Adresa noastra de e-mail este
desprepensii@gmail.com

29 mai 2009

Intrebari suplimentare primite

Dupa primirea raspunsului la intrebarile trimise de o doamna, cuprinse in articolul nostru - http://desprepensii.blogspot.com/2009/05/intrebare-primita-pe-e-mail-inscriere.html -, ne-au fost adresate intrebari suplimentare, la care ne grabim sa raspundem:
"Buna seara,Va multumesc pentru raspuns. As dori niste informatii suplimentare.
1.-Dupa incadrarea mea intr-un grad de invaliditate de catre medicul expert al asigurarilor sociale, as dori sa stiu cum se calculeaza valoarea acestei pensii.
2.- Daca la implinirea varstei de 55 ani pot trece la pensie anticipata partiala si care ar fi penalizarea
3.- Daca beneficiez de reducerea varstei standard (60 ani) cu 1 an datorita grupei."
Raspunsuri:
1. Conform art. 78 alin. 1 din Legea nr. 19/2000, punctajul mediu anual al asiguratului se determina prin impartirea la 12 a punctajului rezultat in anul respectiv din insumarea numarului de puncte realizat in fiecare luna .
Numarul de puncte realizat in fiecare luna se calculeaza prin raportarea salariului brut lunar individual, inclusive sporurile si adaosurile cu caracter permanent, sau dupa caz a venitului lunar asigurat care a constituit baza de calcul a contributiei de asigurari sociale, la salariul mediu brut lunar din luna respectiva, comunicat de Institutul de Statistica si Studii Economice .
La determinarea punctajelor anuale, pina la intrarea in vigoare a legii respectiv 01.04.2001, se utilizeaza salariile brute sau nete, dupa caz, conform inregistrarilor din carnetul de munca, sporul de vechime si celelalte sporuri cu caracter permanent, asa cum sunt prevazute in art. 164 alin 1-8 din Legea nr. 19/2000.
Numai casa teritoriala de pensii in raza careia domiciliati, dupa depunerea dosarului de pensie, insotit de toate documentele necesare, poate face calculul drepturilor de pensie, in conformitate cu prevederile legale in vigoare.
Nimeni altcineva nu poate face o aproximare a cuantumului pensiei, inainte de aceasta data.
2. Trecerea de la pensie de invaliditate la pensie anticipata partiala nu este prevazuta de legislatia in vigoare si, de altfel, nici nu este de dorit in situatia dvs., pentru ca exista o probabilitate destul de mare ca pensia anticipata partiala sa fie in cuantum mai mic decat cea de invaliditate, ambele fiind stabilite aproape in acelasi fel.
Cu cinci ani inainte de varsta standard de pensionare (respectiv la 55 de ani), puteti solicita la expertiza medicala aplicarea art. 62 alin. 7 lit. c) care prevede ca "nu sunt supusi revizuirii medicale periodice pensionarii de invaliditate care: c) au varsta mai mica cu pana la 5 ani fata de varsta standard de pensionare si au realizat stagiile complete de cotizare, conform prezentei legi."
3. Si in situatia in care beneficiati de pensie de invaliditate, dar si in aceea in care beneficiati de pensie anticipata partiala, veti avea dreptul la pensie pentru limita de varsta la varsta de 59 de ani, beneficiind de reducerea varstei standard de pensionare cu un an, intrucat ati desfasurat activitate in grupa a II-a de munca pe o perioada de 6 ani, 7 luni si 19 zile.
Cu bine,
Specialist pensii

28 mai 2009

Intrebare primita pe e-mail-inscriere pensie anticipata sau invaliditate

Intrebare:

“Buna ziua,
As dori sa stiu cand pot beneficia de pensia anticipata partiala, date fiind urmatoarele conditii:
1. Sunt nascuta in 08.05.1957;
2. Sunt incadrata cu carte munca din 15.11.1974 si pana in prezent (2009) si in aceasta perioada - am finalizat liceul si facultatea la seral.
4. Am lucrat cu 1/2 norma in perioada 1.04.1988 - 01.09.1990 (2 ani si 5 luni) pentru cresterea copilului.
5. Am lucrat pe santier in perioada 12.08.1991- 01.04.1998 in grupa II-a de munca in procent de 100% , (respectiv 6 ani, 7 luni, 19 zile). In cadrul acestei perioade am avut 20 zile CFS si am beneficiat de 69 zile somaj tehnic cf prevederile Legii 215/97.
6. Sunt in concediu medical pentru neoplasm la san pana la 1.08.2009 (1 an si 6 luni).
Va rog frumos sa-mi spuneti:
1. daca dupa 1.08.2009 pot beneficia de pensie de invaliditate”

Raspuns:

“In primul rand, vreau sa va spun ca ati pus doua intrebari cu totul diferite, respectiv in prima parte a mesajului daca beneficiati de pensie anticipate partial si in a doua parte daca aveti dreptul la pensie de invaliditate.
Sa le luam pe rand:
1. Avand in vedere faptul ca sunteti nascuta la data de 8 mai 1957, varsta standard de pensionare este de 60 de ani, iar stagiul complet de cotizare cerut de lege este de 30 de ani, conditie pe care, din calculul celor relatate de dvs., o indepliniti.Potrivit prevederilor legale, pentru ca ati realizat stagiul complet de cotizare, puteti solicita inscrierea la pensie anticipata partiala cu cel mult 5 ani inaintea implinirii varstei standard de pensionare, respectiv la implinirea varstei de 55 de ani (mai 2012).
2. In conformitate cu art. 58 din Legea nr. 19/2000, modificata si completata, “in cazul in care invaliditatea s-a ivit ca urmare a unui accident de munca, a unei boli profesionale, a tuberculozei, neoplaziilor, SIDA, precum si in situatia in care invaliditatea s-a ivit in timpul si din cauza indeplinirii obligatiilor militare prevazute la art. 38 alin. (1) lit. c), asiguratul poate beneficia de pensie de invaliditate, indiferent de stagiul de cotizare."
Intrucat in mesajul dvs. ati precizat ca sunteti suferinda de neoplasm la san, puteti beneficia de pensie de invaliditate, dupa incadrarea dvs. intr-un grad de invaliditate de catre medicul expert al asigurarilor sociale, indiferent de stagiul de cotizare.

Cu bine,
Specialist pensii.”

Intrebare primita pe e-mail-optiune pensie de urmas

Intrebare:

“Mama mea poate primi pensie de urmas in urma decesului tatalui meu ,daca tata era pensionar din sistemul de pensii de stat,iar mama este pensionar din sistemul de pensii al agricultorilor?”

Raspuns:

“In conformitate cu prevederile art. 74 din Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii, cu modificarile si completarile ulterioare, “sotul supravietuitor care are dreptul la o pensie proprie si indeplineste conditiile prevazute de lege pentru obtinerea pensiei de urmas dupa sotul decedat poate opta pentru cea mai avantajoasa pensie”.
Prin urmare, respectand cele de mai sus, mama dvs. poate opta intre pensia proprie de agricultor si pensia de urmas dupa tatal dvs. decedat, cu conditia ca noua pensie sa fie mai favorabila.
De asemenea, conform art. 71 alin. (2) din acelasi act nromativ, “cuantumul pensiei de urmas se stabileste in conditiile Art. 76, prin aplicarea unui procent asupra punctajului mediu anual realizat de sustinator, aferent pensiei prevazute la alin. (1) lit. a) si b), in functie de numarul urmasilor indreptatiti, astfel:
a) pentru un singur urmas - 50%;
b) pentru 2 urmasi - 75%;
c) pentru 3 sau mai multi urmasi - 100%.”
Din practica caselor teritoriale de pensii, in majoritatea cazurilor, pensiile de urmas au un cuantum mai favorabil decat pensiile proprii de agricultor, de aceea, mama dvs, va avea de castigat prin depunerea unei cereri de optiune la casa teritoriala de pensii in raza careia domiciliaza.

Cu bine,
Specialist pensii.”

Intrebare primita pe e-mail-pensie anticipata partiala

Intrebare:

“Buna ziua!
Ma numesc P.O.L. si as avea o intrebare:
Care sunt sansele ca mama mea sa solicite pensioarea (inainte de varsta de 60 de ani) in urmatoarele conditii:
- in 18 noiembrie 2009 va implini varsta de 50 de ani (anul nasterii 18.11.1959)
- are o vechime in munca de 32 de ani?
Astept raspunsul dvs. pe acest mail!
Multumesc anticipat!
Cu stima”

Raspuns:

“Avand in vedere faptul ca mama dvs. este nascuta la data de 18 noiembrie 1959, varsta standard de pensionare este de 60 de ani, iar stagiul complet de cotizare cerut de lege este de 30 de ani, conditie pe care, din cele spuse de dvs., o indeplineste.
Potrivit prevederilor legale, pentru ca mama dvs. a realizat stagiul complet de cotizare, poate solicita inscrierea la pensie anticipata partial cu cel mult 5 ani inaintea implinirii varstei standard de pensionare, respectiv la implinirea varstei de 55 de ani (noiembrie 2014).
Cu bine,
Specialist pensii.”

27 mai 2009

Pensiile speciale vor fi recalculate

Pensiile a circa 200.000 de magistrati, cadre militare si alte persoane care primesc pensii in baza legilor speciale vor fi recalculate, astfel incat cuantumul acestora sa fie egal cu valoarea contributiei, a declarat marti consilierul premierului pe probleme sociale, Mihai Seitan.
"In fiecare an, eu stiu cat a fost contributia normala - 12, 13, 14%, 30%, si fac calculul, cate puncte ii ies in fiecare an omului, tinand cont de salariul lor. Si o sa iasa o pensie, ca si cand au fost in sistemul asta (public n.r.). Cat o sa fie pensia aia, atata le dau", a declarat Seitan, potrivit NewsIn.Consilierul de stat a estimat ca economiile la buget vor insuma astfel 20-30 de milioane de euro anual, dar a precizat ca importanta este echitatea sociala.
Seitan: Nu este vorba de retroactivitatea aplicarii legii
Consilierul pe probleme sociale al premierului, Mihai Seitan, spune ca in cazul recalcularii pensiilor primite in baza legilor speciale nu se pune problema retroactivitatii aplicarii unui act normativ, argumentand ca pensionarii vor pastra banii primiti pana la data cand noua lege intra in vigoare."Legea se aplica din momentul in care apare. Din momentul ala le micsorez pensiile, in viitor, nu in urma. In urma nu le iau banii, ei au castigat acei bani, raman cu ei", a declarat Seitan la Guvern.
El a precizat ca recalcularea pensiilor speciale este o decizie de principiu a Executivului, iar de saptamana viitoare va coordona o echipa care va elabora aspectele tehnice ale legii. Pana la finele anului, Legea de reformare a sistemului de pensii, ale carei principii au fost adoptate saptamana trecuta de Executiv, trebuie sa fie trecuta prin Parlament. Potrivit lui Seitan, noile reguli nu se vor aplica imediat ce noua lege va intra in vigoare, estimand ca acest lucru s-ar putea intampla peste aproximativ sase luni de la acea data.SoJust si AMR: Salariile si pensiile magistratilor nu pot scadea
Societatea de Justitie (SoJust) si Asociatia Magistratilor din Romania se declara impotriva schimbarilor anuntate referitoare la pensiile magistratilor, care nu pot scadea.
"Mi se pare echitabil ca pensia sa fie corespunzatoare sumei cu care o persoana a cotizat in perioada in care a fost salariat. Magistratii au o situatie mai speciala. Nici salariile si nici pensiile magistratilor nu pot scadea. Aceasta lege nu poate afecta magistratii iesiti la pensie si nici pe cei in functie, inainte de intrarea in vigoare a legii. Exista principii internationale potrivit carora nu se pot modifica, in defavoarea magistratilor, prevederi referitoare la pensii si salarii. De aceasta lege a pensiilor pot beneficia doar persoanele care acced in magistratura dupa intrarea in vigoare a noii legi. Se poate crea un precedent periculos", a declarat presedintele SoJust, Cristi Danilet, citat de NewsIn.
La randul sau, Mona Pivniceru, presedintele Asociatiei Magistratilor din Romania, a declarat ca este impotriva schimbarilor anuntate de Mihai Seitan. "Aceasta declaratie este iresponsabila. Nu pot face declaratii impotriva regulilor de drept care interzic un lucru. Exista o insecuritate generala si nu este vorba numai despre magistrati, este vorba despre un drept castigat. Nu se poate asa ceva!", a afirmat Pivniceru.
Consilierul pe probleme sociale al premierului, Mihai Seitan, spune ca in cazul recalcularii pensiilor primite in baza legilor speciale nu se pune problema retroactivitatii aplicarii unui act normativ, argumentand ca pensionarii vor pastra banii primiti pana la data cand noua lege intra in vigoare.
"Legea se aplica din momentul in care apare. Din momentul ala le micsorez pensiile, in viitor, nu in urma. In urma nu le iau banii, ei au castigat acei bani, raman cu ei", a declarat Seitan la Guvern.
El a precizat ca recalcularea pensiilor speciale este o decizie de principiu a Executivului, iar de saptamana viitoare va coordona o echipa care va elabora aspectele tehnice ale legii. Pana la finele anului, Legea de reformare a sistemului de pensii, ale carei principii au fost adoptate saptamana trecuta de Executiv, trebuie sa fie trecuta prin Parlament. Potrivit lui Seitan, noile reguli nu se vor aplica imediat ce noua lege va intra in vigoare, estimand ca acest lucru s-ar putea intampla peste aproximativ sase luni de la acea data.

Intrebare primita pe e-mail-pensie anticipata partiala

Intrebare:

“Buna ziua,

As dori sa aflu daca tatal meu se incadreaza la pensie anticipata si ce penalizari sunt daca se pensioneaza inainte de varsta, el implineste in august 2009 varsta de 59 ani si tot atunci 39 de ani in campul muncii care includ si stagiul militar de 1 an si 1/2.
Mentionez ca are mai multi ani lucrati in grupa a 2-a de munca, dar inca nu stiu cati l-am pus sa intrebe la personal.”

Raspuns:

“Din analiza celor spuse de dvs., reiese ca tatal dvs. este nascut in august 1950, varsta standard de pensionare fiind 65 de ani si stagiul complet de cotizare de 35 de ani. Prin urmare, poate solicita pensie pentru limita de varsta in luna august 2015.
Mentionam ca, pentru a beneficia de reducerea varstei standard de pensionare, datorita grupei a II-a de munca, trebuie mentionate cu exactitate:
- perioada lucrata in grupa a II-a de munca;
- procentul de incadrare al activitatii in grupa (conform legislatiei anterioare).
Potrivit prevederilor legale, pentru ca tatal dvs. a realizat stagiul complet de cotizare, poate solicita inscrierea la pensie anticipata partiala cu cel mult 5 ani inaintea implinitii varstei standard de pensionare, respective la implinirea varstei de 60 de ani (august 2010).
La stabilirea stagiului de cotizare pentru acordarea pensiei anticipate parţiale nu se au în vedere stagiile assimilate (cum ar fi armata, facultatea sau perioada cat a beneficiat de pensie de invaliditate).
Cuantumul (valoarea) pensiei anticipate parţiale se stabileşte din cuantumul pensiei pentru limită de vârstă, prin diminuarea acesteia în raport cu stagiul de cotizare realizat şi cu numărul de luni cu care s-a redus vârsta-standard de pensionare, conform tabelului:
Stagiul de cotizare realizat peste stagiul standard complet de cotizare prevăzut de lege Procentul de diminuare pentrufiecare lună de anticipare (%)
Până la 1 an 0,50
Peste 1 an 0,45
Peste 2 ani 0,40
Peste 3 ani 0,35
Peste 4 ani 0,30
Peste 5 ani 0,25
Peste 6 ani 0,20
Peste 7 ani 0,15
Peste 8 ani 0,10
Între 9 şi 10 ani 0,05

Astfel, in cazul tatalui dvs., avand in vedere datele pe care ni le-ati transmis, diminuarea ar trebui sa fie in jurul valorii de 24%, calculati astfel:
-stagiul de cotizare 37 ani si 6 luni-diminuare cu 0,40% pe luna de anticipare
-inscriere la pensie anticipata partiala in august 2010-60 luni
0,40% x 60 de luni = 24 %."

Cu bine,

Specialist pensii

Later Edit: Multumim "anonimului" care a semnalat o greseala in modul de calcul al diminuarii!

21 mai 2009

Principiile noului sistem de pensii publice

Comunicat Guvernul Romaniei:

"Vom avea o singura lege a pensiilor publice; toti cetatenii vor fi egali in fata legii. Prin stabilirea principiului contributivitatii, fiecare va primi in aceasta tara o pensie pe masura contributiei pe care o are la fondul de pensii”, a declarat primul-ministru Emil Boc la finalul sedintei de Guvern.

Executivul a aprobat in sedinta de astazi principiile unitare care vor sta la baza proiectului de lege privind sistemul de pensii publice. Premierul a subliniat ca principiile adoptate astazi constituie „un act de justitie si dreptate sociala si in sistemul de pensii”. „Va disparea actualul sistem prin care, prin pensie de serviciu sau alte prevederi legale, daca ai contribuit pentru o pensie de 10 milioane de lei, primesti de fapt in mana 100 milioane de lei pentru ca ai o prevedere prin care se stabileste valoarea pensiei la 80% din valoarea ultimei pensii sau alte modalitati de acest fel” a mai precizat Emil Boc.

Sistemul de pensii publice, va avea la baza sapte principii. Premierul Emil Boc a mai informat ca principiul ocupational nu a fost admis, deoarece se doreste aplicarea unui tratament egal pentru toti contribuabilii. „Nu am inclus principiul ocupational pentru a nu incerca, sau a da impresia ca se incearca, gasirea unei brese prin care sa reintroducem pe usa din dos actualele legi speciale. Trebuie sa fim foarte clari si precisi: dorim o singura lege care sa rezolve aceste probleme care exista in momentul de fata, probleme care sunt date de cadrul legal ce nu ofera o egalitate de tratament a tuturor acelora care contribuie la sistemul public de pensie” a mai declarat primul-ministru.

Principiile care vor sta la baza sistemului de pensii publice sunt urmatoarele:

1. Principiul unicitatii: „Statul organizeaza si garanteaza sistemul public bazat pe aceleasi norme de drept”

2. Principiul obligativitatii: „persoanele fizice si juridice au, conform legii, obligatia de a participa la sistemul public, drepturile de asigurari sociale exercitandu-se corelativ cu indeplinirea obligatiilor”.

3. Principiul contributivitatii: „fondurile de asigurari sociale se constituie pe baza contributiilor datorate de persoanele fizice si juridice, participante la sistemul public, drepturile e asigurari sociale cuvenindu-se pe temeiul contributiilor de asigurari sociale platite, cu mentiunea de a se avea in vedere asimilarea stagiului de cotizare, care asigura luarea in calcul a perioadei in care persoanele din sistemul national de aparare, ordine publica si siguranta nationala au fost asigurate in sistemul national ocupational de pensii de stat”.

4. Principiul egalitatii: „asigura tuturor participantilor la sistemul public, contribuabili si beneficiari, un tratament nediscriminatoriu in ceea ce priveste drepturile si obligatiile prevazute de lege”.

5. Principiul repartitiei: „fondurile realizate se redistribuie pentru plata obligatiilor ce revin sistemului public, conform legii”.

6. Principiul solidaritatii sociale: „participantii la sistemul public isi asuma reciproc obligatii si beneficiaza de drepturi pentru prevenirea, limitarea sau inlaturarea riscurilor sociale prevazute de lege”.

7. Principiul autonomiei: „administrarea de sine statatoare a sistemului public”, potrivit legii avandu-se in vedere conformitatea acestuia cu legislatia privind protectia informatiilor clasificate, prin folosirea structurilor de pensii (asigurari) existente la data intrarii in vigoare a prezentei legi, ale ministerelor si institutiilor din sistemul national de aparare.

Aceste principii vor fi implementate de catre grupul de lucru interministerial care va avea ca sarcina elaborarea proiectului de lege privind sistemul unitar de pensii publice. Grupul de lucru va include reprezentanti, la nivel de experti, din urmatoarele ministere:
- Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale
- Ministerul Administratie si Internelor
- Ministerul Afacerilor Externe
- Ministerul Apararii Nationale
- Ministerul Finantelor Publice
- Ministerul Justitiei si Libertatilor Cetatenesti

In paralel cu elaborarea proiectului de lege, se va efectua o analiza privind impactul financiar al implementarii noii legi de pensii asupra bugetului asigurarilor sociale de stat, precum si asupra bugetului de stat."

20 mai 2009

Intrebare primita pe e-mail-termen de rezolvare pensie de urmas

Intrebare:

“Acum un an mama mea a depus dosarul pentru pensia de urmas dupa tatal meu. Abia acum doua luni a venit si decizia dar pensia nu . La cat timp dupa aceasta vine si pensia?
Si as mai vrea sa stiu daca pensia o s-o primeasca si din urma adica de la data depuneri dosarului?
Va multumesc”

Raspuns:

“Ce sa va spunem, situatia mamei dvs. si a drepturilor sale de pensie este inadmisibila.
Va rugam in acest sens sa ne transmiteti pe adresa de e-mail, numarul de inregistrare, orice alte date de identificare (cum ar fi numele si prenumele mamei dvs.), precum si Casa de pensii unde s-a intamplat acest caz, pentru a intra in legatura cu ei si a afla data exacta a primirii drepturilor de pensie.
Conform Legii nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii, cu modificarile si completarile ulterioare, toate cererile depuse la casele teritoariale de pensii care vizeaza drepturi de pensie si alte drepturi platite prin aceste institutii trebuie rezolvate in termen de 45 de zile de la depunere. Intelegem ca uneori sunt intarzieri datorita complexitatii muncii si a dosarelor, a personalului insuficient si a programelor informatice, insa cazul dvs. este incredibil, ca un drept de pensie, mai ales de urmas, sa nu fie platit nici dupa un an de zile.
Dupa emiterea unei decizii de pensie, intervalul la care o casa de pensii plateste drepturile sunt de obicei cuprinse intre 20 si 40 de zile, in functie de termenele de plata impuse de Casa Nationala de Pensii. De aceea, termenul de doua luni este inadmisibil.
De asemenea precizam ca mama dvs. va primi drepturile de pensie de urmas pe toate perioada care a curs de la data depunerii cererii pana la data incasarii drepturilor restante, cu respectarea art. 85 din Legea nr. 19/2000, care prevede:
Art. 85. - (1) Drepturile de pensie de urmas, in cazul persoanelor care indeplinesc conditiile prevazute de prezenta lege la data decesului sustinatorului asigurat, se acorda la cerere:
a) incepand cu luna urmatoare decesului, in cazul in care sustinatorul decedat era pensionar, daca cererea a fost depusa in termen de 90 de zile de la data decesului;
b) de la data decesului sustinatorului, in cazul in care sustinatorul decedat nu era pensionar la data decesului, daca cererea a fost depusa in termen de 90 de zile de la aceasta data;
c) de la data depunerii cererii, in situatiile in care s-au depasit termenele prevazute la lit. a) si b).
(2) In cazul in care urmasul indeplineste conditiile prevazute de prezenta lege ulterior datei decesului sustinatorului asigurat, drepturile de pensie de urmas se acorda de la data indeplinirii conditiilor, daca cererea a fost depusa in termen de 90 de zile de la data indeplinirii conditiilor.
(3) In situatia in care s-a depasit termenul prevazut la alin. (2), drepturile de pensie de urmas se acorda de la data depunerii cererii.”

Cu bine,
Specialist pensii

Varsta de pensionare a romanilor ar putea ajunge la 65 de ani in 2030

Guvernul ar putea creste pana in 2030 varsta de pensionare a femeilor la 65 de ani, care va ajunge, astfel, la acelasi nivel cu varsta de pensionare a barbatilor, ca urmare a presiunilor facute de Banca Mondiala, a declarat marti, la Realitatea TV, ministrul muncii, Marian Sarbu.
"Avem o presiune importanta din partea Bancii Mondiale pentru a lua o decizie in ce priveste egalizarea varstei de pensionare intre femei si barbati pana la sfarsitul anului. Propunerea Bancii Mondiale este ca varsta de pensionare a femeilor si barbatilor sa fie egala in 2020, respectiv la 65 de ani, iar propunerea noastra este ca ca aceasta perioada sa se intinda pana in 2035. Cred ca in 2030 varsta de pensionara a femeilor si barbatilor ar putea ajunge la 65 de ani", a spus Sarbu, potrivit NewsIn.
"Sper sa pot convinge organismele internationale cu care negociem aceste programe de nevoia adoptarii acestor programe in functie de situatia existenta in Romania", a mai spus ministrul.Banca Mondiala recomanda Guvernului Romaniei reformarea sistemului de pensii si a pietei financiare, pentru a oferi pensii de limita de varsta sigure din punct de vedere economic, potrivit unui comunicat transmis NewsIn in 31 martie.
Estimarile pentru anul 2050 arata ca sistemul de pensii din Romania va avea deficite in crestere, daca executivul nu va lua masurile necesare pentru sustenabilitatea acestuia.
Drept urmare, daca nu va fi abordata problema imbatranirii populatiei, aceasta va pune in pericol siguranta economica si bunastarea pensionarilor, se arata in comunicatul Bancii Mondiale."Simularile arata ca, daca toti ceilalti parametri ai schemei de pensii sunt pastrati neschimbati, iar cresterea varstei de pensionare este aleasa ca singura masura de abordare a deficitului fiscal, atunci varsta de pensionare va trebui sa creasca, atingand nivele dramatice - 70 de ani - pentru ca sistemul de pensii sa devina sustenabil din punct de vedere fiscal, fara a fi nevoie de transferuri de la bugetul de stat", a atentionat Banca Mondiala.
Potrivit comunicatului, raportul analizeaza mai multe optiuni de ajustare a beneficiilor sau a regulilor de indexare a acestora, care, singure sau in combinatie, pot fi folosite in abordarea sustenabilitatii fiscale a sistemului de pensii, ce se deterioreaza, si protejarea sigurantei economice a pensionarilor.
"Studiul nu recomanda nici un fel de masura si lasa la latitudinea Guvernului Romaniei sa aleaga "combinatia de masuri' dintre optiunile existente, in abordarea sustenabilitatii sistemului de pensii", a tinut sa precizeze Banca Mondiala.

15 mai 2009

Pensii ocupationale prin viitoarea lege a pensiilor

Noua lege a pensiilor introduce obligativitatea infiintarii pensiilor ocupationale
Principiile care vor sta la baza noii Legi unitare a pensiilor publice, ce urmeaza a fi aprobata miercuri de Guvern, prevad obligativitatea infiintarii unui sistem suplimentar de pensii ocupationale, urmand ca odata cu aparitia Legii sa existe doua pensii de stat, a declarat, vineri, Mihai Seitan, citat de NewsIn."Am stabilit opt principii care vor sta la baza noii Legi unitare a pensiilor publice, cu reprezentantii ministerelor si cu ministrul Muncii Marian Sarbu. Primul pricipiu propune existenta unui sistem unitar de pensii pentru toate categoriile profesionale care fac venituri din castigurile salariale.
Totodata pensiile vor fi calculate in functie de contributia fiecarui angajat si in functie de durata cu care s-a contribuit la sistemul public de pensii", a afirmat consilierul de stat in guvern pentru munca si protectie sociala.
Cel de-al IV-lea principiu sustine ca toate pensiile vor fi calculate la fel pentru toti angajatii, iar un alt principiu propune "existenta ideii de solidaritate intre generatii, astfel incat sa poata fi sustinute si pensiile mai mici sau pensiile celor care n-au contribuit destul la sistemul public de pensii".
Noua lege a pensiilor introduce obligativitatea contributiei atat pentru angajator, cat si pentru angajat, precum si principiul repartitiei, care spune ca "veniturile care se colecteaza acum vor fi repartizate actualilor pensionari".Cel de-al optulea principiu propune "obligativitatea introducerii pensiilor ocupationale"."
Toate categoriile profesionale pot sa-si faca pensii ocupationale. De exemplu, politistii, profesorii, functionarii publici si militarii pot contribui la acest sistem si la final vor exista doua pensii. Totusi, exista posibilitatea de a nu avea toate sistemele resursele financiare pentru introducerea pensiilor ocupationale", a mai spus Seitan.
Reprezentantul executivului a precizat ca cele opt principii urmeaza a fi aprobate saptamana viitoare in guvern si ca in nota ce va fi inaintata executivului se va solicita realizarea unui studiu de impact pentru a cunoaste necesarul de resurse bugetare pentru punerea in aplicare a noii legi.

12 mai 2009

Intrebare primita pe e-mail-pensie de urmas

Intrebare:
“Buna ziua!
Numele meu este S. C.
As dori sa stiu care este varsta standard de pensionare in cazul pensiei de urmas.
Doamna pentru care ma interesez are 56 de ani. Nu lucreaza.
Sotul , pensionar, a decedat in 1995.
Astept cu mult interes raspunsul Dvs.”

Raspuns:
Conform art. 65 din Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii, cu modificarile si completarile ulterioare, “ Au dreptul la pensie de urmas copiii si sotul supravietuitor, daca persoana decedata era pensionar sau indeplinea conditiile pentru obtinerea unei pensii”.
Acum, daca este indeplinita conditia prevazuta de acest articol, sa vedem daca sunt indeplinite si celelalte conditii.
Regula generala de stabilire a pensiei de urmas pentru sotul supravietuitor este acea prevazuta de art. 67, respectiv la varsta standard de pensionare, la care se refera si intrebarea dvs.:
“(1) Sotul supravietuitor are dreptul la pensie de urmas pe tot timpul vietii, la implinirea varstei standard de pensionare, daca durata casatoriei a fost de cel putin 15 ani.
(2) In cazul in care durata casatoriei este mai mica de 15 ani, dar de cel putin 10 ani, cuantumul pensiei de urmas cuvenit sotului supravietuitor se diminueaza cu 0,5% pentru fiecare luna, respectiv 6,0% pentru fiecare an de casatorie in minus.”
Varsta standard de pensionare pentru femei prevazuta de Legea nr. 19/2000 este de 60 de ani, care va fi atinsa in termen de 13 ani de la data intrarii in vigoare a acestui act normativ (respectiv de la data de 01.04.2001).
Varsta standard de pensionare in functie de data nasterii este detaliata in anexa nr. 9 din Normele de aplicare a legii, iar mai jos detaliem doar varstele standard pentru femeile care au in acest moment cel putin 56 de ani, cazul persoanei despre care este vorba in intrebarea trimisa pe e-mail.
Data nasterii - Data pensionarii - Varsta standard de pensionare (ani/luni)
Ian. 1953 - Mai 2012 - 59/4
Feb. 1953 - Iun. 2012 - 59/4
Mar. 1953 - Iul. 2012 - 59/4
Apr. 1953 - Sep. 2012 - 59/5
Mai 1953 - Oct. 2012 - 59/5
Iun. 1953 - Nov. 2012 - 59/5
Iul. 1953 - Ian. 2013 - 59/6
Aug. 1953 - Feb. 2013 - 59/6
Sep. 1953 - Mar. 2013 - 59/6
Oct. 1953 - Mai 2013 - 59/7
Nov. 1953 - Iun. 2013 - 59/7
Dec. 1953 - Iul. 2013 - 59/7
Ian. 1954 - Sep. 2013 - 59/8
Feb. 1954 - Oct. 2013 - 59/8
Mar. 1954 - Nov. 2013 - 59/8
Apr. 1954 - Ian. 2014 - 59/9
Mai 1954 - Feb. 2014 - 59/9
Iun. 1954 - Mar. 2014 - 59/9
Iul. 1954 - Mai 2014 - 59/10
Aug. 1954 - Iun. 2014 - 59/10
Sep. 1954 - Iul. 2014 - 59/10
Oct. 1954 - Sep. 2014 - 59/11
Nov. 1954 - Oct. 2014 - 59/11
Dec. 1954 - Nov. 2014 - 59/11
La datele trecute in tabelul de mai sus, in functie de data nasterii, persoana respectiva poate solicita pensie de urmas.
In situatia in care cele prezentate anterior nu au fost clare sau aveti intrebari suplimentare, va rugam sa reveniti cu un nou e-mail la adresa desprepensii@gmail.com.
Cu bine,
Specialist pensii.

Lege unica de pensii?

Toate categoriile sociale din România vor fi obligate să contribuie la sistemul public de pensii din 2010, inclusiv cele aproape 350.000 de persoane care lucrează în domenii în care există pensii speciale, iar pensia se va acorda pe baza contribuţiilor pe întreaga carieră.

În prezent, numărul total al bugetarilor care contribuie la sistemul public de pensii este de circa 1,3 milioane, iar numărul total al angajaţilor de la stat şi din sectorul privat care contribuie la sistemul public de pensii este de aproape 4,9 milioane persoane.
"Până vineri va avea loc o discuţie între reprezentanţii guvernului şi ministrul muncii pentru a definitiva setul de principii care va sta Legii privind sistemul unitar de pensii publice urmând ca aceste principii să fie aprobate săptămâna viitoare în Guvern. Principiile pe care urmează să le finalizăm se referă la contributivitate. Astfel, toate persoanele vor contribui la sistemul public de pensii, iar pensia se va calcula pe baza contributivităţii", a declarat marţi consilierul de stat în guvern, Mihai Şeitan.
El a adăugat că în acest moment există aproape 350.000 de persoane care lucrează în domenii în care există pensii speciale, iar circa 200.000 de persoane sunt plătite cu pensii speciale.
Şeitan a mai spus că bugetele ministerelor vor trebui să primească mai mulţi
bani de la stat anii următori pentru ca ordonatorii principali de credite să poată plăti contribuţia angajatorilor la stat.
În prezent, foştii demnitari primesc o pensie de aproape 4.500 de lei pe lună dacă au avut trei mandate, adică 80% din indemnizaţia de bază. La două mandate se aleg cu 60% din indemnizaţie, iar la un mandat onorat rămân cu 40%.
Totodată, militarii primesc lunar, la sfârşitul activităţii, echivalentul a 60% din veniturile brute din ultima lună, iar pentru poliţişti, pensia reprezintă 80% din media veniturilor pe ultimele şase luni. Pensia piloţilor reprezintă 80% din veniturile încasate în ultimele trei luni de activitate.
Guvernul vrea să introducă un nou sistem paralel de plată a pensiilor
Pe de altă parte, reprezentantul guvernului a precizat că Legea 19 va fi îmbunătăţită prin crearea unui nou sistem de pensii paralel, urmând ca acele categorii de bugetari care contribuie în plus la acest sistem să primească pensii mai mari la finalul carierei.
"În afara pensiilor private plătite la pilonului II şi III de pensii, se poate creea un al IV-lea sistem, respectiv pensia ocupaţională, la care poate contribui cine vrea, atât angajat cât şi angajator. Poliţiştii, magistraţii şi minerii, spre exemplu, ar puta contribui pe lângă sistemul public de pensii la un sistem de pensii bazat pe ocupaţii, iar banii în plus urmează a fi plătiţi atât de către angajat, cât şi de angajator", a precizat Mihai Şeitan.
Astăzi a avut loc cea de-a doua rundă de discuţii a grupului interministerial pentru principiile care vor sta la baza Legii privind sistemul unitar de pensii publice. Reprezentanţii guvernului vor avea o întâlnire în cursul acestei săptămâni cu ministrul muncii, Marian Sârbu, pentru definitivarea principiilor acestei noi legi, iar vineri la ora 10.00 va avea loc o nouă reuniune a grupului interministerial, principiile legii unice urmând sã fie prezentate miercuri guvernului.

Topul pensiilor de lux


Magistraţii şi aviatorii primesc la bătrâneţe cei mai mulţi bani dintre toţi beneficiarii sistemului de pensii speciale, cu câte o pensie maximă ce trece de 31.000 de lei. Guvernul pregăteşte o echivalare şi a acestor venituri.
Cea mai mare pensie specială se ridică la o valoare de aproape 33.000 de lei lunar şi revine unui magistrat, care ocupă astfel locul întâi în topul bugetarilor de lux, realizat pe baza datelor transmise de ministerele cu legi speciale de pensionare. Pe locul doi, la mică distanţă, se află pensia maximă din domeniul aviatic, de aproape 32.000 de lei.

Dacă magistraţii şi aviatorii ocupă primele două locuri în topul celor mai mari pensii, locul trei revine totuşi sistemului public de pensii, cu o valoare maximă de aproape 23.000 de lei, potrivit datelor de la Casa Naţională de Pensii. Următoarele poziţii sunt ocupate de diplomaţi, cu un maxim de peste 12.300 de lei lunar, de poliţişti, aproape 11.500 de lei, de funcţionarii publici parlamentari, cu peste 7.800 de lei, apoi de personalul de specialitate din instanţe, cu peste 7.300 de lei, şi de parlamentari, cu aproape 5.800 de lei.
Iar pe ultimele locuri în topul celor mai mari pensii se află Ministerul Apărării (MAp), unde peste 200 de persoane primesc o pensie de peste 5.000 de lei, SPP, cu o „maximă“ de aproape 4.800 de lei, şi SRI, cu un venit aproape de 4.700 de lei.

Într-un alt clasament, al pensiilor medii din sistemele care au legi speciale de calcul, primul loc este ocupat de personalul aeronautic civil navigant, care se laudă cu o medie de peste 9.200 de lei, de aproape 14 ori mai mare decât cea mai mică dintre pensiile medii, cea din sistemul clasic de pensii, care nu trece de 700 de lei lunar. În schimb, pensia medie în cazul procurorilor şi al judecătorilor este de peste 7.400 de lei. Cele două categorii se află la o distanţă considerabilă de locul trei, ocupat de diplomaţi, care se bucură de o medie de peste 3.700 de lei lunar.
Parlamentarii ocupă locul patru, cu o pensie medie de peste 3.500 de lei, urmaţi de personalul de specialitate din instanţe, unde pensia medie trece de 2.500 de lei, foarte apropiată de cea obţinută de următorii în top, funcţionarii publici parlamentari. Pe locul şapte se află angajaţii SPP, unde pensia medie este de peste 2.300 de lei, urmaţi de cei din SRI, cu o medie de peste 2.200 de lei. Pe ultimele două locuri în topul sistemelor speciale se plasează poliţiştii şi militarii, cu pensii de serviciu medii de aproape 1.700, respectiv 1.500 de lei lunar.

Bugetarii de lux primesc astfel de pensii de sute de milioane în virtutea unor legi speciale care au fost aprobate de Parlament în ultimii ani, după apariţia Legii-cadru a pensiilor, din 2000. În principal, ei sunt împărţiţi în două categorii. Pe de o parte sunt cei care cotizează ca toţi salariaţii din România la fondul
public de pensii, dar primesc la bătrâneţe o pensie de serviciu, de până la 80% din media veniturilor din ultimele 12 luni de activitate. Aici intră diplomaţii, aviatorii, parlamentarii şi funcţionarii publici parlamentari, magistraţii şi personalul de specialitate din instanţe. Pe de altă parte sunt cei din cadrul armatei, poliţiei şi al serviciilor speciale, care intră pe prevederile Legii pensiilor militare, ce prevede o vârstă de pensionare de 55 de ani, excepţie făcând poliţiştii cărora li se aplică şi legea proprie de pensionare, de altfel asemănătoare. Legea pensiilor militare prevede o pensie de serviciu cu o valoare de 60-64%, ce poate ajunge şi la 100%, din salariul/ solda brută din ultima lună de activitate, în funcţie de condiţiile de muncă şi de vechime.

Însă, potrivit lui Mihai Şeitan, consilier al premierului Emil Boc pe probleme de asigurări sociale, fost şef la Casa Naţională de Pensii, aceste categorii speciale au o contribuţie mai mică decât restul angajaţilor din ţară. Ei plătesc doar 5% la bugetul de stat, în timp ce un angajat clasic cotizează acum cu 10,5% din salariu, la care se adaugă şi contribuţia de 20,8% a angajatorului. În plus, pentru „speciali“, angajatorii nu contribuie deloc la buget. Mai mult, pensiile speciale au parte de indexări cu rata inflaţiei sau alte majorări aferente funcţiei ocupate înainte de pensionare, pentru a putea păstra puterea de cumpărare a beneficiarilor, spre deosebire de pensiile din sistemul public, care rămân la mâna politicienilor.

Sume uriaşe de la buget
În ceea ce priveşte bugetele alocate de la bugetul de stat pentru plata pensiilor speciale, adică acele sume care vin în plus de la bugetul mare pentru aceste categorii speciale, doar MAp şi Ministerul de Interne ne-au furnizat cifre, care se ridică la peste 1,2, respectiv peste 1,8 miliarde de lei numai în 2009. Serviciul de Informaţii Externe a refuzat să dea orice fel de informaţii, nici măcar cele legate de nivelurile pensiilor, pe motiv că reprezintă informaţii clasificate.

5 mai 2009

Ordonanta de Urgenta nr. 6/2009 privind instituirea pensiei sociale minime garantate

In luna februarie 2009, a aparut OUG nr. 6/2009 privind instituirea pensiei sociale minime garantate, ordonanta care se aplica incepand cu data de 01.04.2009.
Vom discuta mai pe larg in articolele urmatoare cu privire la modalitatea de aplicare a acestui act normativ, in cele ce urmeaza vom enunta ordonanta asa cum a aparut, in vederea informarii cititorilor acestui blog.

ORDONANŢĂ DE URGENŢĂ nr. 6 din 18 februarie 2009 privind instituirea pensiei sociale minime garantate,
publicata in Monitorul Oficial nr. 107/23.02.2009
 
Luând în considerare că printre obiectivele prioritare stabilite în cadrul Programului de guvernare pentru perioada 2009-2012 se numără şi introducerea pensiei sociale minime ca măsură de reducere a sărăciei şi de îmbunătăţire a standardului de viaţă al populaţiei,
având în vedere că nivelul unor pensii din sistemul public se situează încă sub nivelul veniturilor care să permită beneficiarilor un trai decent,
ţinând seama de necesitatea de a îmbunătăţi sistemul de protecţie socială în concordanţă cu priorităţile naţionale, astfel încât să fie încurajată solidaritatea cu persoanele cele mai vulnerabile,
în scopul de a evita excluderea socială a unei părţi dintre pensionarii sistemului public de pensii, care reprezintă o categorie defavorizată de persoane în contextul crizei economice actuale, şi pentru asigurarea unui venit minim de subzistenţă, avându-se în vedere situaţia economică şi socială din România,
având în vedere categoria specială de persoane care face obiectul acestei măsuri, constituită din beneficiari ai sistemului public de pensii, ale căror venituri se situează sub limita minimă, dincolo de care pot interveni marginalizarea socială şi sărăcia,
în temeiul art. 115 alin. (4) din Constituţia României, republicată,
Guvernul României adoptă prezenta ordonanţă de urgenţă.
ART. 1
(1) Începând cu data intrării în vigoare a prevederilor prezentei ordonanţe de urgenţă se instituie pensia socială minimă garantată.
(2) Începând cu anul 2010, nivelul pensiei sociale minime garantate se stabileşte, anual, prin legea bugetului de stat şi poate fi doar majorat prin legile de rectificare a bugetului de stat, în raport cu evoluţia indicatorilor macroeconomici şi cu resursele financiare.
(3) Pentru anul 2009, nivelul pensiei sociale minime garantate este de 300 lei începând cu data de 1 aprilie 2009 şi de 350 lei începând cu data de 1 octombrie 2009.
ART. 2
(1) Beneficiază de pensia socială minimă garantată pensionarii sistemului public de pensii cu domiciliul în România, indiferent de data înscrierii la pensie, dacă nivelul cuantumului pensiei, cuvenit sau aflat în plată, se situează sub nivelul pensiei sociale minime garantate.
(2) Pensia socială minimă garantată se determină ca diferenţă între nivelul prevăzut la art. 1 şi nivelul cuantumului pensiei cuvenit sau aflat în plată, stabilit în conformitate cu Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări soci ale, cu modificările şi completările ulterioare.
(3) Diferenţa prevăzută la alin. (2) se suportă de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale.
(4) În cazul pensionarilor care beneficiază de pensie de urmaş, pensia socială minimă garantată, calculată potrivit prevederilor alin. (2), se acordă fiecărui urmaş în parte.

ART. 3
(1) În situaţia persoanelor care beneficiază, prin cumul, atât de unul sau mai multe drepturi de pensie din sistemul public, cât şi de pensie din sisteme neintegrate acestuia, precum şi de drepturi stabilite şi plătite de sistemul public de pensii în baza unor legi speciale, la acordarea pensiei sociale minime garantate se are în vedere nivelul cuantumurilor însumate ale tuturor acestor venituri.
(2) Pensia socială minimă garantată se acordă numai în situaţia în care veniturile prevăzute la alin. (1), însumate, se situează sub nivelul prevăzut la art. 1.

ART. 4
Drepturile acordate potrivit prevederilor prezentei ordonanţe de urgenţă cu titlu de pensie socială minimă garantată se stabilesc şi se plătesc de către Casa Naţională de Pensii şi Alte Drepturi de Asigurări Sociale, prin casele teritoriale de pensii, şi se evidenţiază distinct pe talonul de pensie.

ART. 5
Prevederile prezentei ordonanţe de urgenţă se completează cu cele ale Legii nr. 19/2000, cu modificările şi completările ulterioare.

ART. 6
(1) Sistemele de asigurări sociale neintegrate sistemului public de pensii vor pune la dispoziţia Casei Naţionale de Pensii şi Alte Drepturi de Asigurări Sociale toate informaţiile necesare solicitate de aceasta în vederea aplicării prevederilor prezentei ordonanţe de urgenţe.
(2) Procedura, tipurile de informaţii, termenele şi modalităţile concrete de comunicare se vor stabili prin protocol încheiat între Casa Naţională de Pensii şi Alte Drepturi de Asigurări Sociale şi fiecare dintre sistemele de asigurări sociale neintegrate sistemului public de pensii.

ART. 7
Prezenta ordonanţă de urgenţă intră în vigoare începând cu luna aprilie 2009.

PRIM-MINISTRU
EMIL BOC

Site Casa Judeteana de Pensii Buzău www.cjpbz.judet-buzau.ro

Site Casa Judeteana de Pensii Buzău www.cjpbz.judet-buzau.ro

Al treilea răspuns primit pe data de 30 aprilie este de la Casa Judeţeană de Pensii Buzău, prin urmare în termen, deşi reducerea vârstei standard de pensionare nu este făcută corect, deci acest răspuns nu este în conformitate cu prevederile legale în vigoare.
Deşi blogul nostru a trimis întrebarea pe adresa de e-mail existentă pe site şi anume cjpbz@buzau.astral.ro, totuşi răspunsul a venit de la o adresa de e-mail privată, a unui funcţionar public din cadrul CJP Buzău şi anume doamna/domnişoara Camelia Păun (camelia_jeni_paun@yahoo.com).
Aşadar, www.cjpbz.judet-buzau.ro (Review 05.05.2009)

Criterii :
1. Interfaţa, informaţie despre instituţie, date de contact-Nota 5

Site-ul pare deosebit de prietenos la prima vedere, are sunet incorporat (care la un moment dat streseaza pec el care se plimba in cautarea de informatii) si pare sau chiar este facut intr-un program flash. Din pacate, acesta este si principalul defect al site-ului pentru ca pe aceasta platforma, paginile nu se deschid si vorbim acum de majoritatea lor si nu de doar cateva din ele.
Informatiile despre institutie şi datele de contact sunt accesibile relativ usor, unele dintre ele aparand chiar pe prima pagina.
Apar multe numere de telefon si de fax, precum si adresa de e-mail
cjpbz@buzau.astral.ro, care primeste mesajele de la beneficiari fara probleme si erori, in schimb nu cunoastem daca ea functioneaza si pentru trimitere mesaje, atata timp cat noua ni s-a raspuns de pe un mail privat.

2. Frecvenţa înnoirii (update-uri)-Nota 3
Nu avem stiri prea recente, ultimile dintre acestea dainuind de la Legea nr. 578/2004. Din pacate si faptul ca multe pagini nu se deschid ne determina sa dam o nota slaba, pentru ca nu stim ce se ascunde sub acestea.

3. Uşurinţa de a ajunge la informaţiile esenţiale, având în vedere categoriile de beneficiari (în special, pensionari)-Nota 4
Datele de contact, programul cu publicul se găsesc uşor pe pagina de pornire, dar nu am gasit niciun progam de audiente al directorilor sau sefilor de servicii.
Nu se pot pune nicun fel de întrebări pe acest site, decat prin intermediul adresei de e-mail mentionate mai sus.
Din pacate, nu apar linkuri in address bar la deschiderea unor pagini diferite, astfel incat este greu sa indrumi pe cineva mai putin experimentat informatic exact la pagina potrivita.

4. Respectarea H.G. nr. 1723/2004 privind aprobarea Programului de măsuri pentru combaterea birocraţiei în activitatea de relaţii cu publicul-Nota 9
Programul de lucru cu publicul respectă aproape intocmai prevederile H.G. nr. 1723/2004, acesta fiind zilnic intre orele 8,30-16,30), dar nicio zi pe săptămână până la ora 18,30.
De asemenea, nu avem date cu privire la audientele tinute de directori sau sefi serviciu.

5. Informaţii despre categoriile de pensii din sistemul public, stabilirea şi plata pensiilor-Nota 3
Nota destul de slaba la acest criteriu este data de calitatea foarte slaba a site-ului din puct de vedere informatic. Este posibil ca la rubrica « Prestatii » sa gasim informatii indestulatoare despre categoriile de pensii, despre actele necesare sau alte lucruri necesare unui beneficiar al sistemului de pensii. Din nefericire insa, majoritatea paginilor nu se deschid sau se blocheaza pe « loading… », astfel ca nu ne putem pronunta asupra lor.
De exemplu, avem o rubrica interesanta de « statistici », care cuprinde printre altele evolutia pensiei medii pe anis au evolutia valorii punctului de pensie, dar aceasta rubrica nu a putut fi deschisa de pe patru calculatoare diferite.
Faptul ca nici macar descrierile privind categoriile de pensie nu se deschid este destul de grav si acest lucru trebuie primul refacut.
Avem in schimb undeva ascunsa pe acolo anexa nr. 9 din Norme cu privire la varstele standard de pensionare in functie de data nasterii, lucru important si benefic.

6. Acte necesare privind anumite categorii de cereri depuse la casele teritoriale şi formularele-tip-Nota 9
Aproape completă, nu este nevoie de mai mult, singurul lucru pe care noi ni-l dorim sa existe, dar nu este sunt adeverinţele-tip privind munca prestată în timpul nopţii (Ordinul nr. 687/2006) şi privind grupele de muncă (Ordinul 590/2008). Compenseaza insa printr-o informare completa cu privire la Legea nr. 578/2004.

7. Informaţii privind contribuţiile de asigurări sociale-cote, modalitatea de întocmire şi depunere. Programe necesare-Nota 6
Ultimele cote de contributii care apar pe site sunt la anul 2004, in schimb gasim informatii pe larg cu privire la contributii, in conformitate cu prevederile Legii nr. 19/2000.
De asemenea, programele de declaratii apar pe site ca fiind actualizate pana la data de 29.01.2009, dar nici acestea nu se pot descarca din pricina problemelor de site.

8. Promptitudinea şi corectitudinea în rezolvarea petiţiilor online. Întrebări şi răspunsuri-Nota 4
Chiar daca raspunsul la intrebarea lansata de blogul nostru a venit intr-un timp scurt, totusi acesta a fost incorect legislativ. De asemenea, a venit de pe o adresa de mail privata (sau poate nu, dar totusi de pe un server yahoo).
De asemenea, nu există pe site niciun fel de rubrica de «întrebări şi răspunsuri».
Singurul lucru care ni se pare foarte important si nu s-a intamplat pana acum la celelalte case de pensii este acela ca ni s-a dat un numar de inregistrare la intrebarea noastra.

9. Bilete de tratament-Nota 7
Găsim informaţii pe larg cu privire la conditiilor de acordare a biletelor de tratament, lista statiunilor sau actele necesare, programul instituţiei în acest sens.
De asemenea, avem la aceasta rubrica si o diagrama a biletelor de tratement in anul 2008, precum si ultima lista de cereri de bilete aprobate pentru luna iulie 2008 (dar nici aceasta din urma nu se deschide).

10. Legislaţie-Nota 1
Legislatie aproape inexistenta, doar franturi din anumite acte normative si acestea putine la numar.

Punctaj total: 51
NOTA FINALĂ: 5,1

4 mai 2009

Pensie de parasutista

Pensie de paraşutistă: 31.500 de lei

Piloţii şi instructorii de paraşutism au făcut din greu ore suplimentare în ultimele luni de muncă pentru a primi pensii de sute de milioane de lei vechi.

„În anul 2008 au ieşit la pensie 35 de piloţi şi instructori de paraşutism”, spune George Rotaru, directorul Aeroclubului Român. Graba aparentă e justificată de faptul că unii dintre ei beneficiază acum de venituri de până la 30.000 de lei pe lună, deoarece au profitat de o lege specială, care prevede că pensia lor se calculează după venitul obţinut în ultimele trei luni de lucru. Ceea ce înseamnă că vara trecută au zburat zi şi noapte, pentru a câştiga sute de milioane de lei vechi. Unul dintre aceştia este chiar fostul director al Aeroclubului, Constantin Voicu, cu o pensie de 300 milioane de lei vechi.
Cât timp se află în câmpul muncii, un astfel de pilot sau de instructor din cadrul Aeroclubului este plătit cu un salariu de bază cuprins între 900 şi 1.300 de lei, pentru ca în cele şase-şapte luni în care poate zbura să primească 65 de lei pentru fiecare oră petrecută la manşă.

Un „tur de pistă” îi aduce 20 de lei, fiind clar surclasat de acrobaţiile aeriene, taxate cu 130 de lei ora. Cum un pilot poate zbura şi 80 de ore pe lună, iar numărul turelor de pistă efectuate poate ajunge la 300, veniturile lor ajung de multe ori să se ridice la câteva sute bune de milioane de lei vechi, acestora adăugându-li-se sporurile psihic, tehnic şi de inspecţie. Mai mult decât piloţii ajung să câştige instructorii de paraşutism. Ministerul Transporturilor ne-a comunicat că topul pensiilor din Aeroclub este condus de un astfel de instructor, Valerica Popescu, a cărei pensie este de 315 de milioane de lei vechi. „Salturile lor sunt mult mai bine plătite, iar înainte să iasă la pensie pot figura şi cu câte un salt pe zi”, ne-au spus surse din domeniul aviatic. Ministerul Muncii a notificat Ministerul Transporturilor că piloţii sportivi au pensii exagerate, iar ministrul Radu Berceanu a decis să limiteze în prezent indemnizaţiile instructorilor. „Am stabilit nişte criterii care limitează la aproximativ şase, şapte mii de lei pe lună venitul unui instructor. Şi asta doar pentru cineva cu o vechime de 20 de ani de zbor şi cu specializări în domeniu”, a precizat directorul Rotaru. Pentru instruirea unei noi generaţii de piloţi, Aeroclubul trebuie să scoată acum din buzunar 750.000 de euro.

Site Casa Judeteana de Pensii Galati www.cjpgalati.ro

Site Casa Judeteana de Pensii Galati www.cjpgalati.ro

Al doilea raspuns primit pe data de 30 aprilie 2009 a fost de la Casa Judeteana de Pensii Galati, raspuns in termen, destul de lung, argumentat foarte bine din punct de vedere juridic, dar si corect din punctul de vedere al legislatiei existente la aceasta data, semnat de Serviciul Comunicare si Relatii Publice.
In privinta adresei de e-mail (
pensiigalati@gmail.com) , nu ni se pare normal ca o institutie publica de anvergura cum este o casa teritoriala de pensii sa aiba adresa pe un site gratuit, cum este gmail sau yahoo. Mai ales, cand aceasta casa de pensii are site propriu.

Aşadar,
www.cjpgalati.ro (Review 04.05.2009)

Criterii :
1. Interfaţa, informaţie despre instituţie, date de contact-Nota 5

Prezentarea intitutiei este facute pa larg, exista atributii si modalitatea in care a fost infiintata, avem o organigrama recenta, din 2008, in care apare si Compartimentul de Pensii Internationale, destul de rar prezent pe celelalte site-uri.
Ne intrebam insa ce cauta pe prima pagina a unei institutii poza directorului executiv ?
Greu de gasit programul de audiente si programul cu publicul, fiind pus la rubrica «Despre noi », iar la pagina de contact avem un numar insemnat de numere de telefon si de fax, atat pentru casa judeteana de pensii, cat si pentru Casa Locala de Pensii Tecuci.
Nu exista decât o adresă de e-mail pentru întreaga instituţie, cea despre care am vorbit în introducere, respectiv
pensiigalati@gmail.com .

2. Frecvenţa înnoirii (update-uri)-Nota 4
Pe pagina principală, găsim cateva stiri mai actuale, sa zicem, despre :
-plata pensiilor pentru romanii din strainatate, exportul prestatiilor, inclusiv formulare pentru pensii internationale
-anunturi colective pentru debitorii somati sau notificati (ultima din 08.04.2009)
-precizari privind Legea nr. 578/2004 si anume decizia CNPAs privind aprobarea modelului de cerere, precizari ale CNPAS (foarte interesante !), precum si formularele-tip.
Din pacate, lipsesc orice fel de stiri cu privire la modificarile legislative ulterioare, cum ar fi Legea nr. 19/2009 sau OUG 6/2009, nici cea mai mica referire, iar pagina de legislatie nu mai este actualizata din 2003.

3. Uşurinţa de a ajunge la informaţiile esenţiale, având în vedere categoriile de beneficiari (în special, pensionari)-Nota 3
Găsim usor datelele de contact ale institutie si mai greu programul cu publicul şi programul de audienţe.
Nu se pot pune niciun fel de intrebari pe site, numai printr-un e-mail trimis institutiei. De asemenea, in afara formularelor privind Legea nr. 578/2004 nu exista altfel de cereri-tip.
Este utila insa harta aspre institutiei, desi nu asa de detaliata precum cea de la Casa Judeteana de Pensii Cluj.

4. Respectarea H.G. nr. 1723/2004 privind aprobarea Programului de măsuri pentru combaterea birocraţiei în activitatea de relaţii cu publicul-Nota 9
Se respecta H.G. nr. 1723/2004, cu exceptia programului prelungit pana la 18.30 intr-o zi lucratoare. Totusi, programul este 8.30-16.30 zilnic la principalele compatimente care au legatura cu publicul din casa judeteana de pensii, cu exceptia Serviciului de Comunicare (de ce oare ?).
Directorii au program suficient de lung pentru a satisface cererile pensionarilor sau asiguratilor, astfel :
-directorul executiv-doua zile pe saptamana intre orele 9.00-12.00 ;
-directorul executiv adjunct pe probleme de pensii- doua zile pe saptamana intre orele 9.30-15.30 ;
-directorul executiv adjuct economic-o zi pe saptamana intre orele 9.00-15.30.
Din pacate, niciun cuvant despre programul de la Casa Locala de Pensii Tecuci.

5. Informaţii despre categoriile de pensii din sistemul public, stabilirea şi plata pensiilor-Nota 2
Informaţii foarte sumare, la rubrica « Prestatii ».
Nu exista pe site o anexa cu varstele standard de pensionare, niciun fel de informatii cu privire la reducerea varstelor de pensionare pentru indeplinirea diferitelor conditii, nici nu mai facem referire la necorelarea legislatiei aparute dupa anul 2003, mai ales cu privire la modificarea Legii nr. 19/2000 prin mai multe acte normative.
Sa mai spunem ca scrisul pe acest site este foarte mic, mai ales la rubrica de Prestatii, mai cu seama pentru ochii unui pensionar.

6. Acte necesare privind anumite categorii de cereri depuse la casele teritoriale şi formularele-tip-Nota 2
Nu avem formulare decat pentru Legea nr. 578/2004 si cateva pentru pensiile internationale. In rest, nimic.

7. Informaţii privind contribuţiile de asigurări sociale-cote, modalitatea de întocmire şi depunere. Programe necesare-Nota 5
Din pacate, existenta ultimei versiuni de preluare declaratii nominale (versiunea din 24.04.2009) nu inseamna remedierea automata a tuturor celorlalte lacune ale acestui site : nu avem legislatie recenta privind cotele de contributii, legea bugetului asigurarilor sociale de stat sau alte acte normative recente, iar informatiile privind partea de contributii sunt aproape inexistente.

8. Promptitudinea şi corectitudinea în rezolvarea petiţiilor online. Întrebări şi răspunsuri-Nota 8.
Lansarea speţei noastre privind încadrarea unei persoane la pensie pentru limită de vârstă a găsit un răspuns in termen, corect şi foarte frumos argumentat din punct de vedere legislativ de la adresa de e-mail
pensiigalati@gmail.com .
Din pacate, nu se pot pune niciun fel de intrebari pe site, iar raspunsul vine de la o adresa de gmail.com.

9. Bilete de tratament-Nota 2.
La aceasta rubrica nu gasim decat unele informatii despre conditiile de acordare si actele necesare, nimic insa despre ceea ce „ii doare” mai multe pe pensionari, respectiv numarul de bilete sau repartitia nominala a lor.

10. Legislaţie-Nota 3.
Din pacate, gasim putine legi de interes general la aceasta rubrica, desi avem 65 de acte normative in total pe site, ultima fiind insa abia la data de 30.10.2003.
Nicio varianta a Legii nr. 19/2000.
Cam slab reprezentată legislatia.

Punctaj total: 43
NOTA FINALĂ: 4,3

1 mai 2009

Site Casa Judeteana de Pensii Dolj www.pensiidolj.rdscv.ro

Site Casa Judeteana de Pensii Dolj www.pensiidolj.rdscv.ro sau www.pensiidolj.ro

Pe data de 30 aprilie 2009, am primit treo noi raspunsuri la speta noastra lansata la data de 17 aprilie 2009.
Primul dintre acestea a venit de la Casa Judeteana de Pensii Dolj, raspuns in termen, chiard aca nu foarte rapid, din pacate incorect si fara nicio argumentare legislativa.
Fara nicio semnatura, acesta a venit de la adresa de e-mail
office@pensiidolj.ro.
Surpriza noastra insa a venit in urma incercarii accesarii site-ului acestei case teritoriale de pensii. Astfel la adresa
www.pensiidolj.rdscv.ro, singura descoperita in urma cautarii cu motorul de cautare Google, ni se spune ca site-ul este momenan dezactivat şi ni se dau doua numere de telefon la care putem contacta institutia. Tot mai bine decat nimic. De asemenea, Google ne spune ca intram pe site pe propria noastra raspundere pentru ca putem fi expusi unor virusi internautici.
Incercand de la distanta sa vedem ce se intampla, am descoperit ca esti un site in formare (sa speram), pe numele lui
www.pensiidolj.ro, cu o interfata frumoasa, dar la care nu merge niciun link.
Prin urmare, vom da mai jos note doar pentru ceea ce am constatat, ceea ce inseamna aproape 0 pe linie, insa promitem ca vom reveni spre sfarsitul lunii mai cu un „later edit” daca vreunul dintre site-uri va fi pus in functiune si vom reevalua aceasta notare destul de slaba, dar nu este vina blogului nostru. Avand in vedere insa ca incunostiintam toate casele de pensii ulterior fiecarei recenzii asupra site-urilor, notele vor fi mai mici in recenzia finala a CJP Dolj pentru ca stiu la sa se astepte.

Aşadar, www.pensiidolj.rdscv.ro sau www.pensiidolj.ro (Review 01.05.2009)
Criterii :
1. Interfaţa, informaţie despre instituţie, date de contact-Nota 2
Un punct pentru felul cum arata interfata la
www.pensiidloj.ro, in speranta ca de la aceasta vor pleca pentru a construi viitorul site.
Un punct pentru ca au mentionat pe primul site ca este partial dezactivat şi, mai ales, pentru cele doua numere de telefon existente acolo pentru informatii.

2. Frecvenţa înnoirii (update-uri)-Nota 0
Unde vor fi note de 0, nu le mai comentam pentru ca nu avem de unde sa culegem aceste informatii in lipsa unui site de recenzat.

3. Uşurinţa de a ajunge la informaţiile esenţiale, având în vedere categoriile de beneficiari (în special, pensionari)-Nota 0

4. Respectarea H.G. nr. 1723/2004 privind aprobarea Programului de măsuri pentru combaterea birocraţiei în activitatea de relaţii cu publicul-Nota 0

5. Informaţii despreAldin categoriile de pensii din sistemul public, stabilirea şi plata pensiilor-Nota 0

6. Acte necesare privind anumite categorii de cereri depuse la casele teritoriale şi formularele-tip-Nota 0

7. Informaţii privind contribuţiile de asigurări sociale-cote, modalitatea de întocmire şi depunere. Programe necesare-Nota 0

8. Promptitudinea şi corectitudinea în rezolvarea petiţiilor online. Întrebări şi răspunsuri-Nota 3
Pentru primirea raspunsului intr-un timp relativ scurt, mai putin de doua saptamani si pentru usurinta cu care merge inca adresa de e-mail a CJP Dolj,
office@pensiidolj.ro.
Din pacate, corectitudinea acestui raspuns a lasat de dorit, gandindu-ne doar la acel pensionar, cum ar fi fost respinsa cererea lui daca s-ar duce la ghiseu in luna si anul preconizate in raspuns.
Rezolvarea spetei, de altfel, nu a fost argumentata in niciun fel din punct de vedere a legislatiei in vigoare si nici semnata de vreun functionat sau serviciu ale casei teritoriale de pensii.

9. Bilete de tratament-Nota 0

10. Legislaţie-Nota 0

Punctaj total: 5
NOTA FINALĂ: 0,5