Adresa noastra de e-mail este
desprepensii@gmail.com

23 noiembrie 2009

Informatii inscriere pensie anticipata partiala-respingere

Intrebare:

“Domnilor,buna ziua, intrucat am aflat deunazi de la cineva binevoitor de aceasta adresa a dumneavostra si am fost sfatuita sa va scriu ,iata ca indraznesc sa o fac rugandu-va din tot sufletul daca se poate sa ma sfatuiti daca e posibil, in cazul meu ,sa devin beneficiara unei pensii partiale,partial-anticipate-oricare ar fi ea?
Ma numesc Elena,am 54 de ani impliniti de curand,mai exact septembrie 16 anul fiind-1955-am muncit mai bine de 30 de ani mai exact vre-o 35 dar din pacate pentru mine pe cartea de munca nu am decat 23 de ani si foarte putine luni-am fost vanzatoare-ceea ce se cheama acum lucrator comercial -asa e la patron-eram singura ,aveam copil de crescut iar patronului nu-i pasa,dupa cum bine stiti- iar copilului nu-i duci acasa anii de pensii ci-i cumperi pantofi si-i dai de mancare si te rogi sa ai cu ce-si iata-ma intr-o stare in care nu am nici mai multi ani de munca,nici ani apropiati pentru pensia limita de varsta-nici in car, nici in caruta....
De aceea imi pun baza in dumnevoastra ,rugandu-va intrucat sunteti cei mai in masura ,sa ma sfatuiti cand si daca am vre-o sansa de ies la pensia anticipata pana in 55 de ani-56?
Va multumesc anticipat!”

Raspuns:

Din analiza celor spuse de dvs., reiese ca sunteti nascuta in anul 1955, astfel incat varsta standard de pensionare in cazul dvs. este de 60 de ani, conform anexei nr. 9 din Normele de aplicare a Legii nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii.

Potrivit prevederilor legale, pentru ca nu ati realizat stagiul complet de cotizare, respectiv 30 de ani, NU puteti solicita inscrierea la pensie anticipata partial sau anticipata cu cel mult 5 ani inaintea implinirii varstei standard de pensionare.
Precizam ca, la stabilirea drepturilor de pensie, respectiv la calculul stagiului de cotizare, se iau in calcul perioadele contributive conform carnetului de munca sau dovedite cu adeverinte eliberate de institutia angajatoare.
Cu bine,
Specialist pensii.

Niciun comentariu: