Adresa noastra de e-mail este
desprepensii@gmail.com

13 septembrie 2009

Informatii pensie de urmas-student

Intrebare:

“Buna ziua !
Am o intrebare in legatura cu pensia de urmas care o primesc in urma decesul tatalui meu ..momentan sunt student in anul 2 am 21 de ani si doresc sa stiu in caz ca nu imi trec anul si il repet mai primesc pensie de urmas ? va multumesc!”

Raspuns:

Conform art. 66 din Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii, cu modificarile si completarile ulterioare, “copiii au dreptul la pensie de urmaş:
a) până la vârsta de 16 ani;
b) dacă îşi continuă studiile într-o formă de învăţământ organizată potrivit legii, până la terminarea acestora, fără a depăşi vârsta de 26 de ani;
c) pe toată durata invalidităţii de orice grad, dacă aceasta s-a ivit în perioada în care se aflau în una dintre situaţiile prevăzute la lit. a) sau b).”

La inceputul fiecarui an scolar, in termen de 15 zile, elevii si studentii in varsta de peste 16 ani sunt obligati sa prezinte adeverinte de la institutia de invatamant la care urmeaza cursurile, care sa ateste ca sunt elevi/student si in anul scolar care tocmai incepe.

In cazul concret prezentat de dvs., daca veti continua studiile universitare, chiar daca ati fost repetent in ultimul an, veti putea beneficia in continuare de pensie de urmas, cu conditia ca, in termen de 15 zile de la inceperea anului scolar, sa prezentati casei teritoriale de pensii adeverinta de la universitate ca sunteti, in continuare, student.

Cu bine,
Specialist pensii.

Niciun comentariu: