Adresa noastra de e-mail este
desprepensii@gmail.com

10 septembrie 2009

Pensie de urmas-incadrare medicala

Intrebare:

“Buna ziua,
Am 20 de ani, am terminat liceul anul acesta, beneficiez de pensie de urmas dupa urma ambilor parinti dar in martie anul acesta m-am imbolnavit de tbc, am reusit sa sustin examenul de bacalureat pe care l-am luat, am incercat sa ma inscriu la facultate pentru a primi in continuare pensia de urmas dar am fost respinsa pe motiv medical. Pot beneficia de pensia de urmas daca medical nu sunt apta sa urmez orice forma de invatamant pe parcursul anului scolar mai ales ca acest an este chiar intre liceu si facultate.
Multumesc anticipat!”

Raspuns:

Conform art. 66 din Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii, cu modificarile si completarile ulterioare, “copiii au dreptul la pensie de urmaş:
a) până la vârsta de 16 ani;
b) dacă îşi continuă studiile într-o formă de învăţământ organizată potrivit legii, până la terminarea acestora, fără a depăşi vârsta de 26 de ani;
c) pe toată durata invalidităţii de orice grad, dacă aceasta s-a ivit în perioada în care se aflau în una dintre situaţiile prevăzute la lit. a) sau b).”
In situatia in care nu puteti urma cursurile unei forme de invatamant la varsta dvs. (20 de ani), din cauza unei boli care va impiedica, TBC-ul fiind una dintre acestea, ati putea sa va incadrati in prevederile lit. c) din articolul mai susmentionat.

Pentru aceasta, trebuie sa va adresati medicului expert al asigurarilor sociale, care va hotari asupra incadrarii sau neincadrarii dvs. intr-un grad de invaliditate.

In cazul incadrarii in grad de invaliditate, iar acest grad s-a ivit in perioada in care urmati cursurile unei forme de invatamant, fapt dovedit printr-o adeverinta de la scoala/liceul unde erati eleva si prin decizia asupra capacitatii de munca, emisa de medical expert, veti putea primi in continuare pensia de urmas.

Cu bine,
Specialist pensii.

Niciun comentariu: