Adresa noastra de e-mail este
desprepensii@gmail.com

29 septembrie 2009

Procent acordare pensie de urmas

Intrebare:

“Buna seara
Spuneti-mi va rog, in situatia in care o persoana a decedat, avand o pensie de 2200 lei, media anuala, iar la pensia de urmas se inscriu sotul(casatorit de peste 15 ani cu persoana decedata), si fiul student, ei fiind singurii urmasi, care ar fi suma( pensia de urmas) care ar trebui sa i se stabileasca fiului in aceasta situatie?
Multumesc, o seara buna!”

Raspuns:

Conform art. 71 alin. (1) si (2) din Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii, cu modificarile si completarile ulterioare:
“(1) Pensia de urmaş se calculează, după caz, din:
a) pensia pentru limită de vârstă aflată în plată sau la care ar fi avut dreptul, în condiţiile legii, susţinătorul decedat;
b) pensia de invaliditate gradul I, în cazul în care decesul susţinătorului a survenit înaintea îndeplinirii condiţiilor pentru obţinerea pensiei pentru limită de vârstă şi era în plată cu pensie de invaliditate de orice grad, pensie anticipată, pensie anticipată parţială sau ar fi avut dreptul, în condiţiile legii, la una dintre aceste categorii de pensie;
c) pensia de serviciu aflată în plată sau la care ar fi avut dreptul în condiţiile legii susţinătorul decedat, dacă aceasta este mai avantajoasă decât pensia pentru limită de vârstă.

(2) Cuantumul pensiei de urmas se stabileste in conditiile art. 76, prin aplicarea unui procent asupra punctajului mediu anual realizat de sustinator, aferent pensiei prevazute la alin. (1) lit. a) si b), in functie de numarul urmasilor indreptatiti, astfel:
a) pentru un singur urmas - 50%;
b) pentru 2 urmasi - 75%;
c) pentru 3 sau mai multi urmasi - 100%.”

Prin urmare, in cazul prezentat de dvs., pensia de urmas va fi in procent de 75% din punctajul mediu anual realizat de sustinatorul decedat, respectiv 37,5% pentru fiecare urmas.

Cu bine,
Specialist pensii.

Niciun comentariu: