cu respecte S.I.”

Raspuns:

„In ceea ce priveste acordarea unei pensii, va aducem la cunostinta ca persoanele care au lucrat în mai multe state membre ale Uniunii Europene pot beneficia de prestatii de pensie acordate în conformitate cu legislatia comunitara în domeniul securitatii sociale, aceasta devenind direct aplicabila în România începând cu data de 01.01.2007.

In cazul în care ati lucrat atât pe teritoriul României cât si pe teritoriul Ungariei si ati platit si platiti contributii de asigurari sociale în sistemele de pensii ale acestor state, veti beneficia de drepturi de pensie în conformitate atât cu legislatia maghiara, cât si cu cea româna, conform prevederilor Regulamentelor comunitare nr.1408/1971 si nr.574/1972.

Asadar, prin totalizarea perioadelor de asigurare realizate în cele doua state, confirmate de institutiile competente din Ungaria si respectiv România, institutiile de asigurari sociale constata daca persoana interesata îndeplineste conditiile referitoare la acordarea drepturilor de pensie, în conformitate cu fiecare din legislatiile de asigurari sociale al caror obiect l-a facut în cursul carierei profesionale. Pensia va fi calculata prin aplicarea principiului pro rata temporis (proportional cu perioada de asigurare realizata în statul propriu), practic veti primi doua pensii, una din Romania, cealalta din Ungaria.

Pentru stabilirea drepturilor de pensie de bătrâneţe (pentru limită de vârstă, anticipată, anticipată parţială), de invaliditate şi de urmaş, persoana îndreptăţită se adresează unei singure instituţii, cererea astfel depusă fiind valabilă pentru toate instituţiile la legislaţia cărora persoana respectivă a fost supusă.

Cererea pentru stabilirea dreptului la prestaţii se depune la instituţia de la locul de reşedinţă al persoanei interesate, dacă lucrătorul/asiguratul sau după caz, asiguratul decedat, a fost supus legislaţiei acestei instituţii.

Pentru confirmarea perioadei de asigurare din România este necesar ca persoana interesata sa completeze Formularul E 207, intitulat „Certificat privind cariera asiguratului” la care se ataseaza documente care atestă perioadele de asigurare sau cele echivalente realizate pe teritoriul României (ex: copia certificata a carnetului de munca). Acest formular E207 va fi depus împreuna cu cererea pentru stabilirea dreptului la prestaţii, la instituţia de la locul de reşedinţă al persoanei interesate.

Mentionam, de asemenea, ca potrivit Legii nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii, modificata si completata (care este Legea pensiilor aplicabila in Romania), aveti dreptul la pensie pentru limita de varsta la varsta de 64 de ani si 11 luni si la pensie anticipata partiala la varsta de 59 de ani si 11 luni (intrucat ati realizat cel putin stagiul complet de cotizare de 35 de ani).
Cu bine,
Specialist pensii."

Intrebare primita pe e-mail-pensie persoana cu handicap

Dupa primirea raspunsului la intrebarile trimise de o doamna, cuprinse in articolul nostru - http://desprepensii.blogspot.com/2009/07/intrebare-primita-pe-e-mail-pensie_04.html -, ne-au fost adresate intrebari suplimentare, la care ne grabim sa raspundem:

"Va multumesc enorm pentru raspuns, am o nedumerire in legatura cu sintagma "varsta ivirii handicapului/invaliditatii : daca la mine este coxartroza post luxatie CONGENITALA,adica din nastere de ce trebuie sa am 22 de ani vechime( sau 11 ani). Nu se considera ca boala care este handicapanta si este din nastere este preexistenta datei de angajare?(care presupune cel putin varsta de 18 ani).Va multumesc,"
Raspuns:
"Atunci cand vorbim de preexistenta handicapului, discutam de pensie pentru limita de varsta conform art. 47 din Legea nr. 19/2000, modificata si completata, care mentioneaza in alin. 1 ca "persoanele asigurate care au realizat un stagiu de cotizare în condiţii de handicap preexistent calităţii de asigurat, în funcţie de gradul handicapului, beneficiază de reducerea stagiilor de cotizare şi a vârstelor standard de pensionare prevăzute în anexa nr. 3, astfel:
a) cu 15 ani, reducerea vârstei standard de pensionare, dacă au realizat cel puţin o treime din stagiul complet de cotizare, pentru cei cu handicap grav;
b) cu 10 ani, reducerea vârstei standard de pensionare, dacă au realizat cel puţin două treimi din stagiul complet de cotizare, pentru cei cu handicap accentuat;
c) cu 10 ani, reducerea vârstei standard de pensionare, dacă au realizat stagiul complet de cotizare, pentru cei cu handicap mediu."

Astfel, in cazul dvs. intrucat aveti certificat de handicap accentuat cu data ivirii handicapului preexistenta calitatii de asigurat (respectiv din nastere), va puteati incadra in lit. b) a articolului mai susmentionat, daca ati fi indeplinit conditia realizarii celor doua treimi din stagiul complet de cotizare (respectiv 20 de ani, in cazul dvs.)

Prin urmare, nu puteti beneficia de pensie pentru limita de varsta cu reducerea de 10 ani, intrucat nu ati realizat decat 11 ani de stagiu de cotizare.
Cu bine,
Specialist pensii."

Intrebare primita prin e-mail-recunoastere vechime in strainatate

Intrebare:
"Cumnata mea a lucrat in Romania in perioada 1977-1984, si pentru aceasta perioada are o adeverinta. Acum are 51 de ani si lucreaza in Ungaria fiind cetatean maghiar. Ar vrea sa stie ce trebuie sa faca ca aceasta vechime sa i se recunoasca in Ungaria. Multumesc anticipat! "
Raspuns:
"In ceea ce priveste acordarea unei pensii, va aducem la cunostinta ca persoanele care au lucrat în mai multe state membre ale Uniunii Europene pot beneficia de prestatii de pensie acordate în conformitate cu legislatia comunitara în domeniul securitatii sociale, aceasta devenind direct aplicabila în România începând cu data de 01.01.2007.
In cazul în care cumnata dvs. a lucrat atât pe teritoriul României cât si pe teritoriul Ungariei si a platit si plateste contributii de asigurari sociale în sistemele de pensii ale acestor state, va beneficia de drepturi de pensie în conformitate atât cu legislatia maghiara, cât si cu cea româna, conform prevederilor Regulamentelor comunitare nr.1408/1971 si nr.574/1972.
Pentru confirmarea perioadei de asigurare din România este necesar ca persoana interesata sa completeze Formularul E 207, intitulat „Certificat privind cariera asiguratului” la care se ataseaza documente care atestă perioadele de asigurare sau cele echivalente realizate pe teritoriul României (ex: copia certificata a carnetului de munca sau adeverinta, in original). Acest formular E207 va fi depus împreuna cu cererea pentru stabilirea dreptului la prestaţii, la instituţia de la locul de reşedinţă al persoanei interesate.
Pentru stabilirea drepturilor de pensie de bătrâneţe (pentru limită de vârstă, anticipată, anticipată parţială), de invaliditate şi de urmaş, persoana îndreptăţită se adresează unei singure instituţii, cererea astfel depusă fiind valabilă pentru toate instituţiile la legislaţia cărora persoana respectivă a fost supusă.
Cererea pentru stabilirea dreptului la prestaţii se depune la instituţia de la locul de reşedinţă al persoanei interesate, dacă lucrătorul/asiguratul sau după caz, asiguratul decedat, a fost supus legislaţiei acestei instituţii.
Cu bine,
Specialist pensii"

13 iulie 2009

Despre pensiile facultative

Astazi, rasfoind blogurile la care sunt abonat, am gasit un articol interesant pe blogul lui Razvan Pascu despre pensiile facultative, care mi s-a parut foarte binevenit si bine realizat, de aceea, cu incuviintarea autorului (caruia ii multumim), il reproducem aici:
"Despre pensiile private am mai scris mai multe articole (I, II si III). Am scris insa mai mult despre pensiile private obligatorii si mai putin despre pensiile facultative, pilonul III. Acestea au fost primele lansate in Romania si de 2 ani de cand au fost lansate primele fonduri de pensii facultative, se afla pe un trend ascendent in ceea ce priveste numarul de participanti si valoarea activelor administrate.

Pensiile private facultative reprezinta un instrument de economisire si acumulare pentru populatie, participantii beneficiind in plus si de cateva avantaje oferite de stat, dar si de catre companiile care le administreaza. In acest moment pe piata din Romania exista 11 fonduri de pensii facultative administrate de 9 companii: AZT Moderato si AZT Vivace (Allianz), Concordia Moderat (Asirom), Pensia Mea (AVIVA), BCR Prudent (BCR), Eureko Confort (Eureko), Generali Stabil (Generali), ING Clasic si ING Optim (ING Asigurari), OTP Strateg (OTP) si Raiffeisen Acumulare (Raiffeisen).

Avantajul pentru participanti ar fi in primul rand deductibilitatea fiscala oferita acestora, in limita a 400 euro/an, atat pentru angajat, cat si pentru angajator. In cazul in care participantul plateste din salariul sau, deductibilitatea se va aplica asupra impozitului pe venit (salariul sau), iar in cazul firmelor care platesc o pensie facultativa pentru angajatii lor, deductibilitatea se aplica asupra impozitului pe profit (profitul firmei). Practic, aceasta deductibilitate inseamna ca tu, ca participant, nu vei mai plati impozit pe venit pentru banii pe care ii platesti la pensia facultativa (in limita a 400euro/an). Si castigi in acest fel 16% din acesti 400 euro, adica 64 de euro pe an.

Pe langa acest castig, banii pe care ii platesti pentru o pensie facultativa se investesc de catre compania de administrare a fondului de pensie si pot genera profituri. Astfel, daca ai o contributie lunara de 33,3 euro (pentru a te incadra in limita de deductibilitate: 400 euro/an impartit 12 luni=33,3 euro/luna), ajunsi pe contractul tau de pensie facultativa pilonul III, banii acestia se investesc in unitati de fond. Practic, din acesti bani se cumpara unitati de fond (precum sunt unitatile de fond de la fondurile mutuale), nu inainte de a se opri comisionul de administrare, care difera in functie de companie (o comparatie a comisioanelor percepute de fondurile de pensii facultative gasiti aici). Valoarea initiala a unei unitati de fond a fost 10 RON la toate fondurile, la unele fonduri valoarea unitatii crescand intre timp, la altele scazand (precum Eureko sau OTP Strateg – mai multe despre randamentele fondurilor aflati aici, la pagina 29).

Deasemenea, majoritatea companiilor ofera posibilitatea participantilor de a afla pe internet, prin portaluri dedicate, informatii despre actele lor de aderare si valoarea la zi a conturilor. In functie de profilul de risc al fondului de pensii private pilonul III, banii sunt investiti mai mult sau mai putin in depozite bancare, actiuni, obligatiuni emise de stat sau de catre companii private, etc. Cea mai buna afacere pentru un participant este ca acesta sa isi convinga si angajatorul sa ii plateasca o anumita suma pentru pensia facultativa, acest lucru functionand ca o marire de salariu (pe care insa nu o primesti imediat, ci se acumuleaza pentru batranete).

Facand comparatie intre marirea salariului cu 100 de lei si plata unei pensii facultative pentru angajatul sau de 100 de lei pe luna, angajatorul ar castiga in al doilea caz 16% (diferenta de impozit pe profit, neplatit in cazul pensiei), plus CAS-ul, CASS-ul si somaj-ul (care nu se mai platesc in cazul in care angajatorul alege sa plateasca suma respectiva pentru o pensie facultativa, decat sa ii mareasca salariul angajatului cu aceeasi suma).

Participantii pot intra in posesia banilor acumulati in contul de pensie facultativa la varsta de 60 de ani, sau in caz de invaliditate (ori mostenitorii legali sau testamentari, in caz de deces al participantilor). Fondurile de pensii au deja peste 180.000 de participanti, iar numarul acestora creste in fiecare luna intrucat tot mai multi romani constientizeaza faptul ca economisirea trebuie sa devina un mod de viata iar avantajele fiscale oferite pentru pensiile facultative reprezinta un imbold de a investi in aceste intrumente.

Informatii impartiale despre pensiile private puteti afla si pe aceste site-uri: Asociatia pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR) si Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private din Romania (CSSPP)."

11 iulie 2009

Intrebare primita pe e-mail-pensie anticipata si limita de varsta

Intrebare:

“Sunt barbat nascut in 12 mai 1953;facultatea de 5 ani terminata in 1978 ;25august 1978 angajare,apoi armata 6 luni din octombrie, apoi reangajare la 21 martie la ceeasi societate la care lucrez si in prezent.Pana in 2000 am avut grupa 2 de munca.intrabarile mele sunt:
1.la ce varsta ma pot pensiona anticipat
2.care este varsta de pensionare “normala”
3.pot fi “obligat” legal sa ma pensionez anticipat?
Cu stima , B.E.”

Raspuns:

“Avand in vedere faptul ca sunteti nascut la data de 12 mai 1953, varsta standard de pensionare pentru limita de varsta este de 65 de ani, iar stagiul complet de cotizare cerut de lege este de 35 de ani.
In conditiile in care ati desfasurat activitate in grupa a II-a de munca aproximativ 20-21 de ani (in conditiile in care procentul de incadrare a fost de 100%), beneficiati de reducerea varstei standard de pensionare cu 4 ani si 6 luni, respectiv pana la varsta de 60 de ani si 6 luni (noiembrie 2013).
Potrivit prevederilor legale, pentru ca ati realizat stagiul complet de cotizare, puteti solicita inscrierea la pensie anticipata partiala cu cel mult 5 ani inaintea implinitii varstei standard de pensionare, respectiv la implinirea varstei de 60 de ani (mai 2013).
Mentionam ca asiguratii care au conditii de pensionare anticipata sau anticipata partiala nu pot fi constransi sa depuna dosarul de pensie, ci trebuie mentinuti in activitate, pensionarile anticipate fiind la latitudinea salariatului. In practica insa, salariatilor li se desfac contractele de munca pe cu totul alte considerente decat pensionarea, cum ar fi restrangerea activitatii, desfiintarea postului sau acordul partilor. Raspunsul nostru este deci acela ca nu puteti fi obligat sa va pensionati anticipat.
Cu bine,
Specialist pensii.”

Intrebare primita pe e-mail-pensie de urmas

Intrebare:

“Buna ziua am o intrebare Mama mea are 56 de ani poate primi pensie de urmas in urma decesului tatalui meu ,daca tata era pensionar din sistemul de pensii de stat,iar mama nu are pensie adica nare venit? Multumesc pentru ajutor”

Raspuns:

“Conform art. 65 din Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii, cu modificarile si completarile ulterioare, “ Au dreptul la pensie de urmas copiii si sotul supravietuitor, daca persoana decedata era pensionar sau indeplinea conditiile pentru obtinerea unei pensii”.
Regula generala de stabilire a pensiei de urmas pentru sotul supravietuitor este acea prevazuta de art. 67, respectiv la varsta standard de pensionare, la care se refera si intrebarea dvs.:
“(1) Sotul supravietuitor are dreptul la pensie de urmas pe tot timpul vietii, la implinirea varstei standard de pensionare, daca durata casatoriei a fost de cel putin 15 ani.
(2) In cazul in care durata casatoriei este mai mica de 15 ani, dar de cel putin 10 ani, cuantumul pensiei de urmas cuvenit sotului supravietuitor se diminueaza cu 0,5% pentru fiecare luna, respectiv 6,0% pentru fiecare an de casatorie in minus.”
Varsta standard de pensionare pentru femei prevazuta de Legea nr. 19/2000 este de 60 de ani, care va fi atinsa in termen de 13 ani de la data intrarii in vigoare a acestui act normativ (respectiv de la data de 01.04.2001).
Varsta standard de pensionare in functie de data nasterii este detaliata in anexa nr. 9 din Normele de aplicare a legii, iar mai jos detaliem doar varstele standard pentru femeile care au in acest moment cel putin 56 de ani, cazul persoanei despre care este vorba in intrebarea trimisa pe e-mail.
Data nasterii - Data pensionarii - Varsta standard de pensionare (ani/luni)
Ian. 1953 - Mai 2012 - 59/4
Feb. 1953 - Iun. 2012 - 59/4
Mar. 1953 - Iul. 2012 - 59/4
Apr. 1953 - Sep. 2012 - 59/5
Mai 1953 - Oct. 2012 - 59/5
Iun. 1953 - Nov. 2012 - 59/5
Iul. 1953 - Ian. 2013 - 59/6
Aug. 1953 - Feb. 2013 - 59/6
Sep. 1953 - Mar. 2013 - 59/6
Oct. 1953 - Mai 2013 - 59/7
Nov. 1953 - Iun. 2013 - 59/7
Dec. 1953 - Iul. 2013 - 59/7
Ian. 1954 - Sep. 2013 - 59/8
Feb. 1954 - Oct. 2013 - 59/8
Mar. 1954 - Nov. 2013 - 59/8
Apr. 1954 - Ian. 2014 - 59/9
Mai 1954 - Feb. 2014 - 59/9
Iun. 1954 - Mar. 2014 - 59/9
Iul. 1954 - Mai 2014 - 59/10
Aug. 1954 - Iun. 2014 - 59/10
Sep. 1954 - Iul. 2014 - 59/10
Oct. 1954 - Sep. 2014 - 59/11
Nov. 1954 - Oct. 2014 - 59/11
Dec. 1954 - Nov. 2014 - 59/11

Intrucat mama dvs. nu are inca varsta standard de pensionare poate beneficia de pensie de urmas in una din urmatoarele situatii:
--pe perioada în care este invalid de gradul I sau II, daca durata casatoriei a fost de cel putin 1 an, indiferent de vârsta;
-în cazul în care nu îndeplineste conditiile de vârsta, beneficiaza de pensie de urmas pe o perioada de 6 luni de la data decesului, daca în aceasta perioada nu realizeaza venituri lunare dintr-o activitate profesionala pentru care asigurarea este obligatorie sau acestea sunt mai mici de o patrime din salariul mediu brut pe economie.
Cu bine,
Specialist pensii.”

9 iulie 2009

Traseul unui solicitant de pensie de invaliditate

În practica se întâlnesc trei situatii în care traseul persoanei care solicita pensia de invaliditate, este reglementat de lege:

- persoana care provine din munca se adreseaza:

1. Medicului de familie sau medicului specialist din Policlinica Teritoriala sau unitatea spitaliceasca unde este internat, pentru întocmirea referatului medical prin care se cere pensionarea de invaliditate

2. Comisiei de expertiza medicala si recuperare a capacitatii de munca, pentru obtinerea avizului de pensionare

3. Compartimentului Resurse Umane de la unitatea unde a prestat activitatea, pentru întocmirea dosarului medical.

4. Compartimentul Resurse Umane întocmeste dosarul medical pe care îl depune la Comisia de Expertiza Medicala, (în a carei evidente va figura bolnavul – pensionar de invaliditate), unde se emite decizia medicala de incadrare în grad de invaliditate.

5. Compartimentul Resurse Umane întocmeste dosarul administrativ, la care ataseaza un exemplar al deciziei medicale, si le depune la Casa Judeteana de Pensii, pentru calculul si plata pensiei de invaliditate.

6. Comisiei de Expertiza Medicala si Recuperare a Capacitatii de Munca, pentru revizuire la termen, cereri de agravare sau ameliorare

- persoana care este somera se adreseaza:

1. Medicului de familie sau medicului specialist din Policlinica Teritoriala sau unitatea spitaliceasca unde este internat, pentru întocmirea referatului medical prin care se cere pensionarea de invaliditate

2. Comisiei de expertiza medicala si recuperare a capacitatii de munca, pentru obtinerea avizului de pensionare

3. Agentiei Judetene de Ocupare a Fortei de Munca, cu aceleasi atributii ca si cele ale Compartimentului Resurse Umane

4. Casei Judetene de Pensii, pentru stabilirea si plata pensiilor

5. Comisiei de Expertiza Medicala si Recuperare a Capacitatii de Munca, pentru revizuire la termen, cereri de agravare sau ameliorare.

- persoana care nu provine din munca se adreseaza:

1. Medicului de familie sau medicului specialist din Policlinica Teritoriala sau unitatea spitaliceasca unde este internat, pentru întocmirea referatului medical prin care se cere pensionarea de invaliditate

2. Comisiei Judetene de Expertiza Medicala în vederea obtinerii avizului de principiu în vederea pensionarii

3. Comisiei de expertiza medicala si recuperare a capacitatii de munca, pentru obtinerea avizului de pensionare, si, dupa completarea actelor necesare, pentru emiterea deciziei medicale de încadrare in grad de invaliditate.

4. Casei de Pensii, pentru întocmirea dosarului administrativ, calculul si plata pensiei

Acte necesare pentru dosarul medical
- adresa de inaintare de la locul de munca sau de la Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca sau dupa caz,cerere
- extras de pe carnetul de munca sau dupa caz, copie dupa carnetul de munca
- bilete de iesire din spital originale
- documentarul de expertiza si recuperare a capacitatii de munca

4 iulie 2009

Intrebare primita pe e-mail-pensie anticipata partiala sau pensie de invaliditate

Intrebare:

“Ma numesc C.A., nascuta la 13.12.1956, din 2006 certificat de handicap accentuat, coxartroza post luxatie congenitala de sold, 8 ani vechime in munca pana in 2006, iar din iunie 2006 pana in prezent lucrez cu norma intreaga.Va rog sa-mi spuneti daca pot iesi la pensie anticipata sau la pensie de invaliditate.
Va multumesc,”

Raspuns:

“Avand in vedere faptul ca sunteti nascuta la data de 13 decembrie 1956, varsta standard de pensionare este de 60 de ani, iar stagiul complet de cotizare cerut de lege este de 30 de ani si stagiul minim de cotizare 15 ani.
Pana la aceasta data, ati realizat, dupa spusele dvs. un stagiu de cotizare de 11 ani.
Prin urmare, pentru ca nu ati realizat stagiul complet de cotizare cerut de lege, nu puteti solicita inscrierea la pensie anticipata sau pensie anticipate partiala.
 Pentru inscrierea la pensie de invaliditate, trebuie indeplinite urmatoarele stagii de cotizare, astfel:
Vârsta asiguratului în momentul Ivirii invalidităţii Stagiul de cotizare necesar (ani)
Sub 25 ani 5 ani
25 - 31 ani 8 ani
31 - 37 ani 1l ani
37 - 43 ani 14 ani
43 - 49 ani 18 ani
49 - 55 ani 22 ani
Peste 55 ani 25 ani

 De asemenea, cel puţin jumătate din stagiul de cotizare necesar, prevăzut în tabelul de mai sus, dacă a fost realizată de asiguraţi pînă la data ivirii invalidităţii.
Prin urmare, avand in vedere ca aveti varsta de 53 de ani si aveti un stagiu de cotizare de 11 ani, va puteti inscrie la pensie de invaliditate in situatia in care medical expert al asigurarilor sociale va incadreaza intr-un grad de invaliditate.
Cu bine,
Specialist pensii.”

Intrebare primita pe e-mail-pensie anticipata partiala

Intrebare:

“Buna ziua,
Daca tatal meu este nascut in iunie 1955 as dori sa stiu la ce varsta se poate pensiona anticipat.
Tata a lucrat din 1972 pana in prezent cu mici intreruperi de somaj..somaj tehnic..care nu insumeaza mai mult de 2 ani. Care este stagiul complet de cotizare in cazul lui?
Va multumesc,”

Raspuns:

“Din analiza celor spuse de dvs., reiese ca tatal dvs. este nascut in iunie 1955, varsta standard de pensionare fiind 65 de ani si stagiul complet de cotizare de 35 de ani. Prin urmare, poate solicita pensie pentru limita de varsta in luna iunie 2020.
Potrivit prevederilor legale, pentru ca tatal dvs. a realizat stagiul complet de cotizare(1972-2009, 37 de ani, trebuia minim 35 de ani), poate solicita inscrierea la pensie anticipata partiala cu cel mult 5 ani inaintea implinitii varstei standard de pensionare, respectiv la implinirea varstei de 60 de ani (iunie 2015).
La stabilirea stagiului de cotizare pentru acordarea pensiei anticipate parţiale nu se au în vedere stagiile assimilate (cum ar fi armata, facultatea sau perioada cat a beneficiat de pensie de invaliditate). Somajul se ia in calcul la stabilirea stagiului de cotizare in vederea pensionarii anticipate partiale.
Cu bine,
Specialist pensii”

2 iulie 2009

Legea pensionării unitare ar putea creşte CAS

Autorităţile iau în calcul creşterea contribuţiilor la fondul asigurărilor sociale sau plafonarea pensiilor mari dacă analiza financiară pe viitoarea lege a pensiilor va indica lipsa fondurilor pe termen lung.

Proiectul legii de pensionare unitară ar putea fi gata în octombrie pentru a intra în dezbaterea Parlamentului, până atunci fiind necesară o analiză privind impactul financiar “pe 50 de ani” al contribuţiilor şi pensiilor celor din sistemele speciale. Mihai Şeitan, consilier de stat la Guvern pe probleme de asistenţă socială, a declarat pentru Cotidianul că, dacă în urma acestei analize financiare se va ajunge la concluzia că nu ajung banii, “contribuţiile vor trebui urcate”. “Deocamdată nu ne-am gândit să modificăm nivelul contribuţiilor, care pe noua lege va fi acelaşi pentru toţi cei din sistem, aşteptăm rezultatele studiului de impact financiar, dar trebuie urcate contribuţiile dacă nu ajung banii”, a explicat consilierul.

O altă soluţie ar putea viza reducerea sau cel puţin plafonarea pensiilor de lux, având în vedere că nu pot fi crescute foarte mult contribuţiile.

“Dacă tu, ca stat, nu mai poţi susţine sistemul de pensii, trebuie să cobori pensiile, să spui că nu poţi să mai suporţi pensii mai mari de o anumită valoare”, a mai declarat Şeitan pentru Cotidianul. Însă, în chestiunea pensiilor în plată, despre care declarase acum ceva vreme că urmează să fie reduse, consilierul admite că “vor fi atacuri” şi că trebuie ţinut cont şi de Curtea Constituţională. “Nu le reducem, le îngheţăm, adică eliminăm din legile speciale prevederile conform cărora aceste pensii de serviciu cresc odată cu inflaţia, dar şi pe măsură ce creşte salariul aferent funcţiei deţinute înainte de pensionare, având în vedere că în sistemul public nu există astfel de majorări”, explică acesta.

“Trebuie făcute calcule care să arate cum se va aşeza sistemul actual în timp, dacă este în stare să acopere cheltuielile implicate pe termen lung”, a mai spus Şeitan, care a adăugat că oricum rămâne valabilă şi soluţia suplimentării sumelor pentru pensiile de la bugetul de stat. Consilierul a adăugat că aproape 300.000 de noi salariaţi vor intra pe sistemul contributiv prin noua lege, însă există câţiva angajatori, cum sunt Armata şi Poliţia, care nu au plătit niciodată până acum contribuţii la bugetul de pensii pentru propriii salariaţi. “În cazul lor va fi nevoie de o rectificare a bugetului, pentru că astfel de cheltuieli nu au fost prevăzute până acum, dar bugetul asigurărilor sociale îşi va îmbunătăţi sustenabilitatea financiară”, consideră Şeitan.

Acesta a spus că ia în calcul şi varianta acordării unui “bonus de carieră”, “un spor de punctaj”, pentru angajaţii cu o vechime de 20-25 de ani în domenii ca Armată, Poliţie sau Magistratură, însă vor fi excluşi “traseiştii”, care au intrat în aceste sisteme în ultimii ani doar pentru o pensie de lux. “În acest fel mai atenuăm şi din presiunea asupra Guvernului din partea acestor categorii profesionale şi, în plus, ne vom asigura că românii nu-şi vor pierde interesul pentru aceste domenii”, a mai spus Şeitan.

În plus faţă de contribuţiile pe care o parte dintre instituţiile publice le va plăti începând de anul viitor, când legea unitară a pensiilor ar trebui să intre în vigoare, statul va mai avea de cotizat şi în contul viitoarelor pensii ale agricultorilor. Potrivit unei legi adoptate în noiembrie 2008, de anul viitor cele două milioane de români care trăiesc din agricultura de subzistenţă sunt obligate să cotizeze între 10 şi 50 de lei lunar în schimbul unei pensii cuprinse între 140 şi 421 de lei, iar statul va contribui dublul sumei alese de con¬tribuabil.

Consilierul Şeitan a spus că “statul va trebui să facă rost de bani şi va plăti contribuţiile pentru ei”, dar că pe termen lung va fi eliminat acest ajutor. El a adăugat că numărul celor ce trăiesc din agricultură este în scădere, iar majoritatea tinerilor de la ţară se angajează, deci nu vor mai apărea multe cazuri noi în sistem. “Statul trebuie să se ocupe de pensiile pentru ei, pentru că altfel, când vor ajunge la bătrâneţe, tot statul o să plătească, prin venitul minim garantat”.

Legea cumul pensie-salariu mai aşteaptă până la toamnă

Plenul Senatului a decis marţi retrimiterea la Comisia de muncă a proiectului de lege privind cumulul pensiei cu salariul, pentru că textul Guvernului este modificat substanţial de amendamente, ceea ce contravine deciziei Coaliţiei de guvernare.

Senatorii nu au căzut de acord asupra formei textului legii privind cumulul pensiei cu salariul de la stat, trimiţând-o înapoi la comisia de resort. Cum însă astăzi este ultima zi din sesiunea legislativă, actul normativ care trebuia aplicat începând cu 1 iunie, va fi amânat până la toamnă. Discuţiile aprinse dintre senatori s-au învârtit în jurul textului de lege, care modificat cu amendamentele liberalilor arată complet diferit de cel al Guvernului. Conducerea Coaliţiei PDL-PSD recomanda ieri Senatului să adopte legea în forma primită de la Palatul Victoria.

Amendamentele PNL, susţinute şi de celelalte grupuri politice cu excepţia PDL, vizează introducerea impozitului progresiv, care s-ar traduce astfel: dacă pensia este mai mică sau egală cu salariul mediu pe economie, veniturile se impozitează normal, adică cu 16%; dacă însă pensia este mai mare decât salariul mediu pe economie, dar mai mică sau egală cu patru salarii medii, impozitul ar fi de 30%.
Publicitate
Acelaşi principiu se aplică şi pentru pensiile cuprinse între patru şi opt salarii medii (60%), iar pentru cei cu pensii mai mari de opt salarii medii, taxele ar fi de 80%.

În varianta Guvernului, persoanele ale căror pensii depăşesc valoarea salariului mediu brut pe economie şi care primesc în acelaşi timp salariu de la stat trebuie să opteze pentru una dintre cele două forme de remunerare în 15 zile de la adoptarea proiectului de Lege în Parlament. Cei care sunt în situaţia interzisă de lege trebuie să opteze, în cele 15 zile, între suspendarea plăţii sumei pensiei nete care depăşeşte nivelul salariului mediu brut sau menţinerea pensiei, dar încetarea raportului de muncă.

Interzicerea cumulului pensie-salariu a fost una dintre primele măsuri ale Cabinetului Boc, care a încercat s-o impună printr-o ordonanţă de urgenţă. La sesizarea Avocatului Poporului, Curtea Constituţională a decis însă că actul normativ nu respectă Legea fundamentală, iar Guvernul a trebuit să modifice articolele considerate neconstituţionale. Legea se află acum în Parlament, Camera Deputaţilor fiind cameră decizională.

(http://www.cotidianul.ro/legea_cumul_pensie_salariu_mai_asteapta_pana_la_toamna-90119.html)