Adresa noastra de e-mail este
desprepensii@gmail.com

1 septembrie 2009

Informatii inscriere pensie anticipata-cumul pensie cu salariul

Intrebare:

“Tatal meu este nascut in 31.10.1949 si are peste 41 de ani de cotizare.poate iesi la pensie anticipat ?mai poate lucra in aceasta perioada (inteprindere privata)
Regards, L.Z.”


Raspuns:

Avand in vedere faptul ca tatal dvs. este nascut la data de 31 octombrie 1949, varsta standard de pensionare pentru limita de varsta este de 64 de ani si 11 luni, iar stagiul complet de cotizare cerut de lege este de 34 de ani si 10 luni.

Potrivit prevederilor legale, pentru ca a realizat stagiul complet de cotizare, poate solicita inscrierea la pensie anticipata partiala cu cel mult 5 ani inaintea implinirii varstei standard de pensionare, respectiv de la implinirea varstei de 59 de ani si 11 luni (1 octombrie 2009).

În conformitate cu art. 92 alin. (1) din Legea nr. 19/2000, modificată şi completată, pensia anticipată sau anticipata parţială se suspendă pe perioada în care beneficiarul acesteia se regaseste in una din situatiile prevazute la art. 5 alin. (1) pct. I si II, cu exceptia persoanelor care exercita functia de consilier local sau consilier judetean.

Precizam ca art. 5 alin. (1) din acelasi act normativ prevede urmatoarele:

„In sistemul public sunt asigurate obligatoriu, prin efectul legii:
I. persoanele care desfasoara activitati pe baza de contract individual de munca si functionarii publici;
II. persoanele care isi desfasoara activitatea in functii elective sau care sunt numite in cadrul autoritatii executive, legislative ori judecatoresti, pe durata mandatului, precum si membrii cooperatori dintr-o organizatie a cooperatiei mestesugaresti, ale caror drepturi si obligatii sunt asimilate, in conditiile prezentei legi, cu ale persoanelor prevazute la pct. I;
III. persoanele care beneficiaza de drepturi banesti lunare, ce se suporta din bugetul asigurarilor pentru somaj, in conditiile legii, denumite in continuare someri;
IV. persoanele care se afla in una dintre situatiile urmatoare:
a) asociat unic, asociati, comanditari sau actionari;
b) administratori sau manageri care au incheiat contract de administrare sau de management;
c) membri ai asociatiei familiale;
d) persoane autorizate sa desfasoare activitati independente;
e) persoane angajate in institutii internationale, daca nu sunt asiguratii acestora;
f) alte persoane care realizeaza venituri din activitati profesionale;
V. Persoanele care se regăsesc în două sau mai multe situaţii prevăzute la pct. IV”.

Prin urmare, persoanele care desfasoara activitati pe baza de contract individual de munca (indiferent ca angajatorul este institutie bugetara sau privata), functionarii publici, precum si cele prevazute la pct. II de mai sus nu pot cumula veniturile profesionale cu pensia anticipata sau anticipata partiala. In acest caz, drepturile de pensie vor fi suspendate incepand cu luna urmatoare celei in care se afla in situatia de cumul pensie cu salariu, iar perioada in care a desfasurat activitate se va lua in calcul la stabilirea pensiei pentru limita de varsta.

Cu bine,
Specialist pensii.

2 comentarii:

munteanu mihaela spunea...

cine trebuie sa suspende plata pensiei. in cazul in care se incaseaza cine trebuie sa ramburseze, a cui culpa este? A CELUI CARE INCASEQZA, A ANGAJATORULUI, A INSTITUTIEI CARE INREGISTREAZA CONTRACTUL DE MUNCA?

Specialist Pensii spunea...

Suspendarea pensiei se face de catre casa teritoriala de pensii la cererea pensionarului, care are responsabilitatea comunicarii incheierii noului contract catre casa teritoriala de pensii.
In cazul in care se constituie debit, intrucat pensia a fost incasata, acesta se recupereaza in toate cazurile de la pensionar.