Adresa noastra de e-mail este
desprepensii@gmail.com

3 septembrie 2009

Recunoastere vechime din Romania in Franta

Intrebare:

"Buna ziua,
Eu am lucrat in Rominia din 1967 pina in 1970, la la multe intreprinderi care astazi nu mai exista.
In 1970 am plecat in Franta unde sint si acum si unde am lucrat mereu.
Cind am parasit rominia nu am avut voie sa scot din tara nici un act, pe scurt, astazi nu am nici o adeverinta de lucru si nici carnetul de munca. Acum ca am dreptul si virsta sa ies la pensie in Franta intrebarea este cum si unde sa obtim adeverinte sau cele necesare sa dovedesc ca am lucrat si unde am lucrat in Bucuresti ? Care sint sansele sa obtin aceste acte ?
Precizez ca nu am pretentia sa obtin pensie din partea Rominiei, dar anii pe care am lucrat in Rominia se pot aduna la cei din Franta.
Multumesc pentru raspunsul dumeavoastrea."

Raspuns:

In ceea ce priveste reconstituirea carierei profesionale, la cererea lucrătorului, casa teritorială de pensii la care acesta este asigurat în acel moment, în cazul dumneavoastra casa de pensii din Franta, reconstituie cariera sa profesională, cu cel puţin un an înaintea datei la care va atinge vârsta de pensionare.

De asemenea, la cererea instituţiei la care lucrătorul este asigurat în acel moment, casa teritorială de pensii competentă reconstituie perioada de asigurare realizată în România, începând, cel mai târziu, cu un an înaintea datei la care va atinge vârsta de pensionare, pe care o confirmă prin formularul E 205 „Atestat privind cariera de asigurat în România”.

Pentru a facilita îndeplinirea formalităţilor de reconstituire a carierei profesionale, este indicat ca dumneavoastra, la completarea formularului E207 „Certificat privind cariera de asigurat” sa furnizati cât mai multe informaţii referitoare la angajatorii sau activitatea independentă desfăşurata pe teritoriul României.
Cu bine,
Specialist pensii.

Niciun comentariu: