Adresa noastra de e-mail este
desprepensii@gmail.com

29 septembrie 2009

Inscriere pensie-perioada asimilata, pensie de invaliditate

Intrebare:

“Ma numesc r.m. ,sint nascuta in anul - 1955 -,si a-m lucrati aproximativ - 9 -ani ,dupa care a-m intrat in pensie de boala unde sint si in prezent (aproximativ _ 22 _de ani ,si a-m urmatoarele intrebari :
1 - conform celor aratate mai sus ,cind pot trece in una din pensiile de limita de virsta,anticipata,sau anticipate partial ,cu detalii ?
2 - perioada in care a-m primit pensie de boala se socoteste ca vechime in cimpul muncii ?
3 - daca ---da --- ,ce trebue sa fac,unde trebue sa ma prezint,si ce documente i-mi trebuesc ?”

Raspuns:

Avand in vedere faptul ca sunteti nascuta in anul 1955, varsta standard de pensionare este de 60 de ani, iar stagiul minim de cotizare cerut de lege este de 15 de ani.

La calculul stagiului de cotizare realizat, pentru pensia pentru limita de varsta, se ia in calcul si perioada cat ati beneficiat de pensie de invaliditate. Aceasta dovada se face cu carnetul de munca, unde exista stampila pusa de casa teritoriala care dovedeste incadrarea in pensie de invaliditate si cu evidentele casei de pensii in acest sens.

Prin urmare, puteti solicita pensie de limita de varsta la implinirea varstei de 60 de ani.

De asemenea, potrivit art. 50 alin.1 din Legea nr.19/2000, cu modificarile si completarile ulterioare, asiguratii care au realizat stagiile complete de cotizare, precum si cei care au depasit stagiul complet de cotizare cu pana la 10 ani pot solicita pensie anticipata partiala cu reducerea varstelor standard de pensionare cu cel mult 5 ani.

Mentionam ca la stabilirea stagiului de cotizare pentru acordarea pensiei anticipate partiale, nu se au in vedere perioadele asimilate, respectiv: cursurile de zi ale invatamantului universitar, organizat potrivit legii, pe durata normala a studiilor respective, cu conditia absolvirii acestora, serviciul militar ca militar in termen sau militar cu termen redus, pe durata legal stabilita, a fost concentrat, mobilizat sau in prizonierat si nici perioadele in care asiguratul a beneficiat de pensie de invaliditate.

Din spusele dvs. nu ati realizat stagiul complet de cotizare de 30 ani (ci doar 9 ani, in conditii normale de munca), prin urmare, nu puteti solicitata pensie anticipata partiala la implinirea varstei de 55 ani.

Cu bine,
Specialist pensii.

Niciun comentariu: