Adresa noastra de e-mail este
desprepensii@gmail.com

21 septembrie 2009

Informatii decizie pensie de invaliditate

Intrebare:

“Sunt pensionar de invaliditate din 1992 gradul II, iar din 2006 cu gradul III 374 lei la revizuirea medicală mi sa dat iar gradul II în această decizie pe care o ataşez scrie că iniţial sunt pensionar
din 2005 ( afectează cu ceva ?).
Nu pot să înteleg de ce pensia mea sa ridicat doar cu 55 lei.
B.C.”

Raspuns:

Din analiza deciziei pe care ati anexat-o mesajului dvs, precum si a celor enuntate mai sus, facem urmatoarele precizari:

-pe decizie se prevede ca data inscrierii initiale la pensie este 05.07.2005. Acest lucru nu afecteaza cu nimic drepturile dvs. de pensie, este probabil data cand vi s-a schimbat ultima data gradul de invaliditate de catre comisia de expertiza medicala si recuperare a capacitatii de munca, anterior datei de 07.07.2009.

Mentionam ca, potrivit prevederilor legale, orice schimbare a gradului de invaliditate determina recalcularea intregului dosar, calculul din nou a drepturilor de pensie, iar data inscrierii la pensie este considerata data schimbarii gradului. Prin urmare, daca vi s-a schimbat gradul de invaliditate la data de 05.07.2005, data care apare pe decizia anexata este corecta.

-conform prevederilor legale in vigoare, drepturile de pensie de invaliditate se calculeaza fara deosebire, indiferent de gradul de invaliditate. Singura diferenta este data de stagiul potential, determinat ca diferenta între stagiul complet de cotizare si stagiul de cotizare realizat efectiv pâna la data încadrarii într-un grad de invaliditate, stagiu la care se calculează un punctaj suplimentar la stabilirea drepturilor de pensie de invaliditate, in functie de gradul de invaliditate.

Pentru stagiul potenţial, acordat asiguraţilor în drept să obţină o pensie de invaliditate, punctajul anual al asiguratului este de:
a) 0,75 puncte pentru gradul I de invaliditate, respectiv pentru cei cu handicap grav;
b) 0,60 puncte pentru gradul II de invaliditate, respectiv pentru cei cu handicap accentuat;
c) 0,40 puncte pentru gradul III de invaliditate, respectiv pentru cei cu handicap mediu.

Intrucat intre decizia de gradul III din 2005 si cea de gradul II din 2009 ati beneficiat de pensie de invaliditate si aceasta se ia in calcul ca stagiu asimilat stagiului de cotizare, in mod normal stagiul potential (conform ultimei decizii, acesta este de doar 3 zile) a scazut si aferent acestuia, a scazut si punctajul suplimentar acordat conform prevederilor de mai sus.

Cresterea de 55 lei ni se pare astfel normala si rezulta, de altfel, nu din schimbarea gradului de invaliditate, ci din aplicarea OUG nr. 209/2008, prin care vi s-a acordat punctaj suplimentar pentru perioadele de grupa I si a II-a de munca.

Cu bine,
Specialist pensii.

Niciun comentariu: